maart

Internationale vrouwendag - vrouwen in de kunst

woensdag 8 maart 2023

Marjan Jaspers (Haarlemse kunstenares) over vrouwen in de kunst

Eeuwenlang zijn vrouwen weggeschreven uit de kunstgeschiedenis en werd het hun tot in de twintigste eeuw zelfs vrijwel onmogelijk gemaakt om een kunstopleiding te volgen. Inmiddels is de situatie wel verbeterd, maar van gelijke behandeling/waardering is nog lang niet altijd sprake. Op 8 maart, zet de Haarlemse kunstenares Marjan Jaspers enkele vrouwen in het zonnetje, die desondanks doorgingen/doorgaan met het maken van prachtig werk. Gewoon omdat ze niet anders kunnen.

Voor meer informatie over Marjan Jaspers zie hier.

Datum/tijd: woensdag 8 maart 10.30 uur

Toegang vrij (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Boekenweek 2023; Lezing Jutta Chorus over 'Alma's dochters'

dinsdag 14 maart 2023

Dinsdagavond 14 maart geeft Jutta Chorus een lezing over 'Alma's dochters'.

Aan de rand van een dal in Lazio vindt Lili eindelijk haar Air-Francekoffertje terug. Eruit vallen de levens van haar voormoeders, van Alma, Elly en Sylvia. Vrouwen die, net als zijzelf, pioniers waren op allerlei terreinen: de letteren, de journalistiek, de film. Hoe komt het dat hun namen in de geschiedenis nauwelijks voorkomen? Aan de hand van brieven, dagboeken, foto’s en documenten leren we de vier vrouwen kennen. Wat hebben ze veel voortgebracht: de boeken van Alma Bimmermann, de brieven van Elly Berkhout, de gouden jaren van de Haagse Post onder leiding van Sylvia Brandts Buys, de films van Lili Veenman. Tegelijkertijd doemt een droevig beeld op van de Nederlandse emancipatie. Deze vrouwen leefden naast Aletta Jacobs, Marga Klompé en de dolle mina’s. Maar in het dagelijks leven van Alma en haar dochters bleven mannen het middelpunt van het universum. De vrouwen mochten al dankbaar zijn dat ze hun satellieten waren. Ook als hun prestaties opmerkelijker waren dan die van hun echtgenoot, ook als zij hem met haar geld moesten redden, altijd bleef hun bloei ‘in het verborgene’, zoals een van de vrouwen zei. Jutta Chorus volgt de vrouwelijke lijn door de geschiedenis en hervindt een fonkelend oeuvre dat anderhalve eeuw beslaat.

https://www.youtube.com/watch?v=Aqxj1Zkg1Yc

https://www.google.com/search?q=clara+wildenau&rlz=1C1AWFC_enNL741NL758&oq=clara+wildenau&aqs=chrome..69i57.2658j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Datum/tijd: dinsdag 14 maart 20.00 uur

Toegang: 5,00 (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Boekenweek 2023; Kort interview en signeren Raoul de Jong over het Boekenweekessay 'Boto Banja; of het geheime genootschap der dansende dichters'

donderdag 16 maart 2023

Raoul de Jong, auteur van het Boekenweekessay 2023, wordt kort geinterviewd en zal het essay (en overige boeken) signeren.

Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde zes boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. In 2022 verscheen het in coronatijd geschreven Gesprekken met opa. In september 2022 ontving Raoul de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre, evenals de Toneelschrijfprijs voor het script van Waarom beantwoord.

Momenteel werkt De Jong aan het filmscript voor een film over het leven van Anton de Kom, en maakt hij samen met Noraly Beyer de Correspondent-podcast Tigri Tories die in maart 2023 uitkomt.

Het Boekenweekessay 'Boto Banja; of het geheime genootschap der dansende dichters' neemt Raoul de Jong ons mee op een spectaculaire zoektocht per boot naar de identiteit van een groep ondeugende schrijvers’ Het thema van de Boekenweek is 'Ik ben alles'

 

Datum/tijd: donderdag 16 maart 15.00 uur

Toegang vrij (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Boekenweek 2023; Interview Wendy van Ierschot over 'Scale-ups & downs'

vrijdag 17 maart 2023

Vrijdag 17 maart zal Wendy van Ierschot worden geinterviewd over 'Scale-ups & downs'

Een snelgroeiend bedrijf: het klinkt als een droomscenario voor iedere beginnende ondernemer. Toch brengt groei ook veel uitdagingen met zich mee. Want dat wat jou als oprichter succesvol maakte, wordt nu je grootste valkuil: je kunt niet meer alles zelf doen, maar moet anderen gaan aansturen. Vaak blijken de mensen met wie je gestart bent helemaal niet zo geschikt te zijn om je bedrijf verder te brengen. Hoe bouw je dan toch een organisatie op die topprestaties kan leveren? In Scale-ups & downs nemen Wendy van Ierschot, internationaal expert op het gebied van People & Culture in snelgroeiende organisaties, en striptekenaar Gerrit de Jager je mee langs de meest cruciale fasen van een scale-up. Ze laten zien met welke uitdagingen je in elke fase te maken krijgt, hoe je steeds weer de beste mensen vindt en hoe je die mensen optimaal tot hun recht laat komen. Of je nou twee of honderd medewerkers hebt, met dit boek heb je alles in handen wat je nodig hebt om succesvol te groeien.

 

Datum/tijd: vrijdag 17 maart 16.00 uur

Toegang vrij (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Boekenweek 2023; Presentatie 'Het mysterie van Mrs. Indonesia' van Yb Mangunwijaya vertaald door Cara Ella Bouwman

zondag 19 maart 2023

Zondag 19 maart houden we een feestelijke presentatie ter ere van het verschijnen van 'Het mysterie van Mrs. Indonesia' van Yb Mangunwijaya. Het boek is vertaald door Cara Ella Bouwman.

Het mysterie van Mrs. Indonesia begint rond 1942, aan het einde van de 'Nederlandse tijd' en vertelt over het beeldschone dorpsmeisje Lin Sulinda - later Pertiwi of Tiwi - dat met haar tante meereist om de was te doen in huize Soekarno. Daar is ze getuige van de Proclamatie, waarbij Soekarno de Onafhankelijkheid van het Indonesische volk aankondigt. Ze komt er ook in aanraking met vrijheidsstrijders en neemt uiteindelijk zelf actief deel aan de guerrilla. Op een van haar tochten wordt ze door een Nederlandse patrouille gevangengenomen. Een ervaring die haar leven totaal zal veranderen.

Datum/tijd: zondag 19 maart 15.00 uur

Toegang gratis (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Lees met ons: de leesclub van Blokker leest Paolo Giordano - Tasmanie

dinsdag 21 maart 2023

Lees met ons! De leesclub van Boekhandel Blokker bespreekt dit keer:

Paolo Giordano - Tasmanie

U bent van harte welkom om zich aan te sluiten!

 

Datum/tijd: dinsdag 21 maart 20.00 uur

Toegang: 5,00 (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Lezing Nausicaa Marbe over ‘Wachten op het Westen’ in De Pletterij

vrijdag 24 maart 2023

Vrijdag 24 maart om 20.00 uur geeft Nausicaa Marbe een lezing geven over haar nieuwe boek ‘Wachten op het Westen’ in De Pletterij. 

Lege schappen in de supermarkt. Rijen voor de winkels. Grenzen dicht. Verboden bijeenkomsten in huis en mensen die afstand van je houden, alsof je verdacht bent. Het begin van de coronacrisis, toen het leven radicaal veranderde, onzeker en benauwend werd, voelde voor Nausicaa Marbe akelig vertrouwd aan. Het gevoel opgesloten te zijn, de gedachte dat de tijd stilstaat, dat het echte leven zich later zal afspelen, in een betere wereld, had ze eerder meegemaakt. De lockdown voerde haar direct terug naar haar jeugd in communistisch Roemenië. Die ervoer ze als een negentien jaar durende quarantaine in een dictatuur waar schaarste en onderdrukking heersten. De mensen waren bang, maar tegelijkertijd levenslustig en rebels. In het artistieke milieu van Boekarest waarin ze opgroeide, genoot ze ondanks alles een gelukkige jeugd. Dankzij ouders die hun leven niet door politieke terreur lieten vergallen. Wachten op het Westen is een even persoonlijk als origineel relaas over opgroeien in onvrijheid, achter gesloten grenzen en onder absurde regels, waarin een kind al vroeg een politiek bewustzijn ontwikkelt en blijft verlangen naar vrijheid, openheid en eerlijkheid – en naar het Westen Nausicaa Marbe is een Nederlands schrijver, columnist en journalist van Roemeense komaf. Ze is de auteur van onder andere Mândraga en Smeergeld, en ze schrijft sinds 2013 een wekelijkse column voor De Telegraaf. 

 

Datum/tijd: vrijdag 24 maart 20.00 uur

Toegang 7,50 . Koop hier uw kaarten

Locatie: De Pletterij, Lange herenvest 122 in Haarlem

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Elke laatste zaterdag van de maand: Voorleesochtend

zaterdag 25 maart 2023

Zaterdagochtend 25 maart gaan we voorlezen voor de kleintjes uit nieuwe prentenboeken!

Elke laatste zaterdag van de maand ben je welkom.

 

We beginnen 10.30 uur en het voorlezen zal ongeveer een half uur duren. Het voorlezen is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Deze zaterdag hebben we Theo Doevendans als extra gastvoorlezer. Hij zal voorlezen uit 'Aakie en Eekie'

Over het boek: Eekie zit altijd vol leuke ideetjes en Aakie heeft bijna overal zin in. Met een kinderwagen gaan ze verkleed als vader en moeder langs de deuren. In de kinderwagen ligt hun kind, een verkleden namaakvis. Ze bellen aan bij mevrouw Pruimelaar en meneer Treurniet. Eekie bedenkt onderweg een leuk spel, waarbij een portemonnee met een touwtje eraan op straat ligt. Dit leidt tot een grappige situatie waarbij de portemonnee in de poep valt.

 

Datum/tijd: zaterdag 25 maart 10.30 uur

Toegang vrij

Reserveren gewenst

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie

Lezing Martin Bossenbroek over ‘De Zanzibardriehoek’

zaterdag 25 maart 2023

Zaterdag 25 maart om 15.30 uur komt Martin Bossenbroek een lezing geven over zijn nieuwe boek ‘De Zanzibardriehoek’. 

In 1873 dwingt Groot-Brittannië de sultan van Zanzibar tot het sluiten van de plaatselijke slavenmarkt, het centrum van de Oost-Afrikaanse mensenhandel. Een kwart eeuw later is het op het hele eiland gedaan met de slavernij. Net als met de onafhankelijkheid van het sultanaat. Na de kortste oorlog in de geschiedenis – nog geen drie kwartier – wordt Zanzibar een Brits protectoraat. Einde van de slavernij, begin van de onderwerping. Het westerse imperialisme is, heel paradoxaal, zowel humanitair, commercieel als agressief.
De Zanzibardriehoek beschrijft de laatste episode in de slavernijgeschiedenis vanuit de direct betrokkenen: de zendeling-ontdekkingsreiziger David Livingstone, bijgestaan door bevrijde slaven als James Chuma en gevolgd door avonturiers als Henry Stanley. Sultan Barghash en slavenhandelaar Tippu Tip verzetten zich, maar moeten buigen voor één man, de selfmade diplomaat John Kirk. Uiteindelijk is ook Kirk zelf niet meer dan een trekpop van de werkelijke hoofdrolspelers in de Europese regeringscentra.
De Zanzibardriehoek gaat net als De Boerenoorlog over goede bedoelingen, kwade opzet en de tragiek van Afrika, het slaafgemaakte continent.

 

Datum/tijd: zaterdag 25 maart 15.30 uur

Toegang gratis (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via [email protected]/of 023-5282472/ app 06 18336320

Meer informatie