Bekendmaking winnaar Libris Literatuur Prijs 2020 op 22 juni

donderdag 18 juni 2020
Bekendmaking winnaar Libris Literatuur Prijs 2020 op 22 juni

Maandagavond 22 juni wordt in Nieuwsuur, NPO 2 bekendgemaakt wie de Libris Literatuur Prijs 2020 wint. Dat is anderhalve maand later dan gebruikelijk voor deze prijs voor de beste literaire roman van het afgelopen jaar. De bekendmaking zal ook anders zijn dan bij de voorgaande 26 edities. De omstandigheden die daartoe hebben genoodzaakt, bepalen al maanden voor een groot deel het dagelijks leven van ons allen. Door persoonlijke omstandigheden van juryvoorzitter Ionica Smeets zal jurylid Bo van Houwelingen (literair criticus van de Volkskrant) haar vervangen.

Ook zonder de traditionele feestelijke uitreiking in het Amstel hotel zal de bekendmaking van de winnaar van deze editie spannend zijn en volop recht doen aan de kwaliteit van de genomineerde romans en de bijzondere prestatie van hun auteurs. Nieuwsuur zal in haar uitzending van maandag 22 juni om 21.30 uur, voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar in de studio, een korte reportage uitzenden over de zes genomineerde auteurs die daartoe vooraf zijn bezocht. Vanuit de studio is er bovendien een live verbinding met elk van hen. Verderop in het programma is een gesprek met de winnaar voorzien.

Stuk voor stuk zijn ze op heel verschillende manieren steengoed, zo stelde de jury in haar rapport over de zes genomineerde romans: Nachtouders van Saskia De Coster, De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo, Zwarte schuur van Oek de Jong, Uit het leven van een hond van Sander Kollaard, Liefde, als dat het is van Marijke Schermer en Vallen is als vliegen van Manon Uphoff. Bekijk alle genomineerden.
De auteur van de bekroonde roman mag een bedrag van 50.000 euro tegemoetzien en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom. Alle zes genomineerden ontvingen reeds 2.500 euro elk. Naast Ionica Smeets bestaat de jury uit Dirk-Jan Arensman, Bo van Houwelingen, Christine Otten en Ronald Soetaert.

Beluister ook de podcast van Mieke van der Weij en Lidewijde Paris met een bespreking van de genomineerde romans. Die wordt vrijdag 19 juni om 11 uur uitgezonden op NPO Radio 1 en is vanaf 19 juni hier beschikbaar.

pro-mbookslibr2 : libris