Hans

Robbert Welagen: Raam, sleutel

Dit is al de negende roman van de auteur Robbert Welagen en ik had nog nooit iets van hem gelezen. Tot nu dus! Wat een geweldig boek is dat. Spannend en broeierig en vol van literatuur. Lezen!

Nico Dros: Willem die Madoc maakte

Deze kloeke historische roman neemt je mee door het middeleeuwse Europa van de twaalfde eeuw. Het is een heel stoere raamvertelling die begint met een verborgen manuscript in een middeleeuws handschrift en al snel reis je met een jongeling over het continent. Er wordt gevochten en gevreeën en gezopen. Het is een heerlijk boek.

5 bollen in de NRC.

Corine Nijenhuis: Waddenwolf

De Waddenwolf van Corine Nijenhuis vertelt de geschiedenis van Jonkheer Pieter Teding van Berkhout die de Waddenzee ten zuiden van Ameland droog wil leggen. Het wordt een onmogelijk project en dat weet je natuurlijk van tevoren. Maar Pieters ontwikkeling van een keurige jongen tot een ploeteraar in de modder van het wad is geweldig!

David Benioff: Stad der dieven

Stad der dieven van David Benioff is een bijzonder boek. Het begint erg geestig. Twee jonge kerels gaan in 1942 in een belegerd Leningrad op zoek naar een dozijn eieren. Een onmogelijke opdracht! Van geestig wordt het verhaal spannend en harder maar het houdt zijn luchtige toon. Wat een geweldig boek!

Charles-Ferdinand Ramuz: De grote angst in de bergen

Dit boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1926 in het Frans. De auteur is zo goed als vergeten en het is mooi dat deze roman nu weer verkrijgbaar is. Het gaat over een kleine gemeenschap in de bergen die volledig afhankelijk is van hun koeien. Als de dorpsraad besluit om een groep herders met de koeien naar een hoog gelegen alm te laten gaan voel je als lezer al dat dat misschien niet zo’n goed plan is. Prachtig en deemster.

Nick Hunt: Waar de wind waait

Nick Hunt is gefascineerd door de winden die door Europa waaien zoals de Helm in Engeland, de Bora over de Balkan en Föhn en Mistral door de Alpen. Hij volgt de winden door ruige gebieden en zo krijg je een beeld van de cultuurgeschiedenis van Europa. Prachtboek!

Dave Eggers: De Parade

In deze korte roman weet Eggers je weer binnen 5 pagina’s te grijpen en je tot het einde toe vast te houden. Het verhaal gaat over twee mannen die in een Afrikaans land een weg moeten asfalteren. De ene man wordt Vier genoemd, de andere Negen. Al gauw blijken het twee volledig verschillende kerels te zijn en je vraagt je als lezer al snel af of het wel gaat lukken, de samenwerking tussen die twee. Beklemmend!

Min Jin Lee: Pachinko

Er zijn van die boeken, die pak je vast, die blader je door en je voelt dat het goed zit. Je denkt misschien dat het boek een tikkie dik is, dat het teveel tijd gaat kosten. Maar als je twintig bladzijden op weg bent blijkt het al niet weg te leggen.

Philip Dröge: Pelgrim

Dit is het verhaal van Christiaan Snouck Hurgronje die eind 19e eeuw géén zin had zijn vader op te volgen als dominee. Daarom verdiept hij zich helemaal in de Islam en vertrekt naar Mekka. Later lijkt hij zich te bekeren maar een zeker dubbelleven blijft hem omgeven. Het boek is spannend, historisch en leest geweldig!

Mathijs Deen: Over oude wegen

 

In 'Over oude wegen' vertelt Mathijs Deen een heel divers geschiedenisverhaal. Met oude doorgaande wegen als kapstok leidt hij ons door het Europa van 600.000 jaar geleden tot ongeveer nu. Geschiedenis die leest als een trein.

Sadegh Hedayat: De blinde uil

Lees dit boek om de sfeer die er uit spreekt. Lees het om de eeuwige thema's die het beschrijft. Lees dit boek omdat het prachtig is.

Christoph Ransmayr: Cox of het verglijden van de tijd

Vergezeld door drie van zijn meest begaafde edelsmeden en instrumentenmakers reist de Engelse meesterklokkenmaker Alister Cox eind 18e eeuw naar China. Ze gaan op uitnodiging van Qiánlóng, de keizer van China, die wil dat ze een reeks uitzonderlijke en unieke klokken voor hem bouwen die de verschillende snelheden van het verglijden van de tijd meetbaar maken: bij gelukkige mensen, bij kinderen, bij geliefden, bij mensen in doodsnood.

Deze roman is een kleurrijk en spannend verhaal over vergankelijkheid en geheimen, en over de raadselachtige overeenkomst tussen mensen uit verschillende culturen.

Jens Christian Grøndahl: Vaak ben ik gelukkig

Grøndahl, vaak ben ik gelukkig is de nieuwste roman van deze Deense auteur. Het is een kleine prachtige roman waarin scherp en liefdevol een huwelijk wordt beschreven. Géén doorsnee huwelijk maar een waarin liefde en vriendschap, geheimen en jaloezie allemaal een grote rol hebben.

Ellinor, de verteller, maakt een reconstructie van haar leven in een prachtig verhaal met een deels harde, deels melancholieke introspectie maar ook met een verkwikkend herkenbare maatschappijkritiek.

McCullers: De ballade van het treurige café

Een klassieker! Magistraal hoe de auteur in honderd pagina's een verhaal rond krijgt van liefde, verraad en wraak. Prachtig!

Stefan Hertmans: De bekeerlinge

Lukt het Stefan Hertmans om na 'Oorlog en Terpentijn' weer een zó pakkende roman te schrijven? Ja dus!

Met De Bekeerlinge heb je een roman in handen vol liefde, spanning, teleurstelling en véél meer. De roman heeft twee verhaallijnen. De eerste speelt in de elfde eeuw in een chaotisch Europa waar een adellijke jonge vrouw met haar Joodse geliefde naar de Provence trekt. In de tweede verhaallijn reist een auteur die wel sprekend op Hertmans lijkt, deze tocht anno nu na en levert jou als lezer commentaar op de periode van eeuwen geleden. Prachtboek!

 

Pierre Jarawan: De zoon van de verhalenverteller

De zoon van de verhalenverteller is een spannende familiegeschiedenis en vertelt over de verscheurdheid van migranten tussen hun oude en nieuwe vaderland. De jonge Samir is acht jaar als zijn vader verdwijnt uit zijn leven. Twintig jaar later vertrekt hij uit Duitsland naar Beiroet om te onderzoeken of hij een spoor van zijn vader kan oppikken. Zijn enige houvast zijn de verhalen die zijn vader vroeger aan hem vertelde én een oude foto van hem. Mooi!

Auke Kok: 1936 – Wij gingen naar Berlijn

Met ‘1936 Wij gingen naar Berlijk’ won Auke Kok de Nico Scheepmakerprijs voor het beste sportboek van 2017. Het boek gaat over de Olympische Spelen van dat jaar, door velen gezien als een propagandastunt waarmee Hitler en Goebbels de wereld zand in de ogen wilden strooien. Auke Kok hangt zijn verhaal op aan twee Nederlandse toppers: Rie Mastenbroek de zwemster en Tinus Osendarp de sprinter en volgens de Duitsers de snelste blanke man van de wereld.

Spannend, mooi en interessant!

pro-mbooks3 : libris