David

 

Schilthuizen & Vonk: Wie wat bewaart

Het lijkt wel alsof Sinterklaas al is aangebroken, met deze prachtige uitgave. Professor Schilthuizen en professor (jawel...) Freek Vonk hebben samen een rijk geïllustreerd overzicht gemaakt van twee eeuwen Nederlandse natuurgeschiedenis, van de eerste kleine privéverzamelingen, in Leiden bewaard gebleven originele Darwinvinken, keizerlijke krabben en koloniale plantkunde tot opgegraven oermensen, kwallen, insecten en avontuurlijke ontdekkingsreizen. Serieus, hilarisch, spannend, interessant: een prachtig cadeauboek!

Ton Denters: Stadsflora van de lage landen

Er bestonden natuurlijk al vele gidsen over exotische planten, orchideeën, cactussen, grassoorten, en wat al niet vegetatiefs, maar is er ooit eerder een boek over de planten in onze eigen grote steden gepubliceerd? Die gids is er nu, en wat voor één... rijk geïllustreerd inclusief omgevingsfoto's, worden honderden van de meest uiteenlopende plantensoorten behandeld, van kleine rupsklaver, knopige ooievaarsbek en stijf hardgras tot beklierde nachtschade en Spaanse dravik, alles heel praktisch op kleur gerangschikt. Op verhelderende plattegrondjes worden verschillende stadswandelingen voorgesteld. Het forse boek (448 pp) is stevig ingenaaid, om enthousiast gebruikt te kunnen worden. Wat een heerlijke natuurgids, dat laatste gaat dus zeker lukken!

Stephan Vanfleteren: Present

Zojuist verschenen, het nieuwe overzichtswerk van de Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren. En wàt voor overzicht is het geworden! Zoals we van Vanfleteren kennen, staat het boek boordevol gloedvolle, kleurrijke zwart-witfoto's, groot afgedrukt, de een nog indrukwekkender dan de ander. Portretten, lichamen, naakten, gezichten, ogen, ledematen, alles wat er maar fascinerend is aan de moderne mens komt terecht op zijn gevoelige plaat. Ingenaaid, gebonden, en (heel sjiek), zonder stofomslag, met een strakke oranjerode belettering op de donkerolijfgroene kaft. De nieuwe Vanfleteren, 69,- euro, nu al een collector's item!

Jonathan Bikker: Rembrandt. Biografie van een rebel

Een nieuwe Rembrandt!

Dit jaar, Rembrandts 350ste sterfjaar, verschijnen er weer heel wat mooie, grote, kleine, eenvoudige of juist dure boeken over onze beroemdste Nederlandse kunstenaar uit de Gouden Eeuw. Ook kunsthistoricus Jonathan Bikker draagt hieraan bij, met zijn biografie Rembrandt. Biografie van een rebel. Los van de tekst, die vlot maar onderlegd geschreven is, valt dit boek vooral op door zijn prachtige vormgeving. Dat verbaast niets, want deze is van de hand van Irma Boom, Nederlands grootste boekkunstenaar. Afwisselend gedrukt op glanzend, karton- en glad papier is het alleen al een tactiel genot om door te bladeren. Wat een feest, deze rebelse Rembrandt, nieuw, voor slechts 25,- euro!

 

Jan Six: Rembrandts portret van een jonge man

Wat een vondst! Een jonge Jan Six ontdekt een oude Rembrandt, dankzij scherpe ogen, grote kunstzin en flink wat doorzettingsvermogen. 'Portret van een jonge man', zoals Jan Six het nieuw ontdekte schilderij noemt, is inmiddels schoongemaakt, gerestaureerd, en ziet er weer prachtig uit. Veilinghuis Christie's, dat het doek niet als een Rembrandt herkende en daarom voor een relatief schijntje kwijtraakte, zal zich van spijt de haren uit het hoofd trekken. Hoe, waarom en wanneer alles is gebeurd, is te lezen in een spannend geschreven en rijk geïllustreerd boek over het nieuwe oude schilderij, Rembrandts Portret van een jonge man, geschreven door, vanzelfsprekend, Jan Six zelf, de gelukkige ontdekker....nu in de boekwinkel:

pro-mbooks3 : libris