2020

De meeste mensen deugen van Rutger Bregman (de Correspondent) heeft de NS Publieksprijs 2020 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2020. De winnaar werd zojuist bekendgemaakt in talkshow M op NPO 1.

Meer informatie

Oek de Jong heeft de Boekenbon Literatuur Prijs gewonnen voor zijn roman ‘Zwarte schuur’. De voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, Winnie Sorgdrager maakte dit zojuist bekend via een live-uitzending op Youtube. Uit het juryrapport: ’Zwarte schuur’ is een roman over de draagwijdte van schuld, maar ook over het trauma van een veronderstelde dader, van iemand die gestempeld door het leven gaat. Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst.

Meer informatie

Vanochtend heeft BNR Nieuwsradio bekendgemaakt dat De Grote Vriendelijke Podcast de Dutch Podcast Award in de categorie Cultuur & Muziek heeft gewonnen! Gefeliciteerd!

De jury schrijft onder meer: “De lange gesprekken met verschillende auteurs gaan op een prettige manier de diepte in. Het is een feest om al die grote schrijvers voorbij te horen komen. Een mooie opsteker voor de literatuur, deze sympathieke podcast.”

Meer informatie

Yvette van Boven wint met het boek Home Made Basics het Gouden Kookboek 2020. De vakjury noemde het Een XL comfortfood boek waar je niet op uitgekeken zult zijn.

Meer informatie

Nominaties NS Publieksprijs bekend

woensdag 21 oktober 2020

De genomineerden voor de NS Publieksprijs 2020 zijn bekend. Stem op jouw favoriete Boek van het Jaar en maak kans op een jaar lang gratis boeken en een jaar lang gratis reizen met de trein. De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Je kunt stemmen tot en met woensdagavond 18 november 2020 (19.30 uur) op een van de genomineerde boeken of op een ander boek naar keuze. Het is daarom alsnog mogelijk dat een andere titel de prijs wint.

Meer informatie

Zojuist is de Nobelprize Literature 2020 uitgereikt aan de Amerikaanse dichter Louise Glück. Sinds haar debuut uit 1968 gold ze al snel als een van de meest prominente dichters in de Amerikaanse hedendaagse literatuur.

Meer informatie

Aan de vooravond van de 66ste Kinderboekenweek is het boek Uit elkaar (Uitgeverij Gottmer), geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Sylvia Weve, bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2020.

Meer informatie

Judith Fanto heeft de Hebban Debuutprijs 2020 ontvangen voor ‘Viktor’. De historische roman verscheen afgelopen maart bij uitgeverij Ambo|Anthos.

Meer informatie

Het boek "Nicolas en de verdwijning van de wereld" geschreven door Anne Eekhout is verkozen tot het Beste Boek voor Jongeren 2020 in de categorie ‘Nederlandstalig’. In de categorie ‘Vertaald’ ging deze prijs naar "Darius de Grote" is niet oké geschreven door Adib Khorram.

Meer informatie

De Griffel- en de Penseeljury’s trokken de afgelopen dagen door het land om -in aanloop naar de Kinderboekenweek- kinderboekenauteurs en illustratoren te verrassen met deze prestigieuze prijzen. De Griffeljury heeft twaalf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. In totaal werden door beide jury’s ook achtentwintig Vlag en Wimpels, eervolle vermeldingen, toegekend.

Meer informatie

Marieke Lucas Rijneveld heeft de prestigieuze International Booker Prize gewonnen met de debuutroman The Discomfort of Evening, de Engelse vertaling van haar debuutroman De avond is ongemak. Op 5 november 2020 verschijnt haar nieuwe boek: Mijn lieve gunsteling.

Meer informatie

De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020 is vandaag bekendgemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Meer informatie

Het boek De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton wint de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek in de categorie 6 t/m 9 jaar: ‘Ik heb gestemd op dit boek omdat het vol knotsgekke avonturen staat! Je ligt altijd in een deuk, originele verhalen altijd maar weer!’ - Amna

Het boek Vet koel - Het leven van een Loser 13 van Jeff Kinney wint de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek in de categorie 10 t/m 12 jaar: ‘Ik heb gestemd op Het leven van een Loser omdat Ik het een heel leuk boek vind! Ik heb alle boeken van deze serie gelezen, ik hoop dat er nog een deel van komt!’ – Levi

Meer informatie

Sander Kollaard heeft de Libris Literatuurprijs 2020 gewonnen voor zijn roman ‘Uit het leven van een hond’! De jury, onder leiding van Ionica Smeets, bekroont ‘Uit het leven van een hond’ met de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De jury noemt ‘Uit het leven van een hond’ een opmerkelijke roman over een onopmerkelijke figuur. ‘De jury heeft unaniem gekozen voor een roman die ons liet nadenken over wat is de waarde van een mensenleven, een roman als les in de levenskunst, een roman die ons schokken van herkenning bezorgde en ontzettend veel leesplezier.’ aldus jurylid Bo van Houwelingen.

Meer informatie

Vandaag heeft ons het intens droevige bericht bereikt dat auteur Carlos Ruiz Zafón op 55-jarige leeftijd is overleden na een ziekbed van 2,5 jaar. Met hem verliest de wereld een grootse verhalenverteller, die miljoenen lezers in de ban hield met zijn boeken. Zijn internationale doorbraak kwam met De schaduw van de wind, waarin hij door zijn rijke fantasie en oog voor details uit de werkelijkheid een uniek universum creëerde met Het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hij zal voor altijd in onze herinnering blijven als een integere, aimabele, geestige en zeer creatieve man.

Meer informatie

Maandagavond 22 juni wordt in Nieuwsuur, NPO 2 bekendgemaakt wie de Libris Literatuur Prijs 2020 wint. Dat is anderhalve maand later dan gebruikelijk voor deze prijs voor de beste literaire roman van het afgelopen jaar. De bekendmaking zal ook anders zijn dan bij de voorgaande 26 edities. De omstandigheden die daartoe hebben genoodzaakt, bepalen al maanden voor een groot deel het dagelijks leven van ons allen. Door persoonlijke omstandigheden van juryvoorzitter Ionica Smeets zal jurylid Bo van Houwelingen (literair criticus van de Volkskrant) haar vervangen.

Meer informatie

Nina Polak wint De Inktaap 2020

maandag 15 juni 2020

Auteur Nina Polak wint met haar roman Gebrek is een groot woord De Inktaap 2020. Op 15 juni werd bekendgemaakt dat Nina Polak de prijs heeft gewonnen. Gebrek is een groot woord is een roman over de desoriëntatie tussen vrijheid en verbondenheid. Een boek over hechting, aan elkaar, maar ook aan onze eigen realiteit.

Meer informatie

Tijdens het online TV-programma op 3 juni werd de prijs feestelijk uitgereikt aan Buddy Tegenbosch. 'Met Match wil ik een verhaal vertellen over doorzetten, over alles opgeven om dat ene doel te bereiken. Om er dan achter te komen dat er één ding nog veel belangrijker is.' Buddy Tegenbosch

De Jonge Jury Debuutprijs 2020 is voor ‘Dit is hoe het ging’ van Astrid Boonstoppel.

Meer informatie

Hanna Bervoets schrijft het Boekenweekgeschenk voor de Boekenweek 2021. De 86ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 6 maart tot en met zondag 14 maart 2021. Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Ook dit jaar verschijnt het Boekenweekgeschenk in het Fries. Vanavond schuift Hanna Bervoets aan in Talkshow M, om 19.00 op NPO 1.

Meer informatie

Via de website van het Algemeen Dagblad is de winnaar van de Gouden Strop "Russisch voor beginners" van Dominique Biebau, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek bekend gemaakt. De winnaar van de Schaduwprijs is "Het tuinfeest" van Bettie Elias voor het beste debuut.

Meer informatie