Corpus Iuris Civilis IV Digesten 25-34

tekst en verttaling

J.E. Spruit Taal: Nederlands

Gebonden

€ 82,99

Afwijkende levertijd: 10 - 12 werkdagen.
Corpus Iuris Civilis IV Digesten 25-34

Gebonden

€ 82,99

Nieuwe boeken gratis bezorgd vanaf € 17,50 naar NL*
Altijd de laagste prijs voor nieuwe Nederlandstalige boeken
Ruilen of retourneren binnen 14 dagen
Koop lokaal, ook online!
Bekijk winkelvoorraad

Tegelijk met de 'Institutiones' kwamen in 533 de 'Digesta' tot stand, een bloemlezing van duizenden fragmenten die zijn ontleend aan werken van rechtsgeleerde auteurs uit de klassieke periode van de Romeinse rechtswetenschap.

Uit het oeuvre van juristen als Julianus, Papinianus, Paulus en Ulpianus werd een selectie van tekstfragmenten gemaakt. Een van de criteria daarbij was de actualiteitswaarde voor het contemporaine onderwijs en de rechtspraktijk.

De Romeinse rechtsvinding vond veelal plaats aan de hand van casuïstiek; de in de 'Digesten' verzamelde teksten hebben dan ook het karakter van 'case law'. Het ongeëvenaarde rechts- en billijkheidsgehalte van de door hen voorgestane oplossingen heeft hun adviezen een aan tijd en plaats van ontstaan ontstegen actualiteitswaarde verleend, die sedert de receptie van het Romeinse recht in de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd de vorming en de denkwijze van alle juristen op het continent van Europa heeft beheerst. Het 'Corpus Iuris Civilis', met de 'Digesten' als meest wezenlijke en onsterfelijke component, werd aldus de belangrijkste generator bij de geleidelijke formatie van de nationale rechtstelsels die in de negentiende eeuw in codificaties werden verankerd.
ISBN
9789060119051
Genre
Verschenen
01-01-1997
Bindwijze
Gebonden
Pagina's
902 pagina's
Druk
1e
Taal
Nederlands
Auteur(s)
Redacteur
J.E. Spruit
Formaat
24 cm x 17,5 cm x 5,5 cm
Gewicht
1589 gram
Geen recensies beschikbaar.
pro-mbooks2 : libris