Boekenweek: Ik, moeder - met Joke Hermsen, Sanneke van Hassel, Eva Kelder, Jannah Loontjens en Annemarie de Gee

zondag 24 maart 2019 15:00
Boekenweek: Ik, moeder - met Joke Hermsen, Sanneke van Hassel, Eva Kelder, Jannah Loontjens en Annemarie de Gee

Ik, moeder

Tijdens de Boekenweek spreken we over hét boekenweekthema dat veel stof deed opwaaien: De moeder, de vrouw.

Deze middag dragen Eva Kelder, Annemarie de Gee, Joke J. Hermsen, Jannah Loontjens en Sanneke van Hassel voor uit hun werk en ze gaan samen de discussie aan. Verandert het moederschap hun schrijverschap? Zien zij hun kind als een inspiratiebron of als hindernis? Welke rollen vervullen ze als moeder en als vrouw, en hoe verenigen zij die met elkaar? En met hun werk?

Aanvang 15.00 uur, einde 16.00 uur, daarna borrel en signeren. Vrije toegang, graag aanmelden via [email protected]

Iedereen van harte welkom!

 

 

Over het boek:

De twee schrijfsters én jonge moeders Eva Kelder en Annemarie de Gee stelden de literaire verhalenbundel Ik, moeder samen, met nieuw proza van dertien auteurs over het thema moederschap. O.a. Yasmine Allas, Neske Beks, Saskia De Coster, Sanneke van Hassel, Marjolijn van Heemstra, Joke J. Hermsen, Jannah Loontjens, Roos Schlikker, Nilgün Yerli en Aukelien Weverling schreven mooie, schrijnende, stoere, absurde verhalen. Anna Enquist schreef een gedicht. Deze vrouwen moesten soms wel een drempel over. Want word je als vrouw serieus genomen als je over het moederschap schrijft? Ik, moeder schenkt de moeder het rijke, literaire leven dat zij verdient.

Auteursportret Eva en Annemarie copyright Elisabeth van Sandick; Auteursportret Sanneke copyright Keke Keukelaar; auteursportret Jannah copyright Martin Dijkstra; auteursportret Joke copyright Koos Brekel. Dank!

Eva Kelder (1980) studeerde Engelse letterkunde en journalistiek. Ze publiceerde verhalen in diverse literaire tijdschriften, waaronder Passionate Magazine, De Revisor en De Gids. In 2014 verscheen haar debuutroman Het leek stiller dan het was, die lovend werd ontvangen en waarmee ze zichzelf overtuigend bewees als nieuw literair talent.

Annemarie de Gee (1987) debuteerde met het verhaalmozaïek Kamermensen, dat door Jaap Goedegebuure werd uitgeroepen tot een van de beste debuten van 2012. Ze was te gast op het First Novel Festival in Boedapest en droeg voor op verschillende literaire festivals. Met De kus van een clown debuteerde De Gee als romanschrijver.

Sanneke van Hassel (1971) ontving voor haar eerste twee boeken, de verhalenbundels IJsregen (2005) en Witte veder (2007), de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008. Haar eerste roman Nest (2010) werd in 2012 gevolgd door de verhalenbundel Ezels. Deze kwam vrijwel tegelijk uit met Naar de stad, een selectie korte verhalen uit de hele wereld, die ze samen met Annelies Verbeke maakte. In haar laatste twee boeken Hier blijf ik (verhalen, 2014) en Stille grond (roman, 2017) speelt 'haar stad' Rotterdam een belangrijke rol. Medio 2019 verschijnt haar vijfde verhalenbundel: Nederzettingen.

Joke J. Hermsen (1961) studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs, promoveerde in 1993 aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef de romans Het dameoffer (1998),Tweeduister (2001) en De profielschets (2004). Haar romans De Liefde dus (Halewijnprijs 2008) en Blindgangers (2012) stonden op de longlist van de Libris Literatuur prijs. Recent verscheen haar roman 'Rivieren keren nooit terug' (2018). Daarnaast schrijft ze essays over kunst, literatuur en filosofie. Haar essaybundels Heimwee naar de mens (2003), Kairos (2014) en Melancholie van de onrust (2017) werden genomineerd voor Socratesprijs en Stil de tijd (2011)werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs.

Jannah Loontjens (1974) is schrijver en filosoof. Ze schrijft romans, dichtbundels en essayboeken. In haar essaybundels Mijn leven is mooier dan literatuur en Roaring Nineties vermengde zij autobiografie met filosofie. Haar recentste romans Misschien wel niet en Wie weet zijn geëngageerde romans, waarin zij onze samenleving een spiegel voorhoudt. Haar werk werd in meerdere talen vertaald.

 

 

pro-mbooks2 : libris