Sneak Preview: Femmetje de Wind interviewt Ronit Palache

zondag 20 november 2016 16:30
Sneak Preview: Femmetje de Wind interviewt Ronit Palache
16:30 uur: In onze sneak-preview gaat Femmetje de Wind in gesprek met Ronit Palache over haar boek 'Ontroerende onzin' dat op 24 november uitkomt.

 

Voor de meeste Nederlandse joden speelt God een kleine rol. Toch zijn ze allemaal joods. Wat dat dan is? Erbij horen, herkenning voelen, samenklitten, strijd leveren, een zwaar verleden delen, humor, intellectualisme en verbondenheid met Israël. Het Nederlandse jodendom wordt ook getypeerd door verscheurdheid tussen vroom en vrij, ruzietjes, regeltjes, discussies over wie er wel joods is en wie niet, angst, wantrouwen en antisemitisme. Een onverdeeld positieve aangelegenheid is het jodendom voor vrijwel niemand in dit boek. Toch voelt iedereen zich joods, en is vluchten voor dat gegeven slechts bij hoge uitzondering mogelijk. Wat bindt de joden in Nederland? Wie zijn zij en welke toekomst hebben ze?

Ronit Palache (1984) is journalist en werkt als hoofd publiciteit, redacteur en rechtenmanager bij Uitgeverij Prome - theus. Samen met Volkskrant-journaliste Corine Koole interviewt ze maandelijks onbekende Nederlanders voor het pro - gramma Onbekend bemind in de Rode Hoed in Amsterdam, inmiddels ook een vaste serie in Het Parool. Palache schrijft op onregelmatige basis voor die krant en wekelijks de rubriek ‘Mensch’ in het Nieuw Israëlitisch Weekblad , waar deze bundel uit voortgevloeid is. Voorheen werkte ze voor Elsevier en het radiopro - gramma Šimek ’s nachts .

Foto: Maria van Rooijen

pro-mbooks2 : libris