Paula

Tove Ditlevsen: Kindertijd

Kindertijd is het eerste deel van de Kopenhagen trilogie die Tove Ditlevsen schreef gebaseerd op haar eigen leven. In onderkoeld proza schrijft ze over haar jeugd in een arme arbeiderswijk; het zijn prachtig opgeschreven haarscherpe observaties van een bijzonder kind (en schrijfster). Ook de delen Jeugd en Afhankelijkheid vond ik heel indrukwekkend, geweldig dat deze boeken nu (en zo mooi) in het Nederlands zijn vertaald! 

Alom zeer positief ontvangen door de pers. Vertaald door Lammie Post-Oostenbrink

 

Carlo Rovelli: Helgoland

De kwantumfysica is één van de meest ingrijpende wetenschappelijke revoluties geweest. De wiskundige vergelijkingen voorspellen steeds weer correct wat gebeurt, toch is het niet duidelijk waarom de werkelijkheid zich gedraagt zoals ze zich gedraagt. Wat zijn de consequenties van wat wordt voorspeld en waargenomen voor hoe we de werkelijkheid kunnen denken? In Helgoland beschrijft theoretisch natuurkundige Carlo Rovelli aan de hand van de inzichten die de kwantumfysica biedt hoe we de realiteit, de wereld, kunnen bezien. Rovelli weet als geen ander complexe materie toegankelijk te maken - zijn heldere relaas is fascinerend. Voor iedereen die meer wil weten over kwantumfysica en haar implicaties.

 

Yoko Ogawa: De geheugenpolitie

Wat gebeurt er als onze herinneringen uitgewist worden? Als daardoor onze relatie met uitgewiste dingen betekenisloos wordt, en zo onze relatie met onze omgeving totaal verandert, hoe verandert dat een mens? Dit zijn de intrigerende vragen die Ogawa met De geheugenpolitie oproept. Op een eiland dat lijdt onder een repressief regime, worden steeds meer dingen verboden en verbannen door ze totaal uit ieders geheugen te wissen. De enkeling die ze toch blijft herinneren wordt vervolgd. In heldere, mooie taal beschrijft Ogawa wat dit betekent voor de inwoners. Een boek waar je nog een poos over na blijft denken. Aanrader!

Anna Woltz: De tunnel - kinderboek

Vier jonge mensen leren elkaar kennen tijdens de hevige bombardementen van Londen tijdens WOII. Een boek over willen leven terwijl de dood zo dichtbij is. Over vriendschap en verliefd zijn. Over willen leven zoals jij wilt leven, terwijl dat soms onmogelijk lijkt. Heel mooi. Vanaf 12 jaar.

(En voor volwassen lezers die van kinderboeken houden!)

pro-mbookslibr1 : libris