De boodschapper en de Koran

een vertelling / een vertaling

Kader Abdolah Taal: Nederlands

Gebonden

€ 21,99

Op werkdagen voor 23.59 uur besteld, binnen 1-2 dagen bezorgd
De boodschapper en de Koran

Gebonden

€ 21,99

Boeken gratis bezorgd vanaf € 15,- binnen NL en BE
Altijd de laagste prijs voor nieuwe Nederlandstalige boeken
Ruilen of retourneren binnen 14 dagen
Koop lokaal, ook online!
Bekijk winkelvoorraad

Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2008

De boodschapper - Een vertelling

De kroniekschrijver ZeeÙd is de rechterhand van Mohammad en de man die Allahs openbaringen aan Mohammad verzamelt in een nieuw boek: de Koran.
Na de dood van Mohammad vraagt ZeeÙd zich af wie de profeet eigenlijk was. ZeeÙd besluit langs te gaan bij mensen die de profeet hebben gekend: familie, vrienden, vijanden, volgelingen, wetenschappers, vrouwen en dichters.Op die manier reconstrueert ZeeÙd via ooggetuigen het leven van Mohammad, de boodschapper, vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood.
De lezer krijgt een bijzonder 'eigentijds' beeld van de periode waarin Mohammad opgroeide, hoe hij zijn stad Mekka van de morele ondergang wilde redden en hoe hij zich van profeet ontwikkelde tot een machtig leider.

'Toen ik de soera's optekende, besefte ik: je kunt de Koran niet begrijpen als je Mohammad niet begrijpt.Zelf ontdekte ik een nieuwe Mohammad tijdens mijn werk aan het Boek. Ik zag hem eerst als een dromer, een levensgenieter, een liefhebber van vrouwen en een leider die ongelofelijk veel risico nam. Toen ik zijn vertellingen op papier zette, zag ik hem pas als mens, een nieuwsgierig mens. Voor die tijd had ik hem altijd als een vader, een baas, een krijgsheer, een profeet beschouwd. De mens Mohammad was mijn ontdekking en dat wilde ik tonen.Ik wist dat anderen naderhand veel aan zijn leven zouden toevoegen en misschien ook veel zouden weghalen. Daarom zei ik tot mezelf: 'ZeeÙd! Zet Mohammad op papier'.
Opnieuw pakte ik mijn tas, sprong op mijn paard en ging op weg, dit keer om fragmenten uit Mohammads leven te verzamelen.' - Kader Abdolah

De Koran - Een vertaling

Met deze vertaling van de Koran maakt Kader Abdolah het boek inzichtelijk voor de Nederlandse lezer. De Koran, die gebaseerd is op de Thora en de Bijbel, kent geen strikt logische opbouw. De 114 soera's vertakken zich zoals olijfbomen dat doen. Soms voegde Abdolah voorafgaand aan een soera een inleidende tekst toe.
Als brontekst nam hij de oude Arabische Koran van zijn vader. Hij raadpleegde vervolgens Perzische en Nederlandse vertalingen en vroeg zijn bejaarde oom Aga Djan in Iran regelmatig om advies.
'De herhalingen in de Koran horen bij het karakter van het boek, dat bedoeld was voor de ongeletterde mensen. Zonder de tekst tekort te doen, heb ik herhalingen weggehaald. Een deel daarvan bleef onvermijdelijk', aldus Kader Abdolah.
ISBN
9789044509137
Vorm
Gebonden
Uitgever
De Geus
Druk
1e
Verschenen
23-04-2008
Taal
Nederlands
Genre
Literaire fictie
Geen recensies beschikbaar.
pro-mbookslibr1 : libris