Ruth

Een vlecht van Heilig gras, Robin Wall Kimmerer

Een bemoedigend en hoopvol boek! Lees en leer hoe we weer respectvol met de planeet kunnen omgaan. 

De schrijfster Robin Wall Kimmerer is een afstammeling van de inheemse bevolking in Canada. Zij schrijft over de relatie met de natuur, over de oeroude kennis van de bomen en planten. En ook hoe de inheemse bevolking en hun omgang met de natuur ondanks alles blijft voortbestaan.

Een actueel thema: Paus Franciscus heeft in juli 2022 in Canada zijn berouw geuit over de omgang van de kerk met de kinderen van deze oorspronkelijke inheemse bevolking.

De voorouders van Robin hebben het meegemaakt: hoe de kinderen werden opgehaald en meegenomen. En hoe er alles aan werd gedaan om de inheemse cultuur uit ze te halen. 
Robin maakte het mee dat de mensen van deze stammen elkaar later weer opzochten en hoe helend dat was. Het werd de jongere generatie op het hart gebonden: vergeet onze taal niet, vergeet niet het respect voor de natuur. Als we dat vergeten, dan bestaan we niet meer. Robin is weer de taal gaan leren en deelt veel inzichten hoe we liefdevoller met de planeet kunnen omgaan.

 

Schemering

Wat een verhaal!

Het leest als een droefgeestig sprookje.
Er is een politieman en een trouwe assistent die hun tijd uitzitten in een dorp in midden Europa. Tot er een priester dood wordt aangetroffen. De eerdere harmonie tussen de christenen en de moslims komt hierdoor behoorlijk onder spanning te staan. Tot het eind toe spannend. 

Handboek ecologisch tuinieren, Geert Gommers

Als je echt, ècht wilt weten hoe het allemaal in z'n werk gaat met een ecologische moestuin, dan is dit het handboek!

Deze moestuinbijbel is een dikkerd met zijn 700 pagina's. Maar dan kun je ook echt aan de slag en weet je alles over planten, bodem, zuurgraad, teeltplan, ziekten en plagen en alle soorten gewassen. 

Zelf gebruik ik het boek als naslagwerk, en heb ik al menige tip toegepast op moesbos. Kom maar eens kijken hoe goed dat werkt! 

Het boek van alle dingen, Guus Kuijer

Wat doe je als je moeder elke dag huilt? Of wanneer er honderden kikkers op je af komen en je vader je met de pollepel slaat? Zou je dan bang zijn? De negenjarige Thomas, die opgroeit in een streng en gelovig gezin, schrijft gewoon alles op. Zo krijgt alles wat fijn is én wat vervelend is een plek in zijn ‘boek van alle dingen’.

Thomas houdt zich ook staande door vast de houden aan één grote wens: ‘Ik wil gelukkig worden’. Maar ja, hoe word je gelukkig? De buurvrouw, die eigenlijk een heks is, weet het: ‘Je moet niet meer bang zijn’, zegt ze.  Ja ja, zij heeft makkelijk praten. Maar Thomas is niet bang voor haar, dat helpt. En hij krijgt ook onverwacht hulp van boven, want de engelen zijn dol op hem. Wat staat hem nu nog in de weg? Niets. Toch?

Dit boek staat al jaren in mijn top 1 van lievelingsboeken.

pro-mbooks3 : libris