Naomi

Marlies Slegers: We moeten je iets vertellen

 

Superboos én verdrietig is Hazel. Haar ouders gaan scheiden, en nu gaat ook de gezinsvakantie naar Italië niet door. In plaats van Italië wordt ze op de boot gezet naar oma, die op een eiland woont. Oma is warrig, haar huis is een rommeltje en ze heeft een blinde hond, Vincent. Naarmate Hazel langer op het eiland is begint ze te wennen. Aan Oma en het eilandleven, de wandelingen met Vincent, en heeft ze steeds meer contact met de sympathieke Kean. En er zijn brieven, aan haar vader, verstopt in een laatje. Zou dit de onthulling zijn van de reden waarom haar ouders, die het altijd zo gezellig hadden samen, nu toch uit elkaar gaan?

Gedurende de zomer ontdekt Hazel steeds meer over haar vader en over zichzelf, en al gaan haar ouders écht scheiden, toch komt het ergens óók goed.

Een schitterend zomers boek van Marlies Slegers dat je helemaal meeneemt in Hazels verhaal.

Shelley Read: Ga als een rivier

 

Het Amerikaanse platteland, in de jaren '40. De 17-jarige Victoria leidt een hard leven op de boerderij van haar vader. Een toevallige ontmoeting zet haar hele leven op z'n kop. De gevolgen zijn dramatisch en dwingen Victoria ingrijpende keuzes te maken. 

Een boek over 'doen wat nodig is' en je niet uit het veld laten staan. Over kracht en doorzettingvermogen. 

Om aan te beginnen en in één ruk uit te lezen.

 

 

Clara Törnvall: Autisme, vrouwen op het spectrum

Met haar eigen ervaringen als uitgangspunt (de auteur werd op volwassen leeftijd gediagnosticeerd) verkent Clara Törnvall hoe er door de tijd heen zowel wetenschappelijk als maatschappelijk naar autisme is gekeken, en dan in het bijzonder naar autisme bij vrouwen. Törnvalls boek is een bron van kennis, inzicht en begrip voor de autistische medemens en daarmee een absolute must-read voor iedereen met verwantschap met dit onderwerp.

 

Owen Davey: Mag ik ook mee?

Ken je dat? Wil je nèt iets leuks gaan doen, wil je kleine broertje mee! Superonhandig, want daar heb je natuurlijk alleen maar last van.

Dit bekende gegeven wordt meesterlijk uitgewerkt in dit fijne prentenboek. Teddies irritatie is duidelijk voelbaar (en begrijpelijk), Broertje Beer is ontwapenend en grappig. Gaandeweg het verhaal komt het natuurlijk helemaal goed tussen de broers.

Een heerlijk boek voor iedereen die zijn kleine broertje wel eens achter het behang kan plakken, maar toch ook niet zonder kan!

Judith Koelemeijer: Etty Hillesum

Judith koelemeijer neemt je mee aan de hand door het leven van Etty Hillesum. Door haar uitvoerige en zorgvuldige onderzoek geeft ze het dagboek context, waardoor de persoon van Etty Hillesum bijna tastbaar wordt. Dit boek is zeer waardevol voor lezers van het dagboek en een goede kennismaking voor iedereen die altijd nog eens van plan was zich daar aan te wagen.

Een aangrijpende leeservaring.

Marloes Morshuis: Semper Sol

Toen Quotum in de zomer van 2020 verscheen was ik helemaal in de ban van het verhaal over de broers Axel en Tommy. De wereld die Marloes Morshuis schiep ligt angstaanjagend dicht bij onze eigen werkelijkheid. Teveel wereldbewoners, een aarde die raakt uitgeput. Er is een Quotum ingesteld: ieder land mag een bepaalde hoeveelheid mensen hebben. Het is aan de landen zelf hoe ze dat bereiken.. In de Euro-Unie worden de slinkers bedacht. Mensen worden als slinkers aangemerkt, wat betekent dat ze geen aanspraak meer mogen maken op aardse hulpbronnen. Geen elektriciteit, geen gas. Geen vervoer, geen school, alleen dienend werk als, bijvoorbeeld, stratenvegen. Deze mensen tellen maar half mee. Als je maar genoeg mensen in de slinkstand zet, bereik je zo vanzelf de hoeveelheid inwoners die is toegestaan. Dit overkomt ook Axel, Tommy en hun ouders. In Quotum lazen we hoe ze huis en haard moesten verlaten en hoe ze samen met het meisje Sunny de strijd aanbonden met de duistere krachten achter het Quotum.

En nu is er eindelijk Semper Sol, het tweede deel van dit tweeluik. Eindelijk kunnen we lezen hoe het verder gaat met Axel, Tommy en Sunny. En ik zit weer aan mijn boek vastgeplakt, want Semper Sol is net zo spannend, beklemmend en geweldig als deel 1. 

Om achter elkaar door uit te lezen en dan nog heel lang over na de denken.

Marco Kunst: Patroon

Je hebt een oud patroon, waar nog een kogel in zit. Je hebt een hamer. Je bent nieuwsgierig. Zou het lukken om...? Samen met je beste vriend ga je dat uitproberen. Je pakt de hamer. Je laat 'm neerkomen. En dan gaat het gruwelijk mis.

 

Hoe moet je verder, zonder je beste vriend, maar met een levensgroot schuldgevoel?

 

Een ijzersterk boek om in één adem uit te lezen. Rauw en echt. Niet dik, niet moeilijk, wel heel indrukwekkend.

Cecile Korevaar: Thuis draag ik bij me

Een belangrijk en indringend boek! Drie jongeren uit Syrië ontvluchten alle drie hun land. Wassim, Romeo en Laila. Ieder heeft een andere achtergrond, een ander verhaal. Ze komen elkaar tegen op hun vlucht, weg van de verschrikkingen aangericht door het regime van Assad, en besluiten samen verder te reizen. Met z'n drieën ben je minder kwetsbaar dan alleen.

Als lezer leer je ze alle drie van dichtbij kennen: hoe hun leven er uit zag voor hun vlucht, wat ze hopen, denken en voelen. De tocht die ze maken is verschrikkelijk: in een gammel bootje de zee over, de slechte omstandigheden in het kamp Moria op Lesbos, mensensmokkelaars, honger, kou, de grenspolitie die op ze jaagt. Ze hebben familie verloren, maar geen tijd om te rouwen. Overleven is wat ze doen. Sterk blijven, ondanks de ontberingen. Niemand kunnen vertrouwen, steeds in gevaar zijn, worden opgejaagd. 

Al lezend wordt je er stil van. Je weet dat het gebeurt. Nu. In onze tijd. Alsof deze mensen niet mogen bestaan, alsof hun wens om in veiligheid en vrijheid te leven een misdaad is. Dit boek geeft de anonieme mensen uit de media een gezicht, maakt ze weer mens, haalt hun lijden heel dichtbij. Lezen dus, maar niet tè jong. 

Vanaf 16 jaar.

Noëlle Smit: Aan zee

Al kijkend in dit fijne prentenboek voel je de zon, het zand aan je voeten en hoor je de zee. Alles wat bij het strand hoort zit er in: de meeuwen, de golven,  zwemmen, schelpen zoeken, zandkastelen bouwen en afkoelen met een ijsje. Minimale tekst, niet teveel en niet te weinig. Een lekker zomerboek!

Caspar Janssen: Het bijenbalkon

Een kaal Amsterdams balkon omtoveren tot een bijenparadijs, met inheemse planten waar de bijen en andere insecten écht mee geholpen zijn. Caspar Janssen duikt in de wereld van gifvrije planten, turf-vrije potgrond en hoe je het aanbod zo compleet mogelijk maakt. Maand voor maand doet hij verslag: hij houdt bij welke planten hij heeft,  hoe het met ze gaat, hoe vaak ze bezocht worden en vooral ook door welke insecten. Het resultaat is een heerlijk boek dat leest als een avontuur. Het is geen handboek, maar het werkt wel aanstekelijk; al lezend gaan je handen jeuken. Zélfs als je, net als ik, geen groene vingers hebt..

Yorick Goldewijk: Films die nergens draaien

Vanaf de eerste bladzijde had Yorick Goldewijk me te pakken met dit verhaal over stoere, nieuwsgierige Cato. Het ingenieuze verhaal is raadselachtig, soms droef en kwetsbaar, maar nergens zwaar. Ik hou ervan als je al lezend de puzzel langzaam in elkaar ziet vallen en de personages elkaar vinden en boven zichzelf uitstijgen.. 

Een heerlijk en fijn boek, zakdoek aanbevolen :-)

Voor lezers vanaf 11 jaar.

Winnaar Gouden Griffel 2022!!

Bianca Toeps: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Een Must Read voor iedereen die privé of professioneel te maken heeft met mensen met autisme.

Helder, recht door zee en met de nodige humor vertelt Bianca Toeps hoe dat is, leven met autisme. Ze bespreekt de verschillende wetenschappelijke theorieën en wat daar volgens haar wel en niet van klopt. En ze houdt ons, mensen die autisme alleen kennen als iets ‘van de ander’, een spiegel voor in hoe er over het algemeen wordt gedacht en gepraat over autisme.

Judith Visser: Zondagskind

Judith Visser kwam er als volwassene achter het syndroom van Asperger te hebben. In korte hoofdstukken in de ik-vorm neemt ze je mee door haar jeugd. Een boek om in één adem uit te lezen.

Daarnaast een belangrijk boek vol inkijkjes in hoe iemand met autisme de wereld om zich heen ervaart.

Sharid Alles: Rocca en het geheime toverrecept

Wat een verrassend debuut! De oma van Rocca is een toverkok. In het diepste geheim kookt ze waarheidsserums, liefdesdrankjes of wat mensen maar nodig hebben. En Rocca mag haar leerling worden!

Maar haar ouders maken steeds vaker ruzie omdat haar vader niets van het toverkoken moet hebben. Rocca moet op zoek naar een oplossing… Stoppen met toverkoken of zou er een recept zijn om haar ouders voor altijd bij elkaar te laten blijven?

Een origineel, avontuurlijk, speels en toegankelijk verhaal voor iedereen vanaf ca. 8 jaar.

De Grote Vriendelijke Podcast

Geen leestip deze keer, maar een luistertip! Er is sinds een tijdje een echte kinderboekenpodcast: De Grote Vriendelijke Podcast. Met heel veel aandacht en liefde gemaakt door Bas Maliepaard en Jaap Friso. Allebei recensenten van jeugdliteratuur, maar vooral liefhebbers. En dat hoor je.

Iedere maand bespreken ze in een aflevering van ongeveer een uur de opvallendste nieuw verschenen kinderboeken en altijd is er een auteur of illustrator te gast.

Iedere aflevering is een feestje, de ene grote naam naam in kinderboekenland na de andere komt langs. Mijn favoriet is denk ik de aflevering met Pieter Koolwijk. Of toch die ene met Bibi Dumon Tak..? Of..? Nou ja, luisteren dus!

www.degrotevriendelijkepodcast.nl

pro-mbooks3 : libris