Presentatie van het tweede deel van Joodse Huizen

woensdag 4 mei 2016 15:00
Presentatie van het tweede deel van Joodse Huizen
Om 15:00 uur wordt het tweede deel van 'Joodse Huizen' gepresenteerd. Tijdens de presentatie vertellen Chaja Polak en Marga van Praag over “hun” huis. Een boek met herinneringen aan de verdwenen Joodse cultuur in Nederland, geschreven door Stichting Joodse Huizen.

 

Voor de Tweede Wereldoorlog kende Nederland een levendige Joodse gemeenschap. In de grote steden, maar ook in tal van kleinere plaatsen, werd deze vanaf 1940 in toenemende mate bedreigd en hield na 1943 in die vorm op te bestaan.

Van de verdwenen Joodse cultuur uit Nederland wil de Stichting Joodse Huizen een beeld schetsen. Een monument in boekvorm oprichten. Aan de hand van verhalen wordt de herinnering aan de vermoorde Nederlandse Joden en hun gezinnen levend gehouden.

Deel één van dit monument in wording verscheen april 2015 en kreeg een lovend onthaal.

Tot de medewerkers van Joodse huizen deel 2 behoren o.a. Wim Willems, Rob Snijders, Max Léons, Judith Uyterlinde, Mirjam Rotenstreich, Esther Shaya, Joanne Nihom, Annemiek Lely, Elly Pop, Marga van Praag, Hanneke Groenteman en Chaja Polak. Redactie: Esther Shaya, Gert Jan de Vries en Frits Rijksbaron.

De verhalen in dit deel spelen zich af in Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn, Bergen op Zoom, Winterswijk, Voorburg, Maastricht, Muntendam, Groningen, Scheveningen, Dordrecht en Aalten.

Ontroerende verhalen over vooroorlogs Joodse leven’. – Ons Amsterdam

‘Een boek dat je graag nog eens openslaat en naleest’. – Misjpoche

‘Veelbelovend begin van herinneringen aan Joodse stad’. – Het Parool

pro-mbooks2 : libris