Onze mooiste boeken van 2022

Mark H. Stokmans – Land van echo’s

gelezen door Sander

Land van Echo’s is een prachtige roman die zich afspeelt vlak voor de Tweede Wereldoorlog in de tijd dat het regime van Franco in opkomst is. We lezen over een Nederlandse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die een bestaan probeert op te bouwen in Spanje. Hij wil dat wil doen door zich afzijdig van de politieke ontwikkelingen te houden. Lukt het hem om voet aan de grond te krijgen?

Land van echo's

Mark H. Stokmans

€ 24,99
Land van echo’s van Mark H. Stokmans is een monumentale roman over oorlog, vriendschap, passie en een onbereikbare liefde – tegen de achtergrond van het feodale Spanje van de jaren dertig. Herman Kruijssen vecht in de Eerste Wereldoorlog aan Duitse zijde. Na het einde van de oorlog zwerft hij jarenlang door Europa. Op een dag in 1929 zakt hij onder een boom in elkaar. Hij wordt gevonden door Vicente Urias, die hem meeneemt naar zijn landgoed en opneemt in zijn familie. Tussen hen ontstaat een hechte vriendschap en Herman raakt vergroeid met het land en de mensen. Dan breekt de Spaanse Burgeroorlog uit en moet Herman partij kiezen. Trauma’s uit het verleden doemen op. In de chaos van de Burgeroorlog komt er liefde in Hermans leven en wordt hij vader van een zoon. Lukt het Herman in deze woelige tijden, in een land waarvan hij is gaan houden, op zijn eigen morele kompas te varen en zijn vrouw, zijn kind en iedereen die hem dierbaar is te beschermen? Land van echo’s is een monumentale roman over oorlog, vriendschap, passie en onbereikbare liefde. Een diepmenselijk verhaal over goed en kwaad, en over het tonen van moed en standvastigheid in bewogen tijden. ‘Een meeslepend, historisch epos’ - Het Parool ‘ Een indrukwekkend verhaal.’ -Algemeen Dagblad/Mezza ‘ Overdonderende debuut.’ - ZIN Magazine ‘ Wat een schitterend geschreven roman. Zó beeldend en zó mooi!’ - Gerda, Boekhandel Den Boer ‘ Dit verhaal sleept je mee in het leven van el Moro Rubio en het feodale Spanje. Een rijke roman!’ - Monique, Boekhandel Kramer & Van Doorn

Roxane van Iperen - Eigen welzijn eerst

gelezen door Arno

Met scherpe pen beschrijft van Iperen over de veranderingen in Nederland in de afgelopen jaren: de verrechtsing in Nederland, de extreme uitersten in links en rechts, de grotere kansenongelijkheid en vooral eerst kijken naar onszelf en dan pas naar de ander. Het zijn veranderingen in sociaal-maatschappelijke spectrum.

Lees dit boek met meerdere mensen en het levert stof tot discussie en gesprek. Durf jij in de spiegel te kijken?

Eigen welzijn eerst

Roxane van Iperen

€ 18,99
Nederland heeft lang een zelfbeeld van openheid en tolerantie gehad. Dat beeld kwam voort uit het naoorlogse optimisme van de middenklasse, die geloofde in kansengelijkheid, ongeacht afkomst of achternaam, en het belang van goede publieke voorzieningen. Zo zou elke nieuwe generatie het beter krijgen dan de vorige. Het geloof in vooruitgang is de afgelopen jaren afgebrokkeld en heeft onder invloed van de politiek plaatsgemaakt voor een sterke hang naar zelfbehoud, met extreme sentimenten tot gevolg. In Eigen welzijn eerst laat Roxane van Iperen op prikkelende wijze zien hoe dit heeft kunnen gebeuren, en spreekt ze de hoop uit dat de middenklasse opnieuw de vooruitgangsgedachte omarmt.

Het schaarse licht - Nino Haratischwili

gelezen door Noortje

Een krachtig verhaal over een diepe vriendschap tussen vier meisjes die opgroeien in een omgeving vol geweld en armoede, Georgië in de jaren ’90. Moeiteloos neemt Haratischwili je mee naar het heden, wanneer drie van de vier vriendinnen elkaar weer treffen op een fototentoonstelling van de overleden vriendin, en het verleden waarin het verhaal van hun jeugd zich langzaam ontrafelt. Net als ‘Het achtste leven’ meeslepend en moeilijk weg te leggen!

 

Het schaarse licht

Nino Haratischwili

€ 34,99
Hier staan we, het trio dat ontkomen is, dat de sprong naar het heden heeft gemaakt, wij, de overlevenden, die proberen plaatsvervangend verder te leven voor al diegenen die dat niet was vergund en die op deze foto’s eeuwig jong zullen blijven. Na de onafhankelijkheid breekt er chaos uit in de jonge Georgische staat. Tussen de vochtige muren en de betoverende houten balkons in de binnenstad van Tbilisi sluiten eind jaren tachtig vier meisjes vriendschap: de naar vrijheid hunkerende Dina, het intelligente buitenbeentje Ira, de romantische Nene, het nichtje van de machtigste crimineel van de stad, en de gevoelige Keto. De eerste grote liefde, die alleen in het geheim mag bloeien, het oplaaiende geweld in de straten, de stroomuitval, de heroïne die het land overspoelt, en de verscheurdheid van een jonge democratie in burgeroorlog – hun vriendschap trotseert alles, tot verraad en een tragische dood hen ten slotte toch uiteendrijven. Pas in 2019, bij een grote fototentoonstelling van het werk van Dina, hun inmiddels overleden vriendin, zien ze elkaar in Brussel terug. De foto’s laten hun geschiedenis zien, die tegelijk de geschiedenis is van hun land, een intieme terugblik, die hen dwingt de sluier over het verleden op te lichten. Nino Haratischwili vertelt over een verloren land en een verloren generatie, een revolutie die haar eigen kinderen opeet, over liefde en verraad en een diepe vriendschap tussen vier vrouwen. ‘Een waanzinnig goede roman. Haratischwili schuwt de complexe wereldgeschiedenis niet, ze weeft die als vanzelfsprekend door het verhaal en maakt ook dingen die ver van ons afstaan invoelbaar.’ – Der Spiegel ‘Het leest als een gruwelijk voorspel van de oorlog in Oekraïne die we momenteel meemaken.’ – DIE ZEIT

Philip Huff – Wat je van bloed weet

gelezen door Andrea

Philip Huff geeft in misschien wel zijn meest persoonlijke roman rekenschap van zijn traumatische jeugd met twee gewelddadige ouders. Hoe ver en hoe lang de impact van deze onveilige jeugd rijkt heeft hij met afwisselend rauwe en poëtische taal maar bovenal kwetsbaar en ontroerend op papier gezet. Ik was al een groot liefhebber van Huff maar maak nu toch echt een diepe buiging voor “Wat je van bloed weet!” Het boek legt pijnlijk bloot hoe enorm belangrijk, zo niet het belangrijkste is dat je als kind een veilige jeugd hebt en hoeveel littekens het achterlaat als dat niet het geval is geweest!

Wat je van bloed weet

Philip Huff

€ 22,50
Op de openbare basisschool in Blaricum wordt de verteller van Wat je van bloed weet voor het eerst verliefd. Op de hockeyclub in Laren ontmoet hij Cato de Witte, van wie hij weet dat zij het voor hem is. Samen doorlopen ze de middelbare school in Bussum. Intussen woont hij in een groot, vrijstaand huis, met een rieten kap en een grote tuin, samen met zijn ogenschijnlijk welvarende familie. Maar de buren kunnen niets horen. Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alexander, de jongere broer van de verteller en hun zus, Emilie. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden. Wat je van bloed weet is Philip Huffs persoonlijkste roman tot nu toe. Philip Huff (1984) is schrijver en regisseur. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Hollands Maandblad, The New York Review of Books en The Paris Review. Hij publiceerde de romans Dagen van gras (genomineerd voor de Academica Debutantenprijs), Niemand in de stad (winnaar Dioraphte Prijs, verfilmd door Michiel van Erp) en Boek van de doden (keuze van het jaar 2014 van HUMO), de verhalenbundel Goed om hier te zijn en de essaybundel Het verdriet van anderen. ‘Een indrukwekkend boek. De pijnlijk kale, rauwe taal van het begin vult zich langzaam met eloquentie, poëzie, levenslust. Huff is onverschrokken tegenover iets afschrikwekkends gaan staan, met zijn hart én ogen open.’ Nina Polak ‘Een beklemmende roman over kinderen van kijvende ouders. Of hoe de klotezooi van thuis jonge levens ontwricht. Huff verkent genadeloos hoe een zoon worstelt met zijn woede, leegte en verdriet. Prachtig verwoord – met de blik van een chirurg en een landschapsschilder. Een roman die je lang bijblijft, vooral de innerlijke strijd het anders te doen. Een must voor eenieder die voornemens is zich voort te planten.’ Adriaan van Dis ‘Een meedogenloos, barmhartig en altijd tintelend portret van een gezin verliefd op zelfvernietiging. Een geweldige roman van een onbevreesd eerlijke schrijver.’ Joseph O’Neill ‘Indringend en bij vlagen ondraaglijk intiem. Ik wilde soms wegkijken bij het geweld en de onmacht van deze familie.’ Karin Amatmoekrim ‘Prachtig en doorleefd laat Huff zien hoe een jeugd tot ver in de volwassenheid kan doorwerken. Een boek voor iedereen die ooit kind is geweest – of nooit de kans heeft gekregen er een te zijn.’ Tim Fransen

Bert wagendorp – Phoenix

gelezen door Arno

Met heel veel plezier las ik Phoenix - wat een onvoorstelbaar rijk en uitermate interessant boek: over migratie naar Amerika, overleven in een nieuw land, over de rol van kranten en het belang van fotografie, over de burgeroorlog North & South. Een roman met voetnoten vol wetenswaardigheden over personages in de geschiedenis. En dan is dit nog maar deel 1 van een trilogie. Wat een prachtige kroniek en complimenten voor dit indrukwekkende boek!

Phoenix

Bert Wagendorp

€ 24,99
Winterswijk, 1847. Abel Sikkink is acht jaar oud als zijn ouders besluiten te emigreren naar Amerika. Maar het noodlot slaat toe en het schip waarmee ze naar hun eindbestemming varen, de Phoenix, vergaat. Abel overleeft als enige uit het gezin de ramp. Hij groeit op in een klein dorp in Wisconsin, tot hij zijn vleugels uitslaat en zijn vriend Kalle achternareist, die in New York carrière maakt als fotograaf. Daar opent zich een nieuwe wereld. Zo kruisen krantentycoon Gordon Bennett van The New York Herald, dichter Walt Whitman, actrice Ada Clare en de abolitionist John Brown zijn pad. Het is de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog en Abel bereidt zich voor op een nieuwe rol: die van oorlogsverslaggever. Intussen blijft hij geobsedeerd zoeken naar de verantwoordelijken voor de ondergang van zijn familie. Phoenix is een zinderende roman over landverhuizers, diepe vriendschap, het noodlot en de tragische gebeurtenissen in het Amerika van de tweede helft van de negentiende eeuw. Phoenix is het eerste deel van een trilogie, gebaseerd op waargebeurde feiten.

De moeders van Mahipar - Forugh Karimi

gelezen door Annet

Bijzonder debuut van een Afghaans-Nederlandse schrijfster/psychiater die op 25 jarige leeftijd naar Nederland is gevlucht en nu in het Nederlands (!) dit schitterende boek heeft geschreven.
Een ontroerende en bewogen familiegeschiedenis verweven met de achtergronden van Afghanistan en met een hele spannende ontknoping. Boeiend van de eerste tot de laatste bladzijde!

 

De moeders van Mahipar - Forugh Karimi

De moeders van Mahipar

Forugh Karimi

€ 23,99
Ramín Sam Manzel (34) is radioloog. Als hij op vrijdag 6 januari 2017 terugkomt van zijn avond dienst treft hij zijn vrouw Sarah aan in een plas bloed bij hun appartement. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig... Ramín is als klein jongetje met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is en dan komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling. De hoofdpersonages Ramín, Lolo en Saráh vertellen de lezer een meerdere generaties omspannende, zeer bewogen familiegeschiedenis, maar bovenal is De moeders van Mahipar een ode aan de sterke vrouw.

Gijs Wilbrink- De beesten

gelezen door Sander

Wat een bijzonder debuut! Het liefst zou je deze roman in één adem uitlezen. Vanaf de eerste zin (lees maar) grijpt het boek je bij de kladden en neemt het je mee in een rauwe wereld in de Achterhoek waar een familiegeheim ontrafeld dient te worden. Waanzinnig!!

De beesten

Gijs Wilbrink

€ 23,99
‘Ik wil niet veel zeggen, maar volgens mij ging het al mis met Tom Keller toen die twee ooms hem ’s nachts meenamen naar het bos en hem dingen lieten doen die een jongen van negen nog lang niet zou moeten doen.’ Zo begint De beesten, het romandebuut van Gijs Wilbrink. Het speelt zich af in de Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. In dit mystieke grensland vol geheimen groeit Tom Keller op, jongste telg van de beruchtste familie van de streek, en gezegend met een van God gegeven talent voor de motocross. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg.

Dit soort kleinigheden - Claire Keegan

gelezen door Louise

Claire Keegan zet een krachtig verhaal neer over de hout- en kolenhandelaar Bill die in contact komt met een
jonge vrouw die gedwongen verblijft in een Iers klooster. Wat kan je als eenling aan dit onrecht
doen? Waar haalt hij de moed vandaan om in te grijpen. Een klein boekje om heel langzaam te lezen.

 

Dit soort kleinigheden - Claire Keegan

Dit soort kleinigheden

Claire Keegan

€ 17,50
Een virtuoos verhaal over moed - en de prijs daarvan - in het katholieke Ierland van de jaren tachtig.December 1985. In een kleine stad op het Ierse platteland levert Bill Furlong, kolen- en houthandelaar, de bestellingen van zijn klanten af. Hij voelt zich gezegend met zijn eigen bedrijfje, een vrouw en vijf slimme dochters. Hij weet dat hij geluk heeft gehad. Zijn moeder werd op haar vijftiende zwanger het huis uit gegooid, maar kreeg als huishoudster kost en inwoning bij een rijke dame waardoor Bill als kind naar school kon. Op kerstavond bezorgt hij zijn laatste bestelling bij het plaatselijke klooster, waar de nonnen onder het mom van heropvoeding jonge vrouwen uitbuiten in de wasserette. Daar ontdekt hij iets wat leidt tot een beslissing die zijn leven voor altijd zal veranderen.'Een prachtig verhaal van moed en mededogen, van goede zonen en kwetsbare jonge moeders.' Douglas Stuart

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden - Yuval Noah Harari

gelezen door Lisette

In dit prachtige boek legt de schrijver Harari het op een heldere manier uit. Hij gebruikt veel voorbeelden en vergelijkingen uit de huidige tijd waardoor het heel begrijpelijk wordt. En hij schrijft met humor. Daarnaast staan er hele mooie tekeningen die die veel verduidelijken. De boodschap is positief: we kunnen onze macht gebruiken om het voortbestaan van de aarde te redden. al met al een schitterend boek over een heel actueel thema.

 

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden - Yuval Noah Harari

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden

Yuval Noah Harari

€ 19,99
Ooit was de mens een doodgewone diersoort waar de andere dieren zich niets van aantrokken. Nu is de mens de baas over de wereld… Hoe kan dat? In dit boek ontdek je welke superkracht ons zo machtig heeft gemaakt. En je ontdekt nog veel meer: bijvoorbeeld hoe het komt dat veel kinderen bang zijn voor monsters onder hun bed en waarom je snoep zo lekker vindt. Maar je komt er ook achter waarom de mammoeten zijn uitgestorven en waarom er nog maar één mensensoort bestaat. Door onze grote macht zijn er grote problemen gekomen. Maar als je die macht goed gebruikt, kun je er ook heel mooie dingen mee doen. Jij ook! Yuval Noah Harari werd wereldwijd bekend met zijn boek Sapiens. Volgens veel mensen het belangrijkste boek dat ze ooit gelezen hebben. Met tekeningen in kleur van de Spaanse illustrator Ricard Zaplana Ruiz.

Gerbrand Bakker – De kapperszoon

gelezen door Arno

Gerbrand Bakker is terug! De hoofdpersonen van deze roman zijn een kapperszoon en een schrijver. Bakker speelt met deze twee personages én hij speelt ook met de lezer. Vanaf de eerste pagina ben je geboeid en dat blijft tot het einde, met een verrassende wending. Humor en tragiek binnen de verschillende familieverhoudingen, dat is de kunst van Gerbrand Bakker in deze schitterende roman! Lees.

De kapperszoon

Gerbrand Bakker

€ 24,99
Simon heeft zijn vader Cornelis nooit gekend. Toen diens vrouw hem vertelde dat ze zwanger was, pakte Cornelis zijn biezen en een dag later was hij dood. Of nou ja, iedereen gaat ervan uit dat hij dood is; hij stond tenslotte op de passagierslijst van het klm-vliegtuig dat in 1977 crashte op Tenerife. Simon is net als zijn vader en grootvader kapper, maar erg gepassioneerd over dat knippen en scheren is hij niet. Bij hem is het bordje fermé vaker naar buiten gedraaid dan het bordje ouvert, want elke klant is een mens en mensen zuigen energie. Maar er is één klant met wie hij buiten de zaak contact heeft: de schrijver. De schrijver zoekt naar een onderwerp voor zijn volgende boek en wordt gegrepen door het verhaal van Simons vader. Aangespoord door de schrijver gaat Simon te rade bij zijn moeder en grootvader, die niet van plan zijn veel los te laten. Twaalf jaar na zijn laatste roman schrijft Gerbrand Bakker een fenomenale nieuwe roman over rouwverwerking en de niet te vermijden kracht van familiebanden.

De rest van ons leven - Els Beerten

gelezen door Anne Marie

Hoe Els Beerten het toch voor elkaar krijgt, blijft een raadsel. Zij weet hele werelden te verstoppen achter korte zinnen. En het zijn nog al wat werelden waar Fredo zich in moet redden. Altijd is er wel een vriend of familielid dat hem steunt, warme banden zijn er in alle werelden van Els Beerten. En Fredo wordt weer de steun van Vito en dan is deze prachtige roman rond. Het is een jeugdboek zonder leeftijd, waarin de perspectieven mooi wisselen. Els Beerten heeft het losjes gebaseerd op het leven van Natale Iuliano, de nonno van haar schoonzoon. Het is eigenlijk niet goed uit te leggen, waarom dit boek zo prachtig is, maar wees voorbereid op onderdompeling in Engeland en Italië, familiebanden, geheimen voor bestwil, en ach ja, het leven. “Misschien is doorgaan minder ingewikkeld dan we geneigd zijn te denken. Is gelukkig zijn veel minder spectaculair dan we denken”. Meer verklap ik niet.…

 Citaat: ‘Elke dag zien ze zijn spieren groeien, zeggen ze ook. Met het blote oog.
Ze lachen hem uit, hij weet het wel.

En het helpt.’

 

De rest van ons leven - Els Beerten

De rest van ons leven

Els Beerten

€ 18,99
Fredo Santoro migreert als kleine jongen van Italië naar Engeland. Daar groeit hij op in een warme Italiaanse gemeenschap van kappers en ijsverkopers, tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Mussolini de kant van de Nazi's kiest. Italianen worden in Engeland plots verdacht en de regering geeft opdracht alle mannen te deporteren. Fredo verstopt zich en ontsnapt aan de razzia's, maar zijn vader? Een verhaal over groeien, met alles wat daarbij hoort: missen, zoeken, een thuis vinden.

Jaap Robben - Schemerleven

gelezen door Annet

Een wonderschoon boek over het verdriet van een vrouw die op latere leeftijd op zoek gaat naar haar “stilgeboren” kind geboren uit een geheime liefde. Robben schreef met dit boek een monument voor alle vrouwen die dit overkwam en jarenlang met hun geheim moesten leven. Dit boek laat vrouwen en mannen (!) niet onberoerd.

Schemerleven

Jaap Robben

€ 23,99
Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf. Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.“Jaap Robben toont zich in dit verhaal over een 'schemerleven' opnieuw een meester in de korte ingehouden zinnetjes die de sentimentaliteit op afstand houden.” – Trouw"Robben laat met zijn krachtige hoofdpersoon zijn feministische hart spreken.” – HUMO “Indringend” – de Volkskrant “Mooi, raak” – NRC Handelsblad"Robben weet ontroering op te wekken met zijn verhalen over verschoppelingen.” – De Standaard“In Schemerleven vertelt Robben het keiharde verhaal van veel vrouwen over een tijd die nog niet zo heel ver achter ons ligt. Het levert een mooie roman op die compassie biedt.” – Dagblad van het Noorden“Geen zin die niet glanst of geladen is in Jaap Robbens verbluffende roman over levenslang verzwegen leed. […] Wie het indrukwekkende Schemerleven eenmaal gelezen heeft, kan het verhaal onmogelijk nog vergeten. […] Geen woord op de verkeerde plek, geen zin die níet glanst of geladen is, en zeker richting het slot geen alinea die je níet tot in je diepste vezels raakt.” – Het Parool

Maggie Shipstead – De grote cirkel

gelezen door Noortje

Een heerlijk boek om in weg te duiken en je mee te laten slepen in het verhaal van Marian Graves die carrière probeert te maken als pilote in de twintigste eeuw en actrice Hadley die in 2014 wordt gecast om Marian te spelen in een film. Twee verschillende levens die toch verweven lijken te raken. Prachtige avontuurlijke historische fictie, boeiend tot de laatste pagina!

 

De grote cirkel

Maggie Shipstead

€ 26,99
‘Je leest De grote cirkel om die twee adembenemende levens, om de superieure stijl, om de ontroerende, gelaagde beschrijvingen van vriendschap en andere soorten liefde. En om de fantastisch gedoseerde, nooit opdringerige maar wel gigantische hoeveelheid details over de geschiedenis van de luchtvaart en van de Verenigde Staten.’ ***** NRC Handelsblad ‘Rasverteller en superieur stilist Maggie Shipstead houdt de lezer tot aan het slot in haar greep. Met veel inlevingsvermogen, scherp psychologisch inzicht en een superieure stijl verweeft Maggie Shipstead twee vrouwenlevens in haar roman De grote cirkel.’***** de Volkskrant‘De grote cirkel is een historische avonturenroman en een geestige Hollywoodsatire in één, die zelfs de meest galmende aanprijzingen reduceert tot magere understatements.’ Het Parool'Een even spectaculaire als ontroerende roman.' VPRO gids, Katja de Bruin'600 pagina's genieten in dit onwaarschijnlijk mooie boek. Historische fictie op haar best!' - JAN Magazine‘Echt zo’n boek dat je maar eens in de zoveel tijd tegenkomt en waar je volledig in kunt opgaan. De grote cirkel verweeft twee verhaallijnen: een historische, over de fictieve piloot Marian Graves die op Antarctica verdwijnt, en een hedendaagse, over de gevallen Hollywoodster Hadley Baxter. Aan het kerstdiner kom je niet meer toe.’ NouveauEen heerlijk dik boek voor in de zomerkoffer – een literaire pageturner!Nadat de tweeling Marian en Jamie Graves in 1914 als baby’s zijn gered in een schipbreuk, worden ze opgevoed door hun excentrieke oom in Montana. Tijdens een ontmoeting met enkele piloten die over de stad vliegen in versleten dubbeldekkers, begint Marians levenslange fascinatie voor vliegen. Op haar veertiende stopt ze met school en vindt ze een onwaarschijnlijke en gevaarlijke beschermheer, een rijke dranksmokkelaar. Hij zorgt voor een vliegtuig en vlieglessen, in ruil voor haar diensten. Met zijn hulp kan Marian haar droom waarmaken maar de deal zal haar voor altijd blijven achtervolgen, zelfs als zij eenmaal de wereld rondreist, hoog in de lucht.In 2014 wordt Hadley Baxter gecast om Marian te spelen in een film die draait om haar verdwijning op Antarctica. Hadley wil zichzelf en haar carrière opnieuw definiëren, nadat ze jarenlang de hoofdrol heeft gespeeld in een romantische filmfranchise. Ze dompelt zich volledig onder in het karakter van Marian, waardoor de parallellen tussen hun levens zichtbaar worden. Hun verhalen leggen de honger naar zelfbeschikking van beide vrouwen in totaal verschillende geografische gebieden en tijden bloot.In de pers‘Deze roman stijgt echt op. Spannend en onvermijdelijk, dit boek is uitzonderlijk.’ The New York Times‘Een boek met een enorme narratieve ambitie en schaal. De grote cirkel neemt je mee in een levendige wereld waar je niet meer uit wil komen.’ Juryrapport Booker Prize 2021‘Je leest De grote cirkel om die twee adembenemende levens, om de superieure stijl, om de ontroerende, gelaagde beschrijvingen van vriendschap en andere soorten liefde. En om de fantastisch gedoseerde, nooit opdringerige maar wel gigantische hoeveelheid details over de geschiedenis van de luchtvaart en van de Verenigde Staten.’ ***** NRC Handelsblad ‘Een even spectaculaire als ontroerende roman.’ VPRO Gids‘600 pagina's genieten in dit onwaarschijnlijk mooie boek. Historische fictie op haar best.’ JAN Magazine‘Een heerlijk dik boek voor in de zomerkoffer.’ MEZZA AD‘Grote gebaren, breed uitwaaierend - dat tekent De grote cirkel. Tijdens het lezen van dit boek vol markante personages steek je en passant ook van alles op over de vroege geschiedenis van de luchtvaart, de geschiedenis van Alaska, de Tweede Wereldoorlog en nog veel meer. De grote cirkel lijkt te zijn geschreven voor de vakantie - kun je lekker doorlezen.’ Radar+‘Haar Great American Novel: Maggie Shipstead presteert het met De grote cirkel, een roman in een roman, waarin Shipstead haar personages op vernuftige wijze om elkaar heen laat draaien. […] De roman als spiegelpaleis: er is het dagboek, de roman én de speelfilm; maar er is ook de werkelijkheid. En die is door Maggie Shipstead opgetekend in deze verbluffende, magistrale roman.’ Tzum‘Als je eenmaal begint in dit boek, wil je niet meer stoppen.’ Flow Magazine

Semper Sol - Marloes Morshuis

gelezen door Louise

Recensie

Wauw, wat is dit een heftig en goed boek! Het speelde nog lang door mijn hoofd. De wereld is te vol, er worden maatregelen aangekondigd die diep ingrijpen in families, de leiders bepalen wie wel mag blijven (leven) en wie niet. Krimpkampen, slinkers, aardengelen: heftige thema's komen aan bod waardoor het boek heel actueel wordt. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes die het boek wat lucht geven.  Een aanrader voor iedereen vanaf 15 jaar.

Semper Sol

Marloes Morshuis

€ 16,99
De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen heeft de Wereldraad een quotum ingesteld: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg. Hoe die verdwijnen, mag ieder land zelf bepalen. De Euro-Unie heeft een slimme truc bedacht om zonder bloedvergieten het quotum te halen: slinkers. Mensen in de slinkstand mogen maar zo weinig dat ze slechts voor de helft meetellen. Het leven van een slinker is zwaar, maar wie zich aan alle regels houdt, overleeft het wel. Hoewel… Met de komst van president Foxen is er een gure wind opgestoken in de Euro-Unie. Zelf ziet Foxen de toekomst zonnig in – maar de slinkerbroers Axel en Tommy vrezen wat er in de schaduwen schuilt. Als ze de strijd aangaan met de duistere krachten achter het quotum, blijkt het lastig vechten als je niet weet wie je vijanden zijn… en wie je vrienden. Semper Sol is het razend spannend tweede en laatste deel van de Quotum-serie.

Dunkelblum zwijgt - Eva Menasse

gelezen door Lisette

Recensie

Dunkelblum zwijgt is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis: in een dorpje op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije zijn aan het einde van Tweede Wereldoorlog op gruwelijke wijze veel Joden omgebracht door lokale nazi-leiders. Maar hier wordt over gezwegen. Zoals Oostenrijk zijn oorlogsverleden verbloemd, zo wordt er in Dunkelblum ook over heel veel dingen gezwegen. 

Menasse beschrijft knap steeds vanuit een andere bewoner van het dorp de gebeurtenissen. Zo leer je iedereen kennen en krijg je langzaam een beeld van wat er allemaal gebeurd is.  

Het verhaal volgt geen chronologische lijn, dat vraagt wel wat van je als lezer, maar het loont zeker de moeite. Als je het uit hebt, wil je het meteen weer gaan lezen om te kijken of je nog meer kan ontdekken. Echt een aanrader! 

Dunkelblum zwijgt

Eva Menasse

€ 24,99
‘Een ongekend knappe roman.’ ***** – de Volkskrant ‘Dunkelblum zwijgt’ van Eva Menasse vertelt het verhaal van een klein stadje met een groot geheim: achter de keurige façade van het Oostenrijkse grensstadje Dunkelblum gaat het verhaal van een gruwelijke misdaad uit de nadagen van de Tweede Wereldoorlog schuil. Op de hoogte van deze gebeurtenis, en zwijgend over daad en daders, zijn de oudere Dunkelblumers sinds jaar en dag met elkaar verbonden. In de broeierige augustusmaand van het jaar 1989, terwijl aan de andere kant van de nabijgelegen grens met Hongarije al honderden ddr-vluchtelingen staan te wachten, verschijnt er een geheimzinnige bezoeker in het stadje. Plotseling volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op: op een akker aan de rand van de stad wordt een skelet opgegraven en er verdwijnt een jonge vrouw. Op geheimzinnige wijze duiken sporen van het oude misdrijf op, en de Dunkelblumers worden geconfronteerd met een verleden waarvan ze dachten dat het al lang voorbij was. ‘Een even ingenieuze als intrigerende satire over schuld en stilzwijgen.’ – Het Parool ‘Geweldige roman.’ – nrc Handelsblad ‘Groots én geestig.’ – Trouw ‘Een waanzinnig boek, het is één grote spanningsboog. Als je de eerste alinea leest, ben je meteen verkocht.’ – Henk Schulte (Boekhandel Het Leesteken) in de Volkskrant Boekenraad

Marco Kunst - Patroon

gelezen door Anne Marie

Waarschuwing 1: Don’t try this at home. Mees en Mylo deden dat wel en dat overleefde Mees niet. Mylo wel en het leven is geen pretje zonder je beste vriend…

Waarschuwing 2: Dit boek bevat schokkende onderwerpen. Als jij de oorzaak bent van de dood van je beste vriend lijkt het wel alsof iedereen je in de steek laat. En dat heeft je vader vroeger ook al gedaan…

Waarschuwing 3: Eenmaal begonnen kun je niet meer terug. Stoppen met lezen is geen optie. Marco Kunst is een supergoeie schrijver die zichzelf overtreft in dit boek, tot aan het einde toe. Maar je moet wel lef hebben om het te lezen…

Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!

Patroon

Marco Kunst

€ 16,99
'Patroon' is een indringend boek voor jongeren vanaf 13 jaar, over een heftige gebeurtenis tussen twee beste vrienden en mysterieus familiegeheim. Marco Kunst (bekend van 'Het verlangen van de prins' en 'Offline') toont zich een veelzijdig auteur met dit diepgaande verhaal.In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo's opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa's roots liggen en waar Mylo's vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

De een is de ander niet - Henny Vrienten

gelezen door Sander

Een van de grootste muzikanten en tekstdichters is niet meer. In 2022 overleed Henny Vrienten, die we allemaal kennen uit de popgroep Doe Maar, maar die zoveel meer deed dan dat. In deze bundel staan zijn songteksten verzameld door de tijd heen. De teksten zijn ook zonder de bijbehorende muziek prima te lezen en zijn zo poëtisch dat je in veel gevallen alleen al aan de tekst voldoende hebt. Een mooi eerbetoon aan een bijzondere muzikant!

 

De een is de ander niet - Henny Vrienten

De een is de ander niet

Henny Vrienten

€ 19,90
Henny Vrienten leefde voor de muziek. Bij het grote publiek is hij bekend van Doe Maar, maar als solo-artiest schreef hij misschien nog wel meer liedteksten dan voor Doe Maar. Zijn laatste cd, Tussen de regels, verscheen bij platenlabel TopNotch, een mooie aanleiding de balans op te maken en al zijn liedjes te verzamelen in één complete uitgave. Verdeeld over zeven albums schreef hij meer dan zeventig liedjes, beïnvloed door de levensfase waarin hij zich bevond. Zo stond op zijn eerste soloplaat ‘Bedmensen’, geschreven in de periode vlak na het uit elkaar gaan van Doe Maar, toen Vrienten zijn huis niet meer uit durfde en liefst de hele dag in bed bleef liggen. Op zijn tweede soloalbum, zeven jaar later, staat onder andere ‘Blij en bang’, over de euforie van het geluk dat hij ervoer en tegelijkertijd de angst die weer te verliezen. Tot en met het lied ‘Carnaval’ op zijn laatste album, een optimistisch lied over de dood. In korte, vrolijk geschreven toelichtingen beschrijft Vrienten elke fase waarin een nieuw album vorm kreeg. Zijn leven in liedjes ontvouwt zich zo in poëtische teksten.

Verboden terrein - Louise Kennedy

gelezen door Andrea

Tegen de achtergrond van de spanningen en verdeeldheid in het Noord- Ierland van de jaren ‘70 van de vorige eeuw verweeft Kennedy de politieke en persoonlijke levens van alledag.

De verboden relatie tussen de katholieke onderwijzeres Cushla en de protestantse, oudere en getrouwde advocaat Michael speelt in een tijd en sfeer van angst, onderling wantrouwen  en dreiging. Kennedy schreef in deze prachtige intieme en gelaagde roman een antwoord hoe je je leven vorm geeft in een zwaar verdeelde maatschappij. Prachtig boek!

Verboden terrein - Louise Kennedy

Verboden terrein

Louise Kennedy

€ 24,99
Het is midden jaren zeventig. Het Ierse nieuws wordt gedomineerd door berichten over ontploffende autobommen en mensen die worden beschoten, mishandeld of vermoord. Cushla Lavery woont met haar moeder in een dorpje vlak bij Belfast. Ze geeft les op een basisschool en draait regelmatig bardiensten in de pub van haar familie. Daar ontmoet ze Michael Agnew, een oudere, getrouwde advocaat. Qua status en klasse konden ze niet meer van elkaar verschillen. Ze storten zich in een stormachtige affaire. Als de vader van een van haar leerlingen slachtoffer wordt van een brute aanval helpt Cushla de familie waar ze kan. Het conflict tussen haar wereld en die van Michael wordt steeds groter. De politieke spanningen lopen op en alles wat Cushla zo zorgvuldig heeft opgebouwd dreigt uit elkaar te vallen. 'Verboden terrein' is een intiem portret van mensen die gevangenzitten in het grensgebied tussen het persoonlijke en het politieke, waar wie je bent opeens minder gewicht draagt maar welke keuzes je maakt des te meer.
pro-mbooks3 : libris