2023

De genomineerden voor de Hebban Thrillerprijs 2023 zijn bekend. De volgende titels maken kans op de prijs:

Het verkeerde meisje van Angelique Haak

De Ripperconnectie van Gerrit Barendrecht

De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg

November van Thomas Olde Heuvelt

Gouden nevel van Thijs Voortman

Dit jaar wordt de prijs voor de vierde keer uitgereikt. De Hebban Thrillerprijs 2023 wordt tijdens de Avond van het Spannende Boek op 25 mei uitgereikt. De Avond is de aftrap van de Thriller Weken van 26 mei tot en met 18 juni.

Meer informatie

YouTubers Rutger Vink en Thomas van Grinsven ontvingen maar liefst twee Gouden Boeken. Van zowel De magische halsband als De tijdmachine zijn ruim 75.000 exemplaren verkocht. Zij ontvingen deze tijdens een bezoek aan de klas van Kinderboeken Leesteamlid Frederique in Noord-Brabant. Vorig jaar wonnen zij met De magische halsband de Kinderjury 2022 in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar.

Meer informatie

De beste zes Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2023 zijn vandaag door de jury in een speciale bijeenkomst in Felix Meritis bekendgemaakt.

Tussentijds van Peter Zantigh

Overal zit mens van Yves Petry

De gebeurtenis van Peter Terrin

Man zonder rijbewijs van Oek de Jong

Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Wormmaan van Mariken Heitman. Voorzitter van de jury dit jaar is Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht. Zij maakt de winnaar bekend op 8 mei in Felix Meritis, met een Hommage-show voor de zes genomineerde auteurs die via livestream te volgen zal zijn. De bekendmaking van de winnaar wordt live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2.

Meer informatie

Land van echo's van Mark. H. Stokmans heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 gewonnen. Dat is op 15 februari bekendgemaakt bij de uitreiking van de prijs aan de auteur van het winnende boek. De jaarlijkse literaire prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

Meer informatie

De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2023 is op 30 januari door de jury bekendgemaakt. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Wormmaan van Mariken Heitman. Dit jaar bestaat de jury uit: Mira Feticu, schrijver, performer, interviewer, radiomaker en publicist, Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus en schrijver, Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht (voorzitter), Yannick Dangre, schrijver en dichter en Lies Schut, literair recensent De Telegraaf.

De winnaar van de 30e Libris Literatuur Prijs ontvangt op maandag 8 mei 2023 uit handen van Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de Stichting Literatuur Prijs, een bedrag van € 50.000,- en de bronzen legpenning.

Meer informatie

Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens is het bestverkochte boek van 2022.

Meer informatie

Met ruim 13 procent van de stemmen heeft November de verkiezing van het Mooiste Boekomslag van 2022 gewonnen. Het omslag is ontworpen door DPS Design & Prepress studio

Meer informatie