Cultureel erfgoed en ruimte

gebieds- en ontwikkelingsgerichte erfgoedzorg in de ruimtelijke ordening

Paperback

€ 39,00

Dit artikel kunt u momenteel niet bestellen. Mogelijk is het wel op voorraad bij een van de aangesloten boekhandels. Bekijk de winkelvoorraad hieronder ↓
Koop lokaal, ook online!
Bekijk winkelvoorraad
Ik wil advies
Vraag de boekhandel

In Cultureel erfgoed en ruimte: gebieds- en ontwikkelingsgerichte erfgoedzorg in de ruimtelijke ordening staat de relatie tussen cultureel erfgoed en de ruimtelijke ordening centraal. Het gaat in op relevante beleidskaders en wet- en regelgeving en de aanpassingen ten behoeve van de moderne erfgoedzorg.

Per 1 januari 2012 is een aantal regels gewijzigd om ons cultureel erfgoed beter te borgen. Dit zijn o.a.:

Besluit ruimtelijke ordening (Bro): cultuurhistorie moet expliciet onderdeel uitmaken van de ruimtelijke afweging in het kader van het bestemmingsplan
Besluit omgevingsrecht: vergunningvrij bouwen
Monumentenwet: aanwijzing monument vijftigjarengrens versnelling en vereenvoudiging van procedure voor relatief eenvoudige ingrepen.
Met deze aanpassingen geeft de overheid onder het motto van collectie naar connectie invulling aan het beleid zoals beschreven in de beleidsbrief Modernisering Monumentenzorg.

Om deze gebieds- en ontwikkelingsgerichte erfgoedzorg wettelijk te borgen kiest het Rijk ervoor om de zorg voor erfgoed behalve in de (objectgerichte) monumentenwetgeving ook in het ruimtelijke ordeningsstelsel te verankeren. Dit heeft geleid tot concrete aanpassingen van wet- en regelgeving; met name de aanpassing van het Besluit ruimtelijke ordening per 1 januari 2012 maar ook tot andere toepassing van de bestaande instrumenten. In dit boek wordt antwoord gegeven op de vraag hoe het beschikbare instrumentarium in deze nieuwe context toegepast kan worden.
ISBN
9789491073298
Vorm
Paperback
Uitgever
Berghauser Pont Publishing
Druk
1e
Verschenen
06-12-2011
Taal
Nederlands
Pagina's
190 pp.
Genre
Recht
Geen recensies beschikbaar.
pro-mbooks3 : libris