februari

Sjaak Kroes maakt poezie in opdracht

zaterdag 4 februari 2023

Dichter Sjaak Kroes maakt op verzoek een passend gedicht

Sjaak Kroes (35) is woordkunstenaar en verrijkt mensen met zijn woorden. Aan zijn bureaufiets met typemachine  schrijft hij gedichten n.a.v. gesprekken met voorbijgangers. Wellicht heeft u hem weleens zien zitten aan het strand van Parnassia. Ook publiceert hij zijn eigen dichtbundels (Liefjes Van Een Straatdichter) (Onder Een Boom Dronken We Fristi).4 Februari is hij te gast bij boekhandel Blokker om uw geliefde te verrassen met een persoonlijk gedicht. Een prachtig affiche in de nasleep van poezieweek en met Valentijnsdag voor de deur.  

Datum/tijd: zaterdag 4 februari van 12.00 uur tot 16.00 uur

Toegang vrij

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

 

Meer informatie

Expositie Dagvogels van Rogier Cornelisse

dinsdag 14 februari 2023

De Heemsteedse dichter en illustrator Rogier Cornelisse exposeert tijdens de Poëzieweek zijn DAGVOGELS-tekeningen in Boekhandel Blokker. Wegens succes verlengd! De tekeningen zijn tot en met 14 februari in de boekhandel te zien.

De kunstenaar zal zelf ook op verschillende momenten aanwezig zijn. Op zaterdag 28 januari komt de tekenaar voordragen uit zijn poëziewerk, samen met andere dichter van De Haarlemse Dichtlijn. De zaterdag erna is hij ’s middags aanwezig om te vertellen over zijn werk en voor wie dat wil zijn boek te signeren.

Cornelisse begon zijn vrolijke project ruim drie jaar geleden. Iedere dag tekent hij een vogel, met meestal een korte tekst erbij, die hij op zijn Instagram-pagina publiceert. Eind vorig jaar verscheen het boek DAGVOGELS, met daarin een selectie van ruim 200 vogeltekeningen.

De tekeningen die bij Boekhandel Blokker hangen zijn te koop, het boek is uiteraard ook verkrijgbaar. Daarnaast zijn er ansichtkaarten en een speciale Poëzieweek-poster met vriendschap-vogels.

Over de kunstenaar Rogier Cornelisse (1975) is reclamemaker, dichter, illustrator en docent aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie. Hij woont en werkt in Heemstede.

Speciale DAGVOGELS-poster ‘Kom hier’ Speciaal voor de Poëzieweek heeft Cornelisse een poster gemaakt met als thema vriendschap (formaat 50 x 70 cm) in een gelimiteerde oplage van 50 exemplaren. Exclusief verkrijgbaar bij Boekhandel Blokker en via dagvogels.nl.

 

Datum/tijd: donderdag 26 januari tot en met dinsdag 14 februari

Toegang vrij

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

 

Meer informatie

Interview Thom Hoffman over 'Indië, betovering en desillusie'

vrijdag 17 februari 2023

Vrijdag 17 februari zal Thom Hoffman in gesprek gaan over zijn boek 'Indië, betovering en desillusie'. Het boek werd zeer goed ontvangen door de pers.

 

Hoffmans jarenlange zoektocht naar het werkelijke Indië, vanaf het begin van de VOC tot aan de onafhankelijkheid van Indonesië, vindt zijn eindpunt in dit boek

‘Boven mijn jongensbed hing een Sumatraanse tijger.’ Zo begint Thom Hoffmans fascinerende en beeldende reis door de tijd. Onder een imposante tijgerkop droomde hij als 13-jarige over het sepiagekleurde Nederlands-Indië, het land van zijn grootouders. Oma en opa overleden kort na elkaar. Hoe was hun leven in Indië geweest? Omdat Thom zijn lievelingsoma geen vragen meer kon stellen, ging hij op zoek naar antwoorden.

Geraakt door Couperus, Multatuli, Kousbroek, Kartini, Székely-Lulofs en andere schrijvers, en door films en documentaires, maakte Hoffman de afgelopen dertig jaar een persoonlijke reis. Hij begon met het verzamelen van boeken over Nederlands-Indië en hoe meer hij las, hoe duidelijker de contouren zich aftekenden van de kolonie onder Nederlands gezag, van de VOC tot aan de soevereiniteitsoverdracht in 1949. Een geschiedenis die ver uitstijgt boven familieverledens.

Indië als decor voor betovering, mysterie en schandaal, maar ook het strijdtoneel voor opvattingen over verandering. Het Indonesisch vrijheidsstreven leefde op. Hoe ging Nederland daarmee om? Boeiende persoonlijkheden als Jacob Haafner, baron Van Hoëvell, Kartini, Tan Malaka, Hatta en Soekarno completeren een caleidoscopisch en vaak aangrijpend beeld.

Indië, betovering en desillusie is een boeiende en persoonlijke zoektocht naar de waarheid achter deze voormalige Nederlandse kolonie.

 

De pers over het boek:

‘Thom Hoffman vindt een nieuwe vorm voor koloniale geschiedschrijving.’ Kester Freriks NRC

‘Razend interessant. Wij sluiten het boek om het vervolgens weer te openen, voor iedereen. Omdat het belangrijk is. Indië, betovering en desillusie: een persoonlijke zoektocht naar een verborgen geschiedenis die net iets minder verborgen is geworden dankzij Thom Hoffman.’ Ruth Joos en Wilfried de Jong in Brommer op zee

‘De liefde van de schrijver voor het land is, ondanks de desillusie, voelbaar in elk hoofdstuk.’ Femke van der Laan in Nooit Meer Slapen

 

Datum/tijd: vrijdag 17 februari 15.30 uur

Toegang vrij (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

 

Meer informatie

Lezing Bram Bakker over 'Oud zeer'

zaterdag 18 februari 2023

Op zaterdagmiddag 18 februari geeft Bram Bakker een lezing over 'Oud zeer'.

De auteur zelf over zijn boek:

Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. En misschien nog wel meer mensen lijden onder het gevoelsarme klimaat waarin ze opgroeiden, de beperkte emotionele beschikbaarheid van hun ouders en andere naasten en een gebrek aan knuffels en complimenten.

Dit ‘oud zeer’ stak pas na mijn vijftigste flink de kop op, en dat proces veranderde mijn leven ingrijpend. Zo gaat het bij veel meer mensen: ook al kan het jaren lijken dat het er niet is, ‘oud zeer’ verstopt zich in je lichaam en kan ineens tevoorschijn komen.

Ook in dit boek wil ik mijn persoonlijke ervaringen graag met de lezer delen. Daarnaast zal ik het verhaal van een aantal mensen waarmee ik heb gewerkt vertellen en wat meer feitelijke kennis rond de begrippen trauma en affectieve verwaarlozing weergeven. Met daarin speciale aandacht voor de rol van het lichaam bij mentale processen, omdat dit een terrein is dat door de traditionele psychiatrie decennialang werd overgeslagen (maar inmiddels aan een inhaalslag begonnen lijkt).

Het is mijn grootste wens hiermee een kleine bijdrage te geven aan de herwaardering van ‘oud zeer’ als belangrijke verklaring voor veel psychische én lichamelijke klachten in het huidige leven.

 

Datum/tijd: zaterdag 18 februari 15.00 uur

Toegang vrij (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Zinnen op zondag met Marion Bloem

zondag 26 februari 2023

In samenwerking met de Bibliotheek Zuid-Kennemerland bezoekt Marion Bloem de bibliotheek in Haarlem Centrum. 

Tijdens de lezing spreekt zij over ‘Meisjes uit het dorp’ dat in januari is verschenen. De roman vormt het slot van een drieluik over opgroeien als Indisch meisje in Nederland.

Voor kaarten kunt u hier terecht.

 

Datum/tijd: zondag 26 februari 15.00 uur tot 17.00 uur

Toegang € 10,00 

NB!!! Locatie: bibliotheek Haarlem Centrum

 

Meer informatie

maart

Lezing Joris Escher over 'Escher worden'

donderdag 2 maart 2023

Donderdagavond 2 maart geeft Joris Escher een lezing over het boek 'Escher worden'. 

In een negentiende-eeuwse Chinese lakdoos met ivoren puzzels vindt Joris Escher twee tekeningen van zijn oudoom, de wereldberoemde graficus M.C. Escher. De bladen hebben al minstens 90 jaar het licht niet gezien. Hij vermoedt dat deze vroege studies een sleutel vormen in de ontwikkeling van Escher als kunstenaar en begint een ontdekkingsreis naar de oorsprong van diens fascinaties. Wie was zijn oom Mauk? Hoe is hij Escher geworden? In de voetsporen van M.C. Escher wordt de lezer meegevoerd van Haarlem naar Italië, van Japan en China naar Canada, en van Spanje terug naar Baarn. Joris Escher leert zelf houtsnijden, tekent op de plaatsen waar zijn oudoom heeft getekend en vindt talloze nog onbekende verhalen, vreugdes, vriendschappen en verbanden uit Eschers leven. Door de ogen van M.C. Escher beleeft de lezer zijn ontwikkeling van jongeman tot graficus, kunstenaar en ten slotte tot de Escher die we allemaal kennen. Escher worden maakt daarmee van het genie Escher weer een aanraakbaar en feilbaar mens.

 

Datum/tijd: donderdag 2 maart 20.00 uur

Toegang: 7,50 (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

 

(foto auteur gemaakt door Fjodor Buis)

Meer informatie

Interview Alex Boogers en Caja Boogers over 'Wij zijn van diamant'

zaterdag 11 maart 2023

Op de eerste zaterdag van de Boekenweek worden Alex Boogers en zijn zoon Caja Boogers geinterviewd over 'Wij zijn van diamant': het boek dat Alex heeft geschreven en waarvoor Caja het omslagontwerp heeft gemaakt.

Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna. Een paar dagen later wordt het levenloze lichaam van Markus gevonden aan de voet van de Snoqualmie Falls. Voordat William met het lichaam van Markus terugreist naar Vlaardingen krijgt hij bij de receptie van zijn hotel een laatste gift van zijn broer. Het blijkt een notitieboek van opa Lovitz, een joodse familievriend. Op weg naar het vliegveld begint William te lezen en zo ontdekt hij dat het tragische lot van zijn broer onontkoombaar was.

Wij zijn van diamant is een groots opgezette familiekroniek die laat zien hoe littekens uit het verleden generaties lang kunnen doorwerken: tussen vaders en zonen, moeders en dochters, tussen vrienden en broers.

 

Datum/tijd: zaterdag 11 maart 15.00 uur

Toegang vrij (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

 

Meer informatie

Lezing Jutta Chorus over 'Alma's dochters'

dinsdag 14 maart 2023

Dinsdagavond 14 maart geeft Jutta Chorus een lezing over 'Alma's dochters'.

Aan de rand van een dal in Lazio vindt Lili eindelijk haar Air-Francekoffertje terug. Eruit vallen de levens van haar voormoeders, van Alma, Elly en Sylvia. Vrouwen die, net als zijzelf, pioniers waren op allerlei terreinen: de letteren, de journalistiek, de film. Hoe komt het dat hun namen in de geschiedenis nauwelijks voorkomen? Aan de hand van brieven, dagboeken, foto’s en documenten leren we de vier vrouwen kennen. Wat hebben ze veel voortgebracht: de boeken van Alma Bimmermann, de brieven van Elly Berkhout, de gouden jaren van de Haagse Post onder leiding van Sylvia Brandts Buys, de films van Lili Veenman. Tegelijkertijd doemt een droevig beeld op van de Nederlandse emancipatie. Deze vrouwen leefden naast Aletta Jacobs, Marga Klompé en de dolle mina’s. Maar in het dagelijks leven van Alma en haar dochters bleven mannen het middelpunt van het universum. De vrouwen mochten al dankbaar zijn dat ze hun satellieten waren. Ook als hun prestaties opmerkelijker waren dan die van hun echtgenoot, ook als zij hem met haar geld moesten redden, altijd bleef hun bloei ‘in het verborgene’, zoals een van de vrouwen zei. Jutta Chorus volgt de vrouwelijke lijn door de geschiedenis en hervindt een fonkelend oeuvre dat anderhalve eeuw beslaat.

 

Datum/tijd: dinsdag 14 maart 20.00 uur

Toegang: 5,00 (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Kort interview en signeren Raoul de Jong over het Boekenweekessay 'Boto Banja; of het geheime genootschap der dansende dichters'

donderdag 16 maart 2023

Raoul de Jong, auteur van het Boekenweekessay 2023, wordt kort geinterviewd en zal het essay (en overige boeken) signeren.

Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde zes boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. In 2022 verscheen het in coronatijd geschreven Gesprekken met opa. In september 2022 ontving Raoul de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre, evenals de Toneelschrijfprijs voor het script van Waarom beantwoord.

Momenteel werkt De Jong aan het filmscript voor een film over het leven van Anton de Kom, en maakt hij samen met Noraly Beyer de Correspondent-podcast Tigri Tories die in maart 2023 uitkomt.

Het Boekenweekessay 'Boto Banja; of het geheime genootschap der dansende dichters' neemt Raoul de Jong ons mee op een spectaculaire zoektocht per boot naar de identiteit van een groep ondeugende schrijvers’ Het thema van de Boekenweek is 'Ik ben alles'

 

Datum/tijd: donderdag 16 maart 15.00 uur

Toegang vrij (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Interview Wendy van Ierschot over 'Scale-ups & downs'

vrijdag 17 maart 2023

Vrijdag 17 maart zal Wendy van Ierschot worden geinterviewd over 'Scale-ups & downs'

Een snelgroeiend bedrijf: het klinkt als een droomscenario voor iedere beginnende ondernemer. Toch brengt groei ook veel uitdagingen met zich mee. Want dat wat jou als oprichter succesvol maakte, wordt nu je grootste valkuil: je kunt niet meer alles zelf doen, maar moet anderen gaan aansturen. Vaak blijken de mensen met wie je gestart bent helemaal niet zo geschikt te zijn om je bedrijf verder te brengen. Hoe bouw je dan toch een organisatie op die topprestaties kan leveren? In Scale-ups & downs nemen Wendy van Ierschot, internationaal expert op het gebied van People & Culture in snelgroeiende organisaties, en striptekenaar Gerrit de Jager je mee langs de meest cruciale fasen van een scale-up. Ze laten zien met welke uitdagingen je in elke fase te maken krijgt, hoe je steeds weer de beste mensen vindt en hoe je die mensen optimaal tot hun recht laat komen. Of je nou twee of honderd medewerkers hebt, met dit boek heb je alles in handen wat je nodig hebt om succesvol te groeien.

 

Datum/tijd: vrijdag 17 maart 16.00 uur

Toegang vrij (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie