A room of one's own - Lezing 'Verboden schrift'

woensdag 1 februari 2023 19:00
A room of one's own - Lezing 'Verboden schrift'

'Verboden schrift' is een intiem meesterwerk dat speelt in Italië, jaren vijftig. Schrijfster Ianthe Mosselman en literair recensent Dieuwertje Mertens gaan in gesprek over de thema's van de roman. 

Bijna iedereen kent Virginia Woolf's 'a room of one's own': het uit haar roman voortgekomen concept dat iedereen - zeker als vrouw - een eigen ruimte nodig heeft, zodat je je uit kan drukken. Voor Valeria, de verteller van de Italiaanse klassieker 'Verboden schrift' van Alba de Céspedes, zit dat er niet in. Valeria weet zelf nog nauwelijks wie ze is, behalve de moeder van haar kinderen - ook voor haar man is ze 'mama'. Haar leven en gedachten staan volledig in hun dienst. Totdat ze in een opwelling een zwart schriftje koopt en daarin haar gedachtes bij gaat houden. Het begint ermee dat ze het schrift nergens kan verstoppen. Ze heeft zelfs geen eigen laatje - het belang van een eigen ruimte wordt hier schrijnend duidelijk. Maar geleidelijk verandert er iets in Valeria. Ze tast haar innerlijk af, gaat op zoek naar haar eigen verlangens en angsten. 'Verboden schrift' is een intiem meesterwerk en een geweldig tijdsdocument van een ten onrechte vergeten auteur. 

Het Rome in de vroege jaren vijftig waar 'Verboden schrift' zich afspeelt lijkt een ver verleden. Maar is dat wel zo? Worden gelijkwaardigheid tussen man en vrouw niet nog altijd bemoeilijkt door de ideeën en mythen over moederschap?  Dit voorjaar verscheen van Ianthe Mosselman 'Al die liefde en woede', een memoir die ze schreef na de geboorte van haar eerste kind. Waarom voelde ze naast liefde ook zo veel woede? Betekent het krijgen van een kind niet alleen een verrijking maar ook het verlies van iets? Het heeft haar positie in de maatschappij veranderd; heel haar leven streefde ze naar zelfstandigheid, maar sinds ze moeder werd ervaart ze een beklemmend besef van afhankelijkheid. 

Mosselman gaat hier naar aanleiding van 'Verboden schrift' over in gesprek met literair recensent Dieuwertje Mertens. We duiken in de boeken, de auteurs, de thematiek, het belang van stijl voor het overbrengen van je gevoelens. 

'Verboden schrift' werd vertaald door Manon Smits 

Datum: 1 februari

Locatie: Pantheon Boekholt, Sint Antoniesbreestraat 134

Aanvang: 19.30, inloop 19.15

Aanmelden: [email protected]

Entree: €5

 

Reacties op 'Verboden schrift':

 ‘Alba de Céspedes was voor mij als het binnendringen van een onbekend universum: sociale omgeving, waarnemingen, stemmingen.’ – Annie Ernaux

'Momenteel lees ik, terwijl ik schrijf, alleen nog maar boeken die mij geen mooi, maar góéd gezelschap houden. Daarbij zitten enkele boeken die ik “boeken van aanmoediging” noem, zoals die van Alba de Céspedes.’ – Elena Ferrante

'Niet stoffig en niet tuttig, maar bedoeld om de toen nog schrikbarend ondergeschikte vrouwelijke conditie aan de kaak te stellen zonder er een pamflet van te maken. Terloops en geschreven als een bewustwordingsproces, een zelfanalyse, die abrupt stopt op het moment dat ze de drempel bijna over is.' - Anne Branbergen in de de Groene Amsterdammer

 

Deze leesclub is in samenwerking met Schwob 

Schwob is onderdeel van het Nederlands Letterenfonds, genoemd naar de Franse schrijver en vertaler Marcel Schwob (1867-1905), een spil in de literaire salons van zijn tijd. Bent u nieuwsgierig naar literatuur uit alle windstreken, en benieuwd naar boeken die in andere landen allang tot de literaire canon behoren? Schwob zorgt ervoor dat deze literaire reuzen ook voor Nederlandse lezers beschikbaar zijn door actief op zoek te gaan naar dergelijke vergeten titels, door vertalingen te stimuleren, met uitgevers te overleggen, met financiële en inhoudelijke ondersteuning en door actief bij te dragen aan de bekendheid van deze literatuur. Kijk op www.schwob.nl voor meer informatie en de laatste Schwob-titels.

pro-mbooks3 : libris