Aleid

Tan Twan Eng: The House of Doors

Weer een boek van deze auteur dat in Maleisië speelt, op het eiland Penang waar hij geboren is. En ook dit verhaal speelt zich weer af tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen en personen in de eerste helft van de vorige eeuw. De Britse auteur William Somerset Maugham heeft een belangrijke rol in het verhaal en een andere hoofdpersoon is Lesley Hamlyn, een gegoede mevrouw met veel aanzien in de high society. De twee raken bevriend met elkaar en delen gaandeweg hun geheimen en angsten en de schandalen waar ze een rol in hebben gespeeld. Een boek vol ontboezemingen, prachtig geschreven weer. 

Eleanor Catton: Birnam Wood

Na haar Booker Prize winnende boek van tien jaar geleden The Luminaries waren de verwachtingen voor dit nieuwe boek hooggespannen. Dit keer schreef Catton een razend spannend verhaal dat na een wat traag begin steeds meer tempo krijgt en waar verschillende maatschappelijk hete hangijzers voorbijkomen. Zo is er de wat wereldvreemde groep 'tuinenkrakers' die van idealisme en lievigheid aan elkaar hangen, maar ook met hun onderhuidse irritaties en ruzies. De twee centrale personen uit die groep Mira en Shelley die wat ambivalent in hun vriendschap staan. De genadeloze miljonair Robert Lemoine die met zijn geld en invloed ongegeneerd alles en iedereen naar zijn hand zet, de breedsprakige anarchistische en gelijkhebberige Tony en het oudere echtpaar Owen en Jill op wiens land het verhaal zich afspeelt. Er vallen doden, het verhaal wordt steeds complexer en het plot raast naar een enorme eindknal toe. Een beetje over de top en de lezer wat verbijsterd achterlatend. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen.

Gabrielle Zevin: Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow

Wat een fijn boek! Vriendschap en liefde, succes en tragedie, en dat allemaal tegen de achtergrond van de wereld van het gamen. Ik ben geen gamer maar vond het wel heel leuk om te lezen hoe games gemaakt worden en wat een succesvolle game nodig heeft. Geweldig. En ook thema's als ras en gender komen voorbij. Kortom een enorm rijk en veelzijdig boek.

Octavia E. Butler: Kindred

Dana wordt teruggeworpen in de tijd: van het jaar 1967 naar 1815, waar ze terecht komt in het slavernijverleden van haar voorouders. Ze moet er voor zorgen dat haar - blanke - voorvader niets overkomt waardoor de geboorte van haar - zwarte - overgrootmoeder geen gevaar loopt. Tussendoor komt ze ook af en toe weer terug in haar eigen tijd. Ik ben niet per se een liefhebber van Science Fiction maar dit boek is een klassieker in het genre (het werd geschreven in 1979) en ik vond het fascinerend en heel spannend.

Julia May Jonas: Vladimir

Ja hm, wat vind ik hier nou van? Op het omslag zou ik het boek niet uitgekozen hebben maar omdat het me werd aangeraden ben ik er toch aan begonnen. Het boek gaat over #Metoo, over obsessies, onzekerheden, liefdesperikelen en complicaties in een setting van de academische en literaire wereld en het slaat eigenlijk helemaal door. Ik heb me geërgerd aan de hoofdpersonen en ik vond de verwikkelingen behoorlijk gecompliceerd. Maar het is ook meeslepend en goed geschreven en ik heb het met plezier gelezen. Dus ik zou zeggen: probeer het vooral! 

Helena Merriman: Tunnel 29

Het verbijsterende verslag van een tunnel die in 1962 onder de Berlijnse Muur werd gegraven in de hoop daarmee Oost-Berlijners naar het westen van de stad te laten vluchten. Overal waren Vopo's en Stasi infiltranten, het werk was daarnaast ook fysiek zwaar en vroeg een hoop technische kennis. Over het stutten van de tunnel, waterafvoer, ventilatie, verlichting en zo meer. Razend spannend, wat nog versterkt wordt door de wetenschap dat dit allemaal echt was. Teruglezend kan je haast niet meer geloven dat die muur er ooit was en er zo eindeloos lang heeft gestaan. En dat het zoveel levens heeft gekost van mensen die naar het westen wilden vluchten. Alhoewel, waar oorlogen ooit geschiedenis waren op het Europese continent is het nu weer akelig actueel. Dit soort dingen kon toen gebeuren en vergelijkbare ellende vindt ook nu weer plaats.

Nog een bizar gegeven: bij het graven was een Amerikaanse televisieploeg aanwezig die opnamen maakte en er is een documentaire van gemaakt die nu nog steeds terug te zien is op Youtube. Te idioot om waar te zijn! En toch. Het boek van Merriman leest als een thriller, echt fantastisch!

Yorick Goldewijk: Films die nergens draaien

Heel soms lees ik een kinderboek. Omdat die wordt aanbevolen door collega's of omdat het een prijs heeft gewonnen. Bij dit boek was dit allebei het geval: het boek van Goldewijk won de Gouden Griffel 2022 en collega's waren er enthousiast over. Ik ook! Een verrassend en spannend verhaal van een meisje op zoek naar de waarheid over haar overleden moeder, meeslepend en ontroerend. 

Robert Galbraith: The Ink Black Heart

Inmiddels het zesde deel alweer in de serie over het detectivebureau van Cormoran Strike en Robin Ellacott. Dit keer moeten ze een moord oplossen van een vrouw die online bedreigd werd vanuit het Dark Web. Het verhaal speelt zich af in de wereld van de online games en een groot deel van de tekst zijn chats tussen anonieme spelers binnen zo'n online spel. Even wennen hoe je deze naast elkaar lopende chats moet lezen maar ik vond weer het een heerlijk spannend boek!

Moshin Hamid: The last white man

Als je ooit The reluctant fundamentalist van Hamid hebt gelezen is elk nieuw boek van hem iets om naar uit te kijken. Ook dit boek stelt niet teleur, ook al kan het niet echt tippen aan de fundamentalist. Zijn thema's zijn altijd maatschappijkritisch en schurend: in dit boek wordt de hoofdpersoon Anders, een witte man, op een ochtend wakker met een donkere huid. Eerst lijkt hij de enige in zijn omgeving die dit overkomt maar gaandeweg het boek zijn er steeds meer mensen die plotseling zwart zijn. Het boek gaat vooral over wat dit met hem en zijn omgeving doet en hoe het zijn relatie met zijn familie, zijn geliefde Oona en alle mensen om hem heen beïnvloedt. Mooi boek!

Sara Sheridan: The Fair Botanists

Als je zin hebt in een ongecompliceerd historisch verhaal zonder al te veel pretenties maar gewoon een fijne weglezer is dit je boek. Over twee ondernemende jonge vrouwen in Schotland begin 19e eeuw, een hooggeboren rijke courtisane, een botanische tuin met een Agave Americana die op het punt staat te gaan bloeien (iets dat maar eens in de honderd jaar voorkomt waardoor het zaad van deze plant veel geld waard is) het ambacht van het maken van parfum, en een mogelijk bezoek van de koning aan Edinburgh, de stad waar het verhaal zich afspeelt.  Allemaal ingrediënten voor een onderhoudend verhaal met bijzondere vriendschappen, romances, en spannende intriges.

Elif Shafak: 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World

Leila herinnert zich in de tien minuten en 38 seconden na haar dood de belangrijkste momenten uit haar onfortuinlijke leven en de hechte vrienden die ze gemaakt heeft. Vrienden die nu naar haar op zoek zijn. Een prachtig boek weer van Elif Shafak die heftige gebeurtenissen zo intens en elegant kan beschrijven.

Gelukkig heeft ze nog veel meer boeken geschreven!

Margarita Liberaki: Drie Zomers

Margarita Liberaki schreef dit boek in 1946 en inmiddels is het een klassieker in de moderne Griekse literatuur.  Nu is het eindelijk in het Nederlands vertaald door Hero Hokwerda.

Het is het verhaal van de drie zussen Maria, Infanda en Katerina die opgroeien in een dorp in de buurt van Athene in de dertiger jaren. Ze zijn heel verschillend van karakter en kijken alle drie op hun eigen eigenzinnige manier naar hun leven, hun bijzondere familie, hun verwachtingen, geheimen en gevoelens.

Het heeft de lome traagheid van de Griekse zon in zich, het is een broeierig en dromerig boek en is heel  fijn om te lezen, zeker als je toevallig in Griekenland zit.

Matthieu Aikins: The Naked don't fear the Water

Natuurlijk weten we het allemaal: tolken die Afghanistan niet uit kunnen, Syriërs  op de vlucht voor de oorlog in hun land, drenkelingen in zee, mensonterende omstandigheden in vluchtelingenkamp Moria, smokkelaars, mensenhandelaren en nog eindeloos veel meer hobbels die mensen op de vlucht voor oorlog en geweld voor hun kiezen krijgen.

De Canadese journalist Matthieu Aikins  is undercover meegegaan met zijn Afghaanse tolk en vriend Omar op zijn vlucht uit Afghanistan. Dit ooggetuigenverslag leest als een roman terwijl je weet dat het allemaal werkelijkheid is. Huiveringwekkend!

Michelle Zauner: Crying in H Mart

Na het overlijden van haar Koreaanse moeder is Michelle Zauner ontroostbaar. Een van de raakpunten die zij met haar moeder had is het eten dat haar moeder voor haar kookte. Ze stort zich in haar rouw op het leren koken zoals haar moeder dat kon en beschrijft dat zo beeldend dat je de gerechten bijna kunt ruiken en proeven. Het water loopt je in de mond. En nu heb ik een onweerstaanbare drang om ook Koreaans te leren koken.

Naast een ontroerende ode aan haar moeder, hun moeizame verstandhouding en haar intense verdriet na haar ziekte en overlijden is dit boek dus ook zeer inspirerend voor mensen die van koken en lekker eten houden.

Claire Keegan: Small Things like These

Mooie novelle over een donkere episode uit de - ook nog zeer recente - Ierse geschiedenis. De Magdalene Laundries waren tehuizen waar ‘gevallen vrouwen’ onder beestachtige omstandigheden te werk werden gesteld. Met dit boek schreef Keegan een aanklacht tegen misdaden die gepleegd zijn in naam van de kerk. Het is een aangrijpend verhaal over de moed om de juiste keuzes te maken, vol compassie en prachtig geschreven.

Ze was met dit boek terecht genomineerd voor de Man Booker Prize 2022.

Hanya Yanagihara: To Paradise

Als je bedenkt dat ik niet van dikke boeken houd is het feit dat ik dit boek van bijna 700 pagina’s uit heb gelezen op zich al een aanbeveling. En het is echt een goed boek - of eigenlijk drie boeken – waarvan vooral het derde boek, dat speelt in 2093, diepe indruk op me maakte. Waar ik het eerdere boek van Yanagihara – A Little Life - niet heb uitgelezen omdat ik me totaal niet kon inleven in de hoofdpersoon kon ik dit wel met de belangrijkste personages uit dit derde deel: de jonge vrouw Charlie en haar grootvader.  Ik ging van ze houden en voelde echt met ze mee. Dit derde en dikste deel van het boek maakte ook grote indruk omdat het een dystopische wereld beschrijft na diverse pandemieën en na verwoestende opwarming van de aarde. Heel geloofwaardig en beangstigend. En niet vrolijk stemmend.  Het is een hele kluif maar ik vond het een geweldig boek!

Auke Hulst: De Mitsukoshi Troostbaby Company

Het is moeilijk om iets eenduidigs over dit boek te zeggen. Het is zo goed geschreven, het is zo raar, zo dik en zo meeslepend. Met een boek in een boek, verschillende tijdlijnen en een hoofdpersoon die daartussenin heen en weer tijdreist, het robotmeisje Scottie dat heel geloofwaardig menselijk en ontroerend is, een enorm problematische relatie van de (een) schrijver met zijn grote liefde en ook jammer genoeg wat al te uitgebreide uitweidingen hier en daar waar ik wel ongeduldig van werd. Ook de hoeveelheid sex vond ik wat over de top, op een gegeven moment voegde het voor mij niet echt meer iets toe. En toch: het zit zo goed in elkaar en leest zo vlot weg dat ik de ruim 600 pagina’s met plezier gelezen heb. Dus: weet waar je aan begint en lees het vooral!

Elif Shafak: The Island of Missing Trees

Een wondermooi boek dat begint tijdens de burgeroorlog op Cyprus en jaren later eindigt in Londen. Een boek over liefde en rouw, afkomst en wortels, en over bomen. Met een vijgenboom als personage dat observeert en staat voor het ontheemde bestaan van vluchtelingen en mensen die in ballingschap leven. Magisch en vol compassie.

T.C. Boyle: Talk to me

Aimee - een jonge in zichzelf gekeerde studente - gaat zorgen voor Sam, een chimpansee waar wetenschappelijk onderzoek mee wordt gedaan. Onderzocht wordt wat de intelligentie en de communicatieve vaardigheden van mensapen is. Sam communiceert met gebarentaal en is daarmee een bezienswaardigheid. De band de Aimee en Sam met elkaar krijgen is zo hecht en liefdevol dat als het onderzoek wordt stilgelegd ze tot het uiterste gaat om voor Sam te kunnen blijven zorgen.

Een boek vol getroubleerde zielen, je ziet van alles ontsporen en het grijpt je bij de keel. Heftig en prachtig! 

Jennifer Nansubuga Makumbi: The First Woman

Een prachtig en ontroerend boek over Kirabo, een eigenwijs en ondernemend meisje dat opgroeit bij haar grootouders omdat haar moeder direct na haar geboorte verdwenen is. Het boek staat vol kleine wijsheden, verrassende observaties en is ook af en toe heel geestig.

Een boek ook over vrouwen in het Oeganda van Idi Amin: moeders, dochters, zusters, vriendinnen, rivalen…

Ik vond het fantastisch!

Louise Erdrich: The Night Watchman

Louise Erdrich heeft Chippewa (Indiaanse) wortels en dit verhaal is gebaseerd op de strijd die haar grootvader in 1953 voerde om te voorkomen dat een nieuwe wet –  ‘Emancipation Bill’ – zou worden aangenomen waarbij indianen hun historische grondrechten zouden kwijtraken.

De Night Watchman voert een vergelijkbare strijd en vertelt daarnaast het verhaal van een aantal bewoners van de Turtle Mountain Reservation. Een prachtig boek weer van Erdrich en als altijd ook weer een aanklacht tegen de ongelijke kansen en rechten van de Indiaanse bevolking in Amerika.

Een aanrader waarmee ze terecht de Pulitzer Prize 2021 heeft gewonnen!

Dara McAnulty: Diary of a Young Naturalist

Een fantastisch boek. Dara is een autistische jongen die dit dagboek schreef toen hij vijftien was en het is zo rijk van taal, alles aan de natuur fascineert hem buitengewoon en hij is ontwapenend openhartig over zijn autisme. Over de onveiligheid van de mensenwereld en hoe hij zich in de natuur helemaal kan verliezen. Hij weet er dan ook verbluffend veel van. Inmiddels is hij op zijn zeventiende een gevierd natuurbeschermer en milieu-activist.

Echt een heel bijzonder boek!

R.C. Sherriff: The Fortnight in September

Wat is er op vakantie nou heerlijker dan lezen over een gezin (vader, moeder en twee jongvolwassen kinderen) dat op vakantie gaat. Een boek geschreven in de dertiger jaren waar toch heel veel herkenbaars in zit. Hoe ze genieten van hun twee weken aan de Engelse kust en ieder met hun eigen zorgen en overdenkingen. Luchtig geschreven en toch met een diepgang en humor die je bijblijft. Een vrolijkstemmend en ontroerend boek. Het ultieme vakantieboek!

Barbara Kingsolver: Flight Behaviour

Dit boek schreef Barbara Kingsolver al in 2012 en helaas is het alleen maar actueler geworden. Met als hoofdthema de klimaatverandering, verweven in een verhaal over een jonge boerin in de binnenlanden van Texas die een onverklaarbaar natuurverschijnsel op haar land ontdekt. Het is het verhaal van deze Dellarobia Turnbow: in een moeizaam huwelijk, een kille verhouding met haar schoonfamilie, en met haar twee jonge kinderen waar ze alles voor opzij zet. De komst van een team wetenschappers die het natuurverschijnsel komen onderzoeken zet haar leven op z’n kop.

Als altijd is Kingsolver weer scherp, kritisch en ook heel liefdevol. Een prachtig boek!

John Ironmonger: The Whale at the End of the World

Als het aan mij ligt wordt dit hét feelgood boek van 2020. Geschreven in 2015, dus niet geïnspireerd op COVID19 maar er komt wel een pandemie in voor. Dit is echter niet het hoofdverhaal. Vooral gaat het over het goede in de mens, ook in barre omstandigheden. En wie heeft daar op dit moment nou géén behoefte aan? Het gaat over de systeemanalist uit de City of London die op mysterieuze wijze naakt aanspoelt bij een klein dorpje aan de kust van Cornwall en hoe hij liefdevol door deze kleine gemeenschap wordt opgenomen. Een hartverwarmend en blij boek! En o ja, er komt ook nog een walvis in voor.

Tan Twan Eng: The Garden of Evening Mists

Geen wonder dat dit boek een paar jaar geleden genomineerd was voor de Man Booker Prize! Subtiel en fijngevoelig ondanks oorlogsgeweld en ellende, een verhaal met vele lagen rondom de zojuist gepensioneerde Chinese rechter Teoh Yun Ling en haar jarenlange bijzondere relatie met de Japanse tuinontwerper Aritomo die zich heeft teruggetrokken in zijn ‘Garden of Evening Mists’ in de binnenlanden van Maleisië. Prachtig!

Max Porter: Lanny

Weer een bijzonder boek van Max Porter die eerder het prachtige ‘Grief is the thing with feathers’ schreef. Het verhaal van Lanny speelt zich af in een dorp ergens in Engeland, een heel gewoon dorp waar Lanny met zijn ouders woont, waar hij les krijgt van de excentrieke oude kunstenaar Mad Pete en waar Dead Papa Toothwort (een parasitaire plant) al eeuwenlang leeft en alles wat zich in het dorp afspeelt observeert en becommentarieert. Dit laatste in flarden tekst die geen concreet onderdeel van het verhaal vormen maar wel het mysterieuze verleden en heden van Engeland weergeven. Een ongewoon boek weer, een beetje vreemd,  maar vooral wondermooi!

Ik las het Engelse origineel, het boek is ook vertaald.

Barbara Kingsolver: Unsheltered

Dit boek heeft twee verhaallijnen die zich allebei afspelen in dezelfde wijk maar in verschillende tijden.

Eind negentiende eeuw is daar Thatcher, leraar op een middelbare school die uitgesproken opvattingen heeft over de evolutie. Hij raakt bevriend met Mary Treat die haar tijd ver vooruit is als vrouwelijke wetenschapster.

Het andere verhaal speelt zich af in het heden en gaat over Willa met haar gezin dat ze ondanks allerlei tegenslagen bij elkaar probeert te houden.

En natuurlijk hebben die twee verhalen van alles met elkaar te maken en dat wordt al lezend steeds duidelijker

Ik vind Kingsolver een prachtige schrijfster, en zo’n splitsing in twee verhalen die om en om per hoofstuk weer switchen vind ik wel moeizaam lezen. Dus dit boek van haar vond ik soms wel wat taai, maar toen ik het uiteindelijk uit had overheerste toch vooral het gevoel dat ik een prachtig en ontroerend en ook geestig boek gelezen  had. Het was de inspanning meer dan waard!

Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa

Ik hou niet van dikke boeken maar hier heb ik een uitzondering gemaakt.  Wat een meeslepend en spannend boek  over kunst, liefde, Europa, politiek, toerisme, vluchtelingen en nog veel meer, en natuurlijk is Pfeijffer zelf hoofdpersoon. Het is actueel en geëngageerd en zeer vlot geschreven. Fantastisch!

Sally Rooney: Normal People

Ingetogen boek over Connell en Marianne, een onverwachte match tussen een introvert meisje uit een rijk milieu en de populaire zoon van de schoonmaakster. Hun vriendschap, liefde en verwantschap en hun ongemak in het leven wordt zeer mooi beschreven door Rooney. Normal People zullen ze nooit worden.

Louise Erdrich: LaRose

Het gegeven van boetedoening naar oud Indiaans gebruik levert een verbijsterend verhaal op en een beeldschone roman over familie, verlies, rouw en vergeving.

 

Marente de Moor: Foon

Intrigerend en ook tamelijk onbegrijpelijk boek, maar dat komt misschien omdat Nadja en Lev de grip op hun omgeving en hun leven steeds meer kwijtraken. Vaak weet je niet of je hun herinneringen leest of hun verbeelding. En wat is toch dat mysterieuze geluid? Foon. Prachtig boek!

Peter Middendorp: Jij bent van mij

Onnavolgbaar knap gedaan, dit boek. Peter Middendorp is in het hoofd en hart van de moordenaar van Marianne Vaatstra gaan zitten en heeft een zeer invoelbare reconstructie van dit tragische waargebeurde verhaal geschreven. Hulde!

Jesmyn Ward: Sing, unburied, sing

Indringend portret van een familie op drift, met een verslaafde moeder, een vader die net uit de gevangenis vrijkomt en twee jonge kinderen. Op weg naar huis waar de oude grootvader zorgt voor zijn vrouw die op sterven ligt, en achtervolgd door twee dode zielen die geen rust kunnen vinden. Huiveringwekkend prachtig!

Min Jin Lee: Pachinko

Mooie familiesage van vier generaties Koreanen, door omstandigheden wonend in Japan, een land dat hen vijandig gezind is en hen als tweederangs burgers beschouwt. Wat ze ook doen en hoe ze zich ook aanpassen.

Heerlijk boek over uithoudingsvermogen en overlevingskracht!

Joyce Carol Oates: A Book of American Martyrs

Ik lees heel veel Engelse boeken en toch had ik nog nooit iets van Joyce Carol Oates gelezen terwijl ze inmiddels een veertigtal titels op haar naam heeft staan. Vandaar dat ik deze Book of American Martyrs ben gaan lezen over een abortusarts die vermoord wordt door een godsdienstig man die ervan overtuigd is dat hij dit in opdracht van Jezus gedaan heeft. Een wrang thema, en een heel heftig boek. Uiteindelijk gaat het behalve over deze twee mannen vooral over hun beider dochters die getekend door deze verwoestende gebeurtenis voor altijd met elkaar verbonden zijn. Heel aangrijpend!

 

Jon McGregor: Reservoir 13

Jaren geleden al trof Jon McGregor me met zijn prachtige stijl in zijn debuut ‘If Nobody Speaks of Remarkable Things’ in 2002. Na diverse romans is er nu zijn ‘Reservoir 13’.

Een jong meisje wordt vermist na een wandeling op de Moors, het dorp speurt de omringende heuvels af. Het dorpsleven, ontwricht door deze gebeurtenis, ontvouwt zich jaar na jaar met een terloopsheid die oppervlakkig aandoet maar elke zin in dit boek heeft diepgang. Het leven van de dorpelingen gaat door: geboorte, ziekte, dood, liefde, scheidingen en zich herhalende rituelen, het vuurwerk dat het einde en het begin van elk jaar markeert, het werk op het land en met het vee dat altijd maar doorgaat, mensen die vertrekken en weer terugkeren. Plant, dier en mens bewegend op het ritme van de natuur, de seizoenen die komen en gaan. Goudhaantjes die nestelen in coniferen, reigers op jacht, vleermuizen overwinterend in de toren van de kerk, beukenbomen die nieuw blad krijgen en weer verliezen, kramsvogels die wegtrekken en weer terugkeren…

En net als zoveel repeterende cycli komt ook het vermiste meisje steeds weer voorbij: waar is ze, wat is er met haar gebeurd? Het laat de mensen nooit meer los.

Het verhaal kabbelt door in een verraderlijke terloopsheid maar intussen komen er werelden aan diepgang voorbij. Wat een geraffineerde stijl, wat een bijzonder boek! Eigenlijk is alles wat ik over dit boek zeg lomp, lees het liever zelf.

 

Arundhati Roy: The Ministry of Utmost Happiness

Twintig jaar nadat ze mij van mijn sokken blies met haar God of Small Things komt Arundhati Roy eindelijk met haar langverwachte tweede roman. 
Het boek schetst een ontluisterend beeld van India met al haar corruptie, misstanden, willekeur, armoede en de eindeloze strijd tussen hindoes en moslims en de bovengrondse en ondergrondse gevechten om Kashmir. Een verhaal opgebouwd uit veel losse delen, scherpe observaties, onderkoeld, grimmig en ook vaak heel geestig. Rondom twee centrale personages: Anjum de Hijra - transgender - die op een begraafplaats in Delhi woont, en de mysterieuze ongrijpbare Tilottama en de drie mannen die van haar houden. En dan is er nog een baby, een vondeling, die Tilo en Anjum samenbrengt. Fascinerend, rijk boek, prachtig van taal en eigenlijk te vol om met een keer lezen te bevatten. Toen ik het uit had ben ik meteen opnieuw begonnen, dit boek een tweede keer lezen is zeer aan te bevelen! Twee keer fantastisch.

Murat Isik: Wees onzichtbaar

De kleine Turkse Metin vlucht met zijn moeder,  zusje en  tirannieke vader naar Nederland en groeit op in de Bijlmer. Een soepel en meeslepend geschreven boek over zijn jeugd en schooltijd, de weerbarstige familie en zo’n vijftien jaar geschiedenis van de Bijlmeermeer. Een boek en een jongen om in je hart te sluiten!

Moshin Hamid: Exit West

Na zijn verbluffende boek  ‘The Reluctant Fundamentalist’ is dit de nieuwe roman van Moshin Hamid waarin hij de verknipte wereld van vluchtelingen weer onnavolgbaar en scherpzinnig weet te treffen. Gevat in een verhaal over twee geliefden die samen steeds weer via onzichtbare deuren in andere werelden terechtkomen. Wát een schrijver!

Clarice Lispector: The Hour of the Star

Niemand kan (bij mijn weten) zo compact en trefzeker schrijven als Clarice Lispector.  Iedere zin, ieder woord heeft een lading die steeds weer verrast en overrompelt. Deze novelle was het laatste boek dat verscheen voor haar overlijden en schetst de dieptreurige wereld van het meisje Macabéa in de krottenwijken van Rio de Janeiro .

Gelukkig is haar werk, dat oorspronkelijk in het Braziliaans verscheen, nu opnieuw in de aandacht. Eerst een paar jaar geleden al in Engelse vertaling en nu dan eindelijk ook in het Nederlands. Wat een superieure schrijfster!

pro-mbooks2 : libris