In de etalage: Willem Offenberg in gesprek met Joan Veldkamp over 'Vrijhaven Shanghai'

zaterdag 28 oktober 2017 15:00
In de etalage: Willem Offenberg in gesprek met Joan Veldkamp over 'Vrijhaven Shanghai'

15:00 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt? 

Willem Offenberg gaat in onze winkeletalage in gesprek met Joan Veldkamp, auteur van het boek Vrijhaven Shanghai, een boek over de opvang van joden in China in de tweede wereldoorlog.

Shanghai was eind jaren dertig en begin jaren veertig een stad vol broeierige nachtclubs en vrouwen in qipao-jurken. Dat het ‘Parijs van het Oosten’ in de Tweede Wereldoorlog ook een vrijhaven was voor joodse vluchtelingen is een minder bekend verhaal. Duizenden Europese joden wisten dankzij de vluchtroute naar Shanghai de oorlog te overleven. Politicologe en Azië specialiste Joan Veldkamp tekende hun verhaal op en schreef Vrijhaven Shanghai

Shanghai, eind jaren dertig. In de nachtclubs van ‘het Parijs van het Oosten’ wordt er lustig op los gefeest. Onder invloed van de Fransen, de Britten en de Amerikanen is de stad uitgegroeid tot een vrijhaven waar zowel welgestelde kosmopolieten als armzalige verschoppelingen hun geluk komen beproeven. Terwijl Hitler in Europa bezig is aan zijn onstuitbare opmars wanen de rijke westerlingen in Shanghai zich onkwetsbaar. Totdat Japan zich in de strijd mengt en de eerste ‘verdorven blanke kolonialisten’ in gevangenkampen verdwijnen.  Dit lot treft ook de Nederlandse familie Hennus.

Intussen is er dankzij de inspanningen van een kleine groep mensen een vluchtroute voor Joden in het leven geroepen tussen Europa en Shanghai. Zo overleven duizenden Europese vluchtelingen de oorlog aan de andere kant van de wereld, waar zij in hun armoedige getto een nog kwader lot ontlopen.

Het voor velen onbekende verhaal van de Joden die in China aan de holocaust ontkwamen is door journalist en Azië-kenner Joan Veldkamp op meesterlijke wijze opgetekend aan de hand van de verhalen van Peter Engler en Guenter Cohn, twee Joodse jongens die ondanks alle armoede, zorgen en dreiging een onvergetelijke jeugd beleven in de nauwe steegjes van Shanghai vrienden voor het leven worden.

Vrijhaven Shanghai is een wervelend non-fictieboek waarin wereldgeschiedenis en persoonlijke geschiedenis op meeslepende wijze met elkaar worden verboden.

pro-mbooks2 : libris