Oude steden als Amsterdam zijn toeristische attracties. De basis voor die ontwikkeling werd gelegd rond 1840, toen de trein, de fotografie en moderne reisgidsen het massatoerisme op gang brachten. Maar wie of wat bepaalde eigenlijk wat er zo bezienswaardig was? En hoe hebben het alsmaar groeiende toerisme en de ruimtelijke ontwikkeling van de stad elkaar beïnvloed?
Gabri van Tussenbroek en Ranjith Jayasena nemen de lezer in een uiterst toegankelijk verhaal mee naar de oevers van de Amstel in het jaar 1275. Amsterdam bestond op dat moment al langer. Maar wat was het voor plaats? Wat weten we over de mensen die er woonden en hoe hielden ze hun voeten droog? Waarom kregen de mensen hier een privilege van graaf Floris de Vijfde? Hoe zat het ook alweer met Gijsbrecht van Amstel? En waarom is Amsterdam eigenlijk Amsterdam geworden?
Sharon Hansma, de fotograaf achter de populaire Instagrampagina
Then & Now Amsterdam, brengt de grote en kleine transformaties van Amsterdam in beeld door oude foto’s van bekende en onbekende fotografen te reproduceren. Ruim honderd jaar later staat Hansma op dezelfde plek als de fotografen van weleer om de veranderende stad vast te leggen. Het boek
Then & Now Amsterdam toont heden en verleden in één oogopslag en nodigt uit tot het zoeken naar verschillen.
Amsterdam in kaart staat boordevol verhalen over de hoofdstad. Je ontrafelt ze door puzzels te maken: over de groei van de stad, over armoede en rijkdom, over scheepvaart en wereldhandel. Maar ook over een crime passionel op het Rembrandtplein, een bijzondere kroeg in de Jordaan, een volkszanger in de Pijp, hippies in het Vondelpark en de godenzonen van Ajax.
De Februaristaking, de inhuldiging van koningin Beatrix, velen kennen Amsterdam van grote historische gebeurtenissen. Ons Amsterdam 750 jaar vertelt de stadsgeschiedenis zoals die eigenlijk nooit is verteld. Met honderden verhalen over onbekende Amsterdammers, over bijzondere plekken, over bezoekers, migranten, handelaars, wetenschappers, dominees, huisjesmelkers, arbeiders, scharrelaars en kapitalisten. Niet over de grote witte mannen met hun gesteven witte kragen van weleer, maar wel de zwarte buren van Rembrandt, de bouw van de Grieks-Orthodoxe kerk, de komst van een olifant naar de stad, de veldslag in Café Zincken tussen socialisten en de politie, en hoe de immigranten uit voormalig Nederlands-Indië in de jaren ’50 in Geuzenveld terecht kwamen (en de rock’n’roll meebrachten).
Amsterdam is een van de meest gefotografeerde steden ter wereld, maar tot in de jaren 1970 meestal in zwart-wit. Marit Kout en Aad Windig verzamelden echter kleurenfoto’s van de stad. Meestal amateuropnames van hobbyfotografen, toeristen en dagjesmensen, vaak gevonden op zolders, online, ontdekt op een antiekmarkt, of gered van de vuilnisbelt. Deze zeldzame collectie beslaat een periode van ongeveer 20 jaar.
- De Middeleeuwse kloosters van Amsterdam. Verschenen en weer verdwenen tussen 1389 en 1585 door Jos Pierik €29,95
(dit boek kan besteld worden dmv een mail naar [email protected])
Amsterdam telde in de late middeleeuwen 21 kloosters. Tijdens de Reformatie zijn alle kloosters opgeheven en geheel of gedeeltelijk afgebroken. Toch zijn er in de stad nog altijd volop sporen te vinden van deze gebouwen en terreinen, die zo’n twee eeuwen lang een belangrijk onderdeel van de stad vormden. Aan de hand van een schat aan informatie toont dit boek het verhaal achter de kloosters. Daarbij zijn alle 21 kloosters opnieuw gereconstrueerd en weergegeven op spectaculaire artistieke impressies.
Acteur Michiel Romeyn is al jaren gefascineerd door de wereld van de misdaad en liquidaties, die altijd onverwacht komen, als een klap in het donker. Want hoe je dat als acteur: criminelen spelen? 'Wat gaat er om in de hoofden van deze mensen? Er was maar een manier om erachter te komen: ik moest me erin gaan verdiepen.' In dit boek maakt hij een rondgang door de onderwereld van Amsterdam; hij bezoekt historische plaatsen delict, zoals naar de Fizeaustraat in Amsterdam waar Stanley Hillis werd doodgeschoten, gaat naar de woning waar een bekende jurist zijn einde vond, wandelt langs de praalgraven van bekende criminelen.
Een spannend kinderboek voor lezers van 10+. De 12-jarige Pip reist naar spannende momenten in de geschiedenis, wanneer hij een groot geheim in het Rijksmuseum ontdekt en neemt de lezer zo mee naar historisch Amsterdam. Sinds de dood van zijn vader is Pip de glazenwasser van het Rijksmuseum. Elke dag klimt hij over daken om de ramen schoon te maken, 's nachts slaapt hij in een torenkamertje. Tot hij een paar dieven betrapt. Een meeslepend avontuur over tijdreizen, kunst en identiteit.
- Blaam door Lisa Scheerder €21,99
Een roman over Lucy, een hoge gemeenteambtenaar in Amsterdam. Overdag woont ze de overleggen bij tussen de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef. ’s Avonds keert ze terug naar haar ouderlijk huis: sinds haar scheiding is ze weer bij haar moeder ingetrokken. Het is een tijd van toenemend terrorisme en radicaliserende jongeren, en de stad schuwt geen enkel middel om die ontwikkelingen tegen te gaan. Maar de hoogoplopende spanningen over de veiligheid en de ambtelijke machtspolitiek hebben het onderlinge vertrouwen binnen het gemeentebestuur aangetast. Scheerder werkte zelf lange tijd op het stadhuis en kent het reilen en zeilen daar van binnenuit.
Een van onze bestsellers over Amsterdam, en terecht! In het zeer boeiende De stad laat Marcel van Engelen zien welke krachten, ideeën en mensen Amsterdam maakten tot de stad die het nu is – van het dieptepunt tot vandaag. In een boek vol kleurrijke personages – wethouders, architecten, activisten, wetenschappers, bewoners en café-eigenaren – vertelt hij hoe Amsterdam van wijk tot wijk veranderde, weer tot bloei kwam en voor nieuwe uitdagingen kwam te staan.
Een bruisende geschiedenis van het Amsterdamse straatleven in de zeventiende en achttiende eeuw. Wie kwam je tegen in de straten van het oude Amsterdam? Wat zag je, hoorde je en maakte je mee als je je door de stadspoorten naar binnen begaf? Historicus Bob Pierik dook in de archieven en stuitte op getuigenverklaringen over burenruzies die escaleerden, en schreef die zeer smakelijk op. Pierik besteedt specifiek aandacht aan de Hollandse huiselijkheid en de rol van de vrouw. Amsterdamse vrouwen lieten zich niet beperken tot een leven binnenshuis. Met Zo veel leven voor de deur waan je je even in de zeventiende en achttiende eeuw, hoor je de geluiden van de stad, ben je getuige van een burenruzie, kortom: komt de oude stad tot leven.
Elke straatnaam in dit boek biedt een nieuw verhaal over Amsterdam. In het ene hoofdstuk worden middeleeuwse beroepen en dichters besproken, in het andere gaat het over de aanleg van de grachtengordel en de Jordaan, de Jodenvervolging en het verzet, topsporters, galgenvelden, speeltuinen, oude valuta en de veel te jong gestorven Joes Kloppenburg.
In 2020 beginnen de geboren en getogen Amsterdammers Tom Jongbloed en zijn dochter Josephine het Instagramaccount
@ommetjemettom, om alle prachtige verhalen van Tom over Amsterdam te verzamelen en te delen met anderen. Dit boek staat vol korte verhalen en grappige weetjes over Amsterdam en brengt de stad tot leven in de kenmerkende stijl van Tom en Josephine, met schitterende illustraties van Lou Flór.
In deze roman maken we kennis met de vijftien- en zestienjarige Ze’ev en Levi Maxilari in het jaar voor de millenniumwisseling. Samen met hun moeder wonen ze in het chicste gedeelte van Amsterdam-Zuid en dromen omgeven door de weelde en van anderen over hun toekomst. Terwijl bij hen thuis al jaren een oorlog woedt waarin schuldeisers de deur platlopen en hun moeder haar bed niet meer uit wil komen. Tot ze bij een vakantiebaantje bij de mysterieuze juwelier Silbernberg stuiten een blinkende en tegelijk bloederige geschiedenis. Ze voelen direct dat niets meer hetzelfde zal zijn.
Het boek bij de tv-serie (opvolger van de bestseller Het verhaal van Nederland). Ook deze uitgave heeft weer veel afbeeldingen, tijdbalken, kaders, rubrieken en kaarten, biedt de meest recente inzichten over de geschiedenis van onze hoofdstad en wordt ingeleid door Daan Schuurmans. In de 750 jaar van zijn bestaan ontwikkelde Amsterdam zich tot spiegel van Nederland. Dit boek vertelt het verhaal van haar bewoners, van migranten en passanten.
Waar Theodor Sanders bijdroeg aan de opbloei die Amsterdam eind 19e eeuw doormaakte, was deze periode een leertijd voor zijn jongere compagnon Berlage. Architect, spoorwegingenieur en ondernemer Sanders zette zich onvermoeibaar in voor de vooruitgang op technisch, economisch en maatschappelijk gebied, hij ontwierp panorama’s en panoptica voor leerzaam vermaak voor Amsterdammers en daarbuiten. Met Berlage ontwierp hij ’s lands eerste sportcomplex, als spoorwegondernemer legde Sanders tram- en lokaalspoorwegen aan van Waterland tot Sicilië. Maar anders dan zijn compagnon raakte Sanders na zijn dood snel vergeten. Dit boek reconstrueert zijn leven en werk aan de hand van archiefstukken, publicaties en tal van andere bronnen.