Dubbelinterview Max Pam en Theodor Holman

zondag 26 november 2017 15:00
Dubbelinterview Max Pam en Theodor Holman

15:00 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt?

Max Pam schreef Leviathan of het hart in de steen en Theodor Holman schreef Voorbij gewaaid geluk. In De Amsterdamse Boekhandel spreken zij met elkaar over hun uitgebrachte boeken en beantwoorden zij vragen van het publiek. 

Max Pam (1946) is een Nederlands journalist, schaker, schrijver en televisiemaker. Hij publiceerde eerder onder meer De herenclub, De armen van de inktvis, Het bijenspook, Ketter en geest en de bestseller Het ravijn. Aan Leviathan of Het hart in de steen werkte hij vele jaren. Het is zijn magnum opus.

Leviathan of Het hart in de steen

Albert Steinberg, verbonden aan een instituut dat conflicten en oorlogen onderzoekt, werkt al jaren aan een boek over de moord op Theo van Gogh. Dan wordt hij door toedoen van zijn geheimzinnige collega Vanter plotseling geconfronteerd met zijn eigen turbulente familiegeschiedenis. In een ingenieus spel van heden en verleden wordt de lezer via Steinbergs voorouders – diamantbewerkers in de negentiende eeuw – meegesleept naar de oprichting en ondergang van de Arbeiders Vereeniging voor Lijkverbranding, en naar de firma Asscher, die in opdracht van de Engelse koning de grootste diamant ter wereld moet zien te kloven en te slijpen.

 

Leviathan of Het hart in de steen

Theodor Holman (1953) is schrijver, columnist, radiopresentator en scenarist. Zijn columns en literaire werk vallen op door zijn humor, de openhartige toon, cynisme en directheid.

Voorbijgewaaid geluk

Wanneer Theodor Holman te horen krijgt dat zijn dochter zwanger is, buitelen de vragen over hem heen. Ben je oud als je opa wordt? Wat zou je je kleinkind willen meegeven: wat is de essentie van het leven? Hoe houd je je staande als je vrienden bij bosjes sterven? En hoe zit het met die schaamte die de ouderdom lijkt te vergezellen en alles overschaduwt? In Voorbijgewaaid geluk maakt Theodor Holman de balans op. In prachtige observaties en gedachten en in geestige anekdotes vertelt hij over zijn ouders en zijn kleinkind, over jongensdromen en ouderdomskwaaltjes, en over de momenten die het leven glans geven.

pro-mbooks3 : libris