In de etalage: Willem Offenberg interviewt Carolijn Visser over Selma

zaterdag 28 april 2018 15:00
In de etalage: Willem Offenberg interviewt Carolijn Visser over Selma

15:00 uur | Toegang €2,50, graag inschrijven

Willem Offenberg gaat in onze winkeletalage in gesprek met Carolijn Visser, auteur van het boek Selma, het tragische verhaal van de joodse Selma Vos in communistisch ChinaHet is het verhaal van een vrouw die in de Tweede Wereldoorlog met haar vader wordt gedeporteerd, uit de trein springt, onderduikt en na de oorlog in Cambridge haar Chinese man leert kennen. Ze vestigt zich met hem in China en komt daar terecht in de Culturele Revolutie, de bloedige zuiveringen in China eind jaren 60 en begin jaren 70. Het is een combinatie van persoonlijke-, familie- en wereldgeschiedenis. Vorig jaar won Carolijn Visser met Selma de Libris Geschiedenis Prijs, de prijs voor het beste historische boek van 2017.

In 'Selma' roept Carolijn Visser op meesterlijke wijze de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellowtravellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden. Selma Vos was de enige Nederlander die in China woorden ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat. De joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao. Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega's aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin. Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre.

Carolijn Visser (1956) reist al jarenlang over de wereld; haar speciale belangstelling gaat uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als China, Vietnam, Nicaragua en Estland. Haar reisverhalen over deze landen, zoals Buigend bamboe, Hoge bomen in Hanoi, De kapers van Miskitia, Uit het moeras en Tibetaanse perziken, laten een onafhankelijk schrijfster zien die zich aangetrokken voelt tot mensen die zich onder barre omstandigheden staande weten te houden.In 2006 verscheen Miss Concordia. Vrouwen in den vreemde, waar ze de Zeeuwse Boekenprijs voor heeft ontvangen. Oom Brian, de pitbullwerper en andere verhalen, dat in 2009 verscheen, is een verzameling korte schetsen. In elk daarvan staat iemand centraal die zij regelmatig opzoekt tijdens haar reizen. Velen van hen kent ze al decennia lang. Via deze mensen beschrijft zij de complexe wereld waarvan zij deel uitmaken. In mei 2012 verscheen Argentijnse avonden dat werd bekroond met de Bob den Uylprijs. Haar nieuwste boek, Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao, is het tragische verhaal van een levenslustige Nederlandse vrouw in communistisch China. 

pro-mbooks3 : libris