Apenrotsen en andere nauwe verwanten

reis door de wereld van de moderne architectuur

Bernard Hulsman Taal: Nederlands

Paperback

€ 30,99

Dit artikel kunt u momenteel niet bestellen. Mogelijk is het wel op voorraad bij een van de aangesloten boekhandels. Bekijk de winkelvoorraad hieronder ↓
Koop lokaal, ook online!
Bekijk winkelvoorraad
Ik wil advies
Vraag de boekhandel

De Erasmusbrug in Rotterdam is nauw verwant met Calatrava's brug in Sevilla en Washington D.C. met Germania, de gedroomde hoofdstuk van Hitlers Derde Rijk. Gaudi's Sagrada Família lijkt op een termietenheuvel en de Glazen Boerderij van MVRDV is net zo goed postmodern als het Zaanse stadhuis van Sjoerd Soeters.
In Apenrotsen en andere nauwe verwanten maakt Bernard Hulsman een reis door de wereld van de moderne architectuur in een estafette van stukken over gebouwen die op de een of andere manier gelijkenis vertonen. Imitatie blijkt nog altijd de basis van architectuur te zijn. De keten van verwantschappen wordt regelamtig onderbroken door interviews met sleutelfiguren uit de 20e en 21e eeuw, onder wie Rem Koolhaas, Hans Kollhoff, Herman Hertzberger en Berthold Lubetkin. In langere essays worden grote en kleine misverstanden over de moderne architectuur rechtgezet: 'form follows function', de strijdkeet van het modernisme, is een dwaling, Le Corbusier was geen 'linkse' architect maar juist een overtuigde fascist, en de avant-gardist Rem Koolhaas is ook een retro-architect.
Apenrotsen en andere nauwe verwanten legt onverwachte verbanden tussen bouwwerken en opvattingen uit verschillende landen en tijden. Het resultaat is een eigenzinnige en verrassende kijk op de moderne architectuur.

ISBN
9789046817612
Vorm
Paperback
Uitgever
Nieuw Amsterdam
Druk
1e
Verschenen
24-08-2017
Taal
Nederlands
Pagina's
384 pp.
Genre
Kunst & Cultuur
Geen recensies beschikbaar.
pro-mbooks3 : libris