Moresnet

ebook

opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje

Philip Dröge Taal: Nederlands

ebook EPUB

€ 7,99

Moresnet

ebook EPUB

€ 7,99

Direct te downloaden
Uw bibliotheek altijd beschikbaar in uw account
Gemakkelijk synchroniseren met geselecteerde apps

'Zoals in zijn eerdere boek De schaduw van Tambora, bedrijft Dröge ook hier weer historische schakelvertelkunst van het hoogste niveau. Hij sleept op overtuigende wijze randgebeurtenissen naar het centrum van zijn belangstelling. *****' NRC Handelsblad

 

Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter).

De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap).

Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet:

 

<>
 • Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan?
 • Wie woonden er?
 • Hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum?
 •  

  Dröge vertelt over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet die ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.

   

  Philip Dröge is journalist, columnist en initiatiefnemer van het populair-wetenschappelijke persbureau FAQT. Hij schreef eerder De schaduw van Tambora dat lovend door de pers werd ontvangen, schrijft voor diverse tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator op radio en televisie.

  ISBN
  9789000349616
  Vorm
  ebook EPUB
  Uitgever
  Spectrum
  Druk
  1e
  Verschenen
  17-02-2016
  Taal
  Nederlands
  Pagina's
  288 pp.
  Genre
  Literaire non-fictie
  Geen recensies beschikbaar.
  pro-mbookslibr3 : libris