Anjet Daanje wint de Boekenbon Literatuurprijs

Juryvoorzitter Guy Verhofstadt zei bij de bekendmaking:

De jury koos voor een boek dat leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van delezer vraagt."Het zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force."

De winst voor Het lied van ooievaar en dromedaris betekent de eerste grote literaire prijs voor Anjet Daanje.

Het lied van ooievaar en dromedaris

Anjet Daanje

€ 34,00
Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van 'Het lied van ooievaar en dromedaris', is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen. Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. 'Het lied van ooievaar en dromedaris' borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman 'Wuthering Heights'. Waar 'Wuthering Heights' twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft 'Het lied van ooievaar en dromedaris' elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt. Als toegift verschijnt bij deze roman de dichtbundel 'Dijende gronden, met door Anjet Daanje vertaalde poëzie van Emily Brontë aangevuld met eigen gedichten van Daanje.

De genomineerden

Juryvoorzitter Guy Verhofstadt over de Shortlist "Op de Longlist mogen vijftien titels prijken en op de Shortlist slechts vijf. Dat was in dit rijke literaire jaar een zware opgave voor de jury. Na uitgebreide beraadslagingen koos de jury voor vijf gedurfde werken. Alle vijf vertellen ze overtuigende verhalen, maar ze doen meer: elk werk overstijgt op een bepaalde manier grenzen, bevraagt wat literatuur vermag en legt met schijnbaar gemak diepere lagen bloot."

De jury over de genomineerde titels

Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris 
"In haar imposante, caleidoscopische en sprankelende roman over vergankelijkheid en voortleven laat Anjet Daanje de magische scheppingskracht van verbeelding zien."

Auke Hulst – De Mitsukoshi Troostbaby Company 
"Auke Hulst toont hoe je technisch vernuftig en uiterst empathisch kunt schrijven. Deze labyrintische, gelaagde roman is sciencefiction met een hart."

Carmien Michels – Vaders die rouwen 
"De met lef gecomponeerde, surreële verhalen van Carmien Michels paren kracht aan tederheid en sensitiviteit aan gruwelen en dat in een sfeervolle poëtische stijl."

Donald Niedekker – Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost
"Donald Niedekkers verbluffend tactiele stijl en betoverende sfeer nemen je op sleeptouw door vier eeuwen geschiedenis, fictie en sprookjes, Hij laat je stilstaan bij de vraagstukken van onze tijd."

Niña Weijers – Zelf doen
"In haar stilistisch uitmuntende essays verbindt Niña Weijers indringend zelfonderzoek aan het universele, en balanceert ze fijnzinnig tussen een verlangen naar controle en naar zelfverlies."

Raad de winnaar en maak kans op de shortlist

Samen met de organisatie van de Boekenbon Literatuurprijs geven we maar liefst 2 (twee!) keer de volledige shortlist weg. Het enige wat je hoefde te doen om kans te maken, is de juiste winnaar te voorspellen en onderstaand formulier op te sturen.

De winnaars zijn inmiddels bekend:

Akke van Hemmen uit Amsterdam

en

Saskia Sennema uit Ede

De pakketten met de shortlist komen jullie kant op!

GEFELICITEERD

pro-mbooks3 : libris