Onze boekentips

Nelleke Noordervliet – Wij kunnen dit

gelezen door Arno

Als er een boekverkoper in een roman voorkomt is dit altijd interessant! In dit geval omdat het over een nieuwe liefde rond je veertigste gaat! Een roman over verleden en de toekomst en over “zijn” wie je bent (of niet!)

Noordervliet schrijft een fijn nieuw boek, waar je het jaar uitstekend mee kunt starten!

Wij kunnen dit

Nelleke Noordervliet

€ 22,99
In ‘Wij kunnen dit’ van Nelleke Noordervliet bloeit de liefde op tussen twee veertigers. Maar een nieuwe relatie beginnen op die leeftijd is gedoe. Het is riskant. Allebei voorzien van een verleden, behept met gewoonten, gehard door teleurstellingen, en dan opnieuw beginnen alsof het niets is? Helen heeft de boekhandel van haar vader voortgezet en vecht tegen faillissement. Leo is een succesvol ondernemer die een sabbatical neemt om oude trauma’s te verwerken en een nieuw doel in z?n leven te vinden. Helen en Leo spreken af blanco te beginnen. Het verleden bestaat niet. Alleen het heden telt. Maar het verleden laat zich niet wegmoffelen. Zowel de liefde als de misverstanden bloeien op. Liefde – kunnen ze het? Met humor, inzicht en groot gevoel voor detail beschr?ft Nelleke Noordervliet de liefdesperikelen van Helen en Leo in deze veelomvattende roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van Rotterdam, New York en met de coronapandemie als gamechanger.

Anna Enquist – Sloop

gelezen door Andrea

Mooi “gecomponeerde” nieuwe roman van Anna Enquist waarin getalenteerde componiste Alice Augustus worstelt met een liefdeloze jeugd, haar tomeloze ambitie in de muziekwereld en een diep verlangen naar een kind. Kun je een meesterwerk creëren en tegelijkertijd een kinderwens hebben of zit dat je creativiteit in de weg?

Aan de hand van het leven en werk van componist Haydn zoekt Alice naar antwoorden en dat is Enquist met mooie dialogen en boeiende personages goed gelukt.

Sloop

Anna Enquist

€ 22,50
Componiste Alice Augustus, enig kind in een kil gezin, heeft van het Koninklijk Symfonie Orkest de opdracht gekregen tot het vervaardigen van een stuk voor groot orkest ter gelegenheid van het aanstaande jubileum. Ze verkeert op het toppunt van haar kunnen en haar artistieke ambities drijven haar tot misschien wel een magnum opus. Ze wordt beschouwd als een belangrijk componist, maar vrijwel niemand weet dat ze onder pseudoniem haar geld verdient met het schrijven van platvloerse reclamedeuntjes. Wat ook niet helpt: het meezeulen van een moeilijke jeugd en een woelig liefdesverleden. En ondertussen tikt en dwingt de tijd. Alice Augustus is bijna veertig en heeft een knellende kinderwens. Sloop is een roman over kunst en liefde, scheppen en baren – en een mensenleven in al zijn aangrijpende kwetsbaarheid.

Elif Shafak – Het eiland van de verdwenen bomen

gelezen door Louise

Na Shafaks vorige boek gelezen te hebben wist ik het: zij is een fantastische verhalenverteller die verschillende grote thema’s aansnijdt zonder het verhaal te zwaar te maken. In dit verhaal is de vijgenboom ‘de boom die alles heeft gezien’ en die kan vertellen over verdeeld Cyprus, waar desondanks ook veel moois ontstaat. Dat moois zorgt in de volgende generatie jammer genoeg ook voor verwarring en verdriet. Wederom een boek dat zeer het lezen waard is!

Het eiland van de verdwenen bomen

Elif Shafak

€ 22,99
'Hartverscheurende roman over onfortuinlijke geliefden op Cyprus.' Margaret Atwood'Van het prachtige proza tot het verbluffende verhaal.. Alles aan deze roman is betoverend.' Reese Witherspoon Cyprus, 1974. Kostas en Defne ontmoeten elkaar heimelijk in de plaatselijke taverne, onder de vijgenboom die door een holte in het dak omhoog groeit. Dat is de enige plek waar zij, een Turkse, en hij, een Griek, elkaar ongezien kunnen treffen. Dan breekt de oorlog uit. Kostas wordt naar een oom in Londen gestuurd, Defne blijft achter.Tientallen jaren later probeert hun dochter Ada, na de dood van haar moeder, de geheimen van haar familie te ontwarren. Het enige aanknopingspunt dat Ada heeft, is een vijgenboom die in de achtertuin groeit.In de pers:'Balsem voor de ziel in beklemmede tijden.' David Mitchell'Elif Shafak is een unieke en krachtige stem in de wereldliteratuur.' Ian McEwan De pers over 10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld:'Een schitterende, troostrijke roman. *****' de Volkskrant'Hartverscheurende, maar ook troostrijke roman. *****' De Limburger'Shafak schildert in woeste streken een levendig en hoopvol portret van een clubje kleurrijke overlevers in de steegjes van Istanbul.' VPRO

Lotte kiest als boek van het jaar;

Pat Barker - De vrouwen van Troje

Op een meeslepende manier illustreert De vrouwen van Troje de tijd net na de Trojaanse oorlog vanuit een intrigerend perspectief: die van de 'onzichtbare' tot slavin gemaakte Trojaanse vrouwen. Hoe kijken zij naar al die Griekse beroemde helden? Wat ervaren ze en maken ze mee in het Griekse legerkamp? Een tof, boeiend en mooi geschreven verhaal van Pat Barker!

De vrouwen van Troje

Pat Barker

€ 22,99
De vrouwen van Troje is een los te lezen vervolg op het bejubelde De stilte van de vrouwen en een weergaloze hervertelling van de Ilias. Troje is gevallen. De Grieken hebben de bittere strijd gewonnen en kunnen als overwinnaars huiswaarts keren, beladen met hun oorlogsbuit: goud, wapens en vrouwen. Het enige wat ze nu nog nodig hebben is een gunstige wind zodat ze de zeilen kunnen hijsen. Maar de wind blijft uit. De goden zijn ontstemd en ontzeggen de Grieken hun wens. Terwijl de strijders rusteloos wachten aan de rand van de stad die ze vernietigden, begint het verbond dat hen in de strijd bijeenhield uit elkaar te vallen: oude vetes en nieuwe irritaties steken de kop op. Briseïs, de voormalige slavin van Achilles en ooit koningin van Troje, slaat deze spanningen in stilte gade. Ze zoekt bondgenoten waar ze kan – de jonge Amina, de tegendraadse Hekabe en Calchus, de in ongenade geraakte priester – en broedt op een plan om wraak te nemen. Op meesterlijke wijze vervolgt Pat Barker haar buitengewone hervertelling van een van de bekendste mythes, in een los te lezen vervolg op het veelgeprezen De stilte van de vrouwen. `Barker geeft een stem aan de vrouw'- De Standaard ‘In deze roman vol legendarische namen is Briseïs de ware heldin. Barker schittert, wederom.’ – Publishers Weekly ‘Haar relaas over de oorlog is geen filosofische ideeënstrijd, meer een realistische Game of Thrones, aards, fysiek. Beeldend roept ze het door eergevoel, goden en onderlinge treiterijen geplaagde leven in het Griekse kamp voor je op waar de strijders na de inname van Troje wachten tot de wind gaat liggen om de terugkeer te kunnen aanvaarden.’ – Trouw ‘Het is geheel eigen aan Barker hoe ze met een stilistische truc als het ware een tijdsprong maakt van het antieke Griekenland naar het heden.’ – Literair Nederland

Els kiest als boek van het jaar;

Jo Nesbo – Het koninkrijk

Een ijzingwekkende tragedie over twee broers, één vrouw en een nooit opgeloste moord uit het verleden. Roy Opgard heeft het afgelegen Noorse bergdorp waar hij is opgegroeid nooit verlaten, terwijl zijn jongere broer Carl zo snel hij kon naar Amerika is vertrokken. De jeugd van de broers was verschrikkelijk: hun vader was bikkelhard en hanteerde een strikt ‘wij tegen de rest’-principe. Roy heeft altijd geprobeerd Carl te beschermen, maar net als iedereen in het dorp dacht hij dat zijn broer voorgoed was verdwenen – op de vlucht voor de spoken uit zijn verleden. Ik ben een groot fan van het werk Nesbo.

Jo Nesbo – Het koninkrijk

Koninkrijk

Jo Nesbo

€ 22,99
Een ijzingwekkende tragedie over twee broers, één vrouw en een nooit opgeloste moord uit het verleden. Roy Opgard heeft het afgelegen Noorse bergdorp waar hij is opgegroeid nooit verlaten, terwijl zijn jongere broer Carl zo snel hij kon naar Amerika is vertrokken. De jeugd van de broers was verschrikkelijk: hun vader was bikkelhard en hanteerde een strikt ‘wij tegen de rest’-principe. Roy heeft altijd geprobeerd Carl te beschermen, maar net als iedereen in het dorp dacht hij dat zijn broer voorgoed was verdwenen – op de vlucht voor de spoken uit zijn verleden. Dan keert Carl terug, met een mysterieuze vrouw en een dubieus plan om een luxehotel bij het dorp te bouwen. Oude rivaliteiten steken de kop op en het dorp komt onder hoogspanning te staan, waarbij de broers het mikpunt worden van allerlei verdachtmakingen. Terwijl ze zich met hand en tand tegen de dorpelingen moeten verdedigen, wordt Roy ook nog eens verliefd op Carls vrouw. De gevolgen zijn niet te overzien; Roys wereld staat op instorten en hij zal moeten kiezen tussen zijn eigen familie of een toekomst waar hij nooit van durfde te dromen.

Sophie kiest als boek van het jaar;

Malou Holshuijsen - Zachtop lachen

Hard gelachen en hard gehuild. Dit debuut is steengoed. De combinatie van heftigheid en humor is fenomenaal. Dit stukje geeft dat een beetje weer: [Malous therapeut zegt:] “Dan vraag ik niet naar het ongeluk tot die dag.” [Malou:] “Pfff, lukt je niet. Je lijkt wel een ramptoerist. En waar wil je het tot die tijd over hebben?” Afwisselend zit de lezer bij de therapiesessies in het nu en in het verleden waar dus een ongeluk plaatsvond. Hoe alles precies zit wordt langzaamaan ontrafeld en dat maakt Zachtop lachen erg spannend. Een topboek ook voor jongeren!

Zachtop lachen

Malou Holshuijsen

€ 21,99
Zachtop lachen van Malou Holshuijsen gaat over een jonge vrouw met galgenhumor, een dode Indische oma en een groot talent zich laconiek en luidkeels door het leven te bewegen. Als ze van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en zich overdag niet meer in het verkeer durft te begeven, wordt ze geconfronteerd met de tekortkomingen van haar oh zo humoristische kijk op de werkelijkheid. Geheel onvrijwillig maakt Malou de balans op. Waar komt haar grenzeloze sarcasme nou werkelijk vandaan? En wat heeft het familiemotto, ‘eten is zilver en zwijgen is goud’ met dit alles te maken? Zachtop lachen van Malou Holshuijsen is een rauwe dialoog tussen een psycholoog en een patiënt-in-ontkenning over een allesbepalend geheim, afgewisseld met het tenenkrommende verhaal van een op het oog zorgeloos bestaan. 'Malou Holshuijsen heeft met Zachtop lachen een boek geschreven over loodzware thema's zoals verdriet, angst, schuld en trauma's die generaties lang doorwerken zonder er een loodzwaar boek van te maken.' - Floor Bakhuys Roozeboom, redacteur evajinek.nl 'Het is ontroerend, grappig en bij vlagen ontluisterend. Dit boek verdient een welgemeend warm welkom.' – Ronald Giphart 'Malou schrijft recht uit het hart: rauw, direct, confronterend, grappig en soms schrijnend.' – Chantal Janzen 'Een verhaal van een vrouw die blijft schreeuwen tot ze niet meer kan. Die zich niet wil laten kennen tot ze zelf ziet wie ze is. Man man. Of mag ik zeggen vrouw, vrouw. Wat een mooi boek heeft ze geschreven. Een boek van nu gestuurd door generaties voor haar.' – Peter Heerschop 'Malou staat bekend om haar razendsnelle en ijzersterke grappen. Vrees niet: met Zachtop lachen is het vaak hardop lachen. Maar nog meer ontroert dit boek, zonder ook maar een greintje sentimenteel te zijn. En die dialogen! Briljant. Benieuwd hoe snel de eerste filmproducent zich meldt.' – Cécile Koekkoek 'Zachtop lachen is een even rauw als teer debuut over verdrongen verlies en pijn die er niet mag zijn.' – Marjolijn de Cocq, Het Parool ‘Malou weet als geen ander de alledaagsheid van irrationele angsten te vangen.’ – Hasna El Maroudi, Lilith Magazine 'Wrange, soms zelfs gitzwarte momenten in een boek van een schrijver die even lief als kwetsbaar is en even boos als bang.' – Philip Huff 'Holshuijsen schrijft het allemaal zo knap op dat het treurige verhaal menig lezer toch hardop zal doen lachen.' – Medisch Contact

Andrea kiest als boek van het jaar;

Anna Hope - Verwachting

Voor alle vrouwen met vriendinnen, ambitie, verlangens, verwachtingen en tegenslag schreef Anna Hope deze meeslepende en ontroerende roman waarin iedere vrouw wel iets van zichzelf herkent. Zonder oordeel en met een heldere schrijfstijl beschrijft Hope de realiteit van keuzes maken en daar de consequenties van moeten dragen.

Verwachting

Anna Hope

€ 22,99
Verwachting is de bejubelde roman van Anna Hope, die dit jaar op vele shortlists zal prijken. Voor fans van Zadie Smith, Sheila Heti en Sally Rooney. Hannah, Cate en Lissa zijn jong, ambitieus en onafscheidelijk. Ze wonen samen in een huis in Oost-Londen. Hun dagen zijn gevuld met kunst en activisme en staan bol van liefde en uitgelatenheid. Ze hebben hun hele leven nog voor zich. Tien jaar later is alles anders. Hannah is tevreden met haar leven en met Nathan, maar heeft een allesverzengende kinderwens. Cate is naar Canterbury verhuisd na de geboorte van haar zoon en voelt dat ze zichzelf kwijtraakt. Lissa staat op het punt om door te breken als actrice, maar privé gaat het slecht. Alle drie worstelen ze met dezelfde vraag: wat is een zinvol leven, en hoe bereik je dat? Verwachting is hartverscheurend en opbeurend tegelijk en gaat over je weg vinden in het leven: als moeder, als dochter, als echtgenote, en als goed mens. 'Hope schrijft glashelder, met lef en raffinement. Ze laat op een heel handige, soepele wijze zien hoe mensen met zichzelf en elkaar omgaan. De vele dialogen verlopen bedrieglijk echt.' - NRC 'Soms heb je het geluk zonder enige verwachting aan een boek te beginnen om vervolgens al na een paar pagina’s te weten dat je beet hebt. Dit was zo’n boek.' – Katja de Bruin, VPRO-gids 'Hartveroverende ode aan vrouwenvriendschap.' – De Telegraaf 'Niet alles wordt opgelost in het leven, zo blijkt uit de nieuwe roman van de Britse Anna Hope. Het is de kracht van het boek.' – Vrouwkje Tuinman, Trouw 'In Engeland is deze meesterlijke roman een hype onder vrouwen. Het nodigt uit tot zelfreflectie en tot lange, diepgaande gesprekken met vrouwen onder elkaar.' – ZIN 'Verwachting is een literaire Cold Feet.' – Claudia Straatmans, hoofdredacteur van Nouveau 'De schrijfster doet haar naam eer aan. Dwars door de fouten die de vriendinnen maken, is er toch steeds weer sprake van een nieuw begin. Misschien is dat wel de belangrijkste les van het boek.' – Nederlands Dagblad 'Een ontroerend verhaal over wat het betekent om vrouw, moeder en vriendin te zijn in de 21ste eeuw.' – Carly Wijs 'Prachtig, prikkelend, ontroerend.' – Elizabeth Day ‘Als je fan bent van Sally Rooney, zul je Verwachting fantastisch vinden.’ – The Irish Examiner ‘Ontzettend intelligent en menselijk. Verdient het om op vele shortlists te belanden.’ – The Guardian

Louise kiest als boek van het jaar;

Damon Galgut – De belofte

Het was lastig kiezen tussen het fijne jeugdboek ‘Let goed op’ van Jason Reynolds en mijn uiteindelijke keuze ‘De belofte’. Ik heb zó genoten van dit boek: de opbouw van het verhaal, de humor ondanks de heftige gebeurtenissen, het taalgebruik, zo prachtig. Het plezier van het vertellen spat van de bladzijden af. En, o ja, ook het verhaal zelf is zeer de moeite waard. De kennismaking met deze schrijver is mij zeer goed bevallen!

De belofte

Damon Galgut

€ 21,99
Een meesterlijke familiegeschiedenis tegen de achtergrond van het veranderende Zuid-Afrika Kort voor haar overlijden dwingt Amor Swarts moeder haar man een belofte af. Het jonge meisje is daarvan een stille getuige: hun zwarte hulp, Salomé, zal haar eigen huis krijgen, als dank voor jarenlange trouwe dienst. Amors vader heeft echter zijn eigen prioriteiten en de belofte wordt niet ingelost. Na zijn dood ontstaan nieuwe kansen, maar Amors broer en zus gaan hun eigen weg en blijven zich verzetten: Anton is lafhartig en maakt geen keuzes, Astrid is gefocust op haar eigen gewin. Amor blijft achter met een sluimerend schuldgevoel. Kan zij nog iets uitrichten of is het daarvoor te laat?

Annet kiest als boek van het jaar;

Irvin Yalom en Marilyn Yalom: Een kwestie van dood en leven.

Met dit boek moet ik helaas afscheid nemen van mijn meest favoriete auteur: de beroemde Amerikaanse psychiater Irvin Yalom  (1931). Yalom wijdde zijn hele leven aan het bijstaan van mensen in psychische nood en dat inspireerde hem tot het schrijven van een groot oeuvre van o.a. romans zoals De therapeut, Nietzsches tranen en De Schopenhauerkuur: stuk voor stuk allemaal geweldige boeken!  Ook zijn non-fictie boeken bijvoorbeeld  Tegen de zon in kijken of Eendagsvlinders zijn heel erg de moeite waard. Dit jaar schreef hij, samen met zijn vrouw, helaas zijn allerlaatste boek: het boek waarmee zij afscheid nemen van elkaar en Irvin van zijn schrijverschap. Indien u hem nog niet kent: maak beslist kennis met deze auteur en lees dít boek of één van zijn andere fantastische boeken vol levenswijsheid, kennis en mededogen met andere mensen.

Een kwestie van dood en leven

Irvin D. Yalom ; Marilyn Yalom

€ 22,99
De internationaal vermaarde psychiater en bestsellerauteur Irvin D. Yalom wijdde zijn werkende leven aan het begeleiden van mensen met angsten en verdriet, maar werd nooit geconfronteerd met de noodzaak zichzelf bij te staan. Totdat zijn vrouw, schrijfster Marilyn Yalom, ongeneeslijk ziek bleek. In Een kwestie van dood en leven vertellen Marilyn en Irvin hoe ze een grote en onvermijdelijke opgave aangingen: voor haar de taak om goed te sterven, voor hem om zonder haar verder te leven. De Yaloms waren in veel opzichten bevoorrechte mensen: ze hadden een liefdevol gezin, een huis in Californië onder een schitterende eikenboom, een grote vriendenkring, een enthousiast wereldwijd lezerspubliek en een lang, harmonieus huwelijk. Maar opeens viel de schaduw van de dood over alles heen. Om en om beschrijven ze hun laatste maanden samen en Irvin zijn eerste maanden alleen. Zo geven ze een zeldzaam inkijkje in het leven na de confrontatie met de dood en na het verlies van een geliefde. In dit indringende boek stellen ze universele vragen over intimiteit, liefde en rouw, met de levenswijsheid van twee mensen die diep over alles hebben nagedacht. Een kwestie van dood en leven is een zoektocht naar steun, troost en een zinvol leven.

Noortje kiest als boek van het jaar;

Jonathan Franzen- Kruispunt

Een heel fijn boek om in weg te duiken. Je volgt het gezin Hildebrandt in een klein Amerikaans dorp een dag voor kerst in 1971. Elk van de gezinsleden staan op hun eigen manier op een kruispunt in hun leven. De verhoudingen binnen het gezin staan op scherp, en eigenlijk weten ze weinig van elkaar.

Door de perspectiefwisselingen en de dialogen brengt Franzen de personages echt tot leven, hij heeft een aangename vertelstijl. Wat een fijn vooruitzicht dat er nog meerdere delen over deze familie zullen verschijnen.

Kruispunt

Jonathan Franzen

€ 25,00
Het is 23 december 1971, het weerbericht belooft een witte kerst en ieder lid van de familie Hildebrandt staat op een kruispunt. Vader Russ, hulpprediker van een progressieve kerk in een voorstadje van Chicago, wil zich bevrijden uit zijn liefdeloze huwelijk – zonder te weten dat zijn labiele vrouw Marion met dezelfde gedachte speelt. Hun oudste zoon Clem komt voor de feestdagen naar huis met een beslissing die zijn vader zal verbijsteren. Clems zusje Becky, vanouds de populairste cheerleader op haar school, is onder de bekoring geraakt van de hippiecultuur, en hun puberbroer Perry is het beu om als drugsdealer het geld bijeen te sprokkelen voor zijn eigen verslaving. Iedere Hildebrandt is op zoek naar een beter leven en ziet zich daarin door de anderen gedwarsboomd. Jonathan Franzen wordt al jaren geprezen om zijn onvergetelijke personages en zijn scherpe beeld van het moderne Amerika. Nu, in Kruispunt, tekent hij de generatie die aan de wieg stond van onze hedendaagse dilemma’s. Een tijd waarin alles anders was en toch ook wezenlijk hetzelfde. Met zijn karakteristieke humor en briljante verhaallijnen neemt hij ons vijftig jaar mee terug, naar een wereld waarin we kunnen zien wie we altijd al zijn geweest. Kruispunt is, meer nog dan Franzens vorige romans, een krachttoer van verweven perspectieven, briljante observaties en een constante verhalende spanning. Een radicaal onderzoek naar de menselijke mythe met de familie Hildebrandt, die de politieke, intellectuele en sociale tegenstromen van de afgelopen halve eeuw bezeilt. Jonathan Franzen (1959) brak in 2001 internationaal door met zijn meesterwerk De correcties, waarvoor hij de National Book Award ontving, en publiceerde in 2010 Vrijheid, dat door velen wordt gezien als de beste roman van deze eeuw. Zijn recentste roman, Zuiverheid, kwam uit in 2015. Franzen woont in Santa Cruz, Californië. ‘Franzens intens absorberende roman is vermakelijk, ondraaglijk en soms onverwacht opbeurend – in één woord, uitmuntend.’ Kirkus Reviews(starred review) ‘Franzen is terug met een ingrijpend en meesterlijk onderzoek naar de veranderende cultuur van het Amerika van de vroege jaren zeventig (…). Het is onweerstaanbaar.’ Publishers Weekly WEEKLY (starred review) Over De correcties: ‘Met voorsprong het beste boek dat ik in jaren gelezen heb. Het enige slechte is dat het jammer genoeg na 502 pagina’s ophoudt.’ Yves Desmet, de Morgen Over Vrijheid: ‘Laten we er niet omheen draaien: Jonathan Franzen heeft met Vrijheid een meesterwerk geschreven.’ Hans Bouman, de Volkskrant ***** Over Zuiverheid: ‘Hij is op zijn best wanneer hij de verrotte verhoudingen tussen ouders en kinderen beschrijft: de jaloezie, de apenliefde, de teleurstelling, de haat, de wederzijdse geheimen.’ Pieter Steinz, NRC Handelsblad ****

Arno kiest als boek van het jaar;

Toine Heijmans – Zuurstofschuld

Een ouderwets boek over bergklimmen en vriendschap. Met precisie beschrijft Heijmans wat de twee klimvrienden meemaken. Klimmen in de Alpen en later de Himalaya; het heeft een verslavende werking en smaakt naar meer. Het beschrijft vooral wat het met deze mensen doet: de grootsheid van de bergen en de mens als speldenknop tegen de wand geplakt.

Je hoeft dit jaar niet op vakantie: lees dit boek en je bent toch een beetje op reis!

Zuurstofschuld

Toine Heijmans

€ 22,50
De dag dat Walter Welzenbach zijn eerste berg beklimt bepaalt zijn leven: nooit meer wil hij iets anders. Nu staat hij op zijn laatste top, een duizelingwekkende 8188 meter hoog, en kijkt hij uit over zijn eenzaamheid. Zuurstofschuld is het adembenemende verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die hun dromen najagen in de Alpen en de Himalaya, en daarmee hun lot bezegelen. Ze dragen de verhalen van de grote alpinisten met zich mee, en zoeken samen een manier om geschiedenis te schrijven. Maar in de ijle lucht gelden andere wetten. Tien jaar na het verschijnen van zijn veelbekroonde bestseller Op zee neemt Toine Heijmans de lezer opnieuw mee naar een onverbiddelijke wereld, met een roman over vrijheid en vriendschap, storm en lawines, en de gevolgen van radicale keuzes. Wat de bergen met de mens doen, en wat de mens doet met de bergen, daar gaat het om.

Blokker boek van het jaar 2021

Robbert Welagen – Raam, sleutel

Robbert Welagen is een groot onbekend talent en hij verdient meer! In deze roman speelt hij met verdriet en rouw tegenover verliefdheid en dat doet hij heel knap. Stel je voor: Je voelt een vonk bij de ontmoeting van een journalist en op dezelfde dag verlies je je partner bij een verkeersongeluk! De uitwerking is verbluffend goed. De stijl van Welagen is mooi, klein en poëtisch. En pareltje!

Raam, sleutel

Robbert Welagen

€ 18,50
Uit hoeveel levens bestaat een mensenleven? Het leven van schrijfster Karlijn komt plotseling tot stilstand wanneer ze op één dag Hanna ontmoet, een vrouw voor wie ze direct gevoelens krijgt, maar ook haar vriend verliest bij een ongeluk. Wie vind je terug als je de dag erna wakker wordt, jezelf of een ander? Karlijns omgeving verwacht dat ze rouwt, maar dat lukt haar niet. Haar uitgever hoopt dat ze haar verhaal vertelt, maar ze zwijgt. Wanneer ze Hanna steeds meer gaat zien als een medeplichtige, wordt het tijd om hun verhaal te herschrijven. Raam, sleutel is een intrigerend literair spel, over aantrekkingskracht en schuldgevoel, over rouw, leven en literatuur. ‘Robbert Welagen is een van de grootste Nederlandse stilisten.’ – Knack ‘Een verteller die schrijft als een schilder.’ – de Volkskrant Over Antoinette: ‘Dankzij Welagens verfijnde, lichtromantische stijl weerklinkt in dit “kleine” drama een groter, universeler verlangen; naar een andere tijd, een andere plek, een ander leven.’ – de Volkskrant ‘Ongewenste kinderloosheid is een catch 22, en zelden las ik dat zo mooi en empathisch verwoord.’ **** – De Standaard ‘Welagens secure stijl maakt de gevoelens van de geliefden knap voelbaar, hun teleurstelling, hoop, jaloezie, eenzaamheid.’ – NRC Handelsblad ‘Sferisch, verlangend, maar ook zuigend. […] Een dromerig boek dus. Waarin woorden voor meer reuring zorgen en meer teweegbrengen dan het leven zelf.’ – Trouw

Blokker boek van het jaar 2021

Ramsey Nasr - De fundamenten

De fundamenten raakt je in het hart en past heel treffend bij het afgelopen corona-jaar.

Dit boek vraagt om actie, dus lees het!

De fundamenten

Ramsey Nasr

€ 16,99
Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt. De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud. De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.

Dave Eggers - De alles

gelezen door Arno

Dit is het vervolg op De cirkel en is er volledig los van te lezen. Het gaat over de monopolie positie van het grootste tech-bedrijf ter wereld. Eggers deelt rake klappen uit en houdt de lezer een spiegel voor. Oordeel zelf en geniet!

 

Het Alles

Dave Eggers

€ 24,99
In dit meeslepende maar ook beangstigende vervolg op de wereldwijde bestseller De Cirkel onderzoekt Dave Eggers op overtuigende en beklemmende wijze waar de dominantie van een volledig digitale cultuur toe kan leiden, en wat er gebeurt als iemand besluit zich hiertegen te verzetten. Als het grootste techbedrijf ter wereld, de Circle, fuseert met het machtigste e-commercebedrijf, ontstaat het rijkste, gevaarlijkste – en vreemd genoeg het geliefdste – monopolie ooit: de Every. Delaney Wells lijkt niet bepaald de ideale nieuwe werknemer van de Every. Ze is een voormalig boswachter, zeer kritisch, maar weet dankzij haar charmes een beginnersbaantje te bemachtigen met maar één doel: het bedrijf van binnenuit kapotmaken. Het Alles is een bloedspannende satirische roman over het lot van kapitalisme, vrijheid en de menselijke soort.

Milo van Bokkum – Grensstreken

gelezen door Louise

Grensstreken onderzoekt de aantrekkingskracht van grenzen, aan de hand van de wonderlijkste voorbeelden. Waar komen de enclaves, de kronkels en de rechte lijnen op de wereldkaart vandaan? Waarom gebruikten grensmakers een liniaal? Bestaat er een land in een land in een land? Milo van Bokkum schrijft heel enthousiasmerend over het ontstaan van landsgrenzen. Ooit geweten dat wij een grensconflict hebben met Duitsland? Dat grenzen soms door dommigheid zo lopen als ze lopen? Heel verhelderend en amusant.

 

Grensstreken

Milo van Bokkum

€ 25,00
Grensstreken onderzoekt de aantrekkingskracht van grenzen, aan de hand van de wonderlijkste voorbeelden. Waar komen de enclaves, de kronkels en de rechte lijnen op de wereldkaart vandaan? Waarom gebruikten grensmakers een liniaal? Bestaat er een land in een land in een land? En zijn er stukken van de wereldbol die door geen enkel land worden geclaimd? Bestaan er volken die aan beide zijden van een hooggebergte leven? Grenzen hebben in ons hoofd een verregaande invloed. We staan soms uren te wachten om er een over te steken, en leren van jongs af aan hoe ze de wereld verdelen. In alle werelddelen begrenst de mens zijn land van dat van de buren, en scheidt zo het Zelf van de Ander. Milo van Bokkum bestudeert de lijn die ons van de ander scheidt, en hoe dat zo is gekomen. Die grenzen vormen niet alleen miljoenen kilometers identiteit, ook zijn ze een schier oneindige bron van smakelijke geschiedenissen. Grensstreken is zeer rijk geïllustreerd met de schitterendste historische kaarten.

Jens Vern - Nevenschade

gelezen door Arno

Het is maar goed dat Nevenschade fictie is, anders zou de wereld er wel heel slecht uitzien. Toch zou deze spannende thriller ook waarheid kunnen zijn of worden. Nevenschade komt gruwelijk dicht bij de realiteit en is een superspannende thriller over een Amerikaans vaccinatieprogramma in Nederland met een dubieuze rol van de minister-president: Koenen. Lees en geniet.

Nevenschade

Jens Vern

€ 21,99
Wat als er achter een deal tussen big pharma en de minister-president een beangstigend complot schuilgaat? Na anderhalf jaar in de greep te zijn geweest van een virus is het Nederland van minister-president Koenen weer redelijk opgekrabbeld. Zijn deal met de Amerikaanse farmaceut Fernstedt Chemicals heeft gezorgd voor een succesvol vaccinatieprogramma en wordt alom bejubeld, maar wat niemand weet is dat de prijs die daarvoor betaald wordt vele malen hoger is dan iemand zou kunnen vermoeden. In een ziekenhuis in Den Haag doet arts Mark van Dinter een vreemde ontdekking na een geslaagde operatie op een vooraanstaand politicus. Als de man vervolgens alsnog onverwacht overlijdt gaat Mark op onderzoek uit. Elders in de stad komt onderzoeksjournalist Matthew Dawson in een lastig parket terecht als hij een paar verdachte sterfgevallen op het spoor komt en daardoor zelf een doelwit wordt. Ondertussen ontdekt vertaalster Sarah van der Horst in een Chinees rapport op een online klokkenluidersplatform schokkende informatie over het virus. Als de schrijver van het rapport gelijk heeft, is er in Nederland met mensenlevens gespeeld. Maar door wie en met welk doel? Wanneer de paden van Mark, Matthew en Sarah elkaar kruisen begint er een race tegen de klok om de waarheid boven tafel te krijgen.

Jesús Carrasco - Terug naar huis

gelezen door Arno

Juan woont enkele jaren in Edinburgh voor een nieuw leven, maar door het overlijden van zijn vader keert hij teug naar zijn geboortedorp. Carrasco beschrijft deze terugkeer in relatie met licht dementerende zijn moeder en zijn zus. Hij geeft de familieverhoudingen perfect weer, herkenbaar en puntig.

Terug naar huis

Jesús Carrasco

€ 21,99
De langverwachte nieuwe roman van Jesús Carrasco, auteur van de veelgeprezen roman De vluchtJuan is erin geslaagd om een onafhankelijk bestaan op te bouwen door te verhuizen naar Edinburgh, ver van zijn familie vandaan. Maar dan overlijdt zijn vader en wordt hij gedwongen terug te keren naar zijn kleine, Spaanse geboortedorp. Het is zijn bedoeling zo snel mogelijk na de begrafenis zijn gewone leventje weer op te pakken, totdat zijn zus een mededeling doet die zijn leven een compleet andere wending geeft. Ineens zit hij weer vast op de plek waaraan hij wilde ontsnappen, samen met zijn moeder, die steeds verder wegglijdt in het verleden. Terug naar huis is een familieroman die op briljante wijze het conflict tussen twee generaties laat zien. Die van de ouderen die hebben geworsteld om vooruit te komen en die een erfenis aan tradities willen doorgeven en die van hun kinderen die een eigen plek in de wereld moeten vinden. In deze ontroerende roman volgt Carrasco opnieuw memorabele personages die gedwongen worden ingrijpende beslissingen te nemen als het leven hun onverwachte keuzes voor de voeten gooit. Terug naar huis in de pers'Jesús Carrasco schreef de perfecte familieroman: levensecht, dramatisch en warmbloedig.' Nederlands Dagblad‘Een ingetogen verhaal over de benauwenis én warmte van een dorpsgemeenschap, ouderliefde en kinderverantwoordelijkheid.’ VPRO Gids'Een roman over het ethische dilemma waarvoor alle kinderen komen te staan: de zorg voor hun aftakelende ouders.' **** De Standaard‘Een subtiele roman over wroeging, verlangens, nostalgie en volwassen worden.’ ZIN‘Carrasco verheft zijn schrijven met deze roman tot het niveau van een kunstwerk.’ El Periódico‘Een prachtig familieportret, geschreven als een soms bitter, soms verhelderend verslag van onbreekbare banden die zowel verwonden en verstikken als kalmeren en redden.’ Diario de Sevilla‘Een fascinerende roman over verwijten en geheimen die achtervolgen tot het heden.’ La Razón

David Samwel - Sterk als een leeuw

gelezen door Arno

David Samwel is geadopteerd, hij worstelt met zijn identiteit en afkomst en heeft anorexia. Dit is stof voor een persoonlijk verhaal. Ik bewonder zijn moed om dit persoonlijke verhaal te vertellen. Dat doet hij op een heel eerlijke manier, zonder sentiment. Sterk als een leeuw heeft me echt geraakt. Aangrijpend.

Sterk als een leeuw

David Samwel

€ 20,00
De discussie over adoptie is de afgelopen jaren steeds scherper geworden, maar naar het verhaal van de geadopteerde zelf wordt te weinig geluisterdDavid Samwel wordt als baby bij een tempel in het zuiden van Thailand te vondeling gelegd. Er wordt met hem heen en weer gesjouwd. Van de tempel naar een ziekenhuis, naar het politiebureau, naar een weeshuis. Tot hij op tweejarige leeftijd aankomt in Nederland, bij zijn nieuwe ouders.Naarmate David ouder wordt, heeft hij steeds meer vragen. Hij weet dat er ergens iemand is die zijn waarheid kent. Die weet hoe en wanneer hij geboren werd, hoe hij eruitzag. Iemand die hem heeft vastgehouden en in de ogen heeft gekeken. En er moet een moment geweest zijn dat hij heeft teruggekeken, recht in de ogen van de persoon die van iedereen op de wereld het meeste op hem lijkt.Hij begint zijn gedachten op te schrijven en stelt regels op om zo goed mogelijk de controle over zijn lichaam te krijgen. Want zijn lichaam lijkt het enige wat hij nog kan controleren. Tegelijk onderzoekt hij zijn angsten en verzint antwoorden op vragen die hem gesteld zouden kunnen worden met betrekking tot zijn weigering om te eten of over het doel in zijn leven.Sterk als een leeuw is de zoektocht van een jongen naar een nieuw evenwicht, onder bijzonder moeilijke omstandigheden: adoptie en anorexia nervosa. Tegelijk hartverscheurend en hoopgevend, mysterieus en inspirerend, teder en krachtig. Vanuit het hart van zijn proces verhaalt David Samwel over eenzaamheid en liefde, over twijfels en vertrouwen en over een diep gemis. Sterk als een leeuw is het resultaat van een soms wanhopige zoektocht naar de eigen identiteit.In de pers'Een ultieme zoektocht. Heel eerlijk en openhartig.' Grietje Braaksma op Radio 4'Leest als een meeslepende roman.' Elegance'Ontwapenend en pijnlijk eerlijk verslag.' Zin magazine'Aangrijpend.' Flair'Hartverscheurend, eerlijk en rauw. Ontroert tot tranen toe.' Grazia'Eerlijk en openhartig. Indringend en indrukwekkend.' Winq'Hartverwarmend en hoopgevend, mysterieus en inspirerend, teder en krachtig.' Gentlemen’s watch'David Samwel neemt je mee in zijn zoektocht naar identiteit en afkomst. Ik bewonder zijn moed om dit persoonlijke verhaal te vertellen. Dat doet hij op een heel eerlijke manier, zonder sentiment. Sterk als een leeuw heeft me echt geraakt. Aangrijpend.' Arno Koek, boekhandel Blokker in Heemstede'Een eerlijk boek, dat laat zien dat niet weten wie je bent funeste gevolgen kan hebben. Maar David laat zien dat we sterker zijn dan we zelf denken. Lezen!' Carlijn Brouwer, boekhandel Het Colofon in Arnhem 'Dat David een uniek verhaal had, wist ik. Dat ontdekte ik toen we samen het weeshuis in Thailand bezochten waar hij vandaan kwam, en de tempel waar hij is gevonden. Maar dat hij zijn verhaal ook kon opschrijven – dat was nieuw voor mij. David bezit het opmerkelijke vermogen om met enkele woorden diepe observaties te kunnen schetsen, kippenvel te bezorgen of tot tranen toe te roeren. Een kracht waar ik jaloers op ben. Davids verhaal gaat door merg en been, en om het in zijn woorden te lezen, was de grootste ontdekking tot nu toe.' Thomas Olde Heuvelt

Minjan - Margot Vanderstraeten

gelezen door Andrea

Vier jaar na Mazzel tov is er een nieuw boek van de Vlaamse journaliste Margot Vanderstraeten, Minjan en wederom word ik gegrepen door haar bijzondere ontmoetingen met al of niet streng orthodoxe Joden uit de chassidische gemeenschap van Antwerpen. Met oprechte interesse, gezonde nieuwsgierigheid en wederzijds respect gaat zij ook schurende vragen en verbazing over hun geloof en leefwijze niet uit de weg. Het leidt tot een bijzondere inkijk in een gemeenschap waar maar weinig anderen weet van hebben maar laat ook zien dat we veel met elkaar gemeen hebben.

Minjan

Margot Vanderstraeten

€ 22,99
In Minjan vertelt Margot Vanderstraeten over haar talloze nieuwe ontmoetingen die zij opdeed na het verschijnen van haar boek Mazzel tov binnen de orthodox-Joodse gemeenschap. Zo is er chef-kok Mosje van het beroemde Hoffy's in Antwerpen, die iedereen die daarom vraagt graag uitleg geeft over Joods-culinaire tradities en het chassidi­sche leven; er is fotograaf Dan die met zijn scherpe, humorvolle blik als enige de chassidische gemeenschap van binnenuit mag fotograferen; er is Esther, de eigenzinnige, eveneens chassidische mame die de noodzaak van taboes verdedigt en met Margot redetwist over de ultraorthodoxe opvoeding en scholing. In Minjan is Margot Vanderstraeten op haar best: nu eens ernstig, dan weer lichtvoetig tot ironisch maar altijd met oprechte interesse zoekt zij, op haar eigen niet-godsdienstige manier, verbinding met buren die nabij een zo ander leven leiden.

Paolo Cognetti - Het geluk van de wolf

gelezen door Sophie

Gelukkig zit ook in dit boek de hoofdpersoon weer in de bergen. Het geluk van de wolf draait om Fausto die als kok in een bergdorp werkt om financieel de winter door te komen. Het werk is fijner dan hij dacht en vooral het contact met de mensen valt positiever uit dan hij vermoedde. Zijn affaire met de jonge Silvia betekent erg veel voor hem. Cognetti schrijft rustig en mooi over diepe tegengestelde gevoelens als eenzaamheid en verbondenheid en daarmee geeft hij de lezer wederom een lekker boek voor de wintertijd.

Het geluk van de wolf

Paolo Cognetti

€ 21,99
Fausto en Silvia ontmoeten elkaar voor het eerst in het bergdorp Fontana Fredda. Hij is schrijver, zij is een kunstenaar en allebei zijn ze op zoek naar een nieuw bestaan. Samen ervaren ze hoe de winter over het plaatsje en haar bewoners valt. Fausto geniet van de rust, ver weg van het rumoer van de stad en alles wat hij daar heeft achtergelaten, terwijl Silvia’s blik steeds gericht is op de hoogste bergtop, of het beklimmen van weer een nieuwe gletsjer. Als de lente aanbreekt, moet Fausto noodgedwongen terug naar de stad, maar het verlangen naar de bergen, de vriendschap met de dorpsbewoners en de herinnering aan Silvia zijn te sterk voor hem om hun roep lang te kunnen weerstaan. Na het wereldwijde succes van De acht bergen keert Paolo Cognetti terug naar de adembenemende, woeste natuur van de Italiaanse Alpen. Hij neemt de lezer mee op reis naar de hoogste gletsjers en zoekt naar antwoorden op essentiële levensvragen. Wie willen we zijn? Waar horen we thuis? En hoe vind je geluk?

Colson Whitehead – Harlem Shuffle

gelezen door Noor

Na ‘De ondergrondse spoorweg’ en ‘De jongen van Nickel’ weet Colson Whitehead te verrassen met deze nieuwe roman. Anders dan de vorige twee, maar zeker niet minder. Het verhaal draait om Ray Carney, een meubelverkoper uit Harlem eind jaren ’50 en begin jaren ’60. De zaken gaan op het oog niet slecht, maar hij leidt een dubbelleven waarin hij steeds meer betrokken raakt bij criminele activiteiten en dat is uiteraard niet zonder gevolgen.

Dit boek leest als een thriller, er zit veel vaart in en je voelt steeds de spanningen. Het mooie is  dat het tegelijkertijd ook over grotere thema’s gaat, zoals het verschil tussen arm en rijk, de raciale verhoudingen, corruptie en de hardheid van de maatschappij.

Knap gedaan, ik kijk uit naar het volgende deel.

 

Harlem Shuffle

Colson Whitehead

€ 22,99
In ‘Harlem Shuffle’ van Colson Whitehead probeert Ray Carney, een beschaafde meubelverkoper, voor zijn klanten en buren in 125th Street een fatsoenlijk leven te leiden. Zijn vrouw is in verwachting van hun tweede kind, en ook al wonen ze in een krap appartement te dicht bij het metrospoor: hij heeft veel bereikt, hij is tevreden. Wat weinig mensen weten, is dat Ray afkomstig is uit een geslacht van bendeleden en boeven, en dat zijn brave burgermansbestaan barsten begint te vertonen. Barsten die steeds groter worden dankzij zijn louche, onfortuinlijke neef Freddie, die dankbaar gebruikmaakt van Rays keurige façade – en hem ondertussen steeds dieper de Harlemse onderwereld in sleurt. Terwijl Ray worstelt met zijn dubbelleven begint hij steeds duidelijker in te zien wie de touwtjes in handen heeft in Harlem. Lukt het Ray om hier zonder kleerscheuren uit te komen – om zijn neef te redden, zijn deel van de winst te pakken, en tegelijkertijd zijn reputatie hoog te houden?

Alexandra Bracken – Lore

gelezen door Anne Marie

Wie houdt van de Hongerspelen, zal ook van dit boek genieten. Eens in de zeven jaar vindt zeven dagen lang de Agon plaats, een soort hongerspelen voor de Griekse goden en hun sterfelijke afstammelingen. Deze keer is de plaats van actie New York. Enige kennis van de Griekse mythologie maakt de leeservaring rijker, maar ook zonder die kennis is dit een super spannend boek. Wees gewaarschuwd, er vloeit veel bloed, vallen veel doden en de goden en sterfelijken doen elkaar de gruwelijkste dingen aan. Hoofdpersoon Melora is ook bepaald geen doetje en haar perspectief en psychologische worstelingen houden de lezer tot het eind in de greep. Een pittig boek vol onverwachte wendingen, met plezier gelezen! 

Lore

Alexandra Bracken

€ 24,99
Van de #1 New York Times bestsellerauteur Alexandra Bracken komt een overweldigend, spannend verhaal over macht, lot, liefde en verlossing - in de Nederlandse limited edition, exclusief geïllustreerd. Elke zeven jaar is het tijd voor de Agon: een week waarin negen Griekse goden als straf voor een vroegere opstand een week lang als stervelingen op aarde moeten leven. Ze worden opgejaagd door de afstammelingen van oude helden, die allemaal staan te popelen om in die week een god te doden en zo hun goddelijke macht en onsterfelijkheid over te nemen. Er zijn nog maar een paar oorspronkelijke Griekse goden over, en de nieuwe Agon staat op het punt te beginnen. Lore Perseus zwoer om nooit meer aan een Agon mee te doen nadat haar hele familie was uitgemoord door een rivaliserende lijn. Jarenlang heeft ze elke gedachte aan wraak tegen de moordenaar, nu een god, weggedrukt. Maar als de volgende jacht losbarst in New York City, zoeken twee deelnemers haar op: Castor, een jeugdvriend van wie Lore dacht dat hij dood was, en Athene, een van de laatste oorspronkelijke goden, die nu ernstig gewond is. De godin biedt een alliantie aan tegen hun gezamenlijke vijand: als ze samenwerken, kunnen ze wraak nemen op de moordenaar van haar familie en de Agon voor altijd achter zich te laten. Maar Lores beslissing om zich weer bij de jacht aan te sluiten als afstammeling van Perseus, zal een dodelijke prijs hebben. Welke god en welke held zal ditmaal de Agon overleven? De Nederlandse limited edition gaat een fantastische uitgave worden (denk aan een stofomslag, een naked cover, goudfolie en nog veel meer!). Voor de geïllustreerde schutbladen gaan we samenwerken met een (nog geheime) fan artist. Een editie die zéker de moeite waard zal zijn om op te wachten!

Kathy Page – Al onze jaren

gelezen door Annet

Deze psychologische roman beschrijft het leven van twee gewone mensen uit Engeland, de romantische en gevoelige Harry en de meer pragmatische en nuchtere Evelyn. Het verhaal van hun liefde en wat daarvan overblijft na 70 jaar huwelijk. Een ontroerend portret van deze twee mensen tegen de achtergrond van de geschiedenis. Boeiend van begin tot eind en heerlijk om te lezen! 

Voor de liefhebbers van o.a. de boeken van Jane Gardam.

Al onze jaren

Kathy Page

€ 24,99
Het kan: een liefdes- en huwelijksroman zonder sentimentele kitsch die begint bij de geboorte en eindigt met de dood. Een verhaal van twee doodgewone mensen, Harry en Evelyn, dat laat zien hoe hun gevoelens voor elkaar met de tijdgeest mee veranderen. En hoe sluipend of radicaal hun machtsverhoudingen ondermijnd worden wanneer de levenscirkel bijna rond is. Ze leren elkaar op een middag in een Londense bibliotheek kennen. Harry, een sensitieve natuur- en literatuurliefhebber, is gefascineerd door de wilskrachtige Evelyn en hij zal dat ook altijd blijven. Maar de ander gelukkig maken blijkt iets wat hen een leven lang veel moeite kost. Ze doen beiden hun uiterste best. Evelyn probeert van hun eigenwijze dochters fatsoenlijke vrouwen te maken en haar ‘appetijt voor de betere dingen’ voor Harry te verbergen. Harry doet er alles aan om zijn middenstandersdroom van een groot en licht huis met een keuken met een stalen afwasbak waar te maken. Page is een meester van de tussentonen en laat ons zien hoe Harry in zijn streven naar een fatsoenlijk leven en Evelyn in haar onverzadigbaar perfectionisme langzaam uitgeput raken. Er sluipt een melancholie in het huwelijk, die het enthousiasme voor lange wandelingen en de liefde voor gedichten opvreet, opslokt, vernielt. Waren de wederzijdse teleurstellingen op hun oude dag te vermijden geweest? Wat heeft het evenwicht in hun machts- en liefdesverhoudingen verstoord, en waar hebben ze de verkeerde afslag genomen? Een huwelijk van zeventig jaar dat leest als een thriller, verteld op het hoogste literaire Gardam-niveau. Voor gehuwden en ongehuwden: dringend lezen!

Keyvan Shahbazi - De Amerikaan van Karadj

gelezen door Arno

Een gruwelijk boek over het lot van een jonge vluchteling (Piruz) uit Iran ten tijde van de machtsovername van Khomeini. Dit boek bezorgt koude rillingen mede door het liefdeloze gezin waarin Piruz opgroeit, sociale ongelijkheid, martelingen en een hervertelling van deze gruwelijke geschiedenis.
Een absolute must-read.

De Amerikaan van Karadj

Keyvan Shahbazi

€ 22,99
In ‘De Amerikaan van Karadj’ van Keyvan Shahbazi groeit Piruz Sabet op in een welgestelde, westers georiënteerde Iraanse familie ten tijde van de Sjah; zijn moeder is schooldirectrice, zijn vader heeft een bedrijf in wegenbouwmachines. Het ontbreekt hem aan niets, behalve aan liefde. Zijn ouders vechten als kat en hond, zijn moeder tiranniseert haar getalenteerde zoon. Hij moet haar ambities waarmaken: medisch specialist worden. Piruz droomt ervan schrijver te zijn, en wordt zich bewust van de sociale ongelijkheid in zijn land. Na de islamitische machtsovername van Khomeini sluit Piruz zich aan bij een jongerenverzetsgroep en ondervindt hij aan den lijve de praktijk van dit gruwelijke regime. Het lot van de hele familie neemt hierbij een andere wending. In ‘De Amerikaan van Karadj’ vertelt Shahbazi een klein verhaal, van een jongen en zijn familie, tegen de achtergrond van een grote geschiedenis, met zo’n geladenheid en kracht dat het de lezer de adem beneemt.

Med. Een kookboek - Claudia van Roden

Andrea kookt uit: Med

Een heerlijk kookboek vol met prachtige foto’s en fijne verhalen van Claudia Roden waarin het beste van de keukens en smaken rondom de Middellandse Zee samenkomt.

Puur, vers, lekker en voor iedereen goed te doen!

 

 

Med

Claudia Roden

€ 32,00
'MED is nu al een klassieker die in geen enkele keuken misstaat' - Trouw'Claudia's boek leest alsof je bij haar aan tafel zit, met alles gewoon, precies zoals het hoort. Schuif aan voor het eten, blijf aan tafel voor de verhalen.' - Yotam Ottolenghi De naam Claudia Roden wordt met eerbied uitgesproken tot in de hoogste gastronomische kringen. Claudia laat ons al jarenlang de schoonheid van olijfolie, granaatappelmelasse en rozenharissa zien - wat een revolutie teweegbracht in onze benadering van ingrediënten en koken. In deze gloednieuwe verzameling van ontspannen recepten vertelt ze je de verhalen van de reizen die ze in haar leven maakte en laat ze de vele en gevarieerde smaken van de Middellandse Zee zien in vele zonovergoten, eenvoudige gerechten die ze het liefst kookt.'Wat hou ik veel van dit boek. Het is een instant-klassieker, doordrenkt met wijsheid, vrijgevigheid en heerlijke, maakbare receptuur. Elke pagina is een feest.' - Nigella Lawson

Kaouther Adimi – De boekhandel van Algiers

gelezen door Arno

Dit is een boeiende geschiedenis over Algerije: de opstand over onafhankelijkheid met Frankrijk, aan de hand van een boekverkoper in Algiers, die in 1935 een boekhandel opent. Zijn doel was het verspreiden van mediterrane literatuur. Ik was geraakt door de inhoud en de vorm: dagboeknotities uit die tijd afgewisseld met het heden, waarin een Algerijnse jongen de opdracht krijgt de boekhandel op te ruimen. Tal van schrijvers passeren de revue: Albert Camus, Andre Gide, uitgever Gallimard. Een juweel met een randje door de gruwelijke geschiedenis.

De boekhandel van Algiers

Kaouther Adimi

€ 22,99
Met De boekhandel van Algiers schreef Kaouther Adimi een magnifieke en overrompelende roman. Met een voorwoord van Hakim Traïdia. In 1935 opent de eenentwintigjarige Edmond Charlot een boekhandel in Algiers, Les Vraies Richesses. Zijn doel: mediterrane literatuur, ongeacht taal of religie, ontdekken en verspreiden. Om de opening van zijn winkel te vieren publiceert hij het eerste werk van een jonge onbekende schrijver: Albert Camus. Het is het begin van een roerige carrière, die wordt getekend door geldnood, de Tweede Wereldoorlog, Franse uitgevers die achter zijn auteurs aan zitten en de onafhankelijkheidsoorlog eind jaren vijftig. 2017: De Algerijn Ryad, even oud als Charlot destijds, heeft niets met literatuur, maar krijgt de opdracht een oude boekhandel uit te ruimen. Het blijkt lastiger dan verwacht door de bemoeienis van Abdallah, de oude rechterhand van Charlot, die de winkel als zijn thuis beschouwt. Met De boekhandel van Algiers schreef Kaouther Adimi een ode aan de literatuur, geïnspireerd op het leven van de gepassioneerde eerste uitgever van Camus. Winnaar van de prestigieuze Prix Renaudot des Lycéens en de Prix du Style. Tevens werd Adimi genomineerd voor de Prix Goncourt. 'En passant brengt ze een ode aan de boekhandel en de literatuur door de eeuwen heen – het maakt haar roman tot een must voor iedere leeslijst.' – NRC ‘Een magistrale roman en vurige ode aan de literatuur.’ – Le Point ‘Adimi is het nieuwe wonderkind van de literatuur.’ – Le Figaro ‘De liefde voor de literatuur en voor haar land van herkomst spat ervanaf.’ – Elle ‘In deze rijkgeschakeerde roman verbindt Adimi intellect en sensualiteit, juist dat waar de jonge Camus zelf moeite had.’ – Los Angeles Review of Books ‘Waardoor deze roman binnenkomt als een mokerslag is het feit dat Adimi de literatuur uit de onderbuik van de Franse natie – namelijk die van de kolonie aan de andere kant van de zee – tot onderwerp heeft gemaakt, en de lezer daardoor geconfronteerd worden met een stuk Franse geschiedenis die nooit verteld wordt.’ – The New York Times 'Adimi laat zien dat boeken zelfs iets doen met mensen die ze niet lezen. Daarmee is De boekhandel van Algiers een temperamentvolle reflectie op de kracht van boeken.' - Friesch Dagblad
pro-mbooks2 : libris