februari

Boekbespreking: De Nieuwe Leeskring bespreekt 'Zij' van Helle Helle

maandag 3 februari 2020

Op  maandag 3 februari bespreekt De Nieuwe Leeskring de roman ‘Zij’ van de Deense schrijfster Helle Helle. Ook ontvangen we dan een speciale gast.

Op de achterflap: 
‘Zij’ zijn een dochter van zestien en haar moeder. Ze wonen op veel verschillende plekken in een stadje op Zuid-Lolland. ‘Zij’ zijn ook de 2750 andere bewoners in hun woonplaats. En ‘zij’ zijn alle mensen die de dochter leert kennen op de nieuwe middelbare school waar ze in 1981 naartoe gaat. Maar in de allereerste plaats zijn ‘zij’ bezig te verdwijnen, omdat haar moeder ernstig ziek wordt. De band tussen moeder en dochter wordt beschreven in kleine episodes, terugblikken en dialogen.’

Helle Helle (1965) wordt beschouwd als een van de grootste moderne Deense schrijvers. Haar onderkoelde proza wordt vergeleken met dat van Ernest Hemingway en Raymond Carver. Ze ontving alle belangrijke Deense literaire prijzen.

De keuze voor dit boek is al eind december 2019 gemaakt. Maar het toeval wil dat er op zaterdag 4 januari een recensie van dit boek in het Parool stond met als kop ‘Korte, precieze zinnetjes die inslaan als een moker’. Die recensie bevatte overigens ook de volgende ‘waarschuwing’: ‘Helle heeft ook voor de vorm gekozen het geheel in de tegenwoordige tijd te schrijven. Dat vergt van de lezer enige aanpassing met zinnen als ‘Een uur geleden begint de vakantie’ … Maar het went en het werkt, want je wordt meegezogen in de wereld van ‘ze’, de hoofdpersoon en die andere ‘ze’, haar moeder.

Gast 

Nu hebben we al vaker een auteur op bezoek gehad in het tweede uur van de bespreking, maar nog nooit een recensent. Dus hebben we contact opgenomen met de betreffende recensent (Marjolijn de Cocq, hoofd Boeken van het Parool)  en gevraagd of zij bereid was om het tweede uur bij ons als gast aan te schuiven. Dat was en is ze, waarvoor onze hartelijke dank.

In het eerste uur bespreken we zoals gewoonlijk het boek en vanaf 20.00 uur gaan we samen met Marjolijn kijken in hoeverre de recensie (al dan niet) overeenkomt met onze leeservaringen. Daarnaast is het natuurlijk ook interessant om meer te weten te komen over hoe recensenten in het algemeen te werk gaan. Het belooft leuk te worden.

 

Meer informatie

Feestelijke boekpresentatie 'Dan niet' van Margriet Veldhuis

vrijdag 7 februari 2020

Vandaag presenteert Margriet Veldhuis bij ons haar nieuwe boek Dan niet.

Mede namens uitgeverij Nobelman nodigen wij iedereen van harte uit om bij dit feestje aanwezig te zijn! Natuurlijk zal Margriet met plezier haar boek voor je signeren.

Zie ook de website van de uitgeverij

Zie ook de website van Margriet

 

Meer informatie

Feestelijke boekpresentatie "Met de golven mee" door Ailen Meester

zondag 9 februari 2020

Ongelooflijk mooi, deze gedichten van onze 17-jarige buurtgenote Ailen Meester. Ze maakte de bundel in eigen beheer als onderdeel van haar PWS (profielwerkstuk) op school. Vandaag presenteert ze met trots haar prachtige gedichten aan het grote publiek. Kom je ook? 

Meer informatie

Workshop "Ik ben 9" door Michelle Emmen

woensdag 12 februari 2020

Op woensdagochtend 12 februari kunnen ouders en opvoeders zich onderdompelen in de negenjaarsfase. Dat is de pittige fase tussen 8 en 11 jaar waarin thema's als meidenvenijn, stoer doen, erbij horen, angsten en onzeker voelen een grote rol spelen. Heb jij zo'n worstelende negenjarige in huis? Weet je welkom! 

Meer informatie