Hans

Helena Merriman: Tunnel 29

Tunnel 29 is een nauwgezette reconstructie van een ontsnapping van 29 mensen uit Oost-Berlijn. Als de Berlijnse muur net is gebouwd begint een aantal studenten met het graven van een tunnel van West naar Oost. Als ze meer materiaal nodig hebben, om dat technisch voor elkaar te krijgen, springt een Amerikaanse TV-maatschappij bij op voorwaarde dat zij mogen filmen.
Razend spannend en -bijna- helemaal historisch. Prachtig.

Mark H. Stokmans: Land van Echo’s

Neem vijf dagen vrij en lees dit boek. Een geweldige brede roman over vriendschap, liefde, doorzettingsvermogen en nog veel meer. Mooi uitgegeven en ligt lekker in de hand. Da’s ook belangrijk.

Mathijs Deen: De Hollander

Deen schreef al een aantal boeken die vooral met geschiedenis te maken hebben. Met zijn nieuwe boek ‘De Hollander’ kiest hij voor een heel ander genre. Het is namelijk een spannende policier die speelt in het Waddengebied. Er spoelt een lijk aan en wij volgen de zoektocht naar de dader.

Heel goed gedaan!

Bert Wagendorp: Phoenix

Dit is het verhaal van een gezin uit de buurt van Winterswijk dat halverwege de 19e eeuw naar Amerika trekt. De focus komt te liggen op Abel Sikkink, een van de zoons, die journalist wordt in New York. Historisch, meeslepend en prachtig. Ik kijk uit naar de volgende twee delen van deze trilogie.

Claudio Morandini: Sneeuw, hond, voet

Een klein, geestig maar ook hard verhaal over een senior in de bergen van Italië.

O ja, er komt ook nog een hond langs die maar niet weg wil en ook nog een vervelende opzichter die heel irritant is.

Het is een prachtig en ook verwarrend verhaal

Toine Heijmans: Zuurstofschuld

Dit boek gaat over klimmen en bergen en touwen maar zeker niet alleen. Het gaat ook over vriendschap en hoogten en keuzes maken en wat de hoogte met je doet. Zuurstofschuld is de winnaar van de Boekhandelsprijs 2022. Geweldig!

 

Auke Hulst: De Mitsukoshi Troostbaby Company

Hier vertelt de auteur over het verdriet om een ongeboren kind. Om dat te compenseren koopt de hoofdpersoon - Auke van der Hulst - in Japan een robotkind. Binnen de roman komen ook nog tijdreizen voor maar het verhaal blijft dicht onder je huid. Wat een prachtig boek!

Robbert Welagen: Raam, sleutel

Dit is al de negende roman van de auteur Robbert Welagen en ik had nog nooit iets van hem gelezen. Tot nu dus! Wat een geweldig boek is dat. Spannend en broeierig en vol van literatuur. Lezen!

Nico Dros: Willem die Madoc maakte

Deze kloeke historische roman neemt je mee door het middeleeuwse Europa van de twaalfde eeuw. Het is een heel stoere raamvertelling die begint met een verborgen manuscript in een middeleeuws handschrift en al snel reis je met een jongeling over het continent. Er wordt gevochten en gevreeën en gezopen. Het is een heerlijk boek.

5 bollen in de NRC.

Corine Nijenhuis: Waddenwolf

De Waddenwolf van Corine Nijenhuis vertelt de geschiedenis van Jonkheer Pieter Teding van Berkhout die de Waddenzee ten zuiden van Ameland droog wil leggen. Het wordt een onmogelijk project en dat weet je natuurlijk van tevoren. Maar Pieters ontwikkeling van een keurige jongen tot een ploeteraar in de modder van het wad is geweldig!

David Benioff: Stad der dieven

Stad der dieven van David Benioff is een bijzonder boek. Het begint erg geestig. Twee jonge kerels gaan in 1942 in een belegerd Leningrad op zoek naar een dozijn eieren. Een onmogelijke opdracht! Van geestig wordt het verhaal spannend en harder maar het houdt zijn luchtige toon. Wat een geweldig boek!

Charles-Ferdinand Ramuz: De grote angst in de bergen

Dit boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1926 in het Frans. De auteur is zo goed als vergeten en het is mooi dat deze roman nu weer verkrijgbaar is. Het gaat over een kleine gemeenschap in de bergen die volledig afhankelijk is van hun koeien. Als de dorpsraad besluit om een groep herders met de koeien naar een hoog gelegen alm te laten gaan voel je als lezer al dat dat misschien niet zo’n goed plan is. Prachtig en deemster.

Dave Eggers: De Parade

In deze korte roman weet Eggers je weer binnen 5 pagina’s te grijpen en je tot het einde toe vast te houden. Het verhaal gaat over twee mannen die in een Afrikaans land een weg moeten asfalteren. De ene man wordt Vier genoemd, de andere Negen. Al gauw blijken het twee volledig verschillende kerels te zijn en je vraagt je als lezer al snel af of het wel gaat lukken, de samenwerking tussen die twee. Beklemmend!

Min Jin Lee: Pachinko

Er zijn van die boeken, die pak je vast, die blader je door en je voelt dat het goed zit. Je denkt misschien dat het boek een tikkie dik is, dat het teveel tijd gaat kosten. Maar als je twintig bladzijden op weg bent blijkt het al niet weg te leggen.

Philip Dröge: Pelgrim

Dit is het verhaal van Christiaan Snouck Hurgronje die eind 19e eeuw géén zin had zijn vader op te volgen als dominee. Daarom verdiept hij zich helemaal in de Islam en vertrekt naar Mekka. Later lijkt hij zich te bekeren maar een zeker dubbelleven blijft hem omgeven. Het boek is spannend, historisch en leest geweldig!

Sadegh Hedayat: De blinde uil

Lees dit boek om de sfeer die er uit spreekt. Lees het om de eeuwige thema's die het beschrijft. Lees dit boek omdat het prachtig is.

Jens Christian Grøndahl: Vaak ben ik gelukkig

Grøndahl, vaak ben ik gelukkig is de nieuwste roman van deze Deense auteur. Het is een kleine prachtige roman waarin scherp en liefdevol een huwelijk wordt beschreven. Géén doorsnee huwelijk maar een waarin liefde en vriendschap, geheimen en jaloezie allemaal een grote rol hebben.

Ellinor, de verteller, maakt een reconstructie van haar leven in een prachtig verhaal met een deels harde, deels melancholieke introspectie maar ook met een verkwikkend herkenbare maatschappijkritiek.

McCullers: De ballade van het treurige café

Een klassieker! Magistraal hoe de auteur in honderd pagina's een verhaal rond krijgt van liefde, verraad en wraak. Prachtig!

Stefan Hertmans: De bekeerlinge

Lukt het Stefan Hertmans om na 'Oorlog en Terpentijn' weer een zó pakkende roman te schrijven? Ja dus!

Met De Bekeerlinge heb je een roman in handen vol liefde, spanning, teleurstelling en véél meer. De roman heeft twee verhaallijnen. De eerste speelt in de elfde eeuw in een chaotisch Europa waar een adellijke jonge vrouw met haar Joodse geliefde naar de Provence trekt. In de tweede verhaallijn reist een auteur die wel sprekend op Hertmans lijkt, deze tocht anno nu na en levert jou als lezer commentaar op de periode van eeuwen geleden. Prachtboek!

 

Pierre Jarawan: De zoon van de verhalenverteller

De zoon van de verhalenverteller is een spannende familiegeschiedenis en vertelt over de verscheurdheid van migranten tussen hun oude en nieuwe vaderland. De jonge Samir is acht jaar als zijn vader verdwijnt uit zijn leven. Twintig jaar later vertrekt hij uit Duitsland naar Beiroet om te onderzoeken of hij een spoor van zijn vader kan oppikken. Zijn enige houvast zijn de verhalen die zijn vader vroeger aan hem vertelde én een oude foto van hem. Mooi!

pro-mbooks2 : libris