We lopen allemaal weleens ergens tegenaan in het leven. Soms vergeten we in alle drukte wat belangrijk is of hoe we goed voor onszelf kunnen zorgen, of hebben we het gevoel dat we er helemaal alleen voor staan. Boeken kunnen helpen en ons zachtjes een duwtje in de juiste richting geven. Soms door het stellen van de juiste vragen, dan weer door het geven van (een begin van) een antwoord. De onderwerpen kunnen enorm uiteenlopen, net als de uitdagingen die we tegenkomen in het leven. Om je te inspireren nemen we je op deze pagina graag maandelijks mee in een bepaald onderwerp. Wat speelt er in de maatschappij en welke boeken sluiten hier goed bij aan? We hopen dat je hier fijne boekentips vindt en inspiratie opdoet.

Avontuur in ons dagelijks leven

De avontuurlijke mentaliteit is duidelijk een sterke trend in de samenleving geworden, en dit is op vele manieren merkbaar. Mensen zoeken steeds vaker naar opwinding en vernieuwing in hun dagelijks leven, geïnspireerd door de avonturen die ze tijdens vakanties beleven. Terugkeren van een vakantie vol nieuwe ervaringen kan voor velen aanvoelen als een plotselinge overgang. Hier zijn we dan weer, omringd door de drukte en deadlines van het dagelijks bestaan. We verlangen naar een grootser en meeslepender leven.

Dit verlangen naar avontuur heeft zich verspreid naar verschillende gebieden. In de reisbranche zien we een grotere vraag naar avontuurlijke reispakketten, waarbij reizigers uit hun comfortzone stappen om nieuwe culturen te ontdekken en grenzen te verleggen. In de wereld van technologie leidt deze avontuurlijke mentaliteit tot innovaties, zoals virtual reality-ervaringen die ons meenemen naar onbekende werelden.

Dit zie je ook terug in onze zoektocht naar persoonlijke groei. Mensen omarmen carrièreswitches om nieuwe uitdagingen aan te gaan en ontwikkelen uiteenlopende vaardigheden om zichzelf te ontplooien. We blijven niet vasthouden aan het vertrouwde, maar gaan actief op zoek naar nieuwe ervaringen. Waar iemand vroeger zijn hele leven lang dezelfde baan had, wordt vijf jaar werken voor dezelfde werkgever tegenwoordig al als behoorlijk lang beschouwd.

Dat ons verlangen naar meer avontuur in het leven groeit, is ook duidelijk in enkele recent verschenen boeken. Bijvoorbeeld, in "De magie van reizen" laat Rosa Bertram zien hoe reizen zorgt voor een avontuurlijke mindset, maar ook dat je helemaal niet ver hoeft te reizen om deze te ontwikkelen. Een spontane boswandeling is snel gemaakt en Nederland heeft onverwacht mooie plekken om te kamperen. Volgens Rosa Bertram gaat het er vooral om dat we bewust kiezen voor spontaniteit en een open geest. Avontuurlijk leven is dus altijd en overal mogelijk. Welk ongebaande pad kies jij vandaag?

Levenslessen

De magie van reizen

Rosa Bertram

€ 22,99

Schrijver en avonturier Rosa Bertram gelooft dat we als mens niet gemaakt zijn om de hele dag tussen vier muren te leven. Reizen is een perfecte manier om jezelf uit te dagen en het leven onder de loep te nemen. Hoog tijd om eropuit te trekken! Rosa onderzoekt wat reizen met ons doet en sprak met psychologen, filosofen en wetenschappers. Daarnaast deelt ze haar eigen avonturen en verhalen van andere reizigers. Dit boek - dat is opgebouwd als heuse reis: van vertrek tot thuiskomst - is dé leestip voor iedere reiziger en voor wie het leven vrijer wil inrichten.

Bijzondere auteur: Gabor Maté

De mythe van normaal

Gabor Maté

€ 25,00

De Canadees dr. Gabor Maté is een bekend arts en trauma- en verslavingsdeskundige. In zijn meest urgente en ambitieuze boek tot nu toe, De mythe van normaal, laat Maté zien hoe wij door onze levenswijze in feite steeds ongezonder worden. Gedurende vier decennia klinische ervaring ontdekte Maté dat vrijwel alle ziekten een weerspiegeling zijn van het leven in een ongezonde en toxische samenleving. We negeren de rol van trauma en stress en de druk van het jachtige bestaan op ons lichaam en onze geest. Ondanks alle expertise en technologische verfijning slaagt de westerse geneeskunde er vaak niet in de hele persoon te behandelen, en negeert zij hoe de toxische hedendaagse cultuur ons lichaam en ons immuunsysteem belast, en bovendien ons emotionele evenwicht ondermijnt.

Gabor Maté biedt zijn visie op de oorzaken van ziekte en geeft scherpe kritiek op hoe onze maatschappij ons ziek maakt. Toch doet hij niet aan doemdenken: hij geeft ons perspectief en handvatten op weg naar gezondheid en heling.

Een aanrader voor de liefhebbers van Bessel van der Kolk.

Naast de uitgelichte onderwerpen van deze maand zijn er nog veel meer boeken binnen het genre zingeving. Hieronder vind je nog meer inspiratie!

 

pro-mbooks3 : libris