Boekenweek: Martien Frijns over Maria Austria

zaterdag 17 maart 2018 15:00
Boekenweek: Martien Frijns over Maria Austria

15:00 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt

Martien Frijns werkte drie jaar lang in het Maria Austria Instituut en het Amsterdamse Stadsarchief aan zijn boek over het het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van fotografe Maria Austria. Maria Austria is het eerste breed opgezette overzichtswerk van haar fotografie. In het boek staan een groot aantal historische fotoreportages die tot nu toe weinig of niet bekend waren. Tegelijk met het boek is er in het Joods Historisch Museum een uitgebreide expositie over haar werk te zien. 

Zaterdag 17 maart geeft Martien Frijns in De Amsterdamse Boekhandel een lezing over dit prachtige overzichtswerk dat hij maakte. 

Maria Austria wordt in Karlsbad (Bohemen) als Marie Karoline Oestreicher geboren. Zij is fotografe met een Weens fotovakdiploma en woont en werkt tussen 1937 en haar plotselinge dood in 1975 in Amsterdam. Zij is in kringen van fotografen en theater- en muziekliefhebbers vooral bekend vanwege haar theater- en podiumkunstfotografie.

Drie jaren uitgebreid en diepgravend onderzoek in het MAI (Maria Austria Instituut) en in het Stadsarchief Amsterdam levert een verrassend boek op waarin het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van deze fotografe voor het eerst bij elkaar wordt gebracht.

Tijdens haar leven waren Austria’s foto’s zeer gewild. Ze verschijnen regelmatig in dag- en weekbladen, tijdschriften, programmaboeken en jaaroverzichten. In tegenstelling tot haar vakbroeders heeft zij echter geen fotoboeken met eigen werk nagelaten. De enige brochure waarin zij een prominente plek inneemt, is Foto’ 48, de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum. In deze brochure staan onder andere foto’s van Sem Presser, Henk Jonker, Aart Klein, Ad Windig, Carel Blazer, Emmy Andriesse, Cas Oorthuys en Eva Besnyö opgenomen.
Na haar dood zijn haar foto’s nog in twee thematische fotoboeken gepubliceerd, namelijk Maria Austria (1976) met daarin vooral ‘de mooiste foto’s’, en Holland zonder haast (2001) met daarin de documentaire fotografie.

Het derde boek dat 25 januari 2018 verschijnt, is het eerste breed opgezette overzichtswerk van haar fotografie. In het boek staan een groot aantal historische fotoreportages die tot nu toe weinig of niet bekend waren, zoals: Het Achterhuis, Terugkerende joden uit Westerbork, De watersnoodramp, Ilaniah: het joodse kinderkamp, Nijmegen in verval, Josephine Baker en twee Isräel-reportages.

Tegelijk met het boek is er in het Joods Historisch Museum een uitgebreide expositie over haar werk te zien. De opening is 26 januari 2018. De tentoonstelling duurt tot 3 september 2018.

pro-mbooks2 : libris