Historie
In 1856 vestigden J.G. Dekker en W.J. van de Vegt in Utrecht een handel in kantoorbehoeften, papier en religieuze artikelen annex boekbinderij. Vanaf 1864 werd de firma ook actief op het terrein van de uitgeverij, aanvankelijk in Utrecht en vanaf 1922 ook in Nijmegen. Tot aan 1989 – toen Uitgeverij Dekker & Van de Vegt werd opgeheven en het fonds werd voortgezet door Uitgeverij Van Gorcum te Assen – zijn ongeveer 2000 titels gepubliceerd.In 1922 verhuisde de zaak naar Nijmegen waar ze aan de Oranjesingel een rol had bij de in 1923 gestarte Katholieke Universiteit Nijmegen waarvan zij tot in de jaren 60 de belangrijkste uitgever van academische werken was. Het fonds werd in 1989 opgeheven en werd voortgezet bij Koninklijke Van Gorcum.
BGN, selexyz en Polare
In Nijmegen was Dekker & v.d. Vegt uitgegroeid tot een grote boekhandel. Naast de hoofdvestiging die in 1972 in Passage Molenpoort kwam, in 1976 aan Plein 1944 en die sinds 2000 aan de Marikenstraat zit, was er een nevenvestiging op de campus van de universiteit en waren er ook vestigingen in Arnhem, Sittard en Maastricht. De keten was onderdeel van de Kluwer Groep Boekhandels die in 1992 verzelfstandigd werd tot Boekhandels Groep Nederland (BGN) die in 2006 Selexyz werd. De Selexyz vestigingen in Nijmegen en Arnhem werden toen Selexyz dekker van de vegt genoemd. In 2010 zijn de vestigingen op de universiteit door van Dijk’s Boekhuis in Kampen overgenomen.
Na het faillissement van selexyz in 2012 werden de winkels, inclusief Dekker v.d. Vegt, overgenomen door ProCures. De oud-Selexyz winkels fuseerden met De Slegte tot Polare en het Nijmeegse De Slegte-filiaal werd ondergebracht in de Selexyzwinkel en de zaak werd in 2013 Polare Nijmegen genoemd.
Weer zelfstandig!
In januari 2014 leek het einde van Polare in zicht toen het Centraal Boekhuis geen boeken meer wilde leveren en de winkel werd tijdelijk gesloten.
Monique Kauffman, winkelmanager, zocht contact met oud-directeur Hans Peters en zij besloten samen te gaan onderzoeken of ze de winkel konden voortzetten als Polare failliet zou gaan. Dat onderzoek viel al snel positief uit! De medewerkers in Nijmegen zijn gaan kijken wat er allemaal zou moeten gebeuren als het zou lukken de winkel over te nemen bij een eventueel faillissement en Monique en Hans zijn op zoek gegaan naar mede-financiers en hebben er één gevonden in de persoon van Leo van de Water, Nijmegenaar in hart en nieren.
Op 24 februari 2014 werd Polare failliet verklaard.
In maart 2014 werd binnen zes dagen via crowdfunding 150.000 euro bij elkaar gebracht om een doorstart te maken onder de oude naam. Op 21 maart werd bekend dat het zou lukken om Dekker v.d. Vegt uit het faillissement te kopen en dat er definitief een doorstart kwam onder de oude naam. Op 28 maart werd de koop gesloten en na een hernieuwde korte sluiting heropende Dekker v.d. Vegt boekverkopers op 1 april 2014!