Tove Ditlevsen: Onopgesmukt proza over de wording van een kunstenaar

donderdag 15 april 2021 20:00
Tove Ditlevsen: Onopgesmukt proza over de wording van een kunstenaar

Basje Boer vertelt online over Tove Ditlevsen (1917-1976) en haar ontwikkeling als (vrouwelijk) kunstenaar. Wie was deze vrouw, wat dreef haar en hoe zien wat dat terug in haar memoires? Hoe wordt ze van een slim en gevoelig meisje de schrijver die ze werd?

Helaas mogen fysieke bijeenkomsten nog niet, maar wij snakken naar een avond over literatuur, dus daarom doen we het gewoon online!
De pastelkleurige trilogie van Tove Ditlevsen, uitgegeven door Das Mag, is een hit en ook wij raden deze bijzondere memoires regelmatig aan. Ditlevsen (1917-1976) groeit op in een arm en bars gezin in Kopenhagen. Kunst en literatuur zijn geen integraal onderdeel van haar leven, toch voelt ze al van jongs af aan de zinnen door haar heen stormen. Niet alleen haar achtergrond, ook ongeluk in de liefde en verslaving spelen haar parten. Telkens sluit de wereld haar in, maar Ditlevsens wil om te schrijven en léven is groter. Als ze sterft staan er 29 titels op haar naam. Over die weg schrijft ze in haar memoires Kindertijd, Jeugd en Afhankelijkheid. Ditlevsen schuwt de pijn niet en dat werkt soms beklemmend. Gelukkig is Ditlevsens stijl rauw en helder, soms op het droogkomische af, waardoor het niet (melo)dramatisch wordt. 
Basje Boer gaat in op Tove Ditlevsens ontwikkeling en wie zij was en hoe we haar werk kunnen plaatsen. Ook Isabel Harlaar van Uitgeverij Das Mag, die Ditlevsen herontdekte, komt iets vertellen. 
Waar: Online
Wanneer: 15 april, 20.00
Toegang is gratis 
Aanmelden via [email protected] ovv 'lezing Tove Ditlevsen'

Basje Boer (1980) is schrijver. Van haar verschenen drie boeken, o.a. de roman Nulversie (Nijgh & Van Ditmar, 2019). Daarnaast schrijft ze over film, literatuur en andere cultuur, onder meer voor De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt ze aan een essaybundel over de beeldvorming van vrouwen in film en (pop)cultuur. 

Lees hier de recensie die Basje Boer schreef voor De Groene Amsterdammer over het eerste deel van de Kopenhagen-trilogie: Een grotere wereld

De Kopenhagen-trilogie werd vertaald door Lammie Post-Oostenbrink.

Als u zich opgeeft voor de lezing, krijgt u t.z.t. een link om in te loggen op Zoom. De communicatie daarover gaat verder per mail. 

Bent u geïnteresseerd, maar heeft u geen idee hoe dat werkt online? Neem dan contact met ons op, dan stellen we u gerust! 020-6229488 / [email protected]

 

Deze leesclub is in samenwerking met Schwob:

Schwob stilt de nieuwsgierigheid naar literatuur uit alle windstreken en boeken die in op andere plekken van de wereld tot de literaire canon behoren. Per jaar draagt Schwob eraan bij dat zo'n twintig vergeten meesterwerken in het Nederlands beschikbaar worden. Denk aan het levensverhaal van een Mexicaanse kunstenares, het mysterie van een zwarte pachter, een circuswondervrouw met vleugels of een Japans pareltje van een alleenstaande moeder in de grote stad - boeken die elders soms tot de meest geprezen werken behoren. Schwob gaat actief op zoek naar dergelijke vergeten boeken en brengt ze naar Nederland, zodat deze literaire reuzen ook voor Nederlandse lezers te lezen zijn.

Hiervoor stimuleert Schwob vertalingen, ondersteunt zowel financiël als inhoudelijk, blijft in nauw contact met uitgevers en boekhandels en draagt actief bij aan de bekendheid van deze literatuur. Kijk op www.schwob.nl voor meer informatie en de laatste Schwob-titels. Schwob is onderdeel van het Nederlands Letterenfonds. Naamgever is de Franse schrijver en vertaler Marcel Schwob (1867-1905), een spil in de literaire salons van zijn tijd. Precies wat Schwob ook wil zijn.

pro-mbookslibr1 : libris