Vind haar van Lisa Gardner

Interview met Lisa Gardner

Lisa Gardner is een van de bekendste namen in het thriller-domein. Onder andere Lee Child, Karin Slaughter en Tess Gerritsen hebben hun waardering voor haar werk uitgesproken. Ze heeft meer dan 22 miljoen boeken in druk, ze schreef een serie over FBI profiler detective D.D. Warren en een aantal op zichzelf staande thrillers.

Zou je kort willen omschrijven waar de nieuwe thriller Vind haar over gaat?

In Vind haar deelt Flora Dane de hoofdrol met detective D.D. Warren. Een paar jaar eerder, tijdens een voorjaarsvakantie in Florida, werd Flora wakker in een kist van dennenhout. Het is het begin van maanden gevangenschap in de handen van een ontvoerder.

Na het overleven van deze verschrikking heeft ze het heft in eigen hand genomen, maar nu bevindt ze zich in een vergelijkbare situatie als de horror die ze destijds heeft doorstaan. Detective D.D. Warren wordt op de zaak gezet, en de wendingen van de thriller garanderen dat niets is wat het lijkt.

In Vind haar treedt Flora Dane meer op de voorgrond dan detective D.D. Warren. Was je dat gelijk al van plan toen je aan dit boek begon?

Ik plan mijn thrillers niet van tevoren. Ik begin met schrijven en zie wel waar het verhaal me heen leidt. Ik moet toegeven, toen ik over Flora begon te schrijven, veroverde ze me, en ik denk dat het boek dat weerspiegelt. Haar verhaal begint zo duister en ik schrijf graag naar het licht toe. Flora krijgt een ongelooflijk moeilijke uitdaging voor haar kiezen: ze is al een keer ontvoerd geweest en vrijgelaten maar nu bevindt ze zich in een soortgelijke situatie en moet ze vechten om te overleven. Dus, in zekere zin, werd zij vanzelf de spil van het verhaal, die rol eiste ze op.

Vind haar heeft een unieke structuur. De stukken over D.D. Warren worden verteld in de derde persoon, terwijl de stukken over Flora Dane in de eerste persoon zijn geschreven, zowel in het heden als het verleden. Heb je dat ooit eerder zo gedaan?

Flora werd in de tegenwoordige tijd geschreven, want dat is hoe ze omgaat met de wereld. Alles is onmiddellijk, alles is urgent. Alles is een crisis voor haar. Psychologisch is ze hypergevoelig. Ik schreef haar verhaal in haar eigen stem omdat dat de meest intieme ervaring voor de lezer geeft. De lezer zit als het ware in de geest van de verteller.

23 mei 2017 Interview Lisa Gardner voor Libris Zomerkrant 2017

Auteursportret: Lisa Gardner (c ) Deborah Feingold

pro-mbooks3 : libris