Interview A.J. Finn

Interview met AJ Finn over zijn debuut: De vrouw in het raam

Het boek verschijnt in 38 landen en wordt binnenkort verfilmd!

Je bent de redacteur en uitgever van grootheden als Nicci French en Karin Slaughter. Hoe was het om je eigen thriller te schrijven?
Ik lees al mijn hele leven thrillers, en ben een echte liefhebber. Toen ik in de zomer van 2015 wat minder goed in mijn vel zat was ik op zoek naar een creatief project om mezelf af te leiden. Dat project werd vrij snel mijn boek De vrouw in het raam – niet geheel toevallig met een hoofdpersoon die ook in een moeilijke fase in haar leven zit. Als redacteur van grote internationale thrillerschrijvers ben ik gewend om veel na te denken over de essentiële ingrediënten van een goede thriller. Het is enorm inspirerend om met zulke goede schrijvers te mogen werken.

De vrouw in het raam gaat over een depressieve vrouw die ziet hoe haar nieuwe buurvrouw wordt vermoord. Wat was je inspiratie voor dit verhaal?
Ik ben fan van klassieke films zoals die van Hitchcock of filmbewerkingen van de boeken van Patricia Highsmith, en het leek mij fantastisch om aan die verhalen een eigen twist te geven en het geheel moderner te maken. Hoe zou Hitchcock een van zijn verhalen vertellen als hij in onze tijd zou leven – dus met alle technologie die wij nu tot onze beschikking hebben, maar ook alles wat we nu weten over het gedrag en de psychologie van mensen? Mijn hoofdpersoon begint heel erg aan zichzelf te twijfelen, want nadat ze heeft gezien dat haar buurvrouw is vermoord belt een andere vrouw bij haar aan en stelt zich voor als… de buurvrouw. Maar als lezer ga je ook twijfelen, klopt het wel wat ik nu lees?

Had je verwacht dat je eerste boek zo succesvol zou zijn?
Zeker niet. Hoe cool is het dat mijn boek in achtendertig landen gaat verschijnen? Ik ben in shock. En dat niet alleen, ze gaan binnenkort al beginnen met filmen voor de grote Hollywood blockbuster die
van het boek wordt gemaakt. Het team achter de schermen is ontzettend succesvol, en heeft fantastische films gemaakt als The Girl With the Dragon Tattoo, There Will Be Blood, Captain Phillips en The Truman Show. Films zijn mijn passie, ik ben het allerliefst in de bioscoop, dus dat ik over een tijdje mijn eigen boek op het witte doek kan zien is voor mij een droom.

Hebben de schrijvers met wie je werkt het boek gelezen?
Ja, absoluut. Dat was wel even gek, maar ik krijg geweldige reacties. Ik werk al heel lang met Nicci Gerard en Sean French (ook wel bekend als Nicci French), en ze zijn inmiddels mijn grootste fans.
Ze noemen het een ‘fenomenaal debuut’, en wie ben ik om het daarmee oneens te zijn? Maar ook Gillian Flynn en Ruth Ware waren ontzettend complimenteus en aardig, en Stephen King (met wie ik
nooit heb gewerkt) liet me weten dat hij het boek niet weg kon leggen.

Ten slotte, kunnen Nederlandse lezers je ook ontmoeten?
Ja! Ik ben gek op Nederland en ik hoorde van Nicci en Sean dat hier de beste thrillerlezers wonen. Ik kom zeker op bezoek en ga bij boekhandels langs om lezers te ontmoeten.

Debuut van A.J. Finn

De vrouw in het raam

A.J. Finn

€ 20,99

Anna Fox woont alleen, ze verlaat haar huis in New York bijna nooit. Ze drinkt de hele dag door, kijkt oude films en bespioneert haar buren. In het huis tegenover Anna woont sinds kort een gezin: vader, moeder en tienerzoon. Alles lijkt bij hen perfect, maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar? Niets is wat het lijkt in deze verslavende en volkomen onvoorspelbare psychologische thriller die doet denken aan het beste van Alfred Hitchcock.

pro-mbooks3 : libris