Naomi

Cecile Korevaar: Thuis draag ik bij me

Een belangrijk en indringend boek! Drie jongeren uit Syrië ontvluchten alle drie hun land. Wassim, Romeo en Laila. Ieder heeft een andere achtergrond, een ander verhaal. Ze komen elkaar tegen op hun vlucht, weg van de verschrikkingen aangericht door het regime van Assad, en besluiten samen verder te reizen. Met z'n drieën ben je minder kwetsbaar dan alleen.

Als lezer leer je ze alle drie van dichtbij kennen: hoe hun leven er uit zag voor hun vlucht, wat ze hopen, denken en voelen. De tocht die ze maken is verschrikkelijk: in een gammel bootje de zee over, de slechte omstandigheden in het kamp Moria op Lesbos, mensensmokkelaars, honger, kou, de grenspolitie die op ze jaagt. Ze hebben familie verloren, maar geen tijd om te rouwen. Overleven is wat ze doen. Sterk blijven, ondanks de ontberingen. Niemand kunnen vertrouwen, steeds in gevaar zijn, worden opgejaagd. 

Al lezend wordt je er stil van. Je weet dat het gebeurt. Nu. In onze tijd. Alsof deze mensen niet mogen bestaan, alsof hun wens om in veiligheid en vrijheid te leven een misdaad is. Dit boek geeft de anonieme mensen uit de media een gezicht, maakt ze weer mens, haalt hun lijden heel dichtbij. Lezen dus, maar niet tè jong. 

Vanaf 16 jaar.

A.F. Steadman: Skandar en de Eenhoorndief

Al zijn hele leven droomt Skandar ervan een eenhoornrijder te worden. Net als alle andere dertienjarigen heeft hij zich voorbereid op het speciale ruiterexamen. Wie dat haalt mag door, door naar de Brondeur, die alleen opengaat voor diegenen die voorbestemd zijn een eenhoorn uit het ei te laten komen. Een eenhoorn die daarna voor altijd verbonden zal zijn met zijn ruiter.

Maar het loopt anders. Om raadselachtige redenen mag Skandar het examen niet doen, om vervolgens toch illegaal naar de Brondeur gebracht te worden waarna hij samen met de andere uitverkorenen een eenhoorn uit het ei laat komen. Terwijl hij met zijn eenhoorn deelneemt aan de ruiterlessen gaat Skandar op onderzoek uit: waarom moest hij een ruiter worden, waarom heeft hij verboden magie, wie kan hij vertrouwen? En wie is de Wever, een onbekende ruiter die eenhoorns steelt en aan zich bindt, waar iedereen bang voor is? Klopt het dat Skandar de enige is die de Wever kan stoppen?

Eerlijk is eerlijk, al lezend kan je je niet aan de indruk onttrekken dat A.F. Steadman Harry Potter heel goed heeft gelezen. Er zijn nogal wat parallellen: onbeduidende jongen blijkt voorbestemd tot grootse daden, een verboden gave, een duidelijke strijd tussen goed en kwaad, de grote rol die vriendschap in het verhaal speelt. Maar erg is dat niet. Het verhaal van Skandar is sterk genoeg om op eigen benen te staan en je helemaal mee te slepen in dit magische avontuur.

Verkrijgbaar in het nederlands én in het engels!

Diverse auteurs: Het boek van alle mensen, dieren en dingen

Het kinderboekenfonds van uitgeverij Querido is jarig en hoe kan je dat beter vieren dan met een heerlijk dik boek barstensvol dierbare herinneringen en verrassende ontdekkingen! In dit mooie gebonden boek (mét rood leeslint) staan de mooiste verhalen, gedichten en illustraties die de uitgeverij in die 50 jaar heeft uitgegeven. Oude bekenden als de spin Sebastiaan en Madelief, maar ook nieuwe helden als Bob Popcorn en Lampje hebben een plekje gekregen. Als een doos heerlijke taartjes, maar dan om lekker voor te lezen!

Noëlle Smit: Aan zee

Al kijkend in dit fijne prentenboek voel je de zon, het zand aan je voeten en hoor je de zee. Alles wat bij het strand hoort zit er in: de meeuwen, de golven,  zwemmen, schelpen zoeken, zandkastelen bouwen en afkoelen met een ijsje. Minimale tekst, niet teveel en niet te weinig. Een lekker zomerboek!

Caspar Janssen: Het bijenbalkon

Een kaal Amsterdams balkon omtoveren tot een bijenparadijs, met inheemse planten waar de bijen en andere insecten écht mee geholpen zijn. Caspar Janssen duikt in de wereld van gifvrije planten, turf-vrije potgrond en hoe je het aanbod zo compleet mogelijk maakt. Maand voor maand doet hij verslag: hij houdt bij welke planten hij heeft,  hoe het met ze gaat, hoe vaak ze bezocht worden en vooral ook door welke insecten. Het resultaat is een heerlijk boek dat leest als een avontuur. Het is geen handboek, maar het werkt wel aanstekelijk; al lezend gaan je handen jeuken. Zélfs als je, net als ik, geen groene vingers hebt..

Yorick Goldewijk: Films die nergens draaien

Vanaf de eerste bladzijde had Yorick Goldewijk me te pakken met dit verhaal over stoere, nieuwsgierige Cato. Het ingenieuze verhaal is raadselachtig, soms droef en kwetsbaar, maar nergens zwaar. Ik hou ervan als je al lezend de puzzel langzaam in elkaar ziet vallen en de personages elkaar vinden en boven zichzelf uitstijgen.. 

Een heerlijk en fijn boek, zakdoek aanbevolen :-)

Voor lezers vanaf 11 jaar.

Cees van den Berg: Paloma

Een fijn boek over een meisje van 11, keigoed in wiskunde (talent geërfd van haar overleden moeder), én verslingerd aan de piano. Ze heeft een plan bedacht om de problemen van haar rouwende vader op te lossen en gaat met haar geit Napoleon op pad. Natuurlijk loopt dat allemaal anders dan gepland. Gelukkig maar, want onverwachte oplossingen zijn vaak de beste.. Cees van den Berg schreef in een bedrieglijk eenvoudige stijl een hartverwarmend boek.

Bianca Toeps: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Een Must Read voor iedereen die privé of professioneel te maken heeft met mensen met autisme.

Helder, recht door zee en met de nodige humor vertelt Bianca Toeps hoe dat is, leven met autisme. Ze bespreekt de verschillende wetenschappelijke theorieën en wat daar volgens haar wel en niet van klopt. En ze houdt ons, mensen die autisme alleen kennen als iets ‘van de ander’, een spiegel voor in hoe er over het algemeen wordt gedacht en gepraat over autisme.

Lester Cas: Spreek je chocola?

BFF worden met het nieuwe meisje in de klas dat jouw taal niet spreekt.... hoe doe je dat?

Een prachtig boek, helemaal in de belevingswereld van meisjes van ongeveer 12 jaar, vol BFF's vriendschapsarmbandjes en natuurlijk superirritante leraren. Maar ook het verhaal van Nadima, ook een gewoon meisje van 12 dat moest vluchten voor de oorlog in Syrië. Om te lezen met een flink stuk van je favoriete chocola èn een hele grote zakdoek.

Judith Visser: Zondagskind

Judith Visser kwam er als volwassene achter het syndroom van Asperger te hebben. In korte hoofdstukken in de ik-vorm neemt ze je mee door haar jeugd. Een boek om in één adem uit te lezen.

Daarnaast een belangrijk boek vol inkijkjes in hoe iemand met autisme de wereld om zich heen ervaart.

Sharid Alles: Rocca en het geheime toverrecept

Wat een verrassend debuut! De oma van Rocca is een toverkok. In het diepste geheim kookt ze waarheidsserums, liefdesdrankjes of wat mensen maar nodig hebben. En Rocca mag haar leerling worden!

Maar haar ouders maken steeds vaker ruzie omdat haar vader niets van het toverkoken moet hebben. Rocca moet op zoek naar een oplossing… Stoppen met toverkoken of zou er een recept zijn om haar ouders voor altijd bij elkaar te laten blijven?

Een origineel, avontuurlijk, speels en toegankelijk verhaal voor iedereen vanaf ca. 8 jaar.

Annie M.G. Schmidt: Pippeloentje

Beertje Pippeloentje is natuurlijk bekend. Toch voelt alles in dit boek helemaal nieuw. Fleur van der Weel tekende een Pippeloentje zó mooi, zó lief, zó vertederend dat het al kijkend en lezend voelt alsof de gedichtjes van Annie M.G. Schmidt de tekeningen begeleiden in plaats van andersom.

Marjolijn van Heemstra: En we noemen hem

Een zwangerschap en een ooit gedane belofte aan een oma om een eerstgeboren zoon te vernoemen naar een verre oom die net na WO II een heldendaad zou hebben verricht. De vraag begint te dringen: vernoemen? Maar wie was deze neef precies? En was wat hij deed werkelijk zo goed?

Een roman over de geschiedenis van de familie waar je uit komt en de vraag of een naam een stempel drukt op een nog ongeboren kind.

De Grote Vriendelijke Podcast

Geen leestip deze keer, maar een luistertip! Er is sinds een tijdje een echte kinderboekenpodcast: De Grote Vriendelijke Podcast. Met heel veel aandacht en liefde gemaakt door Bas Maliepaard en Jaap Friso. Allebei recensenten van jeugdliteratuur, maar vooral liefhebbers. En dat hoor je.

Iedere maand bespreken ze in een aflevering van ongeveer een uur de opvallendste nieuw verschenen kinderboeken en altijd is er een auteur of illustrator te gast.

Iedere aflevering is een feestje, maar de meest recente aflevering met ALMA-winnaar Bart Moeyaert is misschien wel de meest indrukwekkende tot nu toe. Of toch die ene met Bibi Dumon Tak..? Of..? Nou ja, luisteren dus!

www.degrotevriendelijkepodcast.nl

Onder andere te beluisteren via spotify

pro-mbooks3 : libris