Grote Amerikashow

ebook

populisme en wantrouwen in een gespleten land

Tom-Jan Meeus Taal: Nederlands

ebook EPUB

€ 4,99

Grote Amerikashow

ebook EPUB

€ 4,99

Direct te downloaden
Uw bibliotheek altijd beschikbaar in uw account
Gemakkelijk synchroniseren met geselecteerde apps

Populisme en wantrouwen in een gespleten land

Op een dag bellen ze zelfs vanuit het Witte Huis: 'Hey Tom, what's going on with you guys?' Het illustreert hoe groot de verwarring over het nieuwe Nederland de laatste jaren in Amerika is, schrijft oud-NRC-correspondent Tom-Jan Meeus in De grote Amerikashow. Bij terugkomst in Nederland ziet hij dat de politieke cultuur hier razendsnel veramerikaniseert, juist nu trendsettend Amerika het populisme begint in te dammen. Dat is het uitgangspunt van dit boek: realiseert Nederland zich wel wat de risico's zijn van een gepolariseerde maatschappij met rechts en links populisme?

Meeus beschrijft wat het in de Verenigde Staten in veertig jaar heeft opgeleverd: een onbestuurbaar land dat zo doordrenkt is van wantrouwen dat zelfs luiers, bier en onderwijs gepolitiseerd worden. Een land dat doormoddert in onwinbare oorlogen en de staatsschuld tot astronomische hoogte laat oplopen. Een land met een dolgedraaide misdaadbestrijding, waar superrijken in staat zijn op klaarlichte dag het hele onderwijs te privatiseren, omdat politici niets meer terug durven te zeggen. Het creëert een maatschappij waarin mensen alleen nog geloofwaardigheid kunnen kweken door een dagelijkse show op te voeren. Vandaar dat de kunstpaus van New York stiekem de Tea Party financiert, het nationale gezicht van de armoede een cocaïnehandelaar blijkt te zijn en de moeder van Obama nooit het conservatieve meisje uit Kansas was dat de president van haar maakte.

Over de auteur
Tom-Jan Meeus (1961) was in de periode 2005-2011 correspondent in de VS voor NRC Handelsblad en NRC.Next. Hij was eerder vijftien jaar onderzoeksjournalist bij de krant.
ISBN
9789046812327
Vorm
ebook EPUB
Uitgever
Nieuw Amsterdam
Druk
1e
Verschenen
03-07-2012
Taal
Nederlands
Pagina's
208 pp.
Genre
Geschiedenis
Geen recensies beschikbaar.
pro-mbooks2 : libris