Coöperatie

De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel U.A. is een feit!

De Nieuwe Boekhandel is een coöperatie!

Tien jaar geleden is De Nieuwe Boekhandel opgericht door Monique Burger. Met haar tomeloze inzet en met hulp van haar vrienden en buurtgenoten heeft ze de winkel tot een centraal punt in de buurt weten te maken.

In 2019 besloot Monique dat ze de boekhandel over wilde dragen aan een nieuwe eigenaar, en die nieuwe eigenaar is in 2020 gevonden: een coöperatie gevormd door klanten, buurtgenoten, schrijvers, uitgevers, vrienden en andere betrokkenen. Nu zorgen 220 coöperanten (in leeftijd variërend van 92 tot 1 jaar) er samen voor dat de winkel een bruisend hart in de wijk kan blijven. Samen met de klanten zorgen zij voor draagvlak en verbinding.

Op 1 september 2020 is de overdracht formeel en inhoudelijk definitief gemaakt. Monique Burger blijft als adviseur (op de achtergrond) beschikbaar om ons te ondersteunen, maar de winkel draait op nieuwe (vereende) krachten. Met Bart Leemhuis als reeds lang betrokken bedrijfsleider én al die collega’s en vrijwilligers houden we misschien wel de beste boekhandel in Amsterdam in stand. Een boekhandel waar je terecht kunt met al je vragen en wensen, waar je advies (en boeken) vindt voor volwassenen en kinderen, waar ook schrijfwaren en buurtgebonden cadeaus op je liggen te wachten. Een boekhandel met kennis van zaken, maar ook met een hart!

Op de foto zie je naast Monique het bestuur van de coöperatie met blije gezichten voor de winkel staan. Van links naar rechts: Paul Pelsser (penningmeester), Peter van der Slikke (algemeen bestuurslid), Gerda Baardman (secretaris), Frederique de Jong (vicevoorzitter) en Aby Hartog (voorzitter). En je ziet ook nog een blije klant voorbij lopen.

Kom langs!

***

"BUBBELS EN TRANEN BIJ MONIQUE BURGER NA DOORSTART NIEUWE BOEKHANDEL"

Lees hier wat Het Parool direct na de bekendmaking publiceerde, en hier het interview met Monique

***

Lees hier een stukje in Het Parool met een interview met Aby Hartog, de voorzitter van het coöperatiebestuur.

Hieronder zie je auteur Saskia Goldschmidt, die je glashelder drie redenen geeft om een aandeel te kopen:

***

“Onze vader heeft altijd in een bibliotheek gewerkt. Voor zijn 65e verjaardag geven we hem graag een aandeel in de coöperatie.” - “Ik woon niet in jullie buurt, maar mijn vriend wel. Ik geef hem uit liefde een aandeel in de coöperatie.” - “Ik ben heel blij met De Nieuwe Boekhandel in deze buurt, ik kom er vaak en ik zou het fijn vinden als deze blijft bestaan. En ik gun jullie en de buurt zo'n mooi initiatief als een coöperatie omdat ik geloof dat we het met z’n allen moeten doen.” - “Wij sparen met ons hele gezin voor een aandeel. Het gaat makkelijk lukken.” - “Ik ben ook geïnteresseerd in de coöperatie. Vooral het idee om heel concreet iets te kunnen doen om een mooie boekhandel als die van jullie in leven te houden en er met elkaar voor te zorgen dat niet alles van waarde dat weerloos is verdwijnt…” - “Ik kom altijd graag in jullie winkel en je hebt me net weten te overtuigen om mee te doen! Ik heb mijn moeder ook de informatie doorgestuurd en zij zei meteen aandelen te willen kopen voor mijn pasgeboren zoontje!”

 

 

pro-mbooks3 : libris