Nieuwe buikbandjes

Op zoek naar iets moois, iets nieuws, iets ánders? Deze boeken die onlangs door ons gelezen zijn helpen je op weg. Van harte aanbevolen!

Myra las...

Naschokken

Nadia Owusu

€ 22,99

In prachtig proza neemt Nadia Owusa je mee naar Dar es Salaam, Rome, Kampala en New York tijdens haar zoektocht naar identiteit in een veelbewogen leven vol ontworteling en intergenerationeel trauma. Zeer goed geschreven, leerzaam en hartverscheurend: deze memoire zal mij nog lang bijblijven en me op onverwachte momenten als een naschok door elkaar schudden en beroeren.

William las...

Luna

Pieter Koolwijk

€ 15,99

´In dit lost te lezen vervolg op ‘Gozert’ gaat Luna met haar moeder naar een vakantiepark. Gozert gaat mee om Luna te helpen erachter te komen waar de stemmen in haar hoofd vandaan komen…. Luna is net als Lampje zo’n kinderboekenpersonage dat je onmiddellijk in je hart sluit. Pieter Koolwijk weet precies hoe het is om als kind niet begrepen te worden. En dat dat nu juist zo belangrijk is. Maar je moet misschien wel even je ouders helpen. Een prachtig verhaal dat alleen maar nog mooier wordt door de illustraties van Linde Faas. Leeftijd: 9+

Astrid las...

Hoogzomer

Kim Faber ; Janni Pedersen

€ 21,99

Wat een goede Scandi-thriller is dit! Het eerste deel, Winterland, was al goed, maar deze is minstens net zo spannend, zo niet spannender. Een thriller om heerlijk mee in de zon te zitten en in één ruk uit te lezen!

Monique las...

Win

Harlan Coben

€ 20,99

Coben heeft al -tig thrillers op zijn naam, maar dit is wel een hele goeie! Van begin tot eind spannend, verrassend, schokkend en met lekker wat sarcasme erin. Een dikke aanrader dus! En ook net nieuw is 'Wild', net zo fijn!

Myra las..

De hemel is altijd paars

Sholeh Rezazadeh

€ 21,99

Sholeh Rezazadeh schept in deze wonderlijke debuutroman vele werelden. De wereld van Iran en Nederland. De werelden en verhalen van tweedehands spullen en van bomen die communiceren. Van eenzaamheid, familie. Van vriendschap en van de liefde. Al deze werelden zijn in prachtige poëtische zinnen verweven tot één samenhangend verhaal. Ik kan niet wachten om in de toekomst meer van Sholeh Rezazadeh te mogen lezen.

Toine las...

Zuurstofschuld

Toine Heijmans

€ 22,50

Ons Boek van de Maand maart:
Zuurstofschuld is een puntgave roman over de vriendschap tussen twee bergbeklimmers. Ze leren klimmen op de pijlers van een brug, dromen van Alpenwanden, gletsjers en de Himalaya en verslinden talloze boeken van en over grote alpinisten als Whymper, Kurz, Bonatti, Tenzing.
Heijmans verweeft al die levens en avonturen moeiteloos tot een groots epos over ambitie, ontbering en verlies en laat je en passant meekijken in de wereld van de klimmers. Hun voorbereidingen, angsten en fascinatie worden zó secuur en meeslepend beschreven, dat je je in hun midden waant.
Meer nog dan een avonturenroman is Zuurstofschuld een fascinerend boek over het verlangen naar eenzaamheid, over je terugtrekken in je eigen hoofd en over de behoefte aan zelfbeschikking.
Toine Heijmans is in mijn ogen een van de beste schrijvers van dit moment.

Constance las...

Zussen

Daisy Johnson

€ 19,50

September houdt haar tien maanden jongere zus Juli op een manipulatieve manier in de ban. En wat is gebeurd waardoor hun moeder zich met haar twee dochters heeft teruggetrokken in een afgelegen huis? Een duister, schurend boek, vol suspense.

Hanneke las...

De moord op Windsor Castle

Sj Bennett

€ 20,99

Wat een heerlijke roman, die veel weg heeft van een detective, is dit. De decors van de verschillende paleizen, o.a. Windsor Castle, van koningin Elizabeth zijn beeldbepalend in dit spannende verhaal. De queen zelf is een oprecht en krachtig beschreven dame die in haar unieke rol haar personeel inzet om drie moorden op te lossen. Haar man, prins Philip, heeft een karakteristieke bijrol. De uitgezonden documentaires en interviews die na zijn overlijden zijn uitgezonden maken dit boek extra de moeite waard om te lezen.

Constance las...

De donkerste nacht

Laurent Petitmangin

€ 20,99

De verlammende schaamte die de vader voelt voor zijn radicaliserende zoon is zo goed te begrijpen maar tegelijkertijd wil je hem toeschreeuwen: Doe iets, nu! Deze roman is aangrijpend en zal me nog lang bijblijven.

Myra en Priscilla lazen...

Zwemmen in het donker

Tomasz Jedrowski

€ 20,99

Wij zijn erg onder de indruk van het ontroerende en tragische liefdesverhaal van Ludwik en Janusz. Jedrowksi beschrijft op meeslepende wijze hoe het is om te leven in het beklemmende communistische Polen van de jaren '80.

William las...

Klara en de Zon

Kazuo Ishiguro

€ 22,99

Liefde, opoffering en loyaliteit gezien door de ogen van een onvergetelijk romanpersonage: Klara, een kunstmatige vriendin. Haar kijk op deze nabije toekomst en de onvoorwaardelijke liefde voor haar vriendin Josie blijven fascineren tot het hartverscheurende einde. Een meesterwerk.

Toine las...

Wij zijn licht

Gerda Blees

€ 21,00

Een debuutroman om je vingers bij af te likken. Een hoogst originele manier om een verhaal te reconstrueren: personen geven hun visie op de gebeurtenissen, maar ook dingen, omstandigheden en zelfs geuren vertellen hun verhaal. Boeiend tot de laatste bladzijde.

Winnaar van de Boekhandelsprijs en genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Els, de vrouw van Hans, las...

Shuggie Bain

Douglas Stuart

€ 22,99

Prachtig geschreven geschiedenis over het leven van Shuggie en de slechte omstandigheden waarin hij opgroeide in Glasgow Schotland. Wat me zeer bijblijft is de onvoorwaardelijke liefde van een zoon voor zijn moeder. Zijn moeder die steeds verder vervalt in uitzichtloosheid en alcoholisme en min of meer verlaten wordt door haar omgeving en toch steeds wordt geholpen door Shuggie. Dit boek heeft ondanks de intens trieste sfeer zeer veel indruk op me gemaakt. Een echte aanrader.

Toine las...

Verwachting

Anna Hope

€ 22,99

Een mooie, stijlvolle en ontroerende roman over de langdurige vriendschap tussen drie vrouwen. Als ze jong zijn ligt het leven voor hen open, naarmate ze ouder worden haalt het leven ze in. Dromen worden niet waargemaakt, maar overleeft de vriendschap?

Astrid las...

Orakel

Thomas Olde Heuvelt

€ 20,99

De nieuwe bovennatuurlijke thriller van Thomas Olde Heuvelt is bloedstollend spannend. Dagblad Trouw noemt het een bijzondere leeservaring waar heden en verleden door elkaar lopen. Alles wat ik er verder van zeg zou iets over het verhaal verklappen, dus ik zeg alleen maar: lees dit boek!

Wieke las...

Verdwijnende aarde

Julia Phillips

€ 22,99

Soms trakteer ik mezelf op ‘zomaar-een-blinde-keuze-Engelse-paperback’. Dat valt soms tegen en soms mee. Deze was – hoe zeg ik het netjes – Bloody Brilliant! Wat een geluk! Verschillende levens verweven zich met elkaar in Kamtsjatka, een Russisch schiereiland, waar op een zomerdag twee meisjes verdwijnen. Dat is groots en spannend genoeg, maar ik heb nog niet eerder meegemaakt dat er op zo’n originele manier met de belangrijkste gebeurtenis in een roman omgegaan wordt. Een ontzettend knap debuut, en voor mij een héle fijne boekverrassing.

(in het Engels: Disappearing earth ISBN 9781471169526)

Carla las...

De Katharinacode

Jørn Lier Horst

€ 20,99

Een waardige opvolger van het Wistling Kwartet. Inspecteur Wistling is weer op zijn best in deze uitstekende Noorse politiethriller.

William las...

Later

Stephen King

€ 20,99

Een King om in één ruk uit te lezen: een bovennatuurlijke thriller met een strak plot, klassieke King-personages en een verrassende kijk op een klassiek horrorfenomeen: contact maken met de doden.

Peter las...

Willem die Madoc maakte

Nico Dros

€ 27,50

Een Vlaamse mediëvist verwerft een aantal middeleeuwse manuscripten, waaronder een Middelnederlands verzamelhandschrift, met daarin verborgen een geheim kortschrift. Waarschijnlijk betreft het teksten van Willem, de vermoedelijke auteur 'Van de Vos Reinaerde'. De eerste regel 'Van de Vos': Willam die Madocke maecte                         Daer hi dicken omme waecte.... heeft sindsdien ook de historisch letterkundigen uit hun slaap gehouden. Wie of wat was toch Madoc? De mediëvist wordt zo gegrepen door het geheimschrift dat hij langs de weg van de verbeelding het onbekende Boek van Madoc droomt: het boek over een samenleving zonder standen, zonder feodale of kerkelijke dwang. Na al die eeuwen kunnen we zeggen: het is Nico Dros die Madoc maakte!

Sascha las...

De tuinen van Buitenzorg

Jan Brokken

€ 22,99

De ouders van de schrijver, Han en Olga Brokken, gaan in de jaren 1930 naar Nederlands Indië. De Japanse bezetting maakt een einde aan een leven van studie, onderwijs en cultuur. Jan Brokken wordt pas in 1949 geboren en heeft het leven van zijn moeder en broers in het jappenkamp dus niet met hen gedeeld. Nadat Olga overleden is krijgt hij van haar zuster Nora de brieven die Olga voor de oorlog vanuit Indië aan Nora schreef. Jan Brokken zegt het zo: "De brieven lieten me kennismaken met de vrouw die later mijn moeder werd". Een heel mooi en rijk boek, vol verhalen over mensen en gebeurtenissen uit een vervlogen tijd. De titel is ontleend aan een muziekstuk. Hoe dat precies zit en wie de componist is, vormt een van die bijzondere verhalen. 

Peter las...

Aurora

Luis Landero

€ 22,99

Onderwijzeres Aurora is zo gewend het luisterend oor te zijn voor haar (aangetrouwde) familie, dat ze zich geen raad weet als ze voor het eerst in haar leven ook een verhaal te vertellen heeft. Aan het eind van een schooldag gaat er van alles door haar hoofd, alle familieongenoegens, ergernissen, grieven komen boven: ze zit vast, gevangen in het web van de familiegeschiedenis. Wat is waar of verzonnen van al die vertellingen? Inmiddels weet ze dat van alles over jezelf vertellen niet zo onschuldig is....

Beste roman van het jaar in Spanje.

Peter las...

De Stem

Jessica Durlacher

€ 24,50

Een Nederlands echtpaar neemt Amal, een Somalische asielzoekster in huis als oppas voor hun jonge kinderen. In samenspel met de jonge zoon des huizes ontpopt zij zich zodanig als talentvol zangeres, dat zij mee mag doen met het tv-zangprogramma De Stem. Na haar overwinning in de finale, raakt zij echter losgezongen van de realiteit. De roman De Stem begint met de aanval op de Twin Towers, 9/11, wat dat inhoudt voor de westerse wereld legt Jessica Durlacher uit met veel zorg en aandacht, met veel gevoel voor betekenis. De invloed op maatschappij, politiek klimaat is mogelijk de echte Stem van deze actuele en overtuigende roman. Prachtig beschreven.

Peter las....

De moeder van Frankenstein

Almudena Grandes

€ 29,99

Psychiater German Velazquez keert terug uit ballingschap naar het verscheurde en verbrokkelde Spanje. Hij gaat werken in een psychiatrische inrichting voor vrouwen, maar ook hier wordt geleden onder de verstikkende macht van Kerk en franquistische Staat. Dankzij de pragmatische hulpverpleegster Maria weet hij in deze omgeving van dwang en uitbuiting te  overleven: zij is het beste wat hem overkomt sinds hij weer in Spanje is. 'De moeder van Frankenstein' het nieuwe deel in 'Episodes van een oneindige oorlog', de cyclusnaam zegt genoeg en Almudena Grandes is de Grande Dame van de Spaanse letteren.

Astrid las...

Vad3r

Pepijn Lanen

€ 22,50

Pepijn Lanen beschrijft op ontroerende wijze hoe het is om voor de derde keer vader te worden. De liefde voor zijn gezin spat van alle bladzijden af en het is ontroerend om te lezen hoe hij worstelt om een goede vader te zijn naast alles wat hij doet: schrijven, optreden en muziek maken. Dit boek sluit wat mij betreft perfect aan bij zijn solo-album ♥ dat vorig jaar verscheen. Net zo intiem, net zo warm. Perfect voor (aanstaande) vaders, moeders en fans!

Peter las...

Het mysterie van kamer 622

Joël Dicker

€ 24,99

Na een verbroken relatie en de dood van zijn geliefde uitgever, zoekt een romanschrijver een manier om zijn verdriet en herinneringen een plaats te geven. Met 'Het mysterie van kamer 622' gaat Joel Dicker kamer in, kamer uit van zijn verbeelding, die hij laat draaien rond een onopgeloste moord in een kamer van een luxehotel in de Zwitserse Alpen. De schrijver vult zijn wereld met list, bedrog, verraad, jaloezie maar ook met humor en ironie, want net als een roman moet het leven een avontuur zijn.

Peter las...

De rivier

Karl Marlantes

€ 26,99

De Finse broers Ilmari en Matti en hun zus Aino ontvluchten honger en Russische onderdrukking naar de overkant van de oceaan: naar Amerika, land of the free. Hun drang naar overleven in de nieuwe wereld imponeert, met werken in de houtkap, boerenbedrijf en visvangst en ondanks vele ontberingen blijven ze strijden voor een menswaardig bestaan. Zus Aino heeft een belangrijke, ondersteunende rol als stakingsleider en activiste in de vakbond. In het immens ruige oerbossen landschap van Mid West Amerika blijven ze vechten voor een nieuw thuis, hun nieuwe land of the free.

Ons panel las...

De dans van de tulpen

Ibon Martín

€ 21,99

Na de trilogie van ‘De witte stad’ koos ons boekenpanel deze maand voor nog meer Baskisch vernuft. Het prachtige Baskenland herbergt een gruwelijke moordenaar. De slachtoffers lijken niets gemeen te hebben, behalve de manier waarop ze gevonden zijn en de griezelige aanwezigheid van verse rode tulpen in een seizoen waarin ze niet horen te bloeien. Inspecteur Ana Cestero reist af naar een van de meest pittoreske steden van Baskenland. Zij moet proberen de hyperintelligente moordenaar in de val te lokken. Deze sfeervolle thriller werd meteen na verschijnen een grote bestseller in Spanje. Een heerlijke thriller voor donkere dagen!

Peter las...

De schilder van Barcelona

Ildefonso Falcones

€ 27,50

Niet tegen de achtergrond van de bouw van de ' Kathedraal van de Zee', maar rond de bouw van de Modernistische architectuur van o.a  Gaudi en Domenech, speelt 'De schilder van Barcelona'. Schilder en mozaiekwerker Dalmau werkt zich op tot schilder van de arbeiders, de kunstenaar van het volk, zijn vroegere verloofde Emma, de Lerares, wordt aanvoerster van het arbeidersverzet. In hun strijd voor een rechtvaardiger samenleving dreigen de 2 (ex) geliefden elkaar voorgoed uit het oog te verliezen. Falcones weet van een kwade en wrede tijd een ongemeen boeiend leesavontuur te maken.

Ons panel las...

Het boek van Jongen

Catherine Gilbert Murdock

€ 18,99

Vanwege de Kinderboekenweek koos ons panel deze maand voor een jeugdboek. Het boek van Jongen leest als een kruising tussen Tonke Dragt en Dan Brown. Catherine Gilbert Murdock weet de Middeleeuwen op meeslepende wijze tot leven te brengen; sfeervol en spannend. Maar het is de geweldige wending halverwege het verhaal die dit boek zo origineel maakt, en die ervoor zorgt dat je Het boek van Jongen nooit meer vergeet! Leeftijd 9+.

Hans las...

De achtste dag

Annemarie Haverkamp

€ 19,99

WINNAAR VAN DE ANTON WACHTERPRIJS 2020!
Deze beklemmende roman werd op wel heel bijzondere plek in de Ooijpolder geschreven. Via de pen van de moeder confronteert de schrijfster de lezer met zware ouderlijke zorgen, dilemma's en keuzes. Maar ook met de plezierige en fijne momenten in het leven van ouders met een gehandicapt kind. Wat een sobere schrijfstijl. Wat een helden.

Peter las...

Mrs. Degas

Arthur Japin

€ 23,99

Met als decor Parijs en New Orleans in de 19e eeuw, kijkt Arthur Japin terug op de relatie tussen de Franse kunstenaar Edgar Degas  en zijn grote liefde, zijn Amerikaanse nichtje Estelle, die al op jonge leeftijd blind werd. Zij trouwde echter met zijn jongere broer, Degas wist haar niet te bereiken vanwege zijn verlegenheid en onhandigheid in het leven. Hij verschool zich achter zijn kunst, dáár leefde hij voor. Aan het eind van zijn leven, als hij zelf ook blind is geworden, krijgt hij hulp van een hem onbekende jonge dame bij het ontruimen van zijn huis en inrichten van zijn nieuwe woning. Bij het archiveren komen de herinneringen aan Estelle boven en verandert hij van een verbitterde brombeer in een sympathieke familieman, een pater familias die de Franse en Amerikaanse families Degas door moeilijke tijden sleept. De onbekende jonge dame zorgt onverwacht voor Vreugde in zijn eenzame leven. Fijnzinnige roman, prachtig hoe Japin Edgar Degas, de man die zoveel moeite had met leven, tot leven wekt.

Myra las...

Mathilde

Leïla Slimani

€ 22,99

Deel één van de trilogie "Het land van de anderen" is een historische roman, gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur. Slimani omschrijft het Marokkaanse plattelandsleven van de jaren '50, waarin een systeem van onderdrukking -zowel door Franse kolonisten als door ongelijke man-vrouwverhoudingen- centraal staat. Het is een geweldig en intelligent boek: heel knap hoe Slimani de tijd van haar grootouders zo levendig en veelzijdig weergeeft. En dan dat prachtige slot dat het perspectief van een nieuwe generatie aankondigt, met op de achtergrond de onafhankelijkheidsstrijd tegen Frankrijk. Slimani licht een tipje van de sluier op van haar volgende boek, waar ik nu al reikhalzend naar uitkijk!

Ons boekenpanel las...

Op het geniale af

Benedict Wells

€ 20,99

In 2017 stormde een ons tot dan toe onbekende auteur de literaire wereld binnen: Benedict Wells bracht met Het einde van de eenzaamheid één van de meest succesvolle boeken van dat jaar uit. Het werd lovend tot lyrisch besproken, vertaald in maar liefst 27 talen en domineerde maandenlang de diverse bestsellerlijsten. Een ster was geboren. En nu is daar Op het geniale af, een boek waarin Benedict Wells de lezer meeneemt op een opwindende reis dwars door Amerika. Hoofdpersoon Francis Dean gaat op zoek naar een onbekende vader en een beter leven. Een intrigerende tocht naar volwassenheid en een zoektocht naar identiteit, vriendschap, trouw en liefde ineen. Door het panel van DvdV gekozen tot boek van de maand augustus 2020.

Astrid en Myra lazen...

Zo'n leuke leeftijd

Kiley Reid

€ 12,00

Laat de zoete kaft van dit boek je niet misleiden over de inhoud! Zo'n leuke leeftijd is een heel belangrijk en actueel boek over de verhulde, subtiele vorm van racisme: dat van witte mensen die zichzelf beschouwen als absoluut niet racistisch. (Longlist Booker Prize)

Peter las...

De Effingers

Gabriele Tergit

€ 24,99

'De Effingers' is een bevlogen  familiekroniek van 3 Duits-Joodse families in de jaren tussen 1878 en 1948. Met uitgebreide beschrijvingen van het milieu, de interieurs, de diners, de omgangsvormen krijgen we een goede indruk van de toenmalige welgestelde bourgeoisie. Na de beurskrach van 1929 brokkelen sluipenderwijs de burgerlijke zekerheden af, het historisch verhaal wordt een politiek verhaal met steeds meer verwijzingen naar groeiend antisemitisme en opkomend nationaal-socialisme. 'De Effingers' geeft met snelle, nuchtere dialogen een uiterst boeiend beeld van een inktzwarte tijd en zoals Gabriele Tergit in 1948 aan een collega schreef:" dan weten jullie hoe het was".

Priscilla las...

Voordat de koffie koud wordt

Toshikazu Kawaguchi

€ 19,99

Waarschijnlijk heeft bijna iedereen er wel eens over nagedacht: terugreizen in de tijd. In het café van "Voordat de koffie koud wordt" is het mogelijk, maar er zitten wel strenge regels aan, zoals: de reis zal niets veranderen aan het heden en je moet terugkeren voor de koffie koud is. Deze regels maken het boek intrigerend, want wat maakt de reis dan de moeite waard? De vier verhalen zijn mooi met elkaar verweven en liet zowel blij als verdrietig achter.

Toine las...

De laatste zomer in de stad

Gianfranco Calligarich

€ 20,00

Hoe is het mogelijk dat je zo vrolijk kunt worden van zo'n tragisch boek? Hoofdpersoon Leo is een nietsnut, een uitvreter. Altijd platzak en immer op zoek naar iemand die hem een maaltijd of een drankje aanbiedt. Calligarich' stijl is echter zo puntig en zo geestig dat je zowaar gaat genieten van Leo's lege en mistroostige leven. Deze dunne roman die uitnodigt tot langzaam lezen is nu al mijn favoriete boek van 2020!

Peter las...

De rat van Amsterdam

De rat van Amsterdam

Pieter Waterdrinker

€ 26,99

Pieter Waterdrinker schetst verre horizonten van Riga/Letland via Amsterdam met dubieuze loterijen, over de rivier de Wolga met namaakidealisten, naar een dramatisch slot aan het Baikalmeer/Siberië en laat zien hoe een rat in het Oosten niet onderdoet voor een rat in het Westen (& andersom).

'De rat van Amsterdam' is een energieke roman over echt en onecht, over corruptie en manipulatie, waarbij de zoektocht naar liefde en geluk in verdrukking dreigt te geraken. Het geheel verpakt en aangeboden in de bekende, overvloedige en sjeuïge taal en stijl van Waterdrinker.

 

 

Ons boekenpanel las...

Overstag

Amity Gaige

€ 21,99

Aangrijpend, spannend en wondermooi.
Soms, heel soms, krijg je een boek in handen waaraan werkelijk alles klopt. Alleen al het omslag van het prachtig vormgegeven Overstag nodigt uit tot onmiddellijk lezen, en het verhaal houdt je letterlijk van kaft tot kaft op het puntje van je stoel. Overstag is niet alleen het verhaal van een echtpaar dat besluit hun leven resoluut om te gooien door met een jacht het Caraïbisch gebied te verkennen, het is ook een verslag van een huwelijk dat tot het uiterste op de proef wordt gesteld en bovendien een spannende roman, die je meesleurt door tropische stormen op zee en die je neervlijt op het strand van een bounty-eiland. Door afwisselend het verhaal van Juliet en de dagboeknotities van haar man Michael te lezen, word je langzaam maar onvermijdelijk deelgenoot van een dappere poging om te breken met het alledaagse en een zoektocht naar een andere werkelijkheid. Een zoektocht met een even hartverscheurende als hoopvolle uitkomst. In 2013 verkoos het panel van DWDD Schroder van Amity Gaige tot Boek van de Maand, het panel van Dekker v.d. Vegt (DvdV) kiest deze prachtige opvolger.

Hans las...

De rattenlijn

Philippe Sands

€ 27,99

"Meesterlijk", Cees Nooteboom (auteur)
"Meeslepend", Stephen Fry (auteur)
"Onthullend", Hans Peters (directeur Dekker v.d. Vegt)
"Verontrustende waarheid", Jacques Thielen (goede klant)
"Onthutsend", Leo Heus (journalist)

Peter las...

Wolgakinderen

Guzel Jachina

€ 24,99

Achterin 'Wolgakinderen' staat een lijst met historische informatie, summier en subtiel krijg je mee wat er gebeurde in de Sovjetrepubliek van Wolgaduitsers (1918-1941). Want 'Wolgakinderen' is geen traditionele, historische roman maar een sprookjesachtige, magische fabel over de werkelijkheid in deze communistische oefenrepubliek. Door veel te verzwijgen, veel te suggereren komt er ruimte voor de lezer een onvoorstelbare geschiedenis te behappen. Om stil van te worden.

Myra las...

De vreemdelinge

Claudia Durastanti

€ 22,99

De Vreemdelinge is een bijzondere, (deels) autobiografische roman; lastig om in een paar woorden te omschrijven, maar wat heb ik er van genoten! Verwacht een verhaal dat je maar moeilijk kunt loslaten. De unieke en intelligente stem van Durastani zet je aan het denken. Zoals dit mooie citaat: "Vreemdeling is een prachtig woord, als niemand je dwingt het te zijn."

Carla en Peter lazen...

Het zwarte dossier

Max van Olden

€ 21,99

Max van Olden behoort tot de top van de Nederlandse thrillerschrijvers. Origineel verhaal, met een grote rol voor een dubieuze dichtbundel. Goed geschreven, met veel plezier gelezen.

Toine las...

Uit het leven van een hond

Sander Kollaard

€ 20,00

WINNAAR VAN DE LIBRIS LITERATUURPRIJS 2020

Scherp, ontroerend, humoristisch, een tikje filosofie en poëzie: wat zoek je nog meer in een boek? Jezelf misschien. Kollaard schreef een prachtige roman die nog dagenlang door zindert in je hoofd.

Peter las...

Het licht van die dagen

Stephan Abarbanell

€ 22,99

Een reis naar het Midden-Oosten wordt voor medisch onderzoeker Robert Landauer ook een reis naar zijn eigen verleden, naar zijn tijd in een kibboets bij de Israëlisch-Libanese grens. Daar wordt hij als jonge Duitse arts bij een bomaanval gered, zijn redder vraagt hem bijna 40 jaar later om hulp bij het zoeken naar zijn jeugdliefde Sahira, die spoorloos verdween tijdens de Libanonoorlog. 'Het licht van die dagen' is interessant, boeiend, spannend, verrassend net als zijn eerste roman 'Morgenland' (2016). Op de laatste pagina van 'Het licht van die dagen' vraagt uitgever Signatuur: 'Heb je genoten van deze roman?' Ja en daarom van harte dit buikbandje!

Ons panel las...

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Sue Townsend

€ 11,00

Iedere maand kiest het panel van Dekker v.d. Vegt uit het aanbod van nieuwe titels ons eigen boek van de maand. Het is steeds een boek dat ons geraakt heeft: intelligent, intrigerend en bovenal goed geschreven. Deze maand is dat Het geheime dagboek van Adrian Mole 13¾ jaar. Vooral omdat we er vroeger zelf zo hard om gelachen hebben, en omdat het eigenlijk een klassieker is én omdat Sylvia Witteman het vertaald heeft

Peter las...

De heren van de tijd

Eva García Sáenz de Urturi

€ 20,99

'De heren van de tijd' is het laatste deel van de trilogie van de Witte Stad, het Noord-Spaanse Vitoria. In 2019 is 'De heren van de tijd', een roman over Middeleeuws Vitoria, een groot succes. Inspecteur Unai Lopez de Ayala moet echter al snel constateren dat de gruwelijke gebeurtenissen uit die roman weerklank vinden in deze tijd: ook Unai en zijn familie lopen groot gevaar.

Astrid las...

Winterland

Kim Faber ; Janni Pedersen

€ 21,99

Het debuut van deze twee Deense auteurs is veelbelovend en zeer de moeite waard. Een nieuw rechercheurs-duo lijkt geboren. Spannend, boeiend, vanuit twee standpunten geschreven. Het realistische, spannende plot doet je verlangen naar een volgende deel.

William las...

Match

Buddy Tegenbosch

€ 17,99

Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2020!

Over voetbal, vriendschap en moeilijke beslissingen nemen als alles anders loopt dan je zou willen. De vriendschap tussen Jim en Jabbar maakt van dit boek een schot in de roos; wat een supermatties! (leeftijd 12+)

Myra en Rojin lazen...

Lost future of pepperharrow

Natasha Pulley

€ 17,50

Sequel to the Watchmaker of Filigree Street. We liked this one even more (if that's possible). We love how thoroughly thought through the story is. Pulley is a master of creating a very detailed, atmospheric setting, as well as loveable characters whose kindness will suprise you. We couldn't stop reading from the moment we started!

Hans las...

Als je de stilte ziet

Thomas Verbogt

€ 20,99

In deze opnieuw innemende romantische roman probeert de hoofdpersoon een ongewild ontstaan geheim te reconstrueren. Licht gemarineerde taal, alledaags ongemak, weemoedigheid, onzekere vreugde, geen woord te veel, melancholische bedremmelde, beduusde personages, een zacht zalvende bedwelmende innemende sfeer. Achter de tekst ontstaat een extra filmische dimensie. Ga het zien en lezen.

Hanneke las...

Restmens

Marjolein Visser

€ 21,00

Dit debuut is geen lichte kost maar zeer de moeite waard om te lezen. Voor de twee hoofdpersonen Pim en David is (om verschillende redenen) niets vanzelfsprekend. Hun gedachten zijn mooi en intens. Vooral de innerlijke wereld van Pim is bijzonder. "Restmens" is een indringend, goed geschreven verhaal.

Ons boekenpanel las...

Het feest

Elizabeth Day

€ 15,00

Meteen op bladzijde één wordt je "Het feest" binnengelokt en wil je niet meer weg. Laat het drama maar komen! Spannend en pakkend als "Het diner" van Herman Koch, maar vooral een knappe psychologische roman met pijnlijk (heerlijk!) ongemakkelijke menselijke relaties en misplaatste loyaliteit. Day is niet bang om onsympathieke, manipulatieve en schijnheilige personages de hoofdrol te laten spelen en dat is smullen! Een terechte keus van ons boekenpanel voor het Boek van de maand augustus.

Hans las...

Waagstukken

Charlotte Van den Broeck

€ 15,00

Wat een talent…wat een taalpurisme…wat een woordenrijkdom…wat een verrassend en origineel thema…wat een bijzondere profilering van de verteller zelf…wat een fraaie vormgeving…wat een schrandere en wijze uitwerking…wat een onverwachte kunsthistorische beschouwingen…wat een talent…ik kijk reikhalzend uit naar nieuw werk van Charlotte van den Broeck.

Wieke las...

Min of meer opmerkelijke gebeurtenissen uit het leven van een treuzelaar

Cindy Hoetmer

€ 20,00

Het schrijven van deze aanbeveling heb ik natuurlijk lang voor me uitgeschoven, want ik bén Cindy... Iedereen is een beetje Cindy. Ze is de koningin van de droge observaties, van haar eigen geklungel, van de licht ongemakkelijke situaties. Ze moet een column, in een blad! Maar ook weer niet, want zo veel stukjes achter elkaar lezen was juist heerlijk!

Myra las...

Bloemblad van zee

Isabel Allende

€ 22,99

Bloemblad van zee is als een boeiende geschiedenisles, verpakt in een prachtige familiegeschiedenis. Allende op haar best. Vooral de verwijzingen naar Pablo Neruda, en zijn belangrijke aandeel in deze geschiedenis, zijn interessant en een mooie toevoeging aan het verhaal.

Hanneke las...

Het geluk van de sprinkhaan

Toon Tellegen

€ 10,00

De wereld van Toon Tellegen is ontegenzeggelijk wonderlijk, filosofisch en origineel. Zijn dierenverhalen met verrassende en innemende dialogen (bijvoorbeeld tussen sprinkhaan en schildpad of slak of woelmuis) zijn relativerend en heerlijk om te lezen.

Carla las...

Ten oosten van Eden

John Steinbeck

€ 32,50

Nog steeds één van mijn "all time favorites". In 1962 won John Steinbeck de Nobelprijs voor literatuur. Deze nieuwe vertaling verscheen in februari en blijft de moeite waard!

Myra las...

Daar waar de rivierkreeften zingen

Delia Owens

€ 17,50

Kyra, een van de buitenwereld geïsoleerde jonge vrouw, groeit in haar eentje op in het moeras, met de natuur als haar leerschool. Het is niet verrassend dat de schrijfster van dit boek een carrière kent als biologe. Owens beschrijft de wildernis van North Carolina op een gedetailleerde, poëtische wijze. Tel hier een onoplosbare moordzaak bij op en het resultaat is een boek dat je niet meer weg kunt leggen.

Toine las...

De man in de rode mantel

Julian Barnes

€ 24,99

Gefascineerd door een schilderij van John Singer Sargent gaat Barnes op zoek naar de geschiedenis van de afgebeelde persoon. Hij leidt de lezer door het fin de siècle zoals alleen hij dan kan. Dit is Barnes op zijn best: erudiet, humoristisch en bevlogen.

Ons panel las...

Het veld

Robert Seethaler

€ 21,99

Tijdens de zomerstop van De Wereld Draait Door kiest ons eigen boekenpanel een Boek van de Maand. Toine, Carla, Myra en William hebben samen ruim 100 jaar ervaring in de boekhandel. Deze maand is dat Het veld van Robert Seethaler. Maak kennis met de inwoners van Paulstadt. Ze zijn er niet meer, ze liggen op de plaatselijke begraafplaats, het veld. Maar dit is geen boek over de dood, maar over het leven. Over verlies, lotsbestemming en liefde. Met elk nieuw hoofdstuk leer je een van de inwoners kennen, maar kom je ook iets meer te weten over de geschiedenis van het stadje. Deze prachtige structuur maakt van ‘Het Veld’ een fascinerende puzzel waarvan het ene stuk nog mooier is beschreven dan het ander. ‘Het veld’ is een prachtige toevoeging aan een toch al indrukwekkend oeuvre van Robert Seethaler. Een boek waarin je door moet blijven lezen, terugbladeren en opnieuw lezen. Een heerlijk boek voor warme zomeravonden.

Rojin las...

Buurtsupermens

Sayaka Murata

€ 20,00

Wanneer Keiko 18 wordt gaat ze werken in een supermarkt, en hier vindt ze comfort en levensinzichten die ze eerder nog niet had. Nu ze 36 is, en daar nog steeds werkt, beginnen de mensen om haar heen te zeuren: zoek een fatsoenlijke baan, zoek een vent, sticht een gezin... Maar wat als Keiko daar geen behoefte aan heeft? Dit boek, geschreven door de geniale Japanse Murata (zelf ook supermarkt-medewerkster) is duister en hilarisch.

Astrid las...

De dood van Harriet Monckton

Elizabeth Haynes

€ 22,50

Harriët Monckton is een jonge vrouw die in 1843 werkt als lerares op een basisschool. Zij wordt dood aangetroffen en blijkt vermoord te zijn. Nog groter is de schok in het dorp als blijkt dat ze zwanger was. Van wie? Er zijn meerdere mannen die vertellen over hun relatie met Harriët en ze kunnen allemaal iets met haar dood te maken hebben. De Victoriaanse tijd, karakters en omgeving zijn mooi en goed beschreven. Door alle terugblikken komt Harriët weer tot leven voor de lezer. Mooi gedaan!

William las...

Gozert

Pieter Koolwijk

€ 15,99

"Gozert" is een boek vol razendsnelle humor, eindeloze fantasie en schitterende illustraties. Na het lezen wil jij ook wel zo'n coole superheldenvriend als Gozert... of misschien toch liever niet. Pieter Koolwijk mag van mij op zijn minst een Zilveren Griffel winnen voor dit fantasierijke verhaal.

Toine las...

Verzamelde gedichten

Menno Wigman

€ 20,00

Eindelijk! Een dichtbundel op onze aanraderstafel. Ik was diep onder de indruk van Wigmans -letterlijk- laatste bundel "Slordig met geluk", maar deze verzameling toont de ontwikkeling van een groot dichter en een mens met al zijn twijfels en tekortkomingen.

William las...

Bob Popcorn

Maranke Rinck

€ 13,99

Bob Popcorn is een levende maiskorrel met een slecht humeur (echt!). Dus maak hem maar niet boos, want dan... Eén van de leukste kinderboeken sinds De Gorgels; ik heb er meer dan eens hardop om moeten lachen. Leeftijd: vanaf 6 jaar, maar alleen als je een goed gevoel voor humor hebt.

Toine las...

Onzichtbare inkt

Patrick Modiano

€ 18,99

Ik houd van de compacte, melancholieke romans van Nobelprijswinnaar Modiano. In elk van zijn boeken blikt één van zijn alter ego's terug op een periode uit zijn verleden. Ook in zijn nieuwe roman wordt de lezer door het Parijs van de jaren 60 gegidst, op zoek naar een schim uit het verleden.

Sascha las...

Dochters van China

Jung Chang

€ 26,99

Jung Chang is één van de belangrijkste auteurs over Chinese moderne geschiedenis. In deze meeslepende biografie vertelt ze over drie zusters die ieder op hun eigen manier een belangrijke rol in het China van de vroege 20e eeuw hebben gespeeld.

Toine las...

Nacht in Caracas

Karina Sainz Borgo

€ 19,99

De staat van Burgeroorlog waarin Venezuela zich bevindt wordt door Sainz Borgo in al zijn waanzin beschreven. De schrijnende onmacht van het individu staat haaks op de macht van militante (misdadige) groeperingen. Een urgente en belangrijke roman.

Ons panel las...

Het hollandse huis

Ann Patchett

€ 22,99

Iedere maand kiest het panel van Dekker v.d. Vegt uit het aanbod van nieuwe titels ons eigen boek van de maand. Het is steeds een boek dat ons geraakt heeft: intelligent, intrigerend en bovenal goed geschreven.
Deze maand kozen wij unaniem voor Het Hollandse huis van Ann Patchett, een roman als een mooie maaltijd: met zorg samengesteld, alle ingrediënten perfect op elkaar afgestemd en smaken die elkaar harmonisch aanvullen. Na het lezen kun je verzadigd achterover leunen. Bovendien vormen de personages een méér dan aangenaam gezelschap. Laat het u smaken!

Peter las...

De riten van het water

Eva García Sáenz de Urturi

€ 20,99

In "De riten van het water" zorgt Eva Garcia Sáenz net als in het 1e deel "De stilte van de witte stad", voor een zelfde vertrouwde sfeer en decor, zelfs personen in familie- en vriendenkring keren terug. A sort of homecoming! Ja de oude verstandige grootvader is er ook, die in weinig woorden tot zeldzaam wijze opmerkingen komt. Hoe de schrijfster het doet, weet ik nog steeds niet goed, maar je wordt het verhaal weer ingetrokken, de spanning blijft van begin tot eind en de couleur locale wordt vernieuwd en verrijkt met elementen uit de Keltische geschiedenis. 100% leesplezier.

Toine las...

De storm

Jens Christian Grøndahl

€ 21,99

Relaties en familiebanden zijn de grote thema's in het werk van Grondahl. De storm in dit boek is een prachtige metafoor voor een fase in het leven van hoofdpersoon Adam Huus. De kwetsbaarheid van leven en liefde worden feilloos blootgelegd.

Het DvdV boekenpanel las...

BAM

Jelle Brandt Corstius

€ 9,99

Elke maand kiest ons boekenpanel voor u een boek van de maand; een boek waar iedereen plezier aan kan beleven. En deze maand kiezen we voor een bijzonder reisverhaal. Welkom aan boord van de BAM; de Bajkal-Amoer Magistrale. Jelle Brandt Corstius neemt je samen met twee vrienden mee op een opzienbarende reis. 4287 kilometer door de onherbergzame kou in een sterk veranderd Rusland. Jelle weet met zijn eigenzinnige gevoel voor humor een liefdevol portret te schetsen van het nieuwe Rusland. ‘Bam’ is een roadtrip vol bizarre personages waarbij je meer dan eens hardop zult lachen. En wat een prachtige omslag! Een perfect boek om te genieten van de kou zonder naar buiten te hoeven.

Peter las...

De stilte van de witte stad

Eva García Sáenz de Urturi

€ 15,00

In 'De stilte van de witte stad', de spannende politieroman van de Baskische schrijfster Eva Garcia Saenz over haar geboorteplaats Vitoria, zet een jonge politie-inspecteur/profiler de achtervolging in op een seriemoordenaar. Met veel fantasie, mysteries, verwijzingen naar mythen en legenden, cultuurhistorische elementen word je als lezer steeds op het verkeerde been gezet. Echt knap gedaan.

Hanneke las...

Zonder publiek

Marjolein Beumer

€ 19,99

"Zonder publiek" is een sterke debuutroman over de actrice Catherina en haar dochter Laura. Catherina is eigenzinnig en behept met een bijzonder verbaal vermogen. Maar ze is op leeftijd en takelt af. Dat zet de verhouding tussen moeder en dochter op scherp. Laura heeft het moeilijk en weet niet wat ze met de situatie aan moet. Pakkend en indringend geschreven.

William las...

Music Trails USA

Marc Stakenburg

€ 27,50

Music Trails USA is een reiskoffer vol verhalen uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Rijk geïllustreerd, en alle muziek staat netjes gerangschikt voor je klaar in drie uitgebreide Spotify-lijsten. Van Congo Square tot San Francisco, via Johnny Cash en Elvis Presley naar Iggy Pop en Run DMC; er is werkelijk niets dat Marc Stakenburg niet weet.

Peter las...

Alle tijd

Ronald Giphart

€ 15,00

Om het grote volwassen leven uit te stellen, begint een bevriende groep studenten een kleinschalige bierbrouwerij, "Alle tijd" geheten. Maar ambitie is hen niet vreemd, de brouwerij wordt, hoewel met vallen en opstaan, een groot succes. Van deze groep jonge mensen die ouder worden, de vriendschap die zich ontwikkelt, Ronald Giphart maakt er een levende en levendige werkelijkheid van. "Alle tijd" is een geslaagde ode aan vriendschap, een sympathiek Liber Amicorum voor een vriendengroep.

Astrid las...

Cilka's keuze

Heather Morris

€ 20,99

De tatoeëerder van Auschwitz vertelde over overleven in Auschwitz, door  het "geluk" op te vallen bij de kampcommandant. Cilka's keuze neemt je mee uit het kamp, naar een werkkamp in Siberië, van de ene verschrikking naar de andere, van de gruwelijke zaken in Auschwitz naar onmenselijke omstandigheden in Siberië. En toch, ondanks alles, is er hoop en leert Cilka weer vertrouwen te hebben in mensen. Indrukwekkende nieuwe roman van Heather Morris, een aanrader voor mensen die ook De tatoeëerder van Auschwitz aangrijpend mooi vonden.

Carla las...

BAM

Jelle Brandt Corstius

€ 9,99

Een boeiend verslag van Jelle en 2 vrienden over een treinreis door het onherbergzame Siberië. 4287 kilometer met de BAM, van Bajkal naar Amoer. Bij vlagen hilarisch. Lang geleden dat ik hardop heb gelachen bij sommige passages. Mooi vormgegeven boek.

Rojin las...

Onder het water

Daisy Johnson

€ 22,50

Een mooi opgebouwde hervertelling van een Griekse tragedie. In deze debuutroman laat Johnson zien dat ze talent heeft voor spelen met woorden, symbolisch gebruik maken van de natuurlijke omgeving en het creëren van bijzondere personages. Een uniek verhaal dat zeker de moeite waard is om te lezen.

Anne en Julia lazen...

Hoe gaan we dit uitleggen

Jelmer Mommers

€ 20,00

Of je nu een klimaatscepticus bent of een bomen knuffelaar (of iets ertussen in), we houden allemaal van deze gekke aardbol. Door de vloedgolf van informatie om ons heen lukt het soms niet om de bomen de bosbrand te zien. Mommers slaagt erin om met een helder en gestructureerd betoog deze onzekerheden weg te nemen. Weg met het doemdenken en bij de pakken neerzitten, is de boodschap van Mommers, want onze invloed is groter dan we denken!

Sophie las...

Wit Konijn / Rode Wolf

Tom Pollock

€ 19,99

WINNAAR BESTE BOEK VOOR JONGEREN (VERTAALD) 2019

Dit boek is een achtbaan, met veel plot twists, spanning, humor en mysteries. Een combinatie waardoor je dit boek snel uit wil lezen, en wanneer je het dan uit hebt wordt je achtergelaten in totale verwarring…

Astrid las...

Het Instituut

Stephen King

€ 24,99

Zo zie ik de boeken van Stephen King het liefst: spannend, bovennatuurlijk (maar niet te), maar ook bijna ontroerend mooi over vriendschap en mensen die voor elkaar opkomen. Wat mij betreft past Het Instituut prima in het rijtje met 22-11-63 en de Mr. Mercedes-boeken!

Peter las...

Zwarte schuur

Oek de Jong

€ 15,00

WINNAAR VAN DE BOEKENBON LITERATUURPRIJS 2020

Het echtpaar Maris en Fran, hij gerenommeerd kunstenaar, zij succesvol restauranthouder heeft veel demonen te bestrijden. Maris het zwart van dood door schuld in de zwart geteerde schuur in Zeeland, Fran de zelfmoord van haar eerste man in Italië. Hoe deze traumatische gebeurtenissen doorwerken in hun levens, hun blijven achtervolgen, hun huwelijksleven ondermijnt onderzoekt Oek de Jong : of hun pijn om wat was gebeurd steeds moet worden vernieuwd door herinnering. Roman vol liefde, beklemmend geschreven in mooie, beeldende taal: een nieuw hoogtepunt in het al zo bijzondere oeuvre van Oek de Jong.

Anne las...

De jongens van Nickel

Colson Whitehead

€ 22,99

Door domme pech komt Elwood op de Nickel Academy terecht, een "school" waar mishandeling en verwaarlozing nog de minste van de gruwelen zijn. Whitehead weet die beklemming nòg indringender weer te geven juist door een afstand te bewaren. Het is een ijzersterke roman die zowel qua persoonlijk verhaal als schets van de gesegregeerde samenleving veel indruk maakt. En de laatste zinnen zijn zó treffend, zó perfect als einde van het verhaal dat ze je nog een hele tijd bij zullen blijven

Toine las...

Frankusstein

Jeanette Winterson

€ 24,99

Ik ben al fan van Winterson vanaf de jaren '80 van de vorige eeuw. Haar boeken getuigen van haar inlevingsvermogen, humor en niet te onderschatten intelligentie. Ze maakt me altijd aan het lachen en zet me aan het denken. Mooie combi!

Constance las...

Ik blijf hier

Marco Balzano

€ 20,99

Trina vertelt aan haar afwezig dochter hoe hun dorpje in de grensregio van Italië en Duitsland door de geschiedenis (na WO I) ruw heen en weer werd geslingerd en uiteindelijk verzwolgen. Grote literatuur!

Sophie las...

Loneliest girl in the universe

Lauren James

€ 11,95

Laat je niet misleiden door de achterkant, want dit boek zit vol met leuke, mooie en verdrietige plot twists! Een erg mooi boek over eenzaamheid, liefde en de nodige spanning waardoor je dit boek snel uitleest.

Priscilla las...

De stilte van de vrouwen

Pat Barker

€ 22,99

Dit is, voor de verandering, geen verhaal over de overwinningen van Agamemnon of de heldendaden van Achilles. In deze verfrissende hervertelling schetst Barker een beeld van de erbarmelijke omstandigheden in het Griekse kamp, waar vrouwen gebruikt worden als slaven en concubines. Via Briseïs, voormalig koningin en gevangene van Achilles, wordt een stem gegeven aan deze vrouwen. Rauw, realistisch en bovenal een waardevolle toevoeging aan de Griekse mythen.

Sascha las...

Het uur van de specialisten

Barbara Zoeke

€ 24,99

Aangrijpende roman over het euthanasieprogramma van het Derde Rijk op zieken en gehandicapten. Verteld vanuit het perspectief van zowel slachtoffers als daders. De daders gaan ongemerkt steeds een stapje verder. Hannah Ahrendt noemde het de "banaliteit  van het kwaad". Dat wordt hier zichtbaar gemaakt

Hanneke las...

De goede zoon

Rob van Essen

€ 21,99

De goede zoon, winnaar van de Libris Literatuurprijs, is een origineel en knap geschreven boek in een surrealistische sfeer. Er lopen totaal verschillende verhaallijnen door elkaar die toch met elkaar te maken hebben. Twee jeugdvrienden gaan op reis en voor de ik-figuur wordt het een groot en vreemd avontuur. Daarnaast loopt het verhaal over zijn moeder, haar leven en haar laatste jaren in een verzorgingstehuis. Een verhaal met filosofische en existentiële beschouwingen. Heel verrassend en boeiend om te lezen.

Ons panel las...

Voorbij, voorbij

Clairy Polak

€ 19,99

Tijdens de zomerstop van De Wereld Draait Door kiest ons eigen boekenpanel een Boek van de Maand. Toine, Carla, Myra en William hebben samen ruim 100 jaar ervaring in de boekhandel. In de maand juni kiest ons panel voor Voorbij, voorbij van Clairy Polak. Voorbij, voorbij is het verhaal van een vrouw die haar man kwijtraakt aan de Ziekte van Alzheimer. Een integer portret van een huwelijk dat stuk gaat aan de gevolgen van deze ziekte waarbij vooral de ingetogen en niet sentimentele schrijfstijl een verademing is in dit genre.  Een bijzonder verhaal en nog prachtig uitgegeven ook. Lezen dus!

Constance las...

De bijenhouder van Aleppo

Christy Lefteri

€ 21,99

Wanhoop en angst zijn voelbaar in dit boek, net als de hoop op een nieuwe en veilige toekomst. Het verhaal wordt verteld met mooie sprongetjes tussen heden en verleden: het leven in Aleppo en de gevaarlijke vlucht via Turkije, Griekenland naar Engeland.

Toine las...

Olifant van zeep

Thomas Verbogt

€ 20,00

Zoals gewoonlijk zijn de verhalen van Thomas Verbogt een prettige uitdaging voor je geest. Ze trekken aan je gevoel en aan je geheugen en laten je niet meer los. Wat mij betreft: ik wil meer, meer!

Sascha las...

Een Italiaanse reis

Philipp Blom

€ 29,99

Philipp Blom moest kiezen: werd hij violist of schrijver? Muziek, en zijn viool, zijn een belangrijk deel van zijn leven als schrijver. Hij gaat op zoek naar de herkomst van zijn instrument, dat dateert uit de 18e eeuw. We lezen over handwerkslieden, hun netwerken en over muziek, filosofie en literatuur. Wat een fantastisch boek! Zachte kamermuziek op de achtergrond raad ik aan.

Carla las...

Metropolis

Philip Kerr

€ 21,99

De laatste thriller van Kerr. Wereldberoemd geworden met zijn Berlijnse trilogie. Ik zal zijn hoofdpersoon Bernie Gunther missen.

Peter las...

't Hooge Nest

Roxane van Iperen

€ 23,99

Tijdens de verbouwing van haar nieuwe huis, een oude villa in Naarden,´t Hooge Nest genaamd, stuitte Roxane van Iperen op sporen van onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. Het huis werd tijdens de oorlog gehuurd door de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper. Janny had al vroeg het gevaar van deportatie van alle Nederlandse Joden gezien en was op zoek gegaan naar een mogelijk onderduikadres. Het onbekende verhaal over ´t Hooge Nest, een onderduik-en verzetsplek waar tientallen Joden zich lang veilig konden voelen, heeft Roxane van Iperen op voorbeeldige wijze uitgezocht:een aangrijpend beeld van hoe het in de Jodenvervolging aan toe ging.

Astrid las...

Echo

Thomas Olde Heuvelt

€ 24,99

Echo is de opvolger van Hex, de bestseller waar Thomas wereldwijd mee doorbrak. Echo is een heel ander boek. Het kruipt onder je huid, is beklemmend en angstaanjagend. De brieven en mails in delen van het boek geven het soms een afstandelijkheid die je even op adem laat komen. Het is ontzettend goed geschreven, met prachtige volzinnen. Echo was het wachten én is het lezen meer dan waard!

Coen las...

Een zomer in Venetië

Wlodzimierz Odojewski

€ 17,99

Een Poolse jongen droomt zijn hele leven al over Venetië, maar dan breekt in 1939 de Tweede Wereldoorlog uit en verblijft hij die zomer noodgedwongen bij zijn tante in plaats van zijn droombestemming. Het is een gezapige tijd, totdat er op miraculeuze wijze een bron ontspringt in de kelder. Het gezin bouwt vervolgens zijn eigen Venetië, met wastobbes als gondels en pingpongtafels die voor het San Marcoplein moeten doorgaan. Erg vermakelijk verhaal over dromen in oorlogstijd, vier sterren in NRC.

Peter las...

Otmars zonen

Peter Buwalda

€ 27,50

Zojuist met spijt afscheid genomen van "Otmars zonen". In het eerste deel van deze trilogie ontmoet beginnend Shell-medewerker Ludwig Smit zijn verdwenen vader, Shell-CEO Hans Tromp op een Siberisch eiland. Daar beginnen de uitweidingen, de flashbacks, de personages en gebeurtenissen die over elkaar buitelen, de relaties, de familiebanden. Je leert de personages en hun geschiedenis enigszins kennen, maar Buwalda houdt veel achter, vandaar: trilogie. In een sjeuïge, smeuïge stijl, vet als de Shell-olie, pakt de auteur je in, tot het volgende deel: de Jaknikker.
Ik knik ook ja.

Coen las...

Vallen is als vliegen

Manon Uphoff

€ 19,99

Zelden heb ik een roman gelezen die met zo weinig woorden zo'n compleet verhaal vertelt. Uphoff, vooral bekend van haar korte verhalen, vertelt in dit boek de geschiedenis van een gezin dat gebukt gaat onder de terreur van de handtastelijke vader HEHH. Een rauw, puur en emotioneel verhaal waar je je als lezer in vast kunt bijten. De stijl van Uphoff is uitdagend en houdt je bij de les.

Hans las...

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

€ 26,99

Grand Hotel Europa biedt een ravissant filosofisch vergezicht, geschreven in prachtig proza, humorvol voorzien van onbetamelijke oneliners en straattaal. Lees dit boek maar thuis, want u wil toch niet meer op vakantie - in ieder geval niet meer naar Venetië!

Rojin en Myra lazen...

De koopman van Peru

Natasha Pulley

€ 22,50

Wij hebben zo ontzettend genoten van dit boek! De koopman van Peru is een rijk beschreven historisch verhaal. Het bevat magische elementen, een gedetailleerde setting en complexe personages die je in je hart sluit. De jonge, getalenteerde schrijfster zorgt ervoor dat je steeds meer wordt meegenomen op de avontuurlijke expeditie in het sprookjesachtige Andesgebergte van Peru.

Astrid las...

Witte dood

Robert Galbraith

€ 22,99

Dit vierde deel over privédetective Cormoran Strike was het wachten meer dan waard! Tegen de achtergrond van het Engelse Parlement en de Olympische Spelen in Londen in 2012 worden twee verhaallijnen zo ingenieus met elkaar vervlochten dat in de laatste hoofdstukken pas duidelijk wordt wie, wat waarom heeft gedaan. Kent u de serie niet? Begin met het eerste deel, 'Koekoeksjong'. Hoewel de vier delen los van elkaar te lezen zijn maken de hoofdpersonen zo'n ontwikkeling door dat bij het begin beginnen aan te raden is.

Coen las...

Dit is mijn moeder

Tommy Wieringa

€ 17,99

Wieringa neemt in zijn prachtige, kenmerkende stijl afscheid van zijn overleden moeder. Soms met een lach, soms met een traan, maar altijd herkenbaar. En dat is indrukwekkend bij een moeder die zo bijzonder en onvoorspelbaar was als de zijne.

Peter las...

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

€ 26,99

Zelfs het omslag van 'Grand Hotel Europa', de grote roman van Pfeijffer is prachtig en na lezing komt de titel nog meer tot leven: Grand over vergane glorie en de toekomst van Europa, Hotel over Europa als verblijfplaats of land van migratie, en Europa als mythisch liefdesverhaal waarbij de auteur een groots Hoofdwerk schrijft als herinnering en hommage aan vriendin, kunsthistorica en muze Clio, de liefde van zijn leven die leeft in zijn verleden.

Sascha las...

De Bourgondiërs

Bart van Loo

€ 34,99

Van Loo is een geweldige verteller! Ga met hem mee op reis door de geschiedenis en zie hoe een klein en onbeduidend hertogdom door oorlogen en slimme huwelijkspolitiek uitgroeit tot de belangrijkste macht in Frankrijk en de bakermat wordt van de Lage Landen zoals wij die nu kennen. Zeer aanbevolen!

Sascha las...

Our story : a memoir of love and life in china

Rao Pingru

€ 34,95

Dit is een bijzonder boek! Rao Pingru, een gewone Chinese burger uit Shanghai, besloot na het overlijden van zijn vrouw zijn memoires te schrijven. En hij maakte er ook illustraties bij. Een inkijk in het leven van gewone mensen tijdens de tumultueuze 20e eeuw.

Peter las...

De bruggenbouwer

Markus Zusak

€ 24,99

Deel 1 van de 'De bruggenbouwer' is net zo chaotisch en onaf als' In den beginne...', maar daarna volgt een warme en hartelijke familiegeschiedenis van de 5 Australische broers Dunbar, waarvan de moeder overleden en de vader verdwenen is. Clay, de 4e zoon, als het ware uit klei geschapen (Bridge of Clay), groeit uit tot de bruggenbouwer die verleden en heden zal verzoenen. Genoten!

Hans las...

Zomervacht

Jaap Robben

€ 22,99

Ogenschijnlijk eenvoudig van opzet. Toch komen in de talrijke dialogen, maar vooral in de verbindende teksten zeer compacte, betekenisvolle en verrassende zinnen voorbij. Een volstrekt nieuw geluid en hoogtepunt in de moderne Nederlandse literatuur. Wat een juweel. En het DWDD-panel is het met me eens!

Monique las...

De jongen in de sneeuw

Samuel Bjork

€ 20,99

De eerste twee thrillers van Bjork heb ik verslonden! Het was dus best lang wachten tot dit derde boek er was. Gelukkig was De jongen in de sneeuw dat wachten waard! Ik ben vele uren onbereikbaar geweest, want ik moest en zou doorlezen. Lees eerst de twee eerdere boeken en dan deze derde. Ik voorspel dat je dan niet kunt wachten tot nummer 4!

Peter las...

Vaderland

Fernando Aramburu

€ 24,99

Twee goed bevriende families komen lijnrecht tegenover elkaar te staan door de bloederige strijd van de ETA, de gewapende Baskische onafhankelijkheidsbeweging. Naoorlogs Spanje krijgt met de beklemmende roman Vaderland een indrukwekkende stem in het land der zwijgenden.

Peter las...

De rechtvaardigen

Jan Brokken

€ 17,50

De Rotterdamse Philipsdirecteur / consul in Litouwen Jan Zwartendijk is medebedenker van een vluchtroute voor Poolse Joden om de Holocaust te ontlopen. Deze zgn. Curacao-route liep via Rusland, Japan de wereld in, niet zozeer naar Curacao maar naar Amerika, Australie, Israel en elders. Zwartendijk schreef duizenden visa uit, maar heeft nooit geweten of het juist was de vluchtelingen op deze route te sturen. Een week na zijn overlijden kwam het bericht dat duizenden Joden dankzij zijn visa de oorlog overleefd hadden. Jan Brokken's De Rechtvaardigen: in plaats van een standbeeld.

Monique las...

Homage to Humanity

Jimmy Nelson

€ 125,00

Prachtig, indrukwekkend fotoboek van de maker van Before they pass away, Jimmy Nelson. In dit boek, Homage to humanity, fotografeerde hij meer dan 30 stammen uit Azië, Afrika, Australië en Midden- en Zuid Amerika. Meer dan 400 iconische foto's, interviews met stamleiders en verpakt in een prachtige bewaarbox. Inclusief app die het mogelijk maakt beelden in 360º te bekijken. Bij ons in de winkel kost dit prachtige boek € 99,99. U kunt het reserveren door te bellen met de winkel of even een mail te sturen naar [email protected]

Nika las...

Wat als dit het is

Becky Albertalli ; Adam Silvera

€ 18,99

In deze YA brengt het universum Ben en Arthur bij elkaar in een postkantoor. Arthur is op zoek naar romantiek tijdens zijn zomer in New York, Ben komt juist net uit een relatie. Zijn ze wel geschikt voor elkaar op dit moment? Ben en Arthur herkansen meerder keren hun eerste date om een antwoord te vinden op deze vraag. Het is een zoektocht waar vriendschap, achtergrond en familie een belangrijke rol blijken te spelen.

Wieke las...

Mijn jaar van rust en kalmte

Ottessa Moshfegh

€ 21,99

Een beetje vreemde, niet per se sympathieke personages, ik houd ervan... Met de jonge vrouw in 'Mijn jaar' gaat het niet goed, ondanks haar luxe, westerse wereldje. Ze besluit een jaar ondergronds te gaan in haar appartement in de hoop dat haar lijden aan het leven zo verdwijnt. Een bizar, absurd, maar geweldig boek, ik heb grote bewondering voor Moshfegh en de manier waarop ze een heftig boek geweldig maakt.

Toine en Wieke lazen...

Melmoth

Sarah Perry

€ 21,99

Dat was even spannend, na onze jubelstemming over Perry's vorige boek "Het monster van Essex". Maar het kwam meer dan goed: "Melmoth" is geweldig! Geef je maar gewoon over aan de duistere legende van Melmoth in het prachtige Praag en je zult beloond worden. Sarah Perry vertelt de mooiste, verrassendste, indrukwekkendste verhalen. Wederom worden we gelukkig van haar...

Myra las...

Café Zon & Zee

Jenny Colgan

€ 10,00

Café Zon & Zee speelt zich af op een klein Schots eiland, waar Flora McKenzie haar liefde voor koken ontdekt aan de hand van een kookschrift van haar overleden moeder. Dit boek lees je in één ruk uit!

Toine las...

Laat los mijn hand

Edward Docx

€ 22,99

Dit is zo'n boek dat je eigenlijk niet uit wil lezen, omdat dat het afscheid betekent van personages die je vrienden zijn geworden. Mooie roadnovel, vol scherpe humor en dito dialogen. Prachtig!

William, Constance en Toine lazen...

De lange droogte

Cynan Jones

€ 18,50

William, Toine èn Constance zeggen hierover maar één ding:

Dit is het mooiste boek dat wij in tijden gelezen hebben!

Astrid las...

Oktober

Oktober

Søren Sveistrup

€ 20,99

Wat een goede thriller is dit! De bedenker van de serie The Killing schrijft een verhaal dat ongelooflijk goed in elkaar zit en ontzettend spannend is. Het is lang geleden dat ik zo'n fijne thriller heb gelezen, hij is helaas bijna uit...

Toine las...

Opeens ganzenvader

Michael Quetting

€ 19,99

Ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek broedt Quetting zeven ganzeneieren uit. Vanaf hun 'geboorte' accepteren de kuikens hem als hun ouder en volgen ze hem overal. Een even grappig als ontroerend verslag van 7 ganzenlevens en hun vader.

Wieke las...

Kleine brandjes overal

Celeste Ng

€ 20,99

Duo-tip!
Deze vlot lezende roman wordt u aangeraden door Wieke èn Constance! En we vinden dat u "Wat ik nooit eerder heb gezegd" van Ng ook moet lezen, want ze is retegoed in het blootleggen van beklemmende familieverhoudingen en Amerikaanse 'dorpsmores'. Mooi!

Sascha las...

De tijd in kleur

Dan Jones ; Marina Amaral

€ 35,00

Een heel mooi kijk- en bladerboek met foto's uit de jaren 1850-1960. Ze zijn heel zorgvuldig ingekleurd en geven zo een levensechte indruk van mensen en gebeurtenissen.

Astrid las...

Angst

Bob Woodward

€ 21,99

Dit is een boek waarbij je boek op pagina 1 openvalt en voorlopig niet meer dicht kan van verbazing. Inside informatie van een vooraanstaande journalist over Trump's eerste jaren in het Witte Huis. Inhoud, maar zeker ook schrijfstijl maken dat je verder wil lezen. Lees, en huiver...

Peter las...

In het zwart van de spiegel

Peter Delpeut

€ 34,99

Een filmmaker maakt een eigentijdse Grand Tour over het Europese vasteland op zoek naar sporen van het werk van landschapsschilder Claude Lorrain. Het belang van schilderkunst en landschappen is als tegengif voor zijn oogkwaal waarbij hij langzaam zijn zicht verliest en de wereld niet meer kan zien in zijn volle breedte. "In het zwart van de spiegel" van Peter Delpeut: een tour de force met ontzettend veel verbeeldingskracht. 800 pagina's dun.

Toine las...

De buitenjongen

Paolo Cognetti

€ 19,99

Prachtboek over de hang naar eenzaamheid die botst met de behoefte aan vriendschap. Prima voorloper van "De 8 bergen" en een mooie kennismaking voor de liefhebbers van deze melancholieke en filosofische literatuur.

Priscilla las...

Amerikanen lopen niet

Arjen van Veelen

€ 20,00

In het "heartland" van de VS gaat Van Veelen op zoek naar de oorzaken van de onrust en onvrede in het land. Hij wisselt persoonlijke anekdotes af met (geschiedkundige) wetenswaardigheden. Vooral de ontmoetingen met inwoners maken veel indruk. Krachtige observaties en heel boeiend geschreven!

Carla las...

De nachtploeg

Michael Connelly

€ 12,99

Wederom een fantastische thriller met, voor de eerste keer, een krachtige vrouwelijke hoofdpersoon. Door Vrij Nederland uitgeroepen tot Thriller van het jaar. Ik vind Michael Connelly één van de beste thrillerschrijvers ooit.

Peter las...

Wees onzichtbaar

Murat Isik

€ 24,99

De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus terecht in de troosteloze Bijlmer. In deze onveilige wereld van de jaren 80 blijkt zijn vader onberekenbaar en agressief. Op school wordt Metin gepest, maar hij ontpopt zich als een overlevingskunstenaar en vindt zelfbewust zijn levensweg. Murat Isik won met Wees onzichtbaar de Libris Literatuurprijs en de Boekhandelsprijs 2018 en is met dit boek voorgoed zichtbaar in de literaire canon.

Myra las...

Bloed en beenderen

Tomi Adeyemi

€ 17,99

Favoriet van Myra, maar ook van Rojin en Julia!
Young adult boek over magie, racisme en verboden liefdes. Zélie krijgt de moeilijke taak om magie terug te brengen naar Orïsha, om de jarenlange onderdrukking van haar volk door de tiran te stoppen. Indrukwekkend door de maatschappelijke ondertoon, die moeiteloos met fantasy wordt gecombineerd. Enige minpunt: we moeten zo lang wachten op deel 2!

 

Astrid las...

Het Alice netwerk

Kate Quinn

€ 22,99

Deze op ware feiten gebaseerde roman vertelt het verhaal van een spionne uit de Eerste Wereldoorlog en van een jong meisje dat vlak na de Tweede Wereldoorlog op zoek gaat naar haar verdwenen nichtje. De levens van deze twee vrouwen komen bij elkaar en dat leidt tot een prachtig en meeslepend verhaal.

Priscilla las...

Reisverslag van een kat

Hiro Arikawa

€ 20,00

Hartverwarmend verhaal over de vriendschap tussen de kat Nana en zijn baasje Santoru. Het boek is deels geschreven vanuit Nana's perspectief zodat je leest hoe de grappige en eigenwijze kat denkt over de wereld om zich heen. Langzaam kom je erachter waarom de twee samen op reis zijn, wat leidt tot een emotioneel einde. Mooi geschreven in heldere Japanse stijl en heel herkenbaar voor iedereen die ooit een kat heeft gehad.

Toine las...

Vanuit hier zie je alles

Mariana Leky

€ 20,00

Heerlijk 'niet weg te leggen' boek. Vol met prachtige personages, onweerstaanbaar grappig en ook ontroerend. Het perfecte boek voor in de hangmat of luie (strand)stoel. Ik ga op vakantie en neem mee.... juist!

Astrid las...

Verwarring

Elizabeth Jane Howard

€ 24,99

Alweer het derde deel van de heerlijke serie over de Cazalets. In dit deel leef je mee met de familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zijn lange, donkere jaren en het privéleven van de familieleden wordt almaar turbulenter. Heerlijk lezen!

Constance las...

Vrouw of vos

David Garnett

€ 20,99

De pasgetrouwde Richard ziet zijn vrouw Silvia veranderen in een vos. Hij neemt haar mee naar huis en verzorgt haar, want ja... ze blijft toch zijn vrouw. Maar hoe moet het verder als zij in de loop van de tijd steeds vossiger wordt? Een prachtig liefdesverhaal.

pro-mbookslibr1 : libris