Bekroonde boeken

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje heeft de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. De jury onder leiding van Guy Verhofstadt, koos uit vijf genomineerden de winnaar.

Meer informatie

De zwijger van René van Stipriaan heeft de 15e Libris Geschiedenis Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 20.000 euro. De jury onder leiding van Thom de Graaf vice-president van de Raad van State, koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2022 het beste historische boek van 2022.

Meer informatie

Dat werd zojuist bekendgemaakt op de Zweedse Academie in Stockholm. Ernaux (1940) krijgt de belangrijkste literaire onderscheiding om haar ‘moed en klinische scherpte waarmee ze de wortels, vervreemding en beperkingen van het geheugen blootlegt’, aldus de jury.

Meer informatie

Koen Caris wint de Hebban Debuutprijs 2022

zaterdag 10 september 2022

10 september 2022 - Koen Caris is met zijn roman 'Stenen eten' winnaar van de Hebban Debuutprijs 2022.

Meer informatie

Tijdens de Avond van het Spannende Boek werden de Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de Hebban Thrillerprijs, de Zilveren Strop, de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Het is de aftrap van de Nederlandse Thriller Tiendaagse. De winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022 is Anya Niewierra, met de titel De Camino, die de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek voor de tweede keer in ontvangst mag nemen. De winnaar van De Gouden Strop is Marion Pauw met Vogeleiland, De schaduwprijs voor Bas Haan met Lenoir en De Zilveren Strop voor Marjolein van der Gaag met het verhaal 'Onder de waterspiegel'.

Meer informatie

Wormmaan van Mariken Heitman heeft de 29ste Libris Literatuur Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury onder leiding van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Meer informatie

Zuurstofschuld van Toine Heijmans heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 gewonnen. Dat is op 17 februari bekendgemaakt bij de uitreiking van de prijs aan de auteur van het winnende boek. De jaarlijkse literaire prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

Meer informatie

Met ruim 20 procent van de stemmen heeft Noem geen namen van Astrid Sy de verkiezing van het Mooiste Boekomslag van 2021 gewonnen. Het omslag is geillustreerd door Mark Janssen en ontworpen door Nanja Toebak

Meer informatie