Bekroonde boeken 2017

De wereld volgens GIJP van Michael van Egmond winnaar NS Publieksprijs 2017

22-11-2017 De wereld volgens GIJP van Michel van Egmond heeft de NS publieksprijs 2017 gewonnen.

Johan Cruijff - Mijn verhaal Johan Cruijff, De levens van Jan Six Geert Mak, Huidpijn Saskia Noort, Judas Astrid Holleeder, Thomas Dekker Thijs Zonneveld en De wereld volgens GIJP waren genomineerd voor de NS Publieksprijs 2017.  Bekijk de overige nominaties.

De wereld volgens GIJP

Michel van Egmond

€ 12,50
In het voorjaar van 2016 gebeurde er iets uiterst ingrijpends in het doorgaans zo kalme bestaan van René van der Gijp, iets dat zijn leven van de ene op de andere dag volledig op z'n kop zette. Niet voor het eerst verbleef bestsellerauteur Michel van Egmond juist gedurende deze periode in zijn directe nabijheid. Het resultaat is De wereld volgens Gijp, een boek om te lachen en te huilen tegelijk, waarvan inmiddels al meer dan 150.000 exemplaren zijn verkocht. Het is het indringende vervolg op GIJP, het megasucces uit 2012.De wereld volgens Gijp laat de lezer kennismaken met het oude en het nieuwe leven van het media-fenomeen, in een hartveroverend en bij vlagen excentriek relaas over de dood, over de liefde tussen vader en zoon, over humor als er eigenlijk niets te lachen valt, over verlies en schuldgevoel, maar bovenal over de kracht van voetbal als bron van troost.Met belangrijke bijrollen voor onder anderen Ruud Gullit, Willibrord Frequin, Willem van Hanegem, Jan Boskamp, Rob Jansen, Maarten Spanjer en Mario Been.Michel van Egmond (1968) is al jaren de populairste sportschrijver van Nederland. Hij produceerde met de boeken GIJP, KIEFT en Topshow drie bestsellers op rij. Hij is de enige auteur die erin slaagde om tweemaal achter elkaar de prestigieuze NS Publieksprijs te winnen.

Kookboek van het Jaar 2017 is The Green Kitchen at Home van David Frenkiel en Luise Vindahl

10-11-2017 De vakjury van de kookboekenverkiezing heeft The Green Kitchen at Home van het Zweedse duo David Frenkiel en Luise Vindahl (Becht) bekroond tot Kookboek van het Jaar 2017. “Het is knap dat David Frenkiel en Luise Vindahl kans zien om een fijn kookboek te maken voor zowel mensen die vegetarisch eten misschien nog een beetje eng vinden, als voor degenen die al jaren vlees- en visloos eten en wel wat nieuwe inspiratie kunnen gebruiken in dit alweer vierde boek. Geen wonder dat deze trendsetters wereldwijd zoveel volgers hebben. Ze hebben de vegetarische keuken naar een hoger niveau getild.”

Het publiek koos met ruim 30% van de stemmen Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen tot haar favoriet en winnaar van de Gouden Garde publieksprijs 2017. Kookboek van het Jaar 2017 winnaar David Frenkiel ontving eveneens de award voor de Beste kookboekenfotograaf, -vormgever en -stylist. De winnaar voor het Meest duurzame kookboek van 2017 is Empty the fridge van de Vlaamse Jennifer Schleber 

De mensengenezer van Koen Peeters wint ECI Literatuurprijs 2017

9-11-2017 De mensengenezer van Koen Peeters is de winnaar geworden van zowel de ECI Literatuurprijs als de ECI Lezersprijs.

Juryvoorzitter Thom de Graaf reikte de prijs van 50 duizend euro uit in Theater aan het Spui in Den Haag voor de roman die 'ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.' Eerder op de avond won Peeters ook al de ECI Lezersprijs van 10 duizend euro. Peeters stond in 2008 op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs met zijn boek Grote Europese Roman.


 

Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol winnaar van Het Gouden Kookboek 2017

9-11-2017 Het kookboek Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol is uitgeroepen tot de winnaar van Het Gouden Kookboek 2017

Met Het Gouden Kookboek bekroont de jury het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek, uitgegeven tussen 16 oktober 2016 en 15 oktober 2017. De nominaties werden 18 oktober bekendgemaakt. Souq heeft de prijs in ontvangst mogen nemen tijdens de Avond van het Kookboek, een feestelijke bijeenkomst op 9 november.

Chefkok Yotam Ottolenghi is de winnaar van de Johannes van Damprijs 2016

1-11-2017 Chefkok Yotam Ottolenghi is de winnaar van de Johannes van Damprijs 2016. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie. De Johannes van Damprijs is een internationale oeuvreprijs die sinds 2013 wordt uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. De prijs is vernoemd naar Johannes van Dam (culinair) journalist en schrijver. Het is een juryprijs. In de eerste jury zat Joannes van Dam zelf.

Astrid Holleeder grote winnaar van de Hebban Awards 2017 en presenteert vervolg Judas!

26-10-2017 Judas van Astrid Holleeder is de grote winnaar van de 2017-editie van de Hebban Awards, de publieksprijs van lezerssite Hebban.nl. Er werd, naast de categorie Beste Non-fictie, ook gestemd in de categorieën Beste Roman, Beste Thriller en Beste Young Adult van het jaar. Voor het eerst zijn alle winnende boeken van Nederlandse auteurs. Er werden bijna 50.000 stemmen geteld.

Een dag na de uitreiking presenteerde Holleeder 'Dagboek van een getuige', het vervolg op 'Judas'.

Lampje van Annet Schaap wint Nienke van Hichtum-prijs

25-10-2017 Boeken van dichter Marije Langelaar, romancier Jeroen Olyslaegers en kinderboekenschrijver Annet Schaap zijn dit jaar in de prijzen gevallen bij de Jan Campert-prijzen, de literaire prijzen van de gemeente Den Haag.

De opvallendste winnaar van die drie is Annet Schaap (1965), die voor haar kinderboekendebuut Lampje de Nienke van Hichtum-prijs wint. De jury, die uit het kinderboekenaanbod van twee jaar een winnaar kiest, noemt het debuut van de als illustrator bekende Schaap “meeslepend”, “met zinnen die je zou willen zingen”. “De situaties die Annet Schaap schetst ontroeren en ze weet daarbij ook nog eens het perfecte evenwicht te bewaren tussen realisme en magie.”

De Nienke van Hichtum-prijs is ter bekroning van jeugdboeken, ingesteld in 1964, aanvankelijk onregelmatig en sinds 1973 tweejaarlijks. De prijs bedraagt € 6.000.

George Saunders wint de Man Booker Prize 2017

17-10-2017 De Amerikaanse schrijver George Saunders heeft voor zijn roman Lincoln In The Bardo de Man Booker Prize 2017 gewonnen.

Het boek draait om een nacht in 1862 waarin de Amerikaanse president Lincoln zijn 11-jarige zoon Willie, overleden aan tyfus, naar diens graf brengt. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van geesten die ronddwalen op de begraafplaats omdat zij het leven niet willen laten gaan.

De jury noemt het boek geestig en intelligent en roemt de originele vertelvorm. "Door die innovatie worden paradoxaal genoeg de bijna dode zielen tot leven gewekt."

Lincoln in de Bardo is de debuutroman van de 58-jarige Saunders, die vooral bekend is om zijn korte verhalen.

Dik van der Meulen en Koos van Zomeren winnen Jan Wolkers Prijs 2017

15-10-17  ‘De Kinderen van de nacht, over wolven en mensen’ van Dik van der Meulen is de winnaar geworden van Jan Wolkers Prijs 2017, de prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: “Van der Meulen heeft op sublieme wijze lichtheid weten te paren met diepgang. De lezer wordt door de bezieling van de auteur meegevoerd in een haast sprookjesachtige wereld die hij of zij niet eerder zo grondig en gedetailleerd leerde kennen. Het boek dat al met al een grootse prestatie genoemd mag worden, wordt met liefde bekroond.”

Dik van der Meulen (1963) is neerlandicus en schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem II werd in 2014 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. 

Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de prijs loofde de jury dit jaar ook de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs uit aan schrijver Koos van Zomeren. "In zijn eentje heeft hij het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie getild. Van Zomeren kijkt, verwondert, bewondert, maar betwijfelt ook. Kortom: hij onderzoekt de wereld om zich heen, de kern van een goede schrijver" aldus het juryrapport.

Het omvangrijke oeuvre van Koos van Zomeren (1946), zo’n zestig titels tellend, bevat literaire romans en autobiografisch proza, verhalen en poëzie, thrillers en essays, columns en reportages. Zijn werk werd bekroond met onder andere de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud en de Sjoerd Leikerprijs.

De jury van de Jan Wolkers Prijs 2017 bestond uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels). Karina Wolkers reikte de prijzen uit tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest.

Kazuo Ishiguro wint de Nobel Prize Literature 2017

Donderdag (5 oktober) om 13.00 uur is bekend gemaakt dat Kazuo Ishiguro de Nobel Prize Literature 2017 in ontvangst mag nemen. De bekendmaking was live te volgen. In 2016 ging de prijs naar Bob Dylan.

Alfred Nobel had brede culturele interesses. Tijdens zijn vroege jeugd ontwikkelde hij zijn literaire interesses die gedurende zijn leven voortduurden. Zijn bibliotheek bestond uit een rijke en brede selectie van literatuur in verschillende talen. Gedurende de laatste jaren van zijn leven begon hij met het schrijven van fictie. Literatuur was de vierde Nobel Prize, die Nobel noemde in zijn testament. Na zijn overlijden werd in 1901 de Nobel Prize Literature voor het eerst uitgereikt.

De Nobel Prize Literature wordt uitgereikt door de Zweedse Academie in Stockholm (Zweden).


 

Gouden Griffel 2017 voor Naar het noorden van Koos Meinderts

Prijs voor het beste kinderboek van het jaar

3-10-2017 De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Koos Meinderts voor zijn kinderboek Naar het noorden. Meinderts ontving de Griffel tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek.

20-09-2017 Prentenboek Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden bekroond met Gouden Penseel (en zilveren griffel). Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend. Het Gulden Palet, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van buitenlandse origine, is gewonnen door Circusnacht van de Vlaamse illustrator Mattias De Leeuw.

Zilveren Griffels, Penselen, Paletten en Vlag & Wimpels 2017

Lieke Kézér wint de ANV Debutantenprijs 2017

Anv -debutantenprijs -335

 

02-07-2017 Lieke Kézér heeft met haar boek De afwezigen de ANV Debutantenprijs 2017 gewonnen.

De ANV Debutantenprijs is een literaire prijs voor debuterende auteurs van een oorspronkelijk Nederlandstalige roman of verhalenbundel. Een vakjury nomineert een longlist en daarna een shortlist van drie titels. Hieruit kiezen lezers in Nederland en Vlaanderen een winnaar.

A Horse Walks Into a Bar by David Grossman wint The Man Booker International Prize 2017

14-06-17 A Horse Walks Into a Bar by David Grossman wint The Man Booker International Prize 2017.

De Man Booker-prijzen beloont de beste fictie, die extra wordt aanbevolen aan lezers. Vanaf 2016 wordt de Man Booker International Prize jaarlijks toegekend voor een enkel boek, vertaald in het Engels en gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk.

Frank Westerman wint M.J. Brusseprijs en de Bob den Uyl Prijs

 

12-06-2017 Schrijver Frank Westerman heeft dit weekeinde twee verschillende prijzen gekregen voor zijn boek over terrorisme, Een woord een woord. Zaterdagavond kreeg hij de M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek (10.000 euro) en zondagmiddag kreeg hij de Bob den Uyl Prijs (7500 euro) voor het beste reisboek. 

Waanzinnige Boomhut met 65 verdiepingen en Dagboek van een Muts Puppy love winnen Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2017

kinderjury-logo200px

11-06 De winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury zijn bekendgemaakt. In de categorie 6 t/m 9 bleek De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen het populairst onder alle stemmers. In de categorie 10 t/m 12 jaar gingen de meeste stemmen naar Dagboek van een muts 10 – Puppy Love

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury reikte de prijs uit en mocht bovendien zijn eigen prijs uitreiken: de Pluim van de Senaat. Deze ging in de categorie 6 t/m 9 naar De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre Marte Jongbloed en Iris Boter. Costa Banana 2 - De ongelooflijke Ravi Ravioli van Jozua Douglas werd door de Senaat in de categorie 10 t/m 12 als beste beoordeeld.

 

 

Tot stof van Felix Weber is winnaar Gouden Strop 2017

De schaduwsprijs 2017 is voor Bling Bling van Jan van der Cruysse

8-6 Tot stof van Felix Weber heeft de Gouden Strop 2017 gewonnen, de grootste prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. Overige nominaties waren: Handschrift van de duivel van Donald Nolet, Later als ik dood ben van Ilse Ruijters, Nemesis van Simon de Waal, Samen van Anita Terpstra.

De Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, is gewonnen door Bling Bling van Jan van der Cruysse. Overige nominaties waren Dooie dagen van Pim Hermans en Maakbaar van Mariette Zweers.

  

Winnaar Fintro Literatuur Prijs 2017 is Wil van Jeroen Olyslaegers

Fintro -logo

14-05-2017 Jeroen Olyslaegers wint beide Fintro Literatuurprijzen 2017. De vakjury en lezersjury kozent WIL tot het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar. De auteur ontvangt 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck.

De Fintro Literatuurprijs is een Belgische prijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De prijs werd van 1995 tot 2010 uitgereikt als de Gouden Uil en van 2012 tot 2015 als Gouden Boekenuil. Vanaf 2016 draagt deze prijs de huidige naam.

 

De tolk van Java van Alfred Birney wint Libris Literatuur Prijs 2017

8-5-2017 De tolk van Java van Alfred Birney wint de Libris Literatuur Prijs 2017, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. Op 8 mei 2017 heeft Janine van den Ende (juryvoorzitter) tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam de winnaar bekend gemaakt wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven.

Winnaar Publieksprijs Helden Sportboek van het jaar 2017 is Boskamp, leven met Feyenoord van André van Kats

Beijk de longlist

3-5-2017 De drie overige genomineerden waren 'Een leven met Formule 1' van Olav Mol, 'Johan Cruijff - mijn verhaal' van Johan Cruijff en Jaap de Groot en 'Expeditie Edith' van Edith Bosch en Jasper Boks.

Vakprijs Sportboek van het Jaar gaat naar 1936. Wij gingen naar Berlijn! van Auke Kok

1-05-2017 'De Nico Scheepmaker Beker' wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het ‘Sportboek van het Jaar’. Eerder wonnen Wilfried de Jong en Michel van Egmond de prijs. Dit jaar heeft DWDD de winnaar bekend: Auke Kok: 1936. Wij gingen naar Berlijn!

Stella van Gerda Dendooven wint Woutertje Pieterse Prijs 2017

Woutertje -Pieterse -Prijs

08-04-2017 Gerda Dendooven is de winnares van de Woutertje Pieterse Prijs 2017. Zij ontvangt de prijs voor haar boek Stella. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboek.

De nominaties voor de Gouden Lijst 2017 zijn bekend gemaakt

Prijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar

Gouden Lijstbeeld

17-03-2017 De Gouden Lijst is de juryprijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar. De nominaties zijn vandaag bekend gemaakt. Op 21 april worden de winnaars in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken en in de categorie vertaalde boeken bekend gemaakt.

Jij zegt het van Connie Palmen wint literaire jongerenprijs Inktaap 2017

Inktaap

15-3-2017 De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit deze vier boeken hebben de jongeren vervolgens hun winnaar gekozen die De Inktaap wint. Meer informatie over de Inktaap

 

Het smelt van Lize Spit wint Nederlandse Boekhandelsprijs 2017

Zonder twijfel een van de beste, rijpste en trefzekerste debuten in tijden. […] Met zo’n entree in de letteren is Lize Spit de belofte voorbij.’ NRC Handelsblad ★★★★

Boekhandelsprijs 20179-3-2017 De Boekhandelsprijs is dit jaar toegekend aan Het smelt van Lize Spit. De Boekhandelsprijs is een prijs van de boekverkopers van Nederland. Een prijs voor het mooiste, maar in hun ogen onderbelicht gebleven boek van het afgelopen jaar. 

Ivanov van Hanna BervoetsDe ruiter van Jan van Mersbergen en Het smelt van Lize Spit maakten kans op de Nederlandse Boekhandelsprijs 2017. Ivanov en Het smelt staan ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2017.

De J.M.A. Biesheuvelprijs 2017 is gewonnen door Maarten ’t Hart met zijn verhalenbundel De moeder van Ikabod

Logojma RGB (1)19-02-2017 Halverwege de WvhKV is de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt aan Maarten ’t Hart met zijn verhalenbundel De moeder van Ikabod"Een boek dat een grote kennis met aanstekelijk schrijfplezier en een grote ambachtelijkheid weet te verenigen met een ongeëvenaarde stijl, een boek dat de lezer voortdurend aanspoort om dóór te lezen” (de jury)

De J.M.A. Biesheuvelprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste korteverhalenbundel in de Nederlandse taal. De prijs is vernoemd naar één van de meesters van het genre.

Het beste Romantische Boek van 2017: Schelpenwit van Simone Foekens

Vglogo -tekst13-02-2017 Een vakjury nomineert jaarlijks vijf boeken voor de Valentijnprijs, het beste romantisch boek 2017. De Valentijnprijs 2017 is dit jaar gewonnen door auteur Simone Foekens met haar roman Schelpenwit. De winnaar wordt elk jaar tijdens de Week van het Romantische Boek bekend gemaakt. De Valentijnprijs werd voor de derde keer uitgereikt sinds de oprichting van het Valentijngenootschap op 14 februari 2014.

Rusteloosheid van Ignaas Devisch is Beste Spirituele Boek 2017

29-01-2017  Het boek Rusteloosheid van de Belg Ignaas Devisch (De Bezige Bij) is gekozen tot het Beste Spirituele Boek 2017. Dit is bekendgemaakt in het KRO-NCRV tv-programma Jacobine op Zondag op NPO2. 

Het Beste Spirituele Boek is vanaf dit jaar geen publieksprijs meer. In plaats daarvan wordt het Beste Spirituele Boek een vakjuryprijs. Uitgevers konden spirituele titels insturen en de jury kiest daaruit het Beste Spirituele Boek 2016.

VSB Poëzieprijs is voor Hannah van Binsbergen

Logo26-01-2017  Het boek Rusteloosheid van de Belg Ignaas Devisch (De Bezige Bij) is gekozen tot het Beste Spirituele Boek 2017. Dit is bekendgemaakt in het KRO-NCRV tv-programma Jacobine op Zondag op NPO2. 

Het Beste Spirituele Boek is vanaf dit jaar geen publieksprijs meer. In plaats daarvan wordt het Beste Spirituele Boek een vakjuryprijs. Uitgevers konden spirituele titels insturen en de jury kiest daaruit het Beste Spirituele Boek 2016.

Winnaar Mooiste Boekomslag 2016: Alleen op de wereld

Ontwerper: Suzanne Nuis, illustratie Charlotte Dematons

23-01-2017 De Mooiste Boekomslag van 2016 is de omslag van Alleen op de wereld ontworpen door: Suzanne Nuis en de illustratie is van Charlotte Dematons.

Op nummer twee eindigde Herfst ontworpen door Kris Demey en de derde plek is voor De greppel ontworpen door Roald Triebels. Zo luidt de uitslag van de vijfde editie van de door Libris georganiseerde publieksprijs. 

Gouden Ganzenveer 2017 is toegekend aan Arnon Grunberg

Goudenganzenveer _groot _w 24019-01-2017 De Academie De Gouden Ganzenveer kent de Gouden Ganzenveer 2017 toe aan de literaire duizendpoot Arnon Grunberg.  Gerdi Verbeet, Academievoorzitter De Gouden Ganzenveer maakte de laureaat bekend in het tv-programma JINEK. 

De prijs wordt - zo mogelijk jaarlijks - toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

Hanna Bervoets winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2016

12-01-2016 Hanna Bervoets heeft met haar roman Ivanov de BNG Bank Literatuurprijs 2016 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Hetty Hafkamp bekend. Bervoets is de twaalfde winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Ze ontving uit handen van de jury een cheque t.w.v. €15.000,- euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

​De prijs had dit jaar vijf genomineerden: Thomas van Aalten (Henry!), Merijn de Boer ('t Jagthuys), Anne Eekhout (Op een nacht) en Eva Meijer (Het Vogelhuis) waren samen met Bervoets genomineerd. Eva Meijer won de prijs van de lezersjury en gaat met het sculptuur Haags Vredes Jantje naar huis.

pro-mbooks3 : libris