Frank Krake | De grootste bankoverval aller tijden

Een spectaculair verzetsverhaal

Het nieuwe boek van Frank Krake

De grootste bankoverval aller tijden

Frank Krake

€ 24,99
Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld. Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn. De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen… De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog. OVER DE AUTEUR Frank Krake (Almelo - 1968) studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. In zijn jeugd hoorde Frank veelvuldig over de grootste bankoverval ter wereld. Zijn vader woonde tijdens de oorlog niet ver van de bank en vertelde er vol trots over. Het verhaal fascineerde Frank zodanig dat hij vijf jaar geleden met zijn archiefonderzoek startte. Na jarenlang grondig speurwerk in (inter)nationale archieven en interviews met tientallen betrokkenen van de tweede generatie kreeg het verhaal vorm. Het wachten was op de dag dat na 75 jaar beslotenheid ook de laatste archieven hun geheimen prijs mochten geven. Op 1 januari 2021 was het zo ver. De uitkomst bleek ronduit spectaculair. Twee nog in leven zijnde ooggetuigen, zorgden voor de laatste waarheidsgetrouwe details. Zoals gebruikelijk bij Krake’s boeken gaat het verhaal vergezeld met tal van historische foto’s, grotendeels nooit eerder gepubliceerd. Krake heeft meerdere bestsellers achter zijn naam staan, waaronder Hannelore – het meisje uit de sekte. Van dat boek is een 6-delige TV-serie in ontwikkeling. Een van zijn grootste successen boekte hij met het oorlogsverhaal De laatste getuige, dat in negen talen verscheen.Amsterdam, 1944

De top van de Duitse bezettingsmacht is er niet gerust op. Rijkscommissaris Seyss-Inquart en SS-generaal Rauter voeren overleg en besluiten Rost van Tonningen te instrueren zijn voorzorgsmaatregelen te nemen.

Rost van Tonningen, President van de Nederlandsche Bank, neemt de waarschuwing serieus. Zeker toen hij hoorde over luchtlandingstroepen die slag leverden in Arnhem. Operation Market Garden was begonnen. Hoog tijd om het geld van de Wehrmachtkasse dat bij de diverse kantoren van DNB in kluizen ligt opgeslagen dichter naar de oostgrens van Nederland te brengen. In Almelo beschikt de DNB over een agentschap met een grote kluisruimte. Het wemelt in de Twentse stad van de Duitse soldaten en instellingen, Mussert had er zelfs zijn hoofdkwartier opgeslagen en het lag ook nog eens dicht bij de grens. Voor het geval dat. Zo verhuist meer dan 200 miljoen gulden naar het oosten van het land, tegen alle adviezen van bankspecialisten in.

Vijf jongen mannen buigen zich over een kaart die door Derk Smoes, commandant van de lokale KnokPloeg is uitgetekend. Hij heeft een jaar bij de Nederlandsche Bank in Almelo gewerkt en kent het gebouw en zijn collega’s op zijn duimpje. Sinds een half jaar is hij ondergedoken, omdat hij het pistool van de directeur van de DNB heeft ‘geleend’ voor een bevrijdingsactie in het Huis van Bewaring in de stad. Toen dat ontdekt werd, restte hem geen keus. Zijn vrouw en kinderen had hij in geen maanden gezien, maar hij is vastberaden.

Naast hem zit Douwe Mik, zijn trouwe secondant. Douwe was als gedemobiliseerde militair werkzaam bij de politie in Rotterdam, maar weigerde daar Joden op te pakken. Daarom is ook hij ondergedoken. De moord door de Sicherheitsdienst op zijn maat en collega-politieman sterkte hem in zijn strijd tegen de bezetter.

Albert Wisman voorziet de vier andere mannen van tactische adviezen. Jarenlang heeft hij als marechaussee meer dan honderd piloten, Joden en onderduikers over de grens met België geholpen, totdat hij zelf werd gezocht door de Duitsers. Hij is een keiharde, die een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt.

De vierde man is Henk Meulenbeld, verzetsnaam Hennie. Zijn marconistenopleiding bij Radio Holland moest hij afbreken omdat het bombardement op Rotterdam het hoofdkantoor volledig verwoeste. Vanaf dat moment is Hennie vastbesloten terug te slaan en sluit hij zich bij de KnokPloeg aan. Zijn vriendin Tini is de vaste koerierster voor de KP.

Hennie kent de laatste van het stel, Herman Höften, via de socialistische jeugdbeweging. Daar was Herman voorzitter van en hij is de geestelijke leider van de groep.

De afgelopen maanden hebben de mannen vele distributiekantoren en treinen overvallen, auto’s gestolen, tientallen spoorrails opgeblazen en onderduikers aan een adres geholpen. Maar nu doet de Nederlandse regering een beroep op hen. Op Radio Oranje heeft de geheime slagzin geklonken: ‘De kinderen van Versteeg moeten allen onder de wol’. De spoorwegstaking is uitgebroken en alle spoorwegmannen moeten onderduiken, met hun gezinnen. Daar is geld voor nodig, veel geld.

Derk Smoes realiseert zich de impact van zijn plan en vraagt via de zender van gedropte commando’s toestemming aan de Nederlandse regering voor de bankoverval. Het commandoteam is persoonlijk door Prins Bernard geïnstrueerd en ze geven Derk per omgaande het positieve antwoord door. Tijd voor actie…

Een aantal bijzondere foto's uit het boek

pro-mbooks3 : libris