Bekroonde boeken 2016

P.C. Hooft-prijs 2017 is toegekend aan Bas Heijne

Logo Pc Hooft -prijs13-12-2016 Het bestuur van de Stichting  P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft de P.C. Hooft-prijs 2017 toegekend aan Bas Heijne (Nijmegen, 1960). Deze oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor beschouwend proza.

 

 

 

In DWDD besproken door een boekpanel van 4 kinderen:

Het beste kinderboek van 2016: De GVR - filmeditie van Roald Dahl

13-12-2016 Bij DWDD eenmalig het beste kinderboek van het afgelopen jaar gekozen door een panel van kinderen.

Het beste Kinderboek van 2016: De GVR - filmeditie van Roald Dahl

Bekijk deze speciale aflevering van Kinderboek van het Jaar 2016 in DWDD.


Bekijk het 'DWDD'-archief

Winnaar NS Publieksprijs 2016

Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen

NSPP16_Logo _200

23-11-2016 Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen heeft de NS publieksprijs 2016 gewonnen.

As in tas van Jelle Brandt Corstius, De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl, De verwarde cavia van Paulien Cornelisse, Gij nu van Griet Op de Beeck, Neem een geit van Claudia de Breij en Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen waren genomineerd voor de NS Publieksprijs 2016. Ma van Hugo Borst werd door de vrije keuze van het publiek ook genomineerd. Bekijk de overige nominaties.

 

Pogingen iets van het leven te maken

Hendrik Groen

€ 12,99

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffi edrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage... De pers over Pogingen iets van het leven te maken 'Hendrik Groen is een ontroerende held.' Trouw 'Geestig, tragisch en soms aangrijpend.' Het Parool

Winnaar Kookboek van het Jaar 2016

Smokey Goodness het ultieme BBQ boek wint de vakjuryprijs 2016

KB7D_Logo -Kookboek -van -het -Jaar -2016_250_110-11-2016 De vakjury heeft uit de zes genomineerde kookboekentitels Smokey Goodness van Jord Althuizen uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar 2016. De gouden garde publieksprijs is gewonnen door Zuur van Bas Robben.

Rivieren van Martin Michael Driessen wint ECI Literatuurprijs 2016

10-11-2016 De winnaar van de ECI Literatuurprijs 2016 is Rivieren van Martin Michael Driessen. Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontvangt Martin Michael Driessen de sculptuur die de prijs vertegenwoordigt.

“Het is een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid”, aldus de juryvoorzitter Louise O. Fresco.

ECI

 

The Sellout van Paul Beatty wint Man Booker Prize 2016

Logo Man Booker Prize25-10-16 The Sellout van Paul Beatty heeft The Man Booker Prize 2016 gewonnen. Hij is de auteur van drie romans - Slumberland, Tuff en The White Boy Shuffle - en twee poëzie boeken. Beatty is redacteur van Hokum: An Anthology of African-American Humor. Hij woont in New York City.

De Man Booker Prize stamt uit 1969 en is bestemd voor schrijvers die in het Engels schrijven en die in Groot-Brittannië hun werk hebben uitgegeven. Winnaars krijgen omgerekend ongeveer 67.500 euro.

Bob Dylan wint de Nobel Prize Literature 2016

13 oktober om 13.00 uur is de winnaar Nobel Prize Literature 2016 bekend gemaakt, bekijk de bekendmaking en een kort interview

Gouden Griffel 2016 is voor Gips van Anna Woltz

‘Virtuoos verbindt en vervlecht Woltz verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig,’ aldus de jury.

4-10-2016 De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Anna Woltz voor haarkinderboek Gips. Woltz ontving de Griffel tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek. ‘Virtuoos verbindt en vervlecht Woltz verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig,’ aldus de jury.

21-09-2016 De Penseeljury heeft het prentenboek Lettersoep van illustrator en auteur Harriët van Reek (Querido Kinderboeken) bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar dat in Nederland is uitgegeven. Het Gulden Palet, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van buitenlandse origine, is gewonnen door de Noorse illustrator Øyvind Torseter met Het gat (De Harmonie).

Zilveren Griffels, Penselen, Paletten en Vlag & Wimpels 2016

Winnaar Gouden griffel

Het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek

Gips | Anna Woltz | 9789045117829 € 16,99

Publieke werken wint Parel voor de Beste Boekverfilming

Beste -boekverfilming

05-08-2016 De film Publieke Werken, gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom, heeft de meeste stemmen van het publiek gekregen en wint de Parel voor de Beste Boekverfilming 2016. De prijs werd op Film by the Sea uitgereikt aan regisseur Joram Lürsen, scenarioschrijver Frank Ketelaar en auteur Thomas Rosenboom.

De Gouden Strop is gewonnen door Lieve mama van Esther Verhoef

2-6 Lieve mama van Esther Verhoef heeft De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, gewonnen.

De Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, ging naar Lieve edelachtbare van Max van Olden.

Logo -DGS_200

Download

 

Week van het Sportboek: 24 april t/m 1 mei 2017

Van 24 april tot en met 1 mei vindt De Week van het Sportboek 2017 plaats. Tijdens de Week van het Sportboek staan sportboeken in de spotlights.

Welk boek wordt door het publiek gekozen tot Helden Sportboek van het Jaar?
Vanaf maandag 17 april kan er worden gestemd op de tien genomineerde sportboeken die in 2016 uitgegeven zijn. De schrijvers van de drie boeken waarop het meest is gestemd zullen op maandag 1 mei aan tafel zitten bij Humberto Tan in de uitzending van RTL Late Night, waar de winnaar bekend wordt gemaakt. 

Stemmen kan hier!

Vakjuryprijs
Op 1 mei wordt ook de Nico Scheepmaker Beker uitgereikt, de vakprijs voor het beste sportboek van 2016.

De Gouden Lijst is de juryprijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar

Gouden Lijst 2016

21-04-2016 De Gouden Lijst is de juryprijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar. De Gouden Lijst 2016 in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken is gewonnen door Oliver van Edward van de Vendel en in de categorie vertaalde boeken wint Naar de top van Dan Gemeinhart.

Jonge JuryMel Wallis de Vries wint met Shock de Prijs van de Jonge Jury 2016.

De Gouden Lijst en de Prijs van de Jonge Jury zijn uitgereikt op de Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg in Utrecht.

 

 

Stefan Hertmans wint literaire jongerenprijs Inktaap 2016

Inktaap

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit deze vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar die De Inktaap wint. Meer informatie over de Inktaap

 

Nederlandse Boekhandelsprijs 2016 gaat naar Alleen met de goden van Alex Boogers

Vanaf dinsdag 8 maart is er een eenmalige luxe-editie van deze roman verkrijgbaar alleen in de boekhandel

Logo -boekhandelsprijs -2016-105Alleen met de goden van Alex Boogers wint Nederlandse Boekhandelsprijs 2016. De roman werd met een overweldigende meerderheid van de stemmen uitgeroepen tot winnaar.

Alleen met de goden van Alex Boogers en de andere nominaties: Dertig dagen van Annelies Verbeke en Als de winter voorbij is van Thomas Verbogt staan ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2016.

De Boekhandelsprijs is een prijs van de boekverkopers van Nederland. Een prijs voor het mooiste, maar in hun ogen onderbelicht gebleven boek van het afgelopen jaar.

pro-mbooks3 : libris