Boekennieuws

Tijdens de Avond van het Spannende Boek werden de Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de Hebban Thrillerprijs, de Gouden Strop en de Goeken Prijs. Het is de aftrap van de Thriller Weken, die vinden dit jaar plaats van 26 mei t/m 18 juni.

De winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2023 is De Ripper connectie van Gerrit Barendracht. De winnaar van de Gouden Strop 2023 is Musserts schaduw van John Kuipers. Hij wint de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman. De NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, is dit jaar niet uitgereikt, vanwege een te gering aantal inzendingen.

De Goeken Prijs is gewonnen door Arend Smits met het verhaal 'Jake Browns anomalieën'. Hij wint de Goeken Prijs schrijfwedstrijd voor spannende verhalen.

Meer informatie

De vakjury van de Libris Literatuur Prijs 2024 is vandaag bekend gemaakt. De jury bestaat uit:

Kim Putters, voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) - (voorzitter) Dalilla Hermans, auteur en columniste van De Standaard Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA Joep van Ruiten, cultuurjournalist Vamba Sherif, schrijver, essayist, film- en boekrecensent

Zij zullen de ingezonden romans van 2023 lezen en beoordelen en uit het aanbod een longlist, shortlist en winnaar kiezen.

De Libris Literatuur Prijs is de prestigieuze onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar met een prijzengeld van in totaal 65.000 euro (2.500 euro voor elk van de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar).

De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

Meer informatie

Van de honderden nieuwe thrillers in de VN Detective- en Thrillergids kregen er acht vijf sterren. Daaruit koos de jury de VN-Thriller van het Jaar. 'Heftig actiegeweld meets progressieve denkbeelden,' zeggen ze over winnaar Vlijmscherpe tranen van S.A. Cosby.

De acht nominaties van dit jaar, door de recensenten voorgeselecteerd via de toekenning van vijf sterren, zijn met genoegen verorberd door juryleden Marijn van der Jagt, Samuel Peperkamp, Arno Ruitenbeek en Anne Versloot.

Meer informatie

Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek De avonturen van Rutger, Thomas en Paco - De tijdmachine de Kinderjury 2023 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. In de categorie 10 tot en met 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de Amorfe. De prijzen werden uitgereikt op de tweede editie van Het Grote Kinderjury Feest dat door CPNB en DPG Media is georganiseerd en was te volgen via een livestream.

De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. Tijdens de Stemweken stemden maar liefst 50.000 kinderen op hun favoriete boek van vorig jaar.

Meer informatie

Vandaag zijn de delen Parel, Maan, Zon en De zevende zus van de Zeven zussen-serie van Lucinda Riley bekroond met een Gouden Boek. Van elk van de vier boeken werden sinds het verschijnen meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de officiële gouden status.

Daarmee hebben alle zeven boeken uit de Zeven zussen-serie een gouden status, het eerste deel ontving daarbovenop al diamant.

Meer informatie

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje heeft de 30ste Libris Literatuur Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury onder leiding van Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht, koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2023 voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Meer informatie

De Israëlische schrijver Meir Shalev is dinsdag 11 april op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Meer informatie

De Zoete Zusjes moppenboek van Hanneke de Zoete is bekroond met een Gouden Boek. Van het moppenboek, verschenen bij Kosmos Uitgevers, werden meer dan 75.000 exemplaren verkocht. Genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken. In 2021 won Hanneke de Zoete de Kinderjury met het boek De Zoete Zusjes zoeken een schat, waarvoor zij in 2022 ook een Gouden Boek ontving.

Meer informatie

De genomineerden voor de Hebban Thrillerprijs 2023 zijn bekend. De volgende titels maken kans op de prijs:

Het verkeerde meisje van Angelique Haak

De Ripperconnectie van Gerrit Barendrecht

De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg

November van Thomas Olde Heuvelt

Gouden nevel van Thijs Voortman

Dit jaar wordt de prijs voor de vierde keer uitgereikt. De Hebban Thrillerprijs 2023 wordt tijdens de Avond van het Spannende Boek op 25 mei uitgereikt. De Avond is de aftrap van de Thriller Weken van 26 mei tot en met 18 juni.

Meer informatie

YouTubers Rutger Vink en Thomas van Grinsven ontvingen maar liefst twee Gouden Boeken. Van zowel De magische halsband als De tijdmachine zijn ruim 75.000 exemplaren verkocht. Zij ontvingen deze tijdens een bezoek aan de klas van Kinderboeken Leesteamlid Frederique in Noord-Brabant. Vorig jaar wonnen zij met De magische halsband de Kinderjury 2022 in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar.

Meer informatie

De beste zes Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2023 zijn vandaag door de jury in een speciale bijeenkomst in Felix Meritis bekendgemaakt.

Tussentijds van Peter Zantigh

Overal zit mens van Yves Petry

De gebeurtenis van Peter Terrin

Man zonder rijbewijs van Oek de Jong

Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Wormmaan van Mariken Heitman. Voorzitter van de jury dit jaar is Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht. Zij maakt de winnaar bekend op 8 mei in Felix Meritis, met een Hommage-show voor de zes genomineerde auteurs die via livestream te volgen zal zijn. De bekendmaking van de winnaar wordt live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2.

Meer informatie

Land van echo's van Mark. H. Stokmans heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 gewonnen. Dat is op 15 februari bekendgemaakt bij de uitreiking van de prijs aan de auteur van het winnende boek. De jaarlijkse literaire prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

Meer informatie

De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2023 is op 30 januari door de jury bekendgemaakt. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Wormmaan van Mariken Heitman. Dit jaar bestaat de jury uit: Mira Feticu, schrijver, performer, interviewer, radiomaker en publicist, Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus en schrijver, Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht (voorzitter), Yannick Dangre, schrijver en dichter en Lies Schut, literair recensent De Telegraaf.

De winnaar van de 30e Libris Literatuur Prijs ontvangt op maandag 8 mei 2023 uit handen van Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de Stichting Literatuur Prijs, een bedrag van € 50.000,- en de bronzen legpenning.

Meer informatie

Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens is het bestverkochte boek van 2022.

Meer informatie

Met ruim 13 procent van de stemmen heeft November de verkiezing van het Mooiste Boekomslag van 2022 gewonnen. Het omslag is ontworpen door DPS Design & Prepress studio

Meer informatie

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje heeft de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. De jury onder leiding van Guy Verhofstadt, koos uit vijf genomineerden de winnaar.

Meer informatie

De zwijger van René van Stipriaan heeft de 15e Libris Geschiedenis Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 20.000 euro. De jury onder leiding van Thom de Graaf vice-president van de Raad van State, koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2022 het beste historische boek van 2022.

Meer informatie

Auteur Ivan Wolffers overleden

vrijdag 7 oktober 2022

Vrijdagmorgen 7 oktober is Ivan Wolffers overleden. Omringd door zijn geliefden, weggegleden uit het leven dat hij tot zijn laatste snik en laatste lach omarmd heeft.

Meer informatie

Dat werd zojuist bekendgemaakt op de Zweedse Academie in Stockholm. Ernaux (1940) krijgt de belangrijkste literaire onderscheiding om haar ‘moed en klinische scherpte waarmee ze de wortels, vervreemding en beperkingen van het geheugen blootlegt’, aldus de jury.

Meer informatie

De Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek, gaat naar Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk. Raoul Deleo heeft het Gouden Penseel, de prijs voor best geïllustreerde kinderboek, gewonnen voor het boek Terra Ultima. De winnaars van de belangrijkste Nederlandse kinderboekenprijzen werden thuis verrast door Irene Moors, zo was donderdagavond te zien in het NOS Jeugdjournaal.

Meer informatie