Kinderboekenweek 2023: 4 t/m 15 oktober ~ Bij mij thuis

zaterdag 14 oktober 2023 17:30
Kinderboekenweek 2023: 4 t/m 15 oktober ~ Bij mij thuis

Kinderboekenweek 2023

Begin oktober is het alweer zo ver: dan begint het misschien wel leukste boekenfeestje van het jaar: de Kinderboekenweek!
De week, eigenlijk anderhalve week, start op woensdag 4 oktober en eindigt bij ons op zaterdag 14 oktober om 17 uur.
Bekijk hier alvast meer en houd vooral onze website in de gaten voor evenementen in die periode.

Thema van dit jaar: Bij mij thuis

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!

Het Kinderboekenweekgeschenk

Ravi en de laatste magie is het Kinderboekenweekgeschenk van 2023! In de flat waar Ravi (11) sinds kort woont met haar moeder en broertje, is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. Ravi vindt het prima, ze vindt de flat vreselijk. Omdat haar moeder in een rolstoel zit, heeft de gemeente een rolstoelvriendelijk plekje voor ze gevonden in een tehuis voor oude mensen. Dit blijken niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Het tehuis zit vol kikkers, geheime kamers en goudklompjes. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste, naarste tovenaar van de wereld (ook stokoud) kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?

De illustraties in het Kinderboekenweekgeschenk zijn van Sophie Pluim.

Sanne Rooseboom: auteur van het Kinderboekenweekgeschenk

Sanne Rooseboom (1979) debuteerde in 2016 met haar boek Jippie! Een humeurig sprookje. Daarna volgde Het Ministerie van Oplossingen waarvan inmiddels meerdere delen verschenen zijn. Het vijfde deel, Het spook van de Haviksburcht, is afgelopen februari uitgekomen. In 2022 verscheen haar lovend onthaalde jeugdroman Mot en de metaalvissers, die op de shortlist van de literatuurprijs De Boon staat.

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek

Mijn huis is jouw huis
van Yvonne Jagtenberg is dit jaar het Prentenboek bij de Kinderboekenweek. De moeder van Pats woonde in haar eentje in een huisje bij de brug. Het was klein, maar groot genoeg. Toen werd ze verliefd op een man die van alles twee had. Twee oren en twee kinderen. 'Mijn huis is jouw huis,' zei de moeder van Pats. Niet lang daarna werd Pats zelf geboren. En daar bleef het niet bij; tante Kee kwam logeren en ging nooit meer weg. Er werd een kamertje bij gebouwd. Maar ook voor Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwden ze extra kamers. Zo komen er steeds meer bewoners bij, en is er steeds meer huis! Tot er op een dag iemand op de stoep staat te schreeuwen dat het zo écht niet verder kan...

De schrijver van de titelsong

Iven Cudogham (1977) schrijft de tekst voor het lied van Kinderen voor Kinderen dat bij de Kinderboekenweek hoort. Iven steekt de eeuwenoude verhalen over Anansi de spin in een modern jasje. Hij wil met de serie kleuters van nu kennis laten met de eeuwenoude verhalen. Inmiddels zijn er bij Gottmer vier prentenboeken verschenen, geïllustreerd door collectief Moldybyrd Studio. In de zomer komt er in een theatervoorstelling over Anansi de spin en in 2024 volgt de bioscoopfilm. In september komt het Kinderboekenweeklied 'Bij mij thuis', gezongen door Kinderen voor Kinderen, uit. Dan worden er ook leuke zang- en dansvideo's bij gemaakt.

pro-mbooks3 : libris