Stad in Oorlog (i.s.m. NIOD)

zaterdag 8 april 2017 15:30
Stad in Oorlog (i.s.m. NIOD)

15:30 uur | Vrije toegang, wel graag inschrijven

René Kok en Erik Somers geven een lezing over hun recent verschenen fotoboek: Stad in oorlog - Amsterdam 1940-1945 in foto’s. Een bijzonder fotoboek van de oorlogsjaren – vastgelegd door zowel amateur- als professionele fotografen - waarin aangrijpende beelden van razzia’s afgebeeld staan naast zorgeloze plaatjes van het alledaagse leven.

Onderdrukking, verzet, vervolging, luchtoorlog, schaarste, honger - het zijn de talrijke aspecten van het dagelijks leven in Amsterdam tijdens de oorlog. De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de hoofdstad. Met als dieptepunt de vervolging en de deportatie van 80.000 in de stad woonachtige Joden. Het heeft de stad voor altijd getekend.


Ondanks de snel toenemende Duitse terreur en de vele beperkende Duitse maatregelen probeerden de Amsterdammers een dagelijks leven te leiden. Dat leverde contrasten in het straatbeeld op. Niet eerder is een veelomvattend fotoboek samengesteld over Amsterdam in de jaren 40-45. Erik Somers en René Kok, onderzoekers bij het NIOD, deden uitvoerig onderzoek naar de visuele geschiedenis van de stad. Niet alleen de collecties van het NIOD en het Stadsarchief Amsterdam leverden veel en onbekend materiaal op. Ook in talloze andere archieven in binnen- en buitenland werden nooit eerder gepubliceerde opnames opgediept. Dat maakt Stad in Oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto's tot een bijzonder boek, en de eerste in zijn soort.

De zorgvuldig geselecteerde beelden in Stad in oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto's geven een indringend beeld van Amsterdammers in de jaren van oorlog en bezetting.

pro-mbooks3 : libris