In de etalage: Henk Schulte Nordholt

zaterdag 20 februari 2016 15:00
In de etalage: Henk Schulte Nordholt
Om 15:00 uur interviewt Willem Offenberg schrijver en sinoloog Henk Schulte Nordholt. Voorafgaand aan de jaarlijkse zitting van het Nationale Volkscongres in maart analyseert publicist en sinoloog Henk Schulte Nordholt China’s vooruitzichten. Is president Xi Jinping de grote hervormer? Dit naar aanleiding van zijn boek ‘China en de barbaren', een must-read volgens Frits Bolkestein. Niet alleen voor China-adepten.

 

Henk Schulte Nordholt (Wassenaar, 1 juni 1953) is al meer dan dertig jaar actief betrokken bij China. Na zijn studie Sinologie in Leiden ging hij in 1981 werken voor het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag. Vier jaar lang hield hij zich daar bezig met het bevorderen van de economische relaties tussen Nederland en het Verre Oosten, met name China.                     

In 1985 werd de heer Schulte Nordholt in Peking aangesteld als eerste directeur van de AMRO-bank in het toen nog gesloten Rijk van het Midden. Hij hield zich vooral bezig met het financieren van de Nederlands-Chinese handel.

In 1990 werd hij overgeplaatst naar Taiwan. In datzelfde jaar fuseerde de ABN met de AMRO en besloot de heer Schulte Nordholt terug te keren naar Peking om met twee partners het handelsbedrijf Hofung te starten. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit tot een technologiebedrijf van zestig man met kantoren in Peking en Tianjin. De aan industriële afnemers in China verkochte technologie stelt de klanten in staat om kunstmest te granuleren, gas te ontzwavelen en elektriciteit op te wekken.

Naast zijn zakelijke carrière is de heer Schulte Nordholt al ruim twintig jaar actief als schrijver en spreker over China. Hij schreef drie boeken, waarvan De Chinacode Ontcijferd – economische grootmacht ja, wereldrijk nee het bekendste is. Zijn speciale expertise betreft geschiedenis, cultuur, economie en financiën. Niet als wetenschapper, maar als iemand die kennis van die onderwerpen weet te vervlechten met een jarenlange praktijkervaring van zaken doen met Chinezen.

Meer informatie op: http://www.henkschultenordholt.nl/

pro-mbooks2 : libris