Kinderboek van de Maand

Rubén Rodriguez da Silva tipt elke maand 4 nieuwe kinderboeken

 

 

 

 

 

 

 

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. 

Kinderboek van de Maand februari

Een prachtige prentenboek met een rijke boodschap

Samen zijn we thuis

Stephanie Parsley Ledyard

€ 14,99

Je staat op het punt om te gaan verhuizen. Maar hoe bereid je daar je kind op voor? Want een verandering van omgeving en het achterlaten van vriendjes kan een grote impact hebben. Met ‘Samen zijn we thuis’ heb je een mooie gelegenheid om een aanstaande verhuizing bespreekbaar te maken.
Wat is nu eigenlijk thuis? Is het de voordeur, het kleedje in de gang of het plantje op de vensterbank? Tja, misschien is het wel alles om je heen wat vertrouwd voelt. Maar stel je voor dat op een dag alles verandert. Je stapt in de auto en gaat op weg naar een hele nieuwe plek. Dat kan je wereld op z’n kop zetten. Ineens ben je je thuis kwijt. Totdat je ontdekt, dat een nieuw huis ook heel erg leuk kan zijn. Je komt er ook snel achter dat een hoop dingen hetzelfde blijven. En voor je het weet, ben je ineens weer thuis.
De illustraties zijn erg mooi. In de plaatjes valt veel te zien en te ontdekken. Wat ik ook een sterk punt vind, is dat het verhaal nergens dramatisch of sentimenteel wordt.
Het is ook heel geschikt om met kleine kinderen te praten over de betekenis van een gezin. Als alles anders wordt, zijn er altijd nog mensen waar je op terug kunt vallen.
Een prachtige prentenboek met een rijke boodschap.

Erg leuk is ook hoe de schrijfster laat zien hoe verschillende culturen heel goed samen kunnen gaan

De koning van de flat

Marieke Smithuis

€ 16,99

Nadat ik het eerste verhaal gelezen had, wist ik meteen dat dit een topper ging worden. Vijfenveertig korte en meestal losstaande verhalen, maar waarbij ook zo nu en dan terugverwezen wordt naar een eerder avontuur. Heerlijke leessnacks om op kleine tussendoor-momentjes of voor het slapen gaan voor te lezen of zelf te lezen.
Boele en Moes wonen beiden in dezelfde flat en zijn de beste vriendjes van elkaar. Moes noemt zichzelf de koning van Marokko. Elke dag bedenken ze weer iets om kattenkwaad uit te halen. Of het nu het omwisselen van de bloemen van de buurvrouw voor een cactus is, of op de rug van een ezeltje klimmen om vervolgens een vliegles te krijgen, het is moeilijk om als lezer niet in de lach te schieten. Maar de twee jongens hebben ook een hart van goud. Want ondanks alle streken, staan ze ook klaar om anderen te helpen. Vooral Boele, die tot wanhoop van zijn moeder, met regelmaat allerlei dieren in huis haalt.
‘De koning van de flat’ is een boek vol humor, maar ook met wat serieuze kantjes. Erg leuk is ook hoe de schrijfster laat zien hoe verschillende culturen heel goed samen kunnen gaan. Alledaagse en niet-alledaagse belevenissen van een bijzonder duo. De illustraties van Marieke van Ditshuizen zijn een heerlijke aanvulling op het geheel.
Een boek dat ik vanaf de eerste bladzijde met enorm veel plezier gelezen heb.

Een prettig boek voor de nog niet zo ervaren lezer

Het Mayamysterie

Li Lefébure ; Esther Walraven

€ 14,95

Waarom kies ik deze maand als boekentip voor ‘Het Maya mysterie’? Niet omdat het superspannend of buitengewoon humoristisch is. Wel omdat het naar mijn mening een ideaal boek is om te oefenen met lezen. Het verhaal is mysterieus genoeg om door te blijven lezen en qua spanning ook zeer geschikt voor de minder stalen zenuwen. Een lekker boek dat een mooie aanvulling is voor kinderen, die een beetje klaar zijn met de avi-boeken.
De ouders van Thijmen hebben een vakantie naar Mexico gewonnen en Kaj, de beste vriend van Thijmen, mag mee. Meteen na aankomst gaan de twee jongens op onderzoek uit. Wanneer ze stiekem een oud krot binnen sluipen, ontdekken ze een juten zak met een bijzondere inhoud. In eerste instantie hebben ze daar weinig aandacht voor, maar als snel komen ze erachter dat er veel meer achter zit. En voor ze het weten belanden ze in een mysterieus avontuur, die de vakantie flink op z’n kop zet.
Het boek is niet zo dik en heeft een lekker lettergrootte. Het bevat ook nog allerlei leuke illustraties. Dit alles maakt het een prettig boek voor de nog niet zo ervaren lezer. Als extraatje leer je ook nog wat over de Mexicaanse cultuur. Vooral het dodenfeest, wat wel het belangrijkste feest van Mexico is, komt uitgebreid aan bod.
Ik zou ook schoolbibliotheken zeker adviseren om dit boek aan te schaffen.

 

Dit boek behoort zonder twijfel tot mijn favoriete boeken in jaren

Blauwe dagen

Caja Cazemier

€ 15,99

Dit boek behoort zonder twijfel tot mijn favoriete boeken in jaren. Het is zeker geen makkelijk boek, maar het gaat wel over een belangrijk onderwerp waar veel mensen mee te maken hebben. Het is dan ook een volwassen boek in het jasje van een kinderboek.

Janna voelt zich heel slecht nadat Niels een punt heeft gezet achter hun relatie. Terwijl de pijn in een normale situatie op den duur afzwakt, wordt het bij Janna steeds erger. Ze belandt in een depressie en heeft geen idee hoe ze hier uit moet komen. De mensen om haar heen weten zich ook geen raad met de situatie. Haar ouders en broertje moeten machteloos toekijken en terwijl haar vriendin Bo voortdurend voor haar klaar staat, krijgt Suze na enige tijd genoeg van alles.
Wanneer Janna ook nog eens een familiegeheim ontdekt, lijkt haar hele wereld in te storten. Maar misschien ligt hier wel het antwoord om grip te krijgen op haar ziekte.

Het boek is juist heel sterk, omdat je als lezer in de wereld van Janna wordt meegenomen. De schrijfster beschrijft de beleving van Janna, maar ook van de mensen om haar heen. Een ijzersterke aanvulling vond ik de beschrijvingen van de therapiesessies, waarbij ook andere kinderen met depressieklachten aan het woord komen. ‘Blauwe dagen’ is een boek dat ik zeker zou willen aanraden om klassikaal te behandelen.

 

 

Kinderboek van de Maand januari

‘Dikke vriendjes’ zal ongetwijfeld een favoriet worden van menig kleine held

Dikke vriendjes durven alles

Ingrid Schubert ; Dieter Schubert

€ 15,99

De auteurs van de eerste maandtip zijn rustig legendarisch te noemen. Monkie, Woeste Willem, Van mug tot olifant, wie herkent deze titels niet? Met ‘Dikke vriendjes’ hebben ze opnieuw een toptitel afgeleverd. Zoals we van het Schubert-duo mogen verwachten, zit het weer vol mooie illustraties. En dit keer zit er ook lekker veel humor in.

Twee broertjes zijn ook dikke vriendjes. Ze besluiten op avontuur te gaan, want er is niets wat ze niet durven. Ze gaan de hoogste berg beklimmen, over de breedste en diepste kloof springen, en pootjebaden in de woeligste zee. En al is de uitdaging nog zo groot, de twee kleine helden vinden wel een weg.

De dialogen zijn lekker vlot en erg grappig. Vooral de wijze waarop problemen worden  opgepakt, is soms erg hilarisch. En naar het einde toe wordt het zelfs nog een beetje spannend. 

Een heerlijk boek dat je aan het eind met een prettig gevoel dichtslaat

Beste Broers

Jowi Schmitz

€ 15,95

Wat is het toch fijn om voor de leeftijdsgroep 7+ weer eens mooi en goed verhaal te ontdekken zonder dat het vol zit met allerlei fantastische elementen. Geen sprekende dieren, enge monsters of allerlei vormen van magie, maar gewoon een alledaags, boeiend verhaal. Het wordt ook nergens heel spannend, waardoor het ook zeer geschikt is voor lezers met minder sterke zenuwen.

Raf en Robbie zijn twee broers, die van de stad verhuizen naar het platteland. Met het gezin gaan ze naast opa en oma wonen. Moeder gaat in het plaatselijke ziekenhuis werken en vader zit zonder werk en weet niet zo goed wat hij wil gaan doen. Daardoor ontstaat er flink wat spanning tussen de ouders.

Opa is elke nacht in het bos druk bezig met het bouwen van een houten toren. Binnenkort komt er een komeet langs en hij wil samen met oma deze begroeten vanaf de toren. Wanneer het bijna zover is, moet oma naar het ziekenhuis toe. Omdat moeder hele lange dagen maakt in het ziekenhuis en vader vijf dagen op cursus is om uit te zoeken wat hij wil gaan doen, besluiten de broertjes om op opa te letten. Maar daarvoor moeten ze midden in de nacht het donkere bos in. En wanneer het met opa even misloopt, moeten de broertjes samenwerken om alles tot een goed einde te brengen.

De schrijver heeft er bewust voor gekozen om een positief verhaal neer te zetten. De twee broers zijn erg verschillend, maar kunnen het bijzonder goed met elkaar vinden. De lichte toon van het boek is bijzonder aangenaam.

Een fascinerend boek, dat ondanks de luchtige titel nogal wat te vertellen heeft

Een mooie dag om in een boom te klimmen

Jaco Jacobs

€ 14,99

Jaco Jacobs is een grootheid in zijn thuisland Zuid-Afrika. Hij heeft in de afgelopen jaren bijna alle belangrijke prijzen voor jeugdliteratuur gewonnen. Ook dit verhaal is bekroond.
Marnus is een beetje het sulletje van het gezin. Zijn oudere broer Donovan blinkt uit in sporten en ligt goed bij de meisjes en zijn jongere broer Adrian is nogal gewetenloos en weet overal geld uit te slaan. Marnus valt bij niemand op en moet zelfs door een sluwe truc van Adrian de hele vakantie klusjes doen voor zijn broertje. Wanneer Leila aan zijn deur komt met een petitie om een boom in het park te redden, besluit hij met haar mee te gaan naar het park.
Wanneer de mannen van de gemeente langskomen om de boom om te zagen, klimt Leila in de boom. In een opwelling besluit Marnus achter haar aan te gaan. Zolang zij tussen de takken zitten, kunnen de mannen niks doen. Maar na enige tijd slaat bij Marnus de twijfel toe. Want hoelang moeten ze daar blijven zitten? En wat zullen zijn ouders er wel niet van zeggen? En waarom wil Leila toch zo graag deze boom redden?
Het is knap hoe Jaco Jacobs op haast luchtige wijze volwassen thema’s neerzet in een jeugdboek. Door het verhaal heen gebeurt er van alles. De kinderen krijgen aandacht van een lokale krant, waardoor de actie nogal uit de hand dreigt te lopen. Want wanneer allerlei volwassenen zich ermee gaan bemoeien, spelen er ineens hele andere motieven een rol. En dan is er John Carelse, de beheerder van de rolbalclub, die een beetje waakt over de kinderen. Hij vertelt het tragische verhaal van zijn broer, waarmee meteen een belangrijk stuk geschiedenis over de apartheid voorbij komt.

 

De lezer blijft voortdurend binnen de belevingswereld van Donnie. Daardoor is het ook herkenbaar voor jongeren

Doe of sterf

Maurits van Huijstee

€ 14,99

Wie kent ze niet? De discussies over ontlezing bij jongeren. Maar hoeveel boeken verschijnen er nu eigenlijk, die dicht bij de belevingswereld van de groep lezers staan? Met ‘Doe of sterf’ wordt nu eindelijk weer eens antwoord gegeven op die vraag.

Donnie heeft één passie, namelijk rappen. Hij luistert ernaar, maar schrijft en rapt ook zelf. Zijn grote voorbeeld is Empa-T. Helaas wil zijn vader er niets van weten. Sinds de dood van zijn moeder en een geheimzinnig voorval met zijn broer Dylan, lijkt zijn vader sowieso nogal de weg kwijt te zijn. Donnie voelt zich in ieder geval niet gezien en begrepen.

Wanneer hij voor een spreekbeurt gebruik maakt van zijn talent voor rappen, valt hij op bij zijn klasgenoot Moustafa. Deze introduceert hem in de rapwereld van het Donderplein, waar een groep jongeren samenkomen om battles te houden. Voor het eerst krijgt Donnie de kans om op te vallen. Helaas valt hij ook op bij Snake, een jongen die weinig goeds in zich heeft. De grote vraag is hoever Donnie bereid is te gaan voor zijn grote passie.

Het verhaal is lekker vlot geschreven. Het is niet zo lang, en daarom zeer aantrekkelijk voor minder enthousiaste lezers. De lezer blijft voortdurend binnen de belevingswereld van Donnie. Daardoor is het ook herkenbaar voor jongeren. Het niet begrepen worden door volwassenen, de onderlinge rivaliteit, de behoefte om als jongere gezien te worden en zelfs de ervaring van een eerste liefde. Allemaal thema’s waar pubers ooit mee te maken krijgen. En zelfs als je niets hebt met rappen, is het boeiend om te lezen. Dit boek is ook zeer geschikt om klassikaal te behandelen.

 

pro-mbookslibr3 : libris