Onze Tips

Op deze pagina vindt u de tips van de boekverkopers van A la Carte.

Tip van Christi

Raynor Winn: Het Zoutpad

Een bizarre samenloop van heel ongelukkige omstandigheden is voor Raynor Winn en haar man de aanleiding om een meer dan duizend kilometer lang pad te lopen langs de Engelse zuidkust: het Zoutpad. In een week zijn ze door een slechte investering hun boerderijtje en hun werk kwijtgeraakt,
en blijkt Moth, Winns echtgenoot, terminaal ziek. Terwijl deurwaarders om het huis lopen, valt haar oog op een wandelgids en in een ogenblik beslissen ze te gaan lopen. Dit gidsje, dat aan het eind van de
wandeling niet meer is dan een bundel papier met elastiek erom, loodst hen langs de ruige kust. Ik kijk in onze winkel regelmatig verlekkerd naar de mooie gidsen met toeristische tips en wandelingen en ja, we hebben ook een krakend verse wandelgids voor het betreffende kustpad, maar dit is een reisgids waar het leven zelf op de voet wordt gevolgd en mensen al wandelend tot zichzelf komen. Winn schrijft heel stijlvol en fijngevoelig en het prachtige omslag door Angela Harding is de kers op te taart.

 

Tip van Marieke

Revolutionaire zondag

Cuba wordt een steeds populairdere reisbestemming. Dat is leuk en het is een prachtig land, maar er is daarnaast nog steeds sprake van een harde werkelijk. Zo zijn er de culturele dissidenten, mensen die zich uitspreken over de totalitaire regering en daarom in isolement gedwongen worden. Wendy Guerra is zo’n dissident en deze ervaring gebruikt ze in haar roman Revolutionaire zondag. Ze bouwt Havana in woorden voor u op, prikkelend en levend, maar ook hard. 

Revolutionaire zondag

Wendy Guerra

€ 22,99
Cleo, een dichteres uit Havana, staat er plotseling alleen voor wanneer ze haar ouders verliest door een auto-ongeluk. Ze voelt zich een vreemdeling in haar eigen land, waar de staat het schrijven van gedichten maar verdacht vindt. Op zoek naar een thuis voegt ze zich bij haar ex-vriend en diens hechte groep Cubaanse ballingen in Mexico. Maar ook daar raakt Cleo niet geaccepteerd, en wordt ze zelfs van spionage verdacht. En dan krijgt ze opeens nieuws uit onverwachte hoek over het revolutionaire verleden van haar vader.

Tip van Leo

Cliffrock Castle

Josephine Rombouts werkte jarenlang als housekeeper bij een rijke familie in een Schots kasteel. Cliffrock Castle is een heerlijk boek waarin vermakelijke voorbeelden te vinden zijn van hoe in Groot Brittannië mensen vaak iets heel anders bedoelen dan ze zeggen. Rombouts heeft de familie nog niet verteld dat ze een boek over haar tijd op het kasteel heeft geschreven, maar zou dat eerdaags gaan doen. Dat belooft wat voor het vervolg van dit boek dat later dit jaar verschijnt. Ik kijk er naar uit! 

Cliffrock Castle

Josephine Rombouts

€ 23,99
Downton Abbey in de eenentwintigste eeuw: het verhaal van een droombaan op een kasteel in Schotland Als de Nederlandse Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om housekeeper op het plaatselijke kasteel te worden met beide handen aan. Zonder enige kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving, waar ze te maken krijgt met Engelse landeigenaren, Franse koks, Schotse onafhankelijkheid, dakdekkers, spoken, etiquette en tradities. Met humor en scherpe observaties beschrijft Rombouts een microcultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat die tegenwoordig nog bestaat. Tafeldekken met een meetlat, de strenge regels voor het dragen van tweed – ze verbaast zich vaak, maar leert snel. De verlaten, ruige natuur van Schotland vormt het fraaie decor van haar belevenissen.

Tip van Christi

De stad uit

Na het verlies van haar echtgenoot, besluit radiomaakster en restaurantrecensent Petra Possel uit Amsterdam te ‘emigreren’ naar Friesland en schreef het boek De stad uit. Mijn hart verpand aan het platteland, waarin ze vertelt hoe ze haar hart heeft verpand aan het platteland. Dit uiterst vlotte boek is een prachtig verhaal over haar zoektocht naar rust, reinheid en regelmaat in een klein Fries dorp aan de rand van het IJsselmeer. Ze verruilde haar kleine appartement tegenover Prinseneiland voor een huis in een klein Fries dorp met tweehonderd inwoners. 'Ik wilde dat het leven weer langzaam werd. Een leven zonder liken. Een leven zonder bereik. (...) Ik verlangde naar filterkoffie, uitvaartcake en uitsmijters op klef witbrood, de culinaire succesnummers van de provincie.'Haar observaties van het Friese dorpsleven zijn scherp en humoristisch. Het werkt aanstekelijk. Na het lezen van nog geen drie hoofdstukken merkte ik al dat ik me afvroeg wat zo’n huisje in Friesland eigenlijk zou kosten. 

Het inburgeren in de Friese mienskip gaat vanzelf niet en daarom doet Petra Possel mee aan lokale activiteiten om dorpsgenoten te leren kennen. Ze beschrijft haar deelname aan het dorpsfeest, iepenloftspul (openluchtspel) en maakt kennis met de Broodbusman, de postbode, de Sokkenvrouw en ze vindt haar weg tussen de nuchtere Friezen.

'Laatst zat ik met mijn vader op het bankje op de dijk. Eerst hoorden we getik en toen zagen we het hoofd van de Sokkenvrouw bovendijks komen. Ze loopt met twee stokken, maar dat weerhoudt haar er niet van de klim naar boven te maken. ‘En, is mijn dochter al ingeburgerd?’ vroeg mijn vader. Ik vond het ongemakkelijk, ik woon hier nog maar net. Maar de Sokkenvrouw, die weet dat ik ‘voor de media in de stad werk’ antwoordde te goeder trouw: ‘Ik heb het stukje met haar foto uit de televisiegids geknipt en op de koelkast geplakt.’ Ik kon niet anders dan blozen.'

Haar open houding naar haar nieuwe dorpsgenoten vind ik mooi. Ze dompelt zich onder in haar nieuwe omgeving en gaat ervoor. Bovendien is het ook nog heerlijk opgeschreven. Met oog voor detail, maar met enorme vaart. Er staat geen woord teveel. Kortom, De stad uit is een heerlijk vermakelijk boek waarin je kennismaakt met de dorpsgenoten van Petra Possel, de rauwigheid van de bladzijden spat en geniet van een frisse, stadse blik op het platteland van Friesland. 

De stad uit

Petra Possel

€ 17,50
Na het overlijden van haar man besluit Petra Possel het roer drastisch om te gooien: ze verhuist naar een voormalig walvisvaardersdorp aan het Friese IJsselmeer. Met veel zelfspot beschrijft ze haar eerste schreden op het platteland. Een stadse dame van middelbare leeftijd, een ‘weduwvrouw’, die in haar eentje naar een dorp met tweehonderd inwoners trekt is niet alledaags, maar als er ook nog een nieuwe man over de vloer komt, houden zelfs de kleine dorpsjongetjes het niet stil. Openheid is de beste verdediging, ontdekt Possel al snel en zo ontwapent ze de Zwaluwman, de Sokkenvrouw en de rest van de ‘mienskip’.
pro-mbooks3 : libris