Bregje Bleeker over haar boek 'Eva'

zaterdag 10 juni 2017 11:00
Bregje Bleeker over haar boek 'Eva'

11:00 uur | Graag inschrijven

Op zaterdag 10 juni aanstaande om 11.00 hebben we een hele bijzondere lezing. Auteur Bregje Bleeker komt vertellen over haar recent verschenen boek ‘Eva’; een heel persoonlijk boek over haar moeder die getroffen wordt door dementie en Parkinson. ‘Eva’ is een intiem verhaal over familie en afscheid dat treffend en prachtig de wereld achter dementie laat zien: mensen met een geschiedenis en veranderende relaties, soms pijnlijk en rauw, maar ook met nieuwe perspectieven. Een boek over liefde en dementie, mantelzorg en dementie paranoia.

De lezing is interessant voor iedereen die te maken heeft of heeft gehad met dementie, zowel beroepsmatig of als persoonlijk betrokkene. De lezing is gratis, wel graag inschrijven.

Nog voor haar vijftigste blijkt Eva te lijden aan een hersenziekte met dementie en parkinson als gevolg. Wanneer de diagnose wordt gesteld is ze net hoogleraar. Ze heeft zich opgewerkt vanuit armoede en carrière gemaakt in een tijd waarin dat voor vrouwen nog uitzonderlijk was. Ze is hét voorbeeld voor een generatie die zich heeft vrijgemaakt van oude structuren en godsdienstige gewoonten.
De ziekte van Eva zet de verhoudingen in het gezin op scherp. Ziek zijn? Dat was iets voor anderen. Niet voor Eva.
In de loop van vele jaren verandert een zelfstandige moeder in een kindse vrouw in een rolstoel die haar eigen tranen niet meer kan wegvegen. De rollen draaien zich om, moeder wordt kind. Maar de relatie tussen Eva en haar jongste dochter verbetert tijdens het ziekteproces. Haar ziekte maakt dat Eva op een bepaalde manier ook in positieve zin verandert. Ze kan eindelijk de controle loslaten en niet alles hoeft meer perfect te zijn.

pro-mbooks3 : libris