We lopen allemaal weleens ergens tegenaan in het leven. Soms vergeten we in alle drukte wat belangrijk is of hoe we goed voor onszelf kunnen zorgen, of hebben we het gevoel dat we er helemaal alleen voor staan. Boeken kunnen helpen en ons zachtjes een duwtje in de juiste richting geven. Soms door het stellen van de juiste vragen, dan weer door het geven van (een begin van) een antwoord. De onderwerpen kunnen enorm uiteenlopen, net als de uitdagingen die we tegenkomen in het leven. Om je te inspireren nemen we je op deze pagina graag maandelijks mee in een bepaald onderwerp. Wat speelt er in de maatschappij en welke boeken sluiten hier goed bij aan? We hopen dat je hier fijne boekentips vindt en inspiratie opdoet.

Familiepatronen

‘De appel valt niet ver van de boom’, zo luidt het bekende gezegde. Genetisch en vanuit onze opvoeding krijgen we mee wat onze ouders, verzorgers en familieleden ons te bieden hebben. Waar men in de eerste helft van de 20ste eeuw de taak volbracht zag bij het voeden en kleden van kinderen, verwachten we tegenwoordig meer van onszelf en van anderen. Nieuwe psychologische inzichten bieden een compleet andere kijk op emotionele opvoeding en geërfd trauma waar de ouders van onze ouders nog geen weet van hadden. Je kunt alleen niet geven wat je zelf niet hebt ontvangen.

Juist daarom hebben steeds meer mensen de behoefte om te onderzoeken hoe ze ‘oude’ pijn uit de familielijn kunnen begrijpen en helen om vervolgens zelf andere keuzes kunnen maken. Je herkent bagage uit de familielijn bijvoorbeeld aan familietrekjes zoals negatieve overtuigingen en complexe emoties zoals conflictvermijding. Terugkijken naar je kindertijd, je emotionele opvoeding, en ook de oude pijn van verder terug in je familielijn, kan je helpen om los te laten wat niet mee hoeft naar de volgende generatie.


Boekentips
Deze boeken zijn wegwijzers voor inzicht in je eigen familiepatronen: ontdek je emotionele opvoeding (of het gebrek daaraan) met Jonice Webb, zie de invloed van je innerlijke kind op je relatie met Susanne Hühn, of ontdek de invloed van je narcistische moeder op hoe jij in het leven staat met McBride. Wil je verder kijken? Kijk dan met Thomas Hübl naar de invloed van trauma op hoe we onze cultuur vormgeven, of duik spiritueel in het diepe met Daniel Foor om de band met je eigen voorouders te onderzoeken.

Uitgelicht: Het vooroudermedicijn

Het vooroudermedicijn

Daniel Foor

€ 25,00

Het vooroudermedicijn van Daniel Foor gaat over het helen van oude pijn in de familielijn. Hoeveel weten we van het levensverhaal van onze ouders? Over onze grootouders weten we vaak al veel minder, laat staan over onze overgrootouders. Daniel Foor laat zien hoe het leven van onze voorouders doorwerkt in ons eigen leven. Voor onze persoonlijke ontwikkeling en onze gevoelens van heelheid en verbondenheid, is het belangrijk om te weten waar we vandaan komen. De oefeningen en rituelen in het boek bieden tal van manieren om het contact met je voorouders te herstellen, oude pijn en trauma’s in de familielijn op te lossen en van hen een levende aanwezigheid te maken. 

Bijzondere auteur: Thich Nhat Hanh

Het wonder van mindfulness

Thich Nhat Hanh

€ 20,99

Thich Nhat Hanh (1926-2022) was een wereldberoemde boeddhistische zenmeester, dichter, auteur, geleerde en activist, die door Martin Luther King genomineerd werd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Hij is de auteur van veel bestsellers, zoals de klassiekers Het wonder van mindfulness, Angst, Stilte, De kunst van het leven en Met zen de planeet redden.

Thich Nhat Hanh wordt wel ‘de vader van mindfulness’ genoemd – hij bracht de oosterse kunst van het bewust leven in het hier en nu naar het Westen. Een groot deel van zijn leven bracht hij door in ballingschap, vanwege zijn vredesactivisme in de Vietnamoorlog. In Frankrijk richtte hij het meditatiecentrum Plum Village op waar jaarlijks duizenden mensen naartoe komen voor meditaties en retraites. Zijn lessen zijn zowel diep gegrond in oude wijsheid als toegankelijk voor iedereen.

‘In het Westen is Thich Nhat Hanh, naast de Dalai Lama, de meest invloedrijke boeddhistische leider’ – The New York Times

 

Naast de uitgelichte onderwerpen van deze maand zijn er nog veel meer boeken binnen het genre zingeving. Hieronder vind je nog meer inspiratie!

 

pro-mbooks3 : libris