Archief 2021

Rubén Rodriguez da Silva tipt elke maand 4 nieuwe kinderboeken

 

 

 

 

 

 

 

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. 

Kinderboek van de Maand december

Eindelijk weer een boek dat echt geschikt is voor jong en oud.

De koning die het donker verbood

Emily Haworth-Booth

€ 14,50

Veel prentenboeken worden geschreven vanuit de belevingswereld van peuters/kleuters. Daarnaast zijn er ook allerlei prentenboeken die eerder voor volwassenen dan voor jonge kinderen bedoeld zijn. Maar soms zit er ook een pareltje tussen waarin een volwassen thema op zeer geslaagde wijze verwerkt is in een verhaal dat echt voor jonge lezers bedoeld is. ‘De koning die het donker verbood’ is één van die pareltjes.

Veel kinderen zijn bang voor het donker, maar als één van die kinderen de toekomstige koning is, dan kan het wel eens zo zijn dat het donker verboden wordt. En dat gebeurt dan ook. De raadslieden hebben een slim idee. Ze maken de mensen wijs dat het donker slecht is. Al snel is het dag en nacht overal licht. Overdag schijnt de zon en ‘s-nachts gaan alle lampen aan. In het hele rijk is het verboden om donker te zijn.

De eerste dag is het enorm leuk. De hele nacht vieren de mensen feest. Maar al snel wordt iedereen moe. Want als het niet donker is, kun je ook niet meer lekker slapen. Na een paar dagen is iedereen het zat. Het volk maakt een plannetje om het donker weer terug te brengen. Maar ze moeten wel oppassen, want de politie pakt iedereen op die zich niet aan de regels houdt. Zal het ze lukken om de koning te overtuigen om het donker weer toe te staan?

Op zeer knappe wijze laat de schrijfster zien hoe een dictatuur, complottheorieën en verzet werkt. Het verhaal is erg grappig, maar vooral ook heel knap bedacht. De illustraties zijn erg goed. Ze lijken eenvoudig, maar zijn goed doordacht. En zelfs de kleuren maken deel uit van het verhaal. Ik vind dit één van de beste prentenboeken die dit jaar is uitgekomen. Eindelijk weer een boek dat echt geschikt is voor jong en oud.

Een topboek dat boeit tot de laatste bladzijde

Mijn vaders draak

Ruth Stiles Gannett

€ 17,00

Dit verhaal uit 1948 is een echte Amerikaanse klassieker en in 14 talen vertaald. Nu na 73 jaar komt het dan eindelijk ook hier in Nederland uit. Hoewel het eruit ziet als een prentenboek, is het een heus voorleesverhaal. En het is zo spannend en verrassend dat je maar wat graag door blijft lezen. Ik kon het in ieder geval niet neerleggen totdat ik het uit had, want in elk hoofdstuk gebeurt er weer iets bijzonders.

De verteller vertelt het wonderlijke avontuur van haar vader als kleine jongen. Wanneer hij een oude zwerfkat vindt en deze verzorgt, hoort hij van de kat over een vriendelijke jonge draak die gevangen wordt gehouden op een eiland. Hij moet naar dat eiland toe en proberen de draak te bevrijden. Maar om bij dat eiland te komen zal hij stiekem meevaren op een schip. Met een rugzak vol spulletjes gaat hij op avontuur.

Op het eiland aangekomen moet hij erachter komen waar de draak is. Maar voordat hij zijn doel bereikt, ontmoet hij allerlei gevaarlijke dieren die hem niet willen helpen. Maar steeds als het mis lijkt te lopen, zit er iets in zijn rugzak dat kan helpen om weer verder te trekken. Maar of het genoeg is om de draak te bereiken en of het lukt om deze te bevrijden, dat zul je zelf mogen ontdekken. Als het aan de twee wilde zwijnen ligt, die hem voortdurend achterna zitten, zal hij in ieder geval niet slagen.

Het verhaal heeft wat weg van een sprookje en een fabel, maar het is vooral een boeiend avontuur. Zelfs na zoveel jaar is het erg goed. De illustraties zijn erg mooi en kleurrijk. Voordat het ooit uitkwam, werd aan kinderen gevraagd wat ze ervan vonden. De leraren vonden het een verhaal van een gek, maar de kinderen waren meteen wild enthousiast. En zelfs na zoveel tijd wordt het nog steeds volop gelezen. En nu mogen de Nederlandse kinderen dan eindelijk ook dit verhaal ontdekken. Een topboek dat boeit tot de laatste bladzijde.

Dit is een warm verhaal voor de koude dagen

Een zwaluw in de winter

Timothée de Fombelle

€ 20,00

Kerst is voor mij nooit compleet zonder een goede kerstvertelling. De beste verhalen zijn een beetje magisch, een tikkeltje zoet en tragisch, maar het liefst niet kitscherig. Dit boekje heeft dat allemaal en is betoverend mooi. Het zijn drie verhalen die uiteindelijk met elkaar verbonden zijn op een zeer bijzondere wijze. Een verhaal over eenzaamheid, verbondenheid en opoffering. Waarin een kleine, eenvoudige vogel voorbestemd is om een grote daad te verrichten.

In de winter trekken de zwaluwen naar het warme zuiden. Maar één zwaluw is anders dan de rest. Gloria vliegt naar het noorden toe. Waar de kou heerst en een sneeuwstorm zal gaan losbarsten. Waar Freddy in een kanariegele koelwagen rondrijdt om een lading ijs naar Engeland te brengen.

Gloria denkt terug aan lang geleden, toen een jongetje in Congo haar leven redde. Een jaar later probeerde ze hem terug te vinden, maar hij bleek spoorloos verdwenen te zijn. Nooit heeft ze hem weer teruggezien. Ze vliegt verder en ondertussen krijgt Freddy een bericht dat hij terug kan keren naar huis. Dit was zijn laatste rit want het bedrijf is failliet. Thuisgekomen ontstaat er een stroomstoring en wanneer hij op onderzoek uitgaat, blijkt de oorzaak een dode zwaluw te zijn. De dood van Gloria zal uiteindelijk twee levens samenbrengen en voor altijd veranderen.

Dit is een warm verhaal voor de koude dagen. Een boekje dat je elk jaar weer opnieuw uit de kast zult willen trekken. Het zou me niets verbazen als er ooit een verfilming van zal komen, want daar leent het zich uitstekend voor. Een kort verhaal, maar met de grootsheid van een roman. Een absolute aanrader voor deze kerst.

Ondanks het zware thema is het heerlijk licht geschreven

Dag,

Twiggy Bossuyt

€ 17,99

Boeken voor 12+ en Young Adult kunnen grofweg ingedeeld worden in thrillers, historische of futuristische verhalen en persoonlijke drama’s. De hoofdpersonen in deze laatste categorie zijn overwegend meisjes. Gelukkig komt er zo nu en dan ook titel voorbij waarin een jongen centraal staat, zoals bijvoorbeeld in ‘Dag,’.

Op de dag dat Micha elf wordt, pleegt zijn oudere neef zelfmoord. Andreas was zijn lievelingsneef en Micha weet niet hoe hij met zijn gevoelens om moet gaan. Hij is een fanatieke voetballer en hij besluit om brieven te schrijven aan zijn favoriete voetbalheld. Want terwijl zijn hele leven op z’n kop staat, vindt hij altijd troost in voetbal.

Door het voorval vergeet iedereen om aandacht te besteden aan de verjaardag van Micha. Dat is begrijpelijk, maar voor een kind ook zeer dramatisch. Hij klaagt er niet over, maar de frustraties bouwen zich gedurende de volgende maanden steeds verder op. Want juist nu heeft hij wat persoonlijke aandacht nodig. Gelukkig heeft hij een geweldige lerares, die hem door heeft en hem kan helpen om de eerste stap te zetten in zijn heelproces.

Ondanks het zware thema is het heerlijk licht geschreven. IJzersterk is de keuze om het kort te houden. Daardoor blijft er vaart zitten in het verhaal en wordt er niet te lang stil gestaan bij momenten maar vooral de brieven tussen elk hoofdstuk is zeer goed bedacht. Een grappige noot is dat op het moment dat de voetballer door een overtreding niet mag spelen er ook geen brief is. Slechts 75 bladzijdes vol hoogtepuntjes. Wat een geluk dat sommige jeugdschrijvers het ook aandurven om moeilijke thema’s op te pakken. Nou, dag!

Kinderboek van de Maand november

Bij elke pagina zat ik weer vol verwondering te kijken.

De clown zei nee

Mischa Damjan

€ 15,99

Tussen de vele mooie prentenboeken springt een enkeling er met recht bovenuit. Hoewel ‘De clown zei nee’ al zestig jaar bestaat, is het verhaal nog net zo fris als toen. Dit komt deels ook omdat bij elke nieuwe uitvoering een nieuwe illustrator wordt gekozen en het boek ondertussen toe is aan de vierde versie. Eigenlijk gaat het hier om een dubbelverhaal, want het avontuur van de clown gaat eigenlijk over de oorspronkelijke Zwitserse uitgeverij. De Zwitserse uitgever besloot een andere weg te volgen dan zijn concurrenten. Zijn uitgangspunt was dat kinderboeken voortaan echt voor kinderen gemaakt moesten worden

Het verhaal begint met een clown die in de piste van een circus op de rug van een ezel zit. De circusdirecteur eist dat hij zijn kunstje doet. Maar de clown zit stil en zegt alleen maar ‘Nee!’. De circusdieren weigeren vervolgens ook. Samen besluiten ze elders een eigen circus te beginnen. Een circus voor kinderen en dichters.

Onderweg moeten ze geld verdienen, maar dit gaat niet helemaal vlekkeloos. Dat komt omdat ze nog steeds een beetje vastgeroest zitten in hun oude gewoontes. Het kost tijd om de aangeleerde kunstjes los te laten en de mensen te laten zien wie ze echt zijn. Zal het ze lukken om ooit hun gedroomde circus op te richten?

De nieuwe illustrator is niemand minder dan Torben Kuhlmann. De illustraties zijn dan ook wonderschoon. Bij elke pagina zat ik weer vol verwondering te kijken. Een sterke toevoeging is ook de korte geschiedenis over het boek en de uitgever aan het begin. Daardoor kan met name de volwassen lezer de dubbele laag ontdekken. Maar het verhaal is en blijft in eerste instantie een boodschap voor kinderen om altijd hun eigen hart te volgen.

Dit boek is ook zeer geschikt als voorleesboek

Leon en Mikki, Het eindelozesprookjesboek

Josien de Graaf

€ 15,95

Soms heb ik bij een boek geen echte verwachtingen, maar ontdek ik al snel dat het bijzonder gaat worden. Dat had is dus ook bij ‘Leon & Mikki’. Ik meende aan een doorsnee avontuur te beginnen, maar toen het sprookjesboek uit de titel echt onderdeel van het verhaal bleek te zijn, werd het interessant. Het deed me dan ook op een bepaalde manier denken aan ‘Het oneindige verhaal’, hoewel het verhaal echt heel anders is. Maar het zou wellicht één van de inspiratiebronnen kunnen zijn geweest.

Leon mist nog elke dag zijn overleden opa. Wanneer Leon en zijn beste vriendje Mikki de zolder moeten opruimen, vinden ze het sprookjesboek waaruit opa heel vaak voorlas. Ze willen samen een verhaal lezen, maar al snel hebben de jongens ruzie. Als hierbij het boek kapot dreigt te gaan, gaat er een kist open en stapt meneer Bril, de boekenworm, eruit. Deze neemt het boek mee de kist in en de jongens besluiten hem te volgen. Dat is het begin van een sprookjesachtig avontuur.

De jongens komen terecht in een kasteel. Ze moeten een prinses uit de kerker bevrijden voordat de gemene draak terugkeert, maar soms zijn prinsessen erg hooghartig en vervelend. Ondertussen ontdekken ze allerlei pagina’s uit het sprookjesboek. Hierop staat tot hun verbazing het verhaal dat ze op dit moment aan het beleven zijn. In wat voor wonderlijk avontuur zijn ze beland en waarom krijgen ze de waarschuwing om op te passen voor bladzijde 13?

‘Leon & Mikki’ is een sprookje, dat opgebouwd is uit verschillende andere sprookjes. Het is dan ook heel erg leuk om te ontdekken dat je eigenlijk zit te lezen in het sprookjesboek van opa. Dit boek is ook zeer geschikt als voorleesboek. Ik heb er enorm veel plezier aan beleefd en ik zou het helemaal niet erg vinden als hier nog een vervolg op zou komen.

Door de vaart van het verhaal blijf je vol spanning lezen

Twaalf en het Bevroren Bos

Aisling Fowler

€ 18,99

Als je niet van spanning houdt moet je dit niet lezen. Als je niet van actie houdt moet je dit niet lezen. Als je niet van spektakel houdt moet je dit niet lezen. Dit is Lord of the Rings als je alle trage stukken eruit knipt. Het is zeker niet niet origineel, maar wat is het toch een lekker boek om te lezen. Als dit een film was, zou je zonder twijfel de hele tijd op het puntje van je stoel zitten.

Twaalf wordt opgeleid als Jager. Jagers moeten mensen beschermen tegen allerlei kwade krachten. Om jager te kunnen worden, moet je alles achter je laten inclusief je oude naam. Hoewel ze zeer getalenteerd is, moeten de andere leerlingen niks van haar weten. Als ze na een vechtpartij een nacht in een ondergrondse cel moet doorbrengen, ontdekt ze dat een groep trollen het fort zijn binnengedrongen via een geheime doorgang.

De jagers verliezen die nacht hun allergrootste held, maar er blijkt ook een leerling-jager ontvoerd te zijn. Zeven was de enige persoon die altijd aardig voor Twaalf was, en daarom besluit Twaalf om op eigen houtje achter de trollen aan te gaan, maar krijgt onverwacht hulp van twee leerlingen en een magisch wezen. Ze gaan op pad naar het bevroren bos, het meest gevaarlijke deel van het hele rijk. Onderweg moeten ze meerdere keren vechten voor hun leven. Als blijkt dat Twaalf een bijzondere gave heeft, kan dat invloed hebben op alles. Maar dat is alleen mogelijk als Twaalf haar gave leert beheersen. En daarvoor moet ze haar verleden onder ogen durven zien en accepteren.

Dit is het eerste deel van een spectaculaire fantasy-serie. Door de vaart van het verhaal blijf je vol spanning lezen. Maar je bent gewaarschuwd, het wordt soms behoorlijk eng. Dit boek is een lekker alternatief voor kinderen die nog te jong zijn voor de volwassen fantasyboeken. Ik ben in ieder geval enorm benieuwd naar het volgende deel.

Dit boek kwam veertig jaar geleden voor het eerst uit, maar de boodschap is onverminderd actueel

De Golf

Morton Rhue

€ 15,99

Dit boek kwam veertig jaar geleden voor het eerst uit, maar de boodschap is onverminderd actueel. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd experiment dat in 1969 op een middelbare school in de Verenigde Staten werd uitgevoerd. Aanleiding was de vraag hoe het Duitse volk de misstanden van de nazi’s konden laten gebeuren. Een geschiedenisleraar liet zien hoe eenvoudig mensen te verleiden zijn om opnieuw in die valkuil te trappen. In slechts een paar dagen tijd liep de zaak uit de hand en ontstond er een zeer dreigende sfeer.

Geschiedenisleraar Ben Ross toont een film over de daden van nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen kunnen niet geloven dat het Duitse volk dit zomaar toe had gelaten. Ben heeft geen helder antwoord, maar besluit om een experiment uit te voeren. In de eerstvolgende les dwingt hij de klas om te werken aan orde en discipline. Tot zijn verbazing doen de leerlingen mee en zijn ze zelfs enorm enthousiast.

Hij besluit dit verder op te voeren om te kijken hoe ver hij kan gaan. Al snel gaat het mis. De Golf, zoals de beweging heet, is razendsnel overgeslagen op de rest van de school en dreigt volledig uit de hand te lopen. Ben moet een manier vinden om dit te stoppen, maar de vraag is of het al niet te laat is.

Ik ben erg blij dat het boek opnieuw verkrijgbaar is. Naar mijn mening zou dit verplichte kost moeten zijn op alle middelbare scholen. Het leert ons dat wij net zo makkelijk in dezelfde valkuilen kunnen trappen als onze eerdere generaties. Het is dan ook een verhaal dat over ons zelf gaat. Het is een waarschuwing dat niemand gevrijwaard is en dat de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog nooit een afgesloten hoofdstuk is uit het verleden.

Kinderboek van de Maand oktober

Een boek dat laat zien dat liefde geen grenzen kent.

Een zee van liefde

Pieter Gaudesaboos

€ 19,99

Ben jij weleens verliefd geweest? Weet jij wat dat is? En hoe weet je dat je verliefd bent? Lijkt je buik dan zeeziek en voel je je tenen tintelen? Want volgens Pinguïn is dat precies wat er gebeurd. En hij kan het weten, want hij is verliefd op Beer.

Pinguïn vaart de grote zee over. Hij is onderweg naar Beer, want hij wil vertellen over zijn verliefdheid. Beer moet lachen, want volgens hem kan dat niet kloppen. Ze zijn zo verschillend van elkaar. Maar Pinguïn weet wat hij voelt. Zijn hoofd is rusteloos en zijn tenen tintelen. Beer voelt niets in zijn tenen. Ze besluiten samen te wachten om te ontdekken of Beer ook iets gaat voelen.

De hele zomer doen ze van alles met elkaar. Ze hebben de grootste plezier. Maar als aan het einde van de zomer Beer nog steeds geen tinteling voelt, gaat Pinguïn verdrietig terug naar huis. Beer blijft achter, maar alleen is alles ineens heel leeg. Wat voelt hij toch en waarom mist hij Pinguïn zo erg? Hij kan maar één ding doen om hier een antwoord op te vinden.

Pieter Gaudesaboos, één van onze beste jeugddichters, is terug. Hij schrijft over de liefde, want dat kunnen dichters beter dan wie dan ook. ‘Een zee van liefde’ is met tachtig bladzijden een rijkelijk gevuld prentenboek. Maar er staat geen woord en plaatje teveel in. Het verhaal vertelt over wat je niet kunt zien maar alleen kunt voelen. En als halverwege de woorden even wegvallen, weet je dat dit niet anders kan. Want zo gaat dat met liefde. Die laat zich pas vangen als de woorden verdwenen zijn. Een boek dat laat zien dat liefde geen grenzen kent.

Fijn dat er voor deze leeftijdsgroep naast de vele humoristische boeken ook weer een wat serieuzer boek is

Zootje ongeregeld

Iris Boter

€ 16,99

Oh jee! Was Tore nu maar wat beter geweest in lezen en schrijven. Misschien was het dan niet zo uit de hand gelopen. Want er zijn problemen op komst. Hele grote problemen.
Tore woont in een heel groot huis met heel veel familieleden. Het is daar altijd chaotisch en in de buurt staan ze bekend als dat zooitje ongeregeld. Er komen ook nooit klasgenootjes spelen, want die mogen niet van hun ouders. Toch zou Tore dolgraag een klassenfeest willen geven, maar dan moet de puinhoop in huis wel opgeruimd worden. Maar iedereen heeft het te druk. Dus besluit ze maar zelf te beginnen en hopelijk doen de anderen dan later mee.
Ze begint met de grote kast, die vol zit met papieren. Ze probeert alles te lezen, maar geeft het al snel op. Ach wat, het ligt er al zo lang, dus het kan allemaal wel weg. Tore is zeer tevreden met zichzelf, want de kast is eindelijk mooi leeg.
Maar dan gaat de deurbel. Een mevrouw van KindZorg heeft de adoptie-papieren van haar broertje Olle nodig. Op kantoor hebben ze geen kopie en zonder deze papieren mag Olle niet blijven. Helaas lagen die papieren in de kast, die nu dankzij Tore heel mooi leeg is. Was ze nu maar beter geweest in lezen. Hoe kan Tore ervoor zorgen dat Olle kan blijven?

‘Zooitje ongeregeld!’ is ondanks de vele grappige momenten best wel een serieus verhaal. Keer op keer loopt er van alles mis en op den duur wordt je als lezer bijna net zo wanhopig als Tore. Het is heel prettig geschreven en leest daarom heerlijk weg. Fijn dat er voor deze leeftijdsgroep naast de vele humoristische boeken ook weer een wat serieuzer boek is. Want niet elke kind wil alleen maar grappen en grollen.

Dit is het begin van een heerlijke avonturenserie

De staf van de farao's

Derek Keilty

€ 17,99

‘Ik wil een nieuw boek. Ik ben dol op farao’s, mummies, piraten en detectiveverhalen. Het moet grappig zijn en leuke plaatjes hebben. Maar ook spannend en er moet een echte slechterik in zitten.’ Genoeg eisen om een boekverkoper tot wanhoop te drijven. Maar laat er nou toevallig een boek zijn waar dat allemaal in zit. En het is ook nog eens het eerste deel van een serie, dus er komt nog veel meer.
Storm woonde in een weeshuis, maar moet nu zichzelf maar zien te redden. Hij wordt scheepsjongen op een schip. Een piratenschip, of eigenlijk een detectiveschip. Want dit zijn speciale piraten, die worden ingehuurd om mysteries op te lossen. Je moet dus wel slim zijn om mee te kunnen varen.
De eerste opdracht voor Storm wordt het vinden van de staf van de farao’s. Er is een inbraak gepleegd in het museum van Toet-eiland. De staf is van onschatbare waarde. Ondertussen leert Storm van alles over werken op een schip. Dat blijkt nog best lastig en soms zelfs gevaarlijk. Wanneer ze een stuk van een schatkaart vinden, krijgen ze kapitein Morihartie, de gevaarlijkste piraat van de Zeven Zeeën, achter zich aan. Als Storm niet oppast, dan kan zijn eerste avontuur ook meteen zijn laatste worden.
Dit is het begin van een heerlijke avonturenserie, waarin het dus alle kanten op kan gaan. Humor en spanning met allerlei onverwachte twists. De schrijver beperkt zich niet tot één genre en daardoor wordt het ook lekker verrassend. De kaart aan het begin van het boek laat ons allerlei onbekende eilanden zien. Dat belooft een hoop zeer verschillende avonturen. De reis is duidelijk nog maar net begonnen.

Een emotionele en krachtige roman over de pijn in het leven van vier tieners

Zonder titel

Erna Sassen

€ 17,99

Onterecht gaat de weinige aandacht voor Young Adult-boeken vooral uit naar buitenlandse titels. Toch zijn veel oorspronkelijk Nederlandstalige boeken steengoed. ‘Zonder titel’ is zo’n boek. Het verhaal is opgebouwd uit zeer korte hoofdstukjes en daartussen staan een hele hoop prachtige illustraties van Martijn van der Linden. Ze vormen een belangrijk deel van het verhaal.
Jozua is van 2 HAVO overgestapt naar 3 VMBO. Hij voelt zich ongelukkig, zowel op school als privé. Zijn vriendin Zivan is verhuisd naar Iran waar ze moet trouwen met haar neef. Jozua kan zijn gevoelens hierover alleen uitdrukking door middel van zijn tekeningen. Sergio, een populaire jongen uit zijn klas, heeft een aantal van de tekeningen gezien en wil er één als tattoo. Er ontstaat een moeizame maar bijzondere vriendschapsband tussen de jongens.
Wanneer Zivan door een list weer naar Nederland komt, duikt ze onder in een blijf van m’n lijf-huis. Jozua komt weer in contact met haar, maar als dit noodgedwongen stopt, raakt hij enorm gefrustreerd. Hij wil duidelijk maken wat zij voor hem betekend, maar dat kan hij alleen door de ultieme tekening. Daarvoor moet hij eerst het nodige verwerken en daarbij krijgt hij hulp uit de meest onverwachte hoek.
‘Zonder titel’ is een echte jongerenroman. Het is het verhaal van jongeren, die allemaal proberen te overleven in een harde wereld. Voortdurend moeten er keuzes gemaakt worden en die hebben altijd een prijs. En ondertussen zitten ze vol gevoelens die maar moeilijk een weg naar buiten kunnen vinden. Een emotionele en krachtige roman over de pijn in het leven van vier tieners.

Kinderboek van de Maand september

Dit is een verhaal over het overwinnen van je angst en ontdekken hoe mooi en spannend het onbekende eigenlijk is

Waar is Grote Broer?

Linde Faas

€ 14,99

Ik wou dat ik een heel groot huis had met heel veel muren. Ik zou ze vol hangen met tekeningen van Nederlandse illustrators. En Linde Faas zou in elke kamer te vinden zijn. Zij maakt illustraties voor het werk van allerlei schrijvers, maar zij schrijft ook zelf prentenboeken. Waar is Grote Broer?’is haar derde boek voor Lemniscaat en het is opnieuw een explosie van kleur en vrolijkheid.
Grote Broer en Kleine Broer zijn twee boomkikkers die samenwonen in een bloem. Grote Broer besluit naar boven te klimmen om de sterren te bekijken, maar Kleine Broer gaat niet mee. Hij is bang voor de buitenwereld, die gevaarlijk en donker is. Kleine Broer wacht, en wacht, en wacht nog een beetje… Maar waar blijft Grote Broer toch? Hij had allang terug moeten zijn. Misschien moet Kleine Broer toch maar eens op onderzoek uit. Hij klimt naar boven, maar onderweg komt hij allemaal enge dieren tegen. Of is dat maar zijn verbeelding? Als hij goed kijkt, valt het eigenlijk best mee. Maar ondertussen is Grote Broer nergens te vinden, dus klimt hij maar verder. En dan bereikt hij de top. Hij ontdekt hoe groot de wereld is. Maar zal hij ook eindelijk zijn doel bereiken?
Dit is een verhaal over het overwinnen van je angst en ontdekken hoe mooi en spannend het onbekende eigenlijk is. Soms heeft een kind wat hulp nodig om zijn vertrouwde wereldje los te laten en open te staan voor nieuwe dingen. Linde laat dat proces zien door haar kleurgebruik. Beneden is de achtergrond afwisselend groen en donkerblauw, maar gedurende de tocht worden de kleuren steeds lichter en vrolijker. ‘Waar is Grote Broer?’ is weer een echte toptitel.

Ik kan niet wachten op de volgende delen

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers

Chinouk Thijssen

€ 16,95

Als Chinouk Thijssen een verhaal voor lezers vanaf 8 jaar schrijft, dan wordt het Alice in Wonderland, maar dan anno 2021. Het konijnenhol is een koelkast geworden en de wereld erachter is zelfs nog wonderlijker. Vergeet alle logica en stap in de vreemde wereld van Lúcia Flores.
Lúcia mist haar opa nog elke dag. Sinds zijn overlijden is niks meer leuk. Maar dan hoort ze de stem van opa Hugo. Het komt… achter uit de koelkast? Ze voelt met haar hand. Verder! Nog wat verder! En dan staat ze ineens op een treinperron. De Welbefaamde Betoverde Limotrein staat op haar te wachten. Ze moet vlug instappen, want ze staan op het punt te vertrekken naar het Land van Coleoptera.  Aan boord wordt alles nog krankzinniger. Elke wagon heeft een geheim en voordat Lúcia op de plaats van bestemming is, beleeft ze al het ene rare avontuur na het andere. In de laatste wagon dreigt het zelfs hopeloos mis te gaan en even lijkt het erop dat Lúcia niet van de trein af kan komen. Eenmaal buiten staat opa op haar te wachten. Hij heeft dringend haar hulp nodig. Één ding wordt al snel duidelijk. Dit is het vreemdste avontuur dat Lúcia ooit heeft meegemaakt.

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers is het eerste deel van een serie avonturen. Elk hoofdstuk zit vol verrassingen. Ondanks alle gekke wendingen zit er een duidelijke lijn in het verhaal. Beetje bij beetje ontdek je wat er van Lúcia gevraagd wordt. En tot het einde toe kan er van alles gebeuren, want het boek is heerlijk onvoorspelbaar. De zwart-wit tekeningen zijn briljant. Het boek ademt de sfeer van het werk van Neil Gaiman en Tim Burton. Ik kan niet wachten op de volgende delen.

Dit is een stoer boek over een toekomst, die eigenlijk al begonnen is

Offline

Marco Kunst

€ 14,99

Stel dat computers al het werk verrichten, zodat jij lekker de hele dag leuke dingen kunt doen. Klinkt aantrekkelijk, hè? Maar stel je voor dat de computers ineens bedenken dat jij nutteloos bent, een programma zonder functie? Ze gaan verder zonder jou, en ineens kun je helemaal niks meer.
Offline gaat daarover. Het is 2046 en alles wordt gedaan door computers en robots. Zelfs het eten wordt geprint. Mike verhuist met zijn ouders van het platteland naar de grote stad. Hier ontmoet hij meneer Groman, die hem waarschuwt voor de nieuwe supercomputer die het hele systeem moet gaan overnemen. Mike gelooft hem niet, maar na de installatie laat de supercomputer weten dat de mens geen toegevoegde waarde meer heeft en dus afgesloten zal worden. Ineens werkt niks meer en zelfs eten en drinken wordt niet meer geprint.
Er is nog één laatste beetje hoop. Meneer Groman heeft een plan om de computer tegen te werken, maar heeft daarbij de hulp van Mike nodig. Als Groman opgepakt wordt door de robots, staat Mike er ineens alleen voor. Een spannend avontuur volgt, waarbij Mike alle robots achter zich aan krijgt.Marco Kunst schreef dit spannende verhaal, waarin de mens zichzelf volledig overbodig heeft gemaakt. Hij beschrijft een toekomstige Nederland, maar verwerkt daarin ook het huidige Nederland. Want onder de nieuwe wereld liggen letterlijk de resten van de oude wereld. Het klinkt wat vergezocht, maar als je beseft dat alle techniek en machines in dit boek al in het echt bestaan, dan wordt het toch wel een stuk realistischer. Vooral het moment, dat de supercomputer meedeelt dat de mensen op non-actief worden gesteld, gaf me de koude rillingen. Het is heel goed geschreven en de waanzinnige illustraties van Yannick Pelegrin maken het helemaal af. Dit is een stoer boek over een toekomst, die eigenlijk al begonnen is. 

Ik heb enorm genoten en las het moeiteloos uit

Het eiland van verloren woorden

Heather Fawcett

€ 17,99

Ik lees graag een goed fantasy-verhaal, maar helaas bestaat dit meestal uit meerdere delen. Even een boek tussendoor is dus wat lastig. Daarom ben ik erg blij met de boeken van Heather Fawcett, goede verhalen die je in één keer kunt uitlezen. Na het geweldige ‘Ember en de ijsdraken’ is er nu ‘Het eiland van verloren woorden’, een spannend verhaal met een zeemonster, een varend eiland en lekker veel magie. Maar wat het boeiender maakt dan de meeste fantasyboeken is de toepassing van een stukje filosofie. Zo draait het hier om goed en slecht leiderschap, en de vraag hoever je mag gaan als heerser.
Julian, Noa en Mijt zijn de kinderen van de koningin van Florean. Wanneer raadsman Xavier de koningin vermoordt en de macht overneemt, moeten ze vluchten. Julian is een zeer talentvolle magiër, die alle talen van magie beheerst. Hij besluit zijn krachten te gebruiken om Xavier te bestrijden en het rijk weer terug te veroveren. Noa, die geen magische krachten heeft maar zeer intelligent is, gebruikt haar talent om haar broer te adviseren en een beetje te sturen wanneer hij te ver gaat.Rondvarend op een drijvend eiland veroveren ze beetje bij beetje steeds meer gebied. Maar wanneer het na een aanval van Xavier bijna misloopt, ontdekken de kinderen dat hun vijand op zoek is naar een aantal verborgen magische talen. Ze moeten zorgen dat ze als eersten deze verloren woorden terugvinden, want anders kan dit het einde betekenen van hun verzet. Zullen ze slagen om de macht weer in handen te krijgen en zal Julian in staat zijn om een goede en rechtvaardige koning te worden?.Door de beperking van één boek blijft de vaart er goed in zitten. We lezen ook hoe de kinderen zich persoonlijk ontwikkelen. Ze leren omgaan met hun talenten, denken na over goed en kwaad en wat hun verantwoordelijkheid hier in is. Daardoor krijgt het verhaal echt diepgang. Ik heb enorm genoten en las het moeiteloos uit.

Kinderboek van de Maand augustus

Persoonlijk vind ik, dat Loes Riphagen met dit boek haar vorige succes heeft overtroffen.

Kom mee, Kees

Loes Riphagen

€ 15,99

Loes Riphagen, de moeder van het boek ‘Coco kan het!’, heeft een nieuw prentenboek gemaakt. ‘Kom mee Kees’ zit vol geweldige illustraties waar heel veel in valt te zien. Het zit vol grapjes, die soms juist voor de volwassen voorlezer bedoeld lijken. Mijn advies is dus om er niet al te snel doorheen te gaan, want de kans is groot dat je dan van alles zult missen.
De papa van Kees krijgt een uitnodiging voor het concert van zijn lievelingsband en Kees mag met hem mee. Maar ze moeten wel opschieten, want het gaat bijna beginnen. Onderweg ziet Kees heel veel dingen om hem heen, maar papa heeft geen aandacht daarvoor. ‘Kom mee, Kees! Er is geen tijd’. Dan gebeurt er iets heel ergs onderweg. In de vijver ligt namelijk een gemene rotsnoek, die wel trek heeft in papa-kikkers. Zullen ze nog heelhuids bij het concert aankomen?
Bijzonder leuk zijn de vele verwijzingen naar Coco. Daarnaast zijn sommige grappen uitgewerkt op verschillende pagina’s. Zo is bijvoorbeeld de postbode aan het begin en het einde van het boek erg hilarisch. Je zult daarom meerdere leesbeurten nodig hebben voordat je alles doorhebt. Een heerlijke uitnodiging om aan het einde gewoon weer opnieuw te beginnenPersoonlijk vind ik, dat Loes Riphagen met dit boek haar vorige succes heeft overtroffen. Veel meer humor en nog rijkere illustraties. Ik heb dan ook maar één advies: ga naar de winkel, pak dit boek en zeg heel hard ‘Kom mee, Kees!’

Mirjam Mous heeft op zeer originele wijze de huidige tijd beschreven.

Pas op voor de fluistervaar!

Mirjam Mous

€ 16,99

Recentelijk vertelde een hoogleraar in de krant waarom je beter geen romans kunt schrijven over corona. Het levert geen goede boeken op. Maar Mirjam Mous laat zien dat het ook anders kan. Simpelweg door het heel anders uit te beelden. Want in plaats van een virus is er een vogel die de hele samenleving ontregeld. Het levert niet alleen erg grappige situaties op, maar het is verrassend actueel en bevat allerlei herkenningspunten.
Daniëlle zit alleen thuis en wacht op opa, die komt oppassen. Haar moeder is aan het werk in het ziekenhuis. Dan staat ene meneer Stoffels met de fluistervaar voor de deur. Dat wordt het begin van een avontuur dat snel uit de hand zal lopen. Want als de fluistervaar ontsnapt, begint iedereen ineens heel gek te doen.
Daniëlle, opa en meneer Stoffels moeten de vogel zo snel mogelijk zien te vangen, want in korte tijd staat de hele stad volledig op z’n kop. En de minister van Volksgezondheid wil de fluistervaar afmaken. Daniëlle kan dat als echte dierenliefhebber natuurlijk niet laten gebeuren. Ze heeft een plan bedacht om de vogel te vangen, maar gaat het lukken en zijn ze eigenlijk wel vlug genoeg? Mirjam Mous heeft op zeer originele wijze de huidige tijd beschreven. De mondkapjes zijn vervangen door gehoorbeschermers, de persconferentie wordt door een aantal zeer bekend voorkomende personen gegeven en er is zelfs een kleine link naar China. Het is een lekker verhaal met erg leuke illustraties geworden. Er zit ook nog een leuke leesoefening in, want opa gebruikt wel erg bijzondere woorden. Doe oordopjes in, ga lekker lezen, maar pas op voor de fluistervaar!

Fijn om te lezen over kleine drama’s in het leven van gewone mensen

De zomer waarin ik in een caravan woonde

Evelien Feltzer

€ 15,99

Twee jaar geleden maakte ik kennis met deze schrijfster. Toen kwam namelijk haar boek ‘Tien vragen aan mijn vader’ uit, over een zomer in Spanje. Een boek dat ik zeker kan aanraden. Met ‘De zomer waarin ik in een caravan woonde’ komt ze opnieuw met een ‘zomers’ boek, maar dit keer blijft ze in Nederland.
Juno verhuist naar Drenthe, waar haar vader een camping heeft gekocht. Voor Juno voelt dat als het einde van de wereld, want ze moet haar leventje en al haar vrienden achterlaten. Vol zelfmedelijden sluit ze zichzelf op in de caravan en komt voor niets en niemand naar buiten. En haar ouders kunnen ook de boom in.
Dan wordt Juno midden in de nacht wakker door geschreeuw. Er staat een caravan in brand en zij komt meteen in actie. Ze maakt haar vader en de buren wakker. Die nacht maakt ze kennis met Dean, een knappe en populaire jongen die bij iedereen geliefd is. De dagen erna trekt ze veel met hem op en langzamerhand ontdekt ze dat haar nieuwe situatie helemaal niet zo dramatisch is. Verwacht bij dit boek geen enorme twists of spannende cliffhangers. Het is een alledaags verhaal van een gewoon meisje zonder enorme problemen. En dat is eigenlijk mijn enige kritiekpunt. Wat mij betreft zou de hoofdpersoon meer uitgedaagd mogen worden. De hobbel mag een stuk hoger zijn. Maar tussen de vele boeken vol spektakel is het ook weer fijn om te lezen over kleine drama’s in het leven van gewone mensen. 

Prachtig getekend, vlotte vaart en een historisch verhaal met een moderne boodschap

De prins en de naaister

Jen Wang

€ 18,99

Beetje bij beetje verovert de graphic novel steeds meer terrein tussen de jeugdboeken. In eerste instantie werd het vooral gebruikt in humoristische boeken voor lezers van 7 tot 10 jaar, maar met de komst van serieuzere verhalen kunnen nu eindelijk ook de wat oudere lezers dit genre ontdekken. En na het lezen van ‘De prins en de naaister’ denk ik bij mezelf: Laat maar komen! Wat een heerlijk boek. Prachtig getekend, vlotte vaart en een historisch verhaal met een moderne boodschap
Frances is een arme naaister in Parijs aan de vooravond van de moderne tijd. Wanneer zij groot succes heeft met een zeer gewaagde jurk, wordt zij ingehuurd door prins Sebastiaan, die een bijzonder verzoek heeft. Hij heeft regelmatig de behoefte om zijn vrouwelijke kant uit te dragen. Frances moet voor hem jurken maken, die perfect aansluiten bij zijn unieke persoonlijkheid.Als Lady Crystallia wordt de prins de hit van de modehoofdstad. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen Frances en de prins. Een vriendschap die onzichtbaar moet blijven voor de buitenwereld. Maar wanneer Frances ontdekt dat haar jurken gekopieerd worden, knapt er iets. Zij wil niets liever dan een grote ontwerper worden, maar dat is onmogelijk zolang niemand haar kent. De vriendschap komt onder grote druk te staan. En wanneer het geheim van Lady Crystallia openbaar dreigt te worden, is het de vraag of de wereld er klaar voor is.Een verhaal als dit kan snel heel kitscherig overkomen. Maar juist de keuze om het te vertellen als strip voorkomt dit. Vooral naar het einde toe wanneer het verhaal zeer dramatisch verloopt, blijft er een heerlijke lichtheid bestaan. En wanneer het een absurdistisch tintje krijgt door de reactie van de vader van de prins, is het zelfs zeer ontroerend. Hier wil ik heel graag meer van zien. En hopelijk ook door Nederlandse schrijvers.

Kinderboek van de Maand juli

Met dit boek word jij een echte natuurdetective.

Van wie is dit spoor?

Radka Janská

€ 12,99

Zo vlak voor de zomervakantie heb ik een erg leuke boekentip gevonden voor kinderen die het spannend vinden om de natuur in te gaan. Hoewel het gemaakt is voor jonge kinderen, is het ook erg leuk voor het hele gezin.
‘Hertje is zijn moeder kwijt en gaat naar haar op zoek. Hij vindt allerlei sporen. Welke zullen van zijn moeder zijn? Help jij hertje zoeken? Maar let wel goed op, want elk dier heeft z’n eigen pootafdruk
De volgende keer kun je in echt gaan zoeken. Als je deze zomer naar het bos gaat, dan moet je eens naar de grond kijken. Ga op zoek naar sporen. Heb je iets gevonden? Ja? Kun je dan zien welk dier daar gelopen heeft? Was het een vos of een everzwijn? Of misschien wel een hert of een wolf?Kijk goed naar de afdruk en vergelijk dat dan met de plaatjes in het boek. Heb je het juiste plaatje gevonden? Kijk dan snel onder het flapje om te zien welk dier het is. Er staan een hoop dieren in het boek. Sommigen wonen in het bos, anderen bij het water, in de bergen of op de boerderij. Bij elk dier staat ook nog wat leuke informatie. Met dit boek word jij een echte natuurdetective.

Een boek dat zeer geschikt is voor de zomervakantie.

De duistere diepte

Hans Jørgen Sandnes

€ 15,99

Toen ik de voorkant zag, wist ik meteen dat ik dit wilde lezen. Spannend en mysterieus, ik was razend benieuwd. Ik ben dus meteen eraan begonnen, en het was alles wat ik ervan verwachte.
HHet boek begint met een jongen die van een hoge rots in zee duikt. Zijn vrienden staan toe te kijken en maken een foto van het moment dat hij de zee raakt. Maar dan komt hij niet meer boven. Hij is spoorloos verdwenen. Maar op de foto staat iets heel bijzonders, althans als je goed kijkt.
Orelia verhuist naar een nieuw pleeggezin in een klein dorpje aan zee. Zij is enorm geïnteresseerd in bijzondere zeewezens. En dan komt ze erachter dat in zee iets bijzonders zit. Samen met haar buurman, de visser Bern, gaat ze op onderzoek uit. Maar zij blijken niet de enigen te zijn die nieuwsgierig zijn. De eigenaren van het plaatselijke aquarium houden hen in de gaten. Wat zit er onder water en wat heeft dit te maken met de verdwenen jongen? Krypto is een heerlijke graphic novel. Het is het eerste deel van een serie. De illustraties zijn erg mooi en het verhaal is lekker spannend. Een boek dat zeer geschikt is voor de zomervakantie. Ik wacht met smart op het volgende deel om te weten hoe het verhaal verder gaat.

Ik heb enorm genoten en ben zeer benieuwd naar het volgende avontuur.

Wereldspionnen

James Ponti

€ 17,99

Zo! Wat is dit een gaaf boek. Ondanks dat dit een kinderboek is, had ik regelmatig het gevoel dat dit ook zo voor volwassenen geschreven had kunnen zijn. Dit is een spionageverhaal van de bovenste plank. Zeer goed uitgewerkt en vol momenten dat je even met open mond zit te lezen. James Bond? Nee, Ponti! James Ponti!
Sara is een meisje met een aantal bijzondere talenten. Zij is buitengewoon intelligent en een meester met computers. Geef haar een simpele, oude computer en zij kan overal inbreken. NASA, spionagediensten, het maakt niet uit. Geen wonder dat zij deel mag uitmaken van een bijzondere groep kinderen: de Wereldspionnen. Haar geheime naam is Brooklyn en samen met Parijs, Sidney, Rio en Kat moet zij zeer bijzondere opdrachten vervullen.
Ze staan op het punt om naar Parijs te vertrekken. Daar gaat een enorme happening plaats vinden. Het vermoeden bestaat dat een criminele organisatie, de Paarse Duim genaamd, zal gaan toeslaan. Zij hebben al eerder toegeslagen, maar hun acties lijken geen patroon te hebben. Wat is de overeenkomst en hoe zullen ze opnieuw gaan toeslaan? De Wereldspionnen moeten al hun talenten inzetten om een ramp van wereldformaat te voorkomen. Het verhaal is heel erg spannend. Het is een kruising tussen James Bond en Sherlock Holmes. Vooral Brooklyn en Kat zijn bijzonder intelligent. Daardoor verbazen zij niet alleen hun omgeving, maar ook de lezer. Je ziet het vaak niet aankomen, en toch komt het nergens vergezocht over. Ik heb enorm genoten en ben zeer benieuwd naar het volgende avontuur. Geweldig! 

Haar verhaal is vrij, zo vrij als vrijheid van nature moet zijn.

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson

€ 22,99

Deze maand zet ik een heel bijzondere titel in het licht. Een boek dat allerlei prijzen heeft gewonnen en waarvan diverse beroemde mensen, zoals Alicia Keys, enorm fan zijn. Een boek waar veel in verteld wordt, maar alles ook heel bewust klein wordt gehouden. Grote thema’s, zoals racisme, armoede en gelijkheid komen haast als een voetnoot voorbij, maar krijgen daardoor enorm veel zeggingskracht.
Dit is het verhaal over de jeugd van schrijfster Jacqueline Woodson. Een deel van haar jeugd groeit zij op in het zuiden van de Verenigde Staten van de jaren zestig. Hoewel de slavernij al heel lang niet meer bestaat, worden donkere mensen nog steeds als minderwaardig behandeld.
Jacqueline woont samen met haar broer en zus tijdelijk bij hun oma en opa. Hun jeugd is gelukkig, en ze groeien op in een liefdevol huis. Maar zo nu en dan hoor je ook andere geluiden uit hun omgeving, over mensen die in het geheim strijden voor gelijke rechten. Hoewel oma niet actief meedoet, draagt zij ook haar steentje bij door winkels te negeren waar donkere mensen respectloos worden behandeld. Wanneer de kinderen naar New York verhuizen, komen ze in een heel andere omgeving terecht. Jacqueline ontdekt een nieuwe wereld, maar voelt zich daar niet zo thuis als in het Zuiden. En dan ontdekt zij haar talent voor woorden. Het kleine donkere meisje zal uitgroeien tot een zeer getalenteerde schrijver. En door haar woorden kan zij eindelijk bepalen in welke wereld zij leeft. Wanneer de kinderen naar New York verhuizen, komen ze in een heel andere omgeving terecht. Jacqueline ontdekt een nieuwe wereld, maar voelt zich daar niet zo thuis als in het Zuiden. En dan ontdekt zij haar talent voor woorden. Het kleine donkere meisje zal uitgroeien tot een zeer getalenteerde schrijver. En door haar woorden kan zij eindelijk bepalen in welke wereld zij leeft.

Kinderboek van de Maand juni

Dit is de meest creatieve manier om te leren wat een boek is.

Sloop dit boek!

Keri Smith

€ 14,99

Vraag aan willekeurig iemand wat je met een boek kunt doen, en het antwoord is hoogstwaarschijnlijk ‘lezen’. Je gaat zitten, slaat het boek open, begint op bladzijde 1 en slaat het dicht na de laatste bladzijde. De één wordt hier heel blij van, de ander denkt heel hard ‘SAAAAAIIIII!’ Maar wist je dat je er zoveel meer mee kunt doen? Keri Smith wel en zij heeft daarom een heel speciaal boek gemaakt. Als je de titel ziet, snap je meteen dat dit iets heel bijzonders is. ‘Sloop dit boek!’ is voor iedere durfal die niet bang is om een boek te beschadigen. Nu mag je alles doen wat normaal nooit mag.
‘Op de achterkant staat alvast de eerste opdracht. GOED SCHUDDEN VOORDAT JE MIJ OPENSLAAT. Waarom? Nou gewoon, omdat het kan. Op bijna alle pagina’s staan opdrachten. Maar voordat je begint, moet je even je vader of moeder waarschuwen. Ongetwijfeld zullen die helemaal in paniek raken. Tik ze even op de arm en zeg ‘Het komt allemaal goed!’ Gedaan? Oké, tijd om te gooien, vouwen en slopen!
Dit is de meest creatieve manier om te leren wat een boek is. Hiervoor heb je alles nodig. Je handen, ogen, neus, oren, ja zelfs je grote teen! Dit wordt een avontuur zoals je nog nooit hebt meegemaakt. En wil je even een beetje rust nemen? Er staan een hele hoop zoekopdrachten in. Dus speurneuzen kunnen ook hun hart ophalen. Dit is ongetwijfeld één van de leukste boeken die je in handen krijgt. Het lijkt me ook geweldig als je dit met de hele klas doet. Twintig boeken die door de lucht vliegen. Je juf of meester wordt helemaal gek!

Pas tijdens het lezen op voor mummies, rovers en ‘schattige’ huisdieren.

Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten

Thiago de Moraes

€ 17,99

Ik had eigenlijk een andere titel klaar staan als maandtip, maar toen ik hieraan begon wist ik meteen dat dit het ging worden. Jonge lezers in Engeland zijn wild enthousiast en naar mijn mening zeer terecht. Het is een kruising tussen een leesboek en een graphic novel. De afbeeldingen zijn dus niet slechts begeleidend, maar vertellen net zo goed een deel van het verhaal. Er zit heel veel informatie over de Oude Egyptenaren in. Het is dus niet alleen ontzettend grappig, maar ook zeer leerzaam. Een mooie reden voor ouders om kinderen dit boek te laten lezen.
Harry is nogal een nerd. Hij is zo een beetje de enige in zijn klas die blij is dat de zomervakantie voorbij is en dat school weer begint. Zijn lievelingsvak is wiskunde, een moeilijk woord voor rekenen. Wanneer hij een som op het bord oplost, gebeurt er iets heel geks. Harry komt in het Oude Egypte terecht waar de farao regeert en krokodillen, bavianen en leeuwen huisdieren zijn. Ook hier mag hij naar school, maar de schoolvakken zijn nogal bijzonder. Want gymles wordt toch wel erg gevaarlijk met scherpe speren en andere wapens. En lezen is leuk, alleen hebben ze geen letters maar tekeningen.
Ondanks dat Harry het best wel naar zijn zin heeft, zou hij toch dolgraag weer terugkeren naar zijn eigen tijd en omgeving. Hij heeft echter geen idee hoe dat moet. Zal Harry ooit terugkeren of moet hij voortaan als Egyptenaar verder? Het boek is verslavend leuk. Het is spannend en grappig. Je leert over de Egyptische Goden, maakt kennis met de belangrijkste farao ooit en leert zelfs schrijven met hiërogliefen. Maar één waarschuwing! Pas tijdens het lezen op voor mummies, rovers en ‘schattige’ huisdieren.

Een aanrader voor iedereen die een beetje anders is. Gruwelijk leuk!

Grumor in groep 8

Paul van Loon

€ 15,99

Ondanks dat Paul van Loon één van onze bekendste kinderboekenschrijvers is, zie ik vrijwel geen recensies voorbij komen over zijn nieuwste boek. En dat is zo onterecht, want het is echt gruwelijk leuk. ‘Grumor in groep 8’ is het derde boek over de familie RIP. Als het je niks zegt, dan is dat niet zo raar. Deel 1 kwam in 1995 uit en deel 2 in 2007. Maar dit boek kun je helemaal los lezen van de andere delen. Je moet wel een beetje stoer zijn en humor hebben. Dus saaie angsthazen, misschien kunnen jullie beter iets anders gaan doen, zoals een legpuzzel of zo!
De familie RIP bestaat uit Ernst de vampier, Jimi de weerwolf, Lea de geest en moeder Zombie. Oh ja, en dan is er ook nog Boris de huiskat, maar die ziet nog meer sterren dan een astroloog omdat hij voortdurend tegen de muur op knalt. Moeder RIP heeft een boek gevonden en zij wil dit voorlezen. Ernst en Jimi hebben daar helemaal geen zin in, maar dan blijkt het boek over hen te gaan.
‘De verhalen gaan over allerlei bijzondere momenten. Die keer dat drie piraten op zoek waren naar een schat, of toen er ineens familie voor de deur stond. En dat zeldzame pokkemonster-plaatje dat tot leven dreigt te komen. Alle avonturen zijn stuk voor stuk bijzonder grappig en gruwelijk spannend. Er komt zelfs nog een bekende bus voorbij. En die meneer in het bos lijkt toch wel verdacht veel op iemand. Maar wie is toch de schrijver die hen zo goed kent? ‘Grumor in groep 8’ is opnieuw een toptitel van de schrijver met de zwarte bril. Een aanrader voor iedereen die een beetje anders is. Gruwelijk leuk!

 

Het is een prachtig verhaal geworden en ik wilde alleen maar door en door lezen.

De tunnel

Anna Woltz

€ 16,99

Een nieuw boek van Anna Woltz, de schrijfster van het geweldige ‘Honderd uur nacht’, daar leg ik rustig alles voor opzij. En dat doe ik maar voor een paar schrijvers. Haar boeken gaan normaal over belevenissen van Nederlandse kinderen. Met ‘De tunnel’ gaat ze echter een iets andere kant op. We volgen dit keer een aantal Engelse jongeren in Londen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Ella is een jaar ernstig ziek geweest en kan daarom moeilijk lopen. Ze twijfelt daarom enorm aan zichzelf en is ervan overtuigd dat ze nooit een relatie zal krijgen. Het is 1940 en Londen wordt elke nacht gebombardeerd door de Duitsers. Ella en haar familie schuilen net als vele Londenaars ‘s-nachts in de tunnels van de metro. Op een dag leert ze Quinn kennen, een meisje van adel en weggelopen van huis. Quinn is door haar achtergrond nogal naïef en heeft geen idee hoe arme mensen leven. Anderzijds is ze heerlijk enthousiast en heeft ze een hart van goud. Ella, die al het nodige heeft meegemaakt, voelt zich enorm aangetrokken tot de vrolijke Quinn. De meisjes ontmoeten Jay, een jongen die op straat leeft en op alle mogelijke manieren geld probeert te verdienen. Ella vertrouwt hem niet, maar dat verandert wanneer zij wat meer over zijn verleden te weten komt.
De jongeren overleven zo goed en zo kwaad als ze kunnen de oorlog. Maar dan gebeurt er iets traumatisch en komt alles ineens heel dichtbij. Vanaf dat moment zullen hun levens heel anders gaan lopen en zal de oorlog een blijvende indruk achterlaten
In dit boek leer ik een nieuwe kant van Anna Woltz kennen. Ik wist al dat ze heel goed persoonlijk drama kon beschrijven, maar hierin laat ze zien dat ze ook een meester is in spectaculaire scènes. Het is een prachtig verhaal geworden en ik wilde alleen maar door en door lezen. De 12+ groep kan weer zeer tevreden zijn.

Kinderboek van de Maand mei

Na een paar bladzijdes wordt alles absurd en vooral hilarisch.

Ik bepaal!

Lysette van Geel

€ 7,50

Het heerlijke van kinderboeken is dat ze soms lekker onverwacht kunnen zijn. ‘Ik bepaal’ begint eigenlijk heel normaal en een beetje saai, maar na een paar bladzijdes wordt alles absurd en vooral hilarisch. Prentenboeken lenen zich uitstekend voor visuele grappen en dit verhaal zit er vol mee. En de makers hebben duidelijk gevoel voor humor, dus reken maar dat het echt leuk wordt.
‘Misha moet voortdurend van alles. Nooit houdt iemand rekening met hem. Zijn vader smeert altijd vieze boter op zijn brood, zijn grote zus moet altijd stomme tv-programma’s kijken en zelfs de verteller van het verhaal eist dat Misha gaat lachen, voordat die verder gaat met het verhaal. En tot overmaat van ramp moet Misha vandaag met papa naar het zwembad. Daar heeft hij helemaal geen zin in. Maar dan krijgt Misha de kans om de rest van het verhaal zelf te bepalen. Want dat is juist zo mooi van een boek. Alles kan! Maar is dat wel zo’n slimme zet van de verteller? Al snel staat alles op z’n kop. Misha maakt er een flinke puinhoop van en de verteller moet nu echt gaan ingrijpen, want het einde van het verhaal komt in zicht. Zal het lukken om alles weer in orde te krijgen voordat we bij de laatste bladzijde zijn?
De prenten zijn erg mooi en er is heel veel te ontdekken. Zelfs voor volwassenen is het erg grappig door de diverse beeldgrapjes. Een leuk boek om voor te lezen, maar ook een uitnodiging om samen met het kind aan de slag te gaan. Zet de knutselspullen en lijmpot alvast klaar, lees samen ‘Ik bepaal’ en laat dan zelf je fantasie de vrije loop. Dit boek is ook een aanrader voor klassikaal gebruik.

Je krijgt haast zin om zelf filmpjes te gaan maken.

De TikTok Challenge

Annet Jacobs

€ 12,99

Hoewel de meeste schrijvers het allerliefst een klassieker zouden willen schrijven die over dertig jaar nog flink verkoopt, bestaan er gelukkig ook verhalen die duidelijk voor nu bedoeld zijn. ‘De TikTok Challenge’ is een modern verhaal dat zich richt op hedendaagse jonge lezers, die dol zijn op het maken van korte filmpjes voor deze populaire app.
Als Nova voor een schoolopdracht een TikTok-filmpje maakt, blijkt ze daar flink wat talent voor te hebben. In zeer korte tijd heeft ze een enorme hoeveelheid likes. Het enige probleem is dat haar moeder helemaal niets moet hebben van internet. Wanneer ze erachter komt dat Nova een filmpje heeft geplaatst, moet Nova alles van haar telefoon verwijderen en beloven hiermee op te houden.
Maar wanneer de klas meedoet aan een TikTok Challenge, staat ze voor een dilemma. Ze wil niets liever dan meedoen. Ze besluit de anderen achter de schermen te helpen met hun filmpjes. Maar stiekem maakt ze onder een schuilnaam zelf ook een filmpje. Ze blijkt een enorme hit en haar filmpje wordt massaal nagemaakt. Wanneer de challenge steeds dichter bij de finale komt en Nova met haar filmpjes hit na hit scoort, wordt het steeds lastiger. Als de situatie ook nog eens uit de hand loopt, staat Nova voor een enorm probleem. Hoe kan ze haar deelname geheimhouden en wat moet ze doen als blijkt dat er iets heel vreemds met de challenge aan de hand is?
‘De TikTok Challenge’ leest lekker vlot. De hoofdstukjes zijn (TikTok)kort en de illustraties zijn helemaal in stijl. Je krijgt haast zin om zelf filmpjes te gaan maken. En naar het einde toe wordt het zelfs een klein beetje spannend. Een lekker boek dat zeker ook geschikt is voor de wat moeilijkere lezer.

Ongetwijfeld zal het ook menig volwassen lezer zeer aanspreken

Het bamboemeisje

Edward van de Vendel

€ 26,99

Dat Edward van de Vendel een alleskunner is, was mij al bekend. Maar met dit prachtige sprookje weet zelfs hij me te verrassen. Zelf beschrijft hij dit als een graphic novel, een term dat naar mijn mening tegenwoordig iets te makkelijk aan allerlei boeken wordt opgehangen. ‘Het bamboemeisje’ is zeker geen graphic novel, maar wel een prachtig uitgevoerd prentenboek met soms adembenemend mooie illustraties van Mattias de Leeuw.
Vanaf de maan kijkt een meisje door een telescoop naar een bamboesnijder en zijn vrouw. Zij zijn al erg oud. Hun liefste wens is om een kind te krijgen. Op een dag komt hun wens uit, want in een sprookje kun je alles verwachten. Tussen het bamboe vindt de bamboesnijder een heel klein meisje. Al snel groeit Jie, genoemd naar het eerste woord dat ze sprak, op tot een mooie jongedame. Alle vrijgezelle mannen willen met haar trouwen, maar Jie wijst vanwege een geheime reden elk verzoek af. Zij bedenkt voor elke kandidaat een onmogelijke opdracht, waaraan deze eerst moet voldoen. Dan zoekt de nieuwe keizer een echtgenote. Hij heeft bepaald dat Jie dat moet worden. Toch kan Jie zelfs voor de keizer geen uitzondering maken. Maar hoe zeg je nee tegen zo’n belangrijk persoon? En wat moet ze doen als ze uiteindelijk toch de liefde van haar leven vindt?
‘Het Bamboemeisje’ is een filosofisch sprookje. Ondanks dat het verhaal in combinatie met de vele afbeeldingen vlot leest, vraagt het vooral naar het einde toe enige aandacht. Juist daarom is het niet zo geschikt voor al te jonge lezers. Ongetwijfeld zal het ook menig volwassen lezer zeer aanspreken. Hoe dan ook, dit is opnieuw een pareltje voor in de boekenkast..

 

Deze was zelfs zo rauw en spannend dat ik het halverwege even weg moest leggen.

Gegijzeld

Chinouk Thijssen

€ 9,95

Uitgeverij Kluitman is enige tijd geleden begonnen met een zeer aantrekkelijke serie boeken voor lezers vanaf 12 jaar. Kenmerkend is dat elk boek niet dik, maar wel heel spannend is. Één van de meest recente titels is ‘Gegijzeld’ door Chinouk Thijssen. Deze was zelfs zo rauw en spannend dat ik het halverwege even weg moest leggen. Het is dus niet voor al te gevoelige lezers. Maar liefhebbers van thrillers zullen enorm aan hun trekken komen.
Het schooljaar loopt ten einde en om dat te vieren is er een groot feest met dj bij Casper thuis. Yasmine, een meisje met Marokkaanse roots, mag van haar vader bijna niets. Sinds het overlijden van haar moeder is hij erg beschermend naar haar toe. Omdat zij toch naar het feest wil, besluit zij stiekem weg te sluipen. Ze gaat samen met haar beste vriend Jason, die het thuis erg slecht kan vinden met de nieuwe partner van zijn moeder.
Het feest komt flink op gang, maar wanneer halverwege de avond een groep gewapende mensen met maskers binnenkomen, loopt het snel uit de hand. De situatie wordt zeer dreigend en het is maar de vraag of de aanwezigen het er levend vanaf zullen brengen.
Het verhaal wordt beurtelings verteld door Yasmine en Jason. Het is lekker vlot geschreven en zoals ik al aangaf heel erg spannend. Juist door de korte lengte van het verhaal blijft de vaart er flink in. Dat maakt het erg prettig lezen. Ik ben door dit verhaal fan geworden en zal ook zeker de andere verhalen uit deze serie gaan lezen. Door de strakke vormgeving en de lage prijs zijn de boeken een mooie aanwinst voor diverse boekenplanken.

Kinderboek van de Maand april

Zelfs na een paar keer herlezen gaat dit prentenboek me niet vervelen

Anansi de spin sterker dan Olifant

Iven Cudogham

€ 14,99

Als kind was ik al dol op sprookjes en dierenverhalen. Het is een liefde dat nooit weggegaan is. In mijn jeugd had ik twee favoriete dierenfiguren, namelijk de apengod Sun Wukong en de spin Anansi. Wat me vooral in hen aansprak was de combinatie van sluwheid, brutaliteit, en een hart van goud. Nog steeds behoren zij tot mijn lievelingspersonages. Daarom ben ik erg blij met de hernieuwde aandacht voor de verhalen van Anansi. .
‘Sterker dan Olifant’ is één van de bekendste Anansi-vertellingen. Wanneer Anansi op zoek gaat naar lekkere bananen om chips te maken, hoort hij een walvismoeder treuren. Zij is haar kind kwijt. Wanneer Anansi haar helpt, belooft zij voor hem klaar te staan wanneer dat nodig is.
Eindelijk kan Anansi de lekkere bananen pakken, maar voordat hij de kans krijgt, plukt een olifant de bananen onder zijn neus weg. De spin is zo boos, dat hij het de olifant betaald wil zetten. Maar een kleine spin kan het toch nooit opnemen tegen het sterkste dier op land? Tenzij die spin Anansi heet. Hoe hij de olifant te pakken neemt, moet je zelf maar ontdekken. Maar ik wil wel verklappen dat het heel erg grappig wordt. De illustraties zijn kleurrijk en erg vrolijk. Zelfs na een paar keer herlezen gaat dit prentenboek me niet vervelen. Vooral de gezichtsuitdrukkingen zijn zeer grappig. Anansi is een mooi startpunt om de jongste generatie bekend te maken met de rijkdom aan verhalen uit andere delen van de wereld.

Het boek zit bomvol met grappige grappen waar ik erg om moest lachen

Mijn dikke vette zombiegoudvis

Mo O'hara

€ 14,99

Weet je wat erger is dan een kwaadaardige oudere broer? Twee kwaadaardige oudere broers! En weet je wat erger is dan twee kwaadaardige oudere broers? Twee kwaadaardige oudere broers die gaan samenwerken om jongere broers te straffen en de wereld te veroveren. En laat dat nou de situatie zijn waar de twee beste vrienden Tom en Pradeep in beland zijn.
Mark, de oudere broer van Tom, heeft een scheikundige proef uitgevoerd en de goudvis Frank in een zombie goudvis veranderd. Maar hij heeft twee dingen over het hoofd gezien. Ten eerste: Tom wil Frank redden, en ten tweede: de goudvis Frank wil Mark voortdurend aanvallen. Na een eerste kansloze poging gaat Mark samenwerken met Sanj, de oudere broer van Pradeep. De kwaadaardige plannetjes van de twee genieën zetten al snel de hele school ondersteboven. Maar hun jongere broertjes zitten niet stil en zullen er alles aan doen om ze tegen te werken. En daarbij krijgen ze hulp van de zombie goudvis en de kantinejuffrouwen..
‘ ‘Mijn dikke vette zombie goudvis’ bestaat eigenlijk uit twee verhalen, die in elkaar overlopen. Het boek zit bomvol met grappige grappen waar ik erg om moest lachen (in tegenstelling tot ongrappige grappen waar ik niet om moet lachen). Elk plaatje is ook nog eens een extra grap. .
Het boek is lekker vlot en leest daarom heel prettig. Voor ouders die graag wat meer tekst in een jeugdboek zien, is dit zeker een aanrader. Jonge zelflezers, ook de moeilijkere lezers, zullen hier ongetwijfeld van genieten. Dus meesters en juffen, verwacht binnenkort een hoop spreekbeurten over goudvissen. Maar pas op! Kijk ze niet in de ogen, want dan kunnen er nog hele gekke dingen gaan gebeuren.

Marlies Slegers levert met dit boek een parel voor elke boekenkast

Briefjes voor Pelle

Marlies Slegers

€ 16,99

Zo langzamerhand lijkt een omslag van Linde Faas een keurmerk te worden voor succes. Zij is naast haar eigen werk vooral bekend als de vaste illustrator van Pieter Koolwijk. Ook dit boek van Marlies Slegers blijkt weer een topper te zijn. Op zeer goede wijze beschrijft Marlies hoe een kind een traumatische ervaring verwerkt. Het proces van ontkenning naar acceptatie komt zeer goed uit de verf. Vooral de vergelijking van de ziekte met de boktor vond ik persoonlijk briljant.
Voor Pelle en zijn moeder staat de wereld al een jaar stil. Sinds de dood van zijn vader weten ze niet zo goed hoe ze verder moeten. Pelle zit vol opgekropte woede en zijn moeder is helemaal lamgeslagen. Maar dan komt er hulp uit onverwachte hoek. Pelle krijgt een schoenendoos met briefjes van zijn vader. Het is de bedoeling dat hij elke week één briefje open maakt. .
Pelle weet in eerste instantie niet zo goed wat hij hiermee moet, maar al snel blijken de briefjes van grote invloed te zijn. Dankzij de opdrachten van zijn vader krijgen Pelle en zijn moeder weer grip op hun leven. Ze leren nieuwe mensen kennen en de wereld gaat langzaam weer draaien. Maar dan gebeurt er iets dramatisch, en alle woede in Pelle vindt eindelijk een weg naar buiten. Briefjes voor Pelle is een verhaal over rouwen en helen. Tijdens het lezen heb ik gehuild en gelachen, ben ik boos geworden en voelde ik zelfs frustratie. Maar het boek heeft ook humor. Want zelfs als alles tegenzit, zijn er leuke momenten en ervaringen. Zo moest ik bijvoorbeeld erg lachen om het buurmeisje Bloem, die vol streken zit maar eigenlijk heel lief is. Marlies Slegers levert met dit boek een parel voor elke boekenkast.

 

Ik hoop van harte dat we nog veel meer van dit soort boeken gaan zien.

William & Tisquantum.

Bianca Mastenbroek

€ 16,99

Toen ik aan dit boek begon, waren de verwachtingen hooggespannen. Ik zag dit als de opvolger van ‘Hendrick, de Hollandsche Indiaan’, die de Thea Beckmanprijs gewonnen heeft. Het goede nieuws is, dat de verwachtingen volledig waar zijn gemaakt. Historisch, realistisch, avontuurlijk, en twee hoofdpersonen met zowel goede als slechte kanten. Ik heb dit met enorm veel plezier gelezen. Een boek dat de achtergebleven leegte na het wegvallen van Rob Ruggenberg weer een beetje opvult. Het is 1619 en Tisquantum keert na vijf jaar slavernij in Europa terug, om te ontdekken dat hij de laatste is van zijn stam. Een jaar later bereiden William en een groep streng gelovige protestanten zich voor om vanuit Leiden te vertrekken naar het beloofde land. Zij zullen later bekend staan als de Pilgrims, die met de Mayflower naar Noord-Amerika vertrokken om daar de basis te leggen voor de huidige VS. Na flink wat tegenslagen komen zij ziek, hongerig en dorstig aan in een ruig land. Daar moeten zij zo snel mogelijk vriendschap sluiten met de wilden.

Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor Tisquantum, die ondertussen de slaaf is geworden van de Masasoit, de stamhoofd der stamhoofden. Hij kent de taal en gebruiken van de withuiden. Maar als enige tolk tussen de verschillende stammen en de Pilgrims heeft hij een bijzondere positie met veel macht. Wanneer hij de verschillende partijen tegen elkaar uit speelt om er zelf beter van te worden, ontstaat er een levensgevaarlijke situatie voor de Pilgrims. Hoewel het hier om een verzonnen verhaal gaat, is het wel op ware feiten gebaseerd. Veel personages hebben echt bestaan. Wat mij vooral aanspreekt is hoe realistisch het beschreven is. Geen heldhaftige avonturen, maar harde realiteit. Je proeft de onzekerheid, angst en wanhoop van de groep mensen, die volledig op zichzelf staan. Iedereen neemt goede en foute beslissingen en één van de grote vragen in dit verhaal is dan ook hoever je kunt of mag gaan voor het grotere belang. Ik hoop van harte dat we nog veel meer van dit soort boeken gaan zien. Bianca Mastenbroek springt hiermee in een gat, die wat mij betreft nog flink gevuld mag worden. .

Kinderboek van de Maand maart

‘Nee! zei konijn’ is een erg leuk prentenboek, met grappige teksten en plaatjes.

Nee! zei Konijn

Marjoke Henrichs

€ 16,99

Mensen die mij wat beter kennen, weten dat ik niet altijd zo braaf ben. Sterker nog, brave mensen zijn vaak oersaai. Ze zeggen op alles ja en gaan er nooit eens tegenin. Geeuw! Dan heb ik liever zo iemand als Konijn. Hij zegt ‘Nee!’ en besluit lekker zelf wat hij doet. Want een eigenwijs konijn weet zelf wel wat die wil.
‘Ik sta niet op.’ Maar daar hangen zijn lievelingskleren. ‘Ik wil niet ontbijten.’ Maar die wortels zien er wel heel lekker uit. ‘Ik wil niet buitenspelen.’ Maar dan kan hij wel zijn blauwe laarsjes aantrekken. Op alles wat moeder voorstelt, is zijn antwoord nee. Maar stiekem weet ze eigenlijk best wel goed wat Konijn leuk en lekker vindt. Toch is er één ding waar hij nooit ‘Nee!’ op zal zeggen, want dat is het allerleukste en allerfijnste wat er bestaat. Wat dat is? Dat moet je zelf ontdekken, want dat ga ik niet verklappen. Echt niet? NEE! .
‘Nee! zei konijn’ is een erg leuk prentenboek, met grappige teksten en plaatjes. Een heerlijk boek om samen met je kind te lezen en na afloop nog even dat allerleukste en allerfijnste samen doen. Want daar zegt geen enkel kind nee tegen.

Dit belooft het begin van een geweldige serie te worden, waarin nog van alles kan gebeuren.

Meneer Sleutelbeen en de wonderlijke Wauw

Guy Bass

€ 15,99

De categorie 7+ wordt weer verwend met een ijzersterke titel. Meneer Sleutelbeen is avontuurlijk, grappig en heel erg mooi geïllustreerd. Een boek dat je heel makkelijk in één keer helemaal uitleest. Ik heb het in ieder geval met een hele grote glimlach achter elkaar doorgelezen.
Ben Bunsen heeft helemaal geen vrienden. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Wauw is zijn allerbeste en allerenigste vriend. Maar Wauw is ook een fantasievriend, en bestaat dus alleen in Ben’s gedachten. Wanneer Ben jarig is, worden alle kinderen uit zijn klas uitgenodigd. Als niemand op komt dagen, rent Ben doodongelukkig naar de dichtbij gelegen zee. Hier wenst hij vuriger dan ooit dat zijn vriendje Wauw echt wordt. Maar zoals dat met wensen gaat, je weet maar nooit wat daar van komt. Want ineens staat Wauw voor hem in levende lijve.
‘ Natuurlijk is dit allemaal heel vreemd, maar het wordt nog gekker. Want als er een skelet, genaamd meneer Sleutelbeen en met tien sleutels in plaats van vingers, achter je aan zit, dan wordt het toch wel een beetje raar. Meneer Sleutelbeen moet gevaarlijke tot leven gekomen fantasievrienden opsporen en uit de weg ruimen. En Wauw is volgens hem heel gevaarlijk. Maar Ben is dat helemaal niet met hem eens. Als er ineens een paar vergeten ‘vrienden’ uit het verleden opduiken, dan loopt alles snel uit de hand. Misschien had meneer Sleutelbeen niet helemaal ongelijk en blijkt een werkelijk geworden fantasievriend toch gevaarlijker dan gedacht. Maar soms komt dat gevaar uit een heel andere hoek.
Dit is een heerlijk boek vol met allerlei bijzondere figuren, gekke situaties en lekker veel puinhoop. De illustraties maken het allemaal nog leuker. Dit belooft het begin van een geweldige serie te worden, waarin nog van alles kan gebeuren..

Het is dan ook een mooi boek voor kinderen, die op het punt staan om de puberjaren in te gaan.

Smile

Raina Telgemeier

€ 16,99

Mijn eerste kennismaking met deze schrijfster was middels het vorig jaar verschenen ‘Spoken’. Hoewel de omslag niet zo aantrekkelijk was, bleek de inhoud geweldig te zijn. Gelukkig is er nu een tweede boek van haar op de Nederlandse markt verschenen. Opnieuw wordt mij duidelijk waarom zij één van de allergrootste namen is op het gebied van de graphic novel voor de jeugd.
Raina staat op het punt om een beugel te krijgen. Ze ziet er enorm tegenop. Maar tot overmaat van ramp valt ze en verliest ze haar voorste tanden. Dat is het begin van een lang proces, waarin de tandarts er alles aan doet om haar gebit weer in orde te maken.
We volgen Raina gedurende haar laatste jaren op de lagere school en haar middelbare schooljaren. Haar eerste oorbellen, haar eerste verliefdheid, haar eerste schoolfeest, een gewoon leven van een gewone tiener. Behalve, dat haar tanden nog steeds niet goed zitten. .
I Ook leert ze wie haar echte vrienden zijn. Want hoe goed is een vriendschap als je niet gewoon jezelf mag zijn? Als je vrienden voortdurend bezig zijn om je neer te halen? Misschien is het dan beter om andere vrienden te zoeken. Vrienden die jou waarderen om wie je bent en je stimuleren om je talenten te ontplooien. ‘Smile’ is het verhaal van de schrijfster zelf. Het is geen verhaal vol avontuur en fantasie. Het is een alledaags verhaal, maar soms is alledaags al spannend en avontuurlijk genoeg. Verwacht ook geen kinderachtig verhaal, want ondanks dat het in stripvorm geschreven is, zit het vol met serieuze thema’s. Het is dan ook een mooi boek voor kinderen, die op het punt staan om de puberjaren in te gaan. .

 

Een zeer bijzonder jeugdboek dat veel gelezen mag worden.

Meerminnen verdrinken niet

Saskia Maaskant

€ 16,99

Dit boek stond al langere tijd op mijn lijstje van boeken die ik persé wil lezen. Een stukje Zeeuwse geschiedenis en iets met zee en zeemeerminnen. Genoeg om mij nieuwsgierig te maken. En wat een dijk van een boek blijkt het te zijn. Ondanks dat het iets langer uit is, moet ik hier een tip van de maand van maken. Minder verdient dit boek gewoon niet.

Het verhaal speelt zich af in Bruinisse, waar ooit de grootste mosselvissersvloot lag. De ouderloze Janna verhuist van Rotterdam naar dit vissersdorp, waar haar oom woont. Haar ogen hebben de kleur van een storm op zee en regelmatig heeft zij dagdromen waarin zij als zeemeermin getuige is van de vernietiging van de vloot. Haar tante lijkt in eerste instantie niets van Janna te moeten hebben. Ze gaat nooit het huis uit en iets uit het verleden heeft haar getraumatiseerd. Maar al snel ontdekt Janna, dat haar tante en de stugge inwoners van Bruinisse heel wat warmer zijn dan ze aan de buitenkant laten zien. .

Wanneer ze stiekem meevaart op het schip van haar oom, leert ze enorm veel over het vissersbestaan. Het is een hard leven, maar met heel veel mooie kanten. Vanaf dan is Janna werkelijk thuisgekomen in Bruinisse. Maar toch droomt ze nog steeds over de zeemeermin en de storm. Het is alsof er een grote ramp staat te wachten. Is het slechts fantasie of de voorbode van iets groots? .

‘Meerminnen verdrinken niet’ is een oester waar een flinke parel in blijkt te zitten. Een stukje Nederland dat grotendeels verdwenen is, komt op nuchter sentimentele wijze weer tot leven. Een vergelijking met de geweldige Clara-trilogie van Fisscher/Feller is snel gemaakt, maar het roept bij mij ook de sfeer van Maarten ‘t Hart op. Kortom, een zeer bijzonder jeugdboek dat veel gelezen mag worden.

 

 

Kinderboek van de Maand februari

Een prachtige prentenboek met een rijke boodschap

Samen zijn we thuis

Stephanie Parsley Ledyard

€ 14,99

Je staat op het punt om te gaan verhuizen. Maar hoe bereid je daar je kind op voor? Want een verandering van omgeving en het achterlaten van vriendjes kan een grote impact hebben. Met ‘Samen zijn we thuis’ heb je een mooie gelegenheid om een aanstaande verhuizing bespreekbaar te maken.
Wat is nu eigenlijk thuis? Is het de voordeur, het kleedje in de gang of het plantje op de vensterbank? Tja, misschien is het wel alles om je heen wat vertrouwd voelt. Maar stel je voor dat op een dag alles verandert. Je stapt in de auto en gaat op weg naar een hele nieuwe plek. Dat kan je wereld op z’n kop zetten. Ineens ben je je thuis kwijt. Totdat je ontdekt, dat een nieuw huis ook heel erg leuk kan zijn. Je komt er ook snel achter dat een hoop dingen hetzelfde blijven. En voor je het weet, ben je ineens weer thuis.
De illustraties zijn erg mooi. In de plaatjes valt veel te zien en te ontdekken. Wat ik ook een sterk punt vind, is dat het verhaal nergens dramatisch of sentimenteel wordt.
Het is ook heel geschikt om met kleine kinderen te praten over de betekenis van een gezin. Als alles anders wordt, zijn er altijd nog mensen waar je op terug kunt vallen.
Een prachtige prentenboek met een rijke boodschap.

Erg leuk is ook hoe de schrijfster laat zien hoe verschillende culturen heel goed samen kunnen gaan

De koning van de flat

Marieke Smithuis

€ 20,00

Nadat ik het eerste verhaal gelezen had, wist ik meteen dat dit een topper ging worden. Vijfenveertig korte en meestal losstaande verhalen, maar waarbij ook zo nu en dan terugverwezen wordt naar een eerder avontuur. Heerlijke leessnacks om op kleine tussendoor-momentjes of voor het slapen gaan voor te lezen of zelf te lezen.
Boele en Moes wonen beiden in dezelfde flat en zijn de beste vriendjes van elkaar. Moes noemt zichzelf de koning van Marokko. Elke dag bedenken ze weer iets om kattenkwaad uit te halen. Of het nu het omwisselen van de bloemen van de buurvrouw voor een cactus is, of op de rug van een ezeltje klimmen om vervolgens een vliegles te krijgen, het is moeilijk om als lezer niet in de lach te schieten. Maar de twee jongens hebben ook een hart van goud. Want ondanks alle streken, staan ze ook klaar om anderen te helpen. Vooral Boele, die tot wanhoop van zijn moeder, met regelmaat allerlei dieren in huis haalt.
‘De koning van de flat’ is een boek vol humor, maar ook met wat serieuze kantjes. Erg leuk is ook hoe de schrijfster laat zien hoe verschillende culturen heel goed samen kunnen gaan. Alledaagse en niet-alledaagse belevenissen van een bijzonder duo. De illustraties van Marieke van Ditshuizen zijn een heerlijke aanvulling op het geheel.
Een boek dat ik vanaf de eerste bladzijde met enorm veel plezier gelezen heb.

Een prettig boek voor de nog niet zo ervaren lezer

Het Mayamysterie

Li Lefébure ; Esther Walraven

€ 16,95

Waarom kies ik deze maand als boekentip voor ‘Het Maya mysterie’? Niet omdat het superspannend of buitengewoon humoristisch is. Wel omdat het naar mijn mening een ideaal boek is om te oefenen met lezen. Het verhaal is mysterieus genoeg om door te blijven lezen en qua spanning ook zeer geschikt voor de minder stalen zenuwen. Een lekker boek dat een mooie aanvulling is voor kinderen, die een beetje klaar zijn met de avi-boeken.
De ouders van Thijmen hebben een vakantie naar Mexico gewonnen en Kaj, de beste vriend van Thijmen, mag mee. Meteen na aankomst gaan de twee jongens op onderzoek uit. Wanneer ze stiekem een oud krot binnen sluipen, ontdekken ze een juten zak met een bijzondere inhoud. In eerste instantie hebben ze daar weinig aandacht voor, maar als snel komen ze erachter dat er veel meer achter zit. En voor ze het weten belanden ze in een mysterieus avontuur, die de vakantie flink op z’n kop zet.
Het boek is niet zo dik en heeft een lekker lettergrootte. Het bevat ook nog allerlei leuke illustraties. Dit alles maakt het een prettig boek voor de nog niet zo ervaren lezer. Als extraatje leer je ook nog wat over de Mexicaanse cultuur. Vooral het dodenfeest, wat wel het belangrijkste feest van Mexico is, komt uitgebreid aan bod.
Ik zou ook schoolbibliotheken zeker adviseren om dit boek aan te schaffen.

 

Dit boek behoort zonder twijfel tot mijn favoriete boeken in jaren

Blauwe dagen

Caja Cazemier

€ 16,99

Dit boek behoort zonder twijfel tot mijn favoriete boeken in jaren. Het is zeker geen makkelijk boek, maar het gaat wel over een belangrijk onderwerp waar veel mensen mee te maken hebben. Het is dan ook een volwassen boek in het jasje van een kinderboek.

Janna voelt zich heel slecht nadat Niels een punt heeft gezet achter hun relatie. Terwijl de pijn in een normale situatie op den duur afzwakt, wordt het bij Janna steeds erger. Ze belandt in een depressie en heeft geen idee hoe ze hier uit moet komen. De mensen om haar heen weten zich ook geen raad met de situatie. Haar ouders en broertje moeten machteloos toekijken en terwijl haar vriendin Bo voortdurend voor haar klaar staat, krijgt Suze na enige tijd genoeg van alles.
Wanneer Janna ook nog eens een familiegeheim ontdekt, lijkt haar hele wereld in te storten. Maar misschien ligt hier wel het antwoord om grip te krijgen op haar ziekte.

Het boek is juist heel sterk, omdat je als lezer in de wereld van Janna wordt meegenomen. De schrijfster beschrijft de beleving van Janna, maar ook van de mensen om haar heen. Een ijzersterke aanvulling vond ik de beschrijvingen van de therapiesessies, waarbij ook andere kinderen met depressieklachten aan het woord komen. ‘Blauwe dagen’ is een boek dat ik zeker zou willen aanraden om klassikaal te behandelen.

 

 

Kinderboek van de Maand januari

‘Dikke vriendjes’ zal ongetwijfeld een favoriet worden van menig kleine held

Dikke vriendjes durven alles

Ingrid Schubert ; Dieter Schubert

€ 15,99

De auteurs van de eerste maandtip zijn rustig legendarisch te noemen. Monkie, Woeste Willem, Van mug tot olifant, wie herkent deze titels niet? Met ‘Dikke vriendjes’ hebben ze opnieuw een toptitel afgeleverd. Zoals we van het Schubert-duo mogen verwachten, zit het weer vol mooie illustraties. En dit keer zit er ook lekker veel humor in.

Twee broertjes zijn ook dikke vriendjes. Ze besluiten op avontuur te gaan, want er is niets wat ze niet durven. Ze gaan de hoogste berg beklimmen, over de breedste en diepste kloof springen, en pootjebaden in de woeligste zee. En al is de uitdaging nog zo groot, de twee kleine helden vinden wel een weg.

De dialogen zijn lekker vlot en erg grappig. Vooral de wijze waarop problemen worden  opgepakt, is soms erg hilarisch. En naar het einde toe wordt het zelfs nog een beetje spannend. 

Een heerlijk boek dat je aan het eind met een prettig gevoel dichtslaat

Beste Broers

Jowi Schmitz

€ 15,95

Wat is het toch fijn om voor de leeftijdsgroep 7+ weer eens mooi en goed verhaal te ontdekken zonder dat het vol zit met allerlei fantastische elementen. Geen sprekende dieren, enge monsters of allerlei vormen van magie, maar gewoon een alledaags, boeiend verhaal. Het wordt ook nergens heel spannend, waardoor het ook zeer geschikt is voor lezers met minder sterke zenuwen.

Raf en Robbie zijn twee broers, die van de stad verhuizen naar het platteland. Met het gezin gaan ze naast opa en oma wonen. Moeder gaat in het plaatselijke ziekenhuis werken en vader zit zonder werk en weet niet zo goed wat hij wil gaan doen. Daardoor ontstaat er flink wat spanning tussen de ouders.

Opa is elke nacht in het bos druk bezig met het bouwen van een houten toren. Binnenkort komt er een komeet langs en hij wil samen met oma deze begroeten vanaf de toren. Wanneer het bijna zover is, moet oma naar het ziekenhuis toe. Omdat moeder hele lange dagen maakt in het ziekenhuis en vader vijf dagen op cursus is om uit te zoeken wat hij wil gaan doen, besluiten de broertjes om op opa te letten. Maar daarvoor moeten ze midden in de nacht het donkere bos in. En wanneer het met opa even misloopt, moeten de broertjes samenwerken om alles tot een goed einde te brengen.

De schrijver heeft er bewust voor gekozen om een positief verhaal neer te zetten. De twee broers zijn erg verschillend, maar kunnen het bijzonder goed met elkaar vinden. De lichte toon van het boek is bijzonder aangenaam.

Een fascinerend boek, dat ondanks de luchtige titel nogal wat te vertellen heeft

Een mooie dag om in een boom te klimmen

Jaco Jacobs

€ 15,99

Jaco Jacobs is een grootheid in zijn thuisland Zuid-Afrika. Hij heeft in de afgelopen jaren bijna alle belangrijke prijzen voor jeugdliteratuur gewonnen. Ook dit verhaal is bekroond.
Marnus is een beetje het sulletje van het gezin. Zijn oudere broer Donovan blinkt uit in sporten en ligt goed bij de meisjes en zijn jongere broer Adrian is nogal gewetenloos en weet overal geld uit te slaan. Marnus valt bij niemand op en moet zelfs door een sluwe truc van Adrian de hele vakantie klusjes doen voor zijn broertje. Wanneer Leila aan zijn deur komt met een petitie om een boom in het park te redden, besluit hij met haar mee te gaan naar het park.
Wanneer de mannen van de gemeente langskomen om de boom om te zagen, klimt Leila in de boom. In een opwelling besluit Marnus achter haar aan te gaan. Zolang zij tussen de takken zitten, kunnen de mannen niks doen. Maar na enige tijd slaat bij Marnus de twijfel toe. Want hoelang moeten ze daar blijven zitten? En wat zullen zijn ouders er wel niet van zeggen? En waarom wil Leila toch zo graag deze boom redden?
Het is knap hoe Jaco Jacobs op haast luchtige wijze volwassen thema’s neerzet in een jeugdboek. Door het verhaal heen gebeurt er van alles. De kinderen krijgen aandacht van een lokale krant, waardoor de actie nogal uit de hand dreigt te lopen. Want wanneer allerlei volwassenen zich ermee gaan bemoeien, spelen er ineens hele andere motieven een rol. En dan is er John Carelse, de beheerder van de rolbalclub, die een beetje waakt over de kinderen. Hij vertelt het tragische verhaal van zijn broer, waarmee meteen een belangrijk stuk geschiedenis over de apartheid voorbij komt.

 

De lezer blijft voortdurend binnen de belevingswereld van Donnie. Daardoor is het ook herkenbaar voor jongeren

Doe of sterf

Maurits van Huijstee

€ 14,99

Wie kent ze niet? De discussies over ontlezing bij jongeren. Maar hoeveel boeken verschijnen er nu eigenlijk, die dicht bij de belevingswereld van de groep lezers staan? Met ‘Doe of sterf’ wordt nu eindelijk weer eens antwoord gegeven op die vraag.

Donnie heeft één passie, namelijk rappen. Hij luistert ernaar, maar schrijft en rapt ook zelf. Zijn grote voorbeeld is Empa-T. Helaas wil zijn vader er niets van weten. Sinds de dood van zijn moeder en een geheimzinnig voorval met zijn broer Dylan, lijkt zijn vader sowieso nogal de weg kwijt te zijn. Donnie voelt zich in ieder geval niet gezien en begrepen.

Wanneer hij voor een spreekbeurt gebruik maakt van zijn talent voor rappen, valt hij op bij zijn klasgenoot Moustafa. Deze introduceert hem in de rapwereld van het Donderplein, waar een groep jongeren samenkomen om battles te houden. Voor het eerst krijgt Donnie de kans om op te vallen. Helaas valt hij ook op bij Snake, een jongen die weinig goeds in zich heeft. De grote vraag is hoever Donnie bereid is te gaan voor zijn grote passie.

Het verhaal is lekker vlot geschreven. Het is niet zo lang, en daarom zeer aantrekkelijk voor minder enthousiaste lezers. De lezer blijft voortdurend binnen de belevingswereld van Donnie. Daardoor is het ook herkenbaar voor jongeren. Het niet begrepen worden door volwassenen, de onderlinge rivaliteit, de behoefte om als jongere gezien te worden en zelfs de ervaring van een eerste liefde. Allemaal thema’s waar pubers ooit mee te maken krijgen. En zelfs als je niets hebt met rappen, is het boeiend om te lezen. Dit boek is ook zeer geschikt om klassikaal te behandelen.

 

pro-mbooks2 : libris