De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel

De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel is een zelfstandige en onafhankelijke boekhandel in Bos en Lommer, Amsterdam. Als een van de eerste coöperatieve boekhandels uniek in Nederland.

De winkel is in 2010 door Monique Burger opgericht, onder de naam 'De Nieuwe Boekhandel'. Per 1 september 2020 heeft een coöperatie bestaande uit ruim 200 buurtbewoners de winkel van Monique overgenomen.

De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel vindt het belangrijk om haar klanten bij de ontwikkeling van de winkel te betrekken. Klanten hebben een adviserende rol bij de inkoop en schrijven buikbandjes voor op de boeken. Deze korte recensies zijn door de hele winkel en op de website te zien.

Buurtbetrokkenheid
Wat de winkel speciaal maakt is de kleinschaligheid, de betrokkenheid bij de buurt en de vele evenementen. De winkel is een geliefd ontmoetingspunt voor liefhebbers van de letteren. Schrijvers komen hier graag lezingen houden. 

De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel organiseert een scala aan evenementen. Boekbesprekingen en leeskringen; boekpresentaties en optredens van binnen- en buitenlandse auteurs; workshops op het gebied van o.a. schrijven, koken, muziek en spiritualiteit; debatten en discussies; poëzie-avonden; voorlezen voor kinderen; proeverijen; verjaardagen van klanten en excursies door de buurt. Deze evenementen worden aangekondigd via de website, de maandelijkse vriendenbrief en via de social media-kanalen Instagram en Facebook.

Lokale samenwerking
Vanuit de gedachte dat lokale samenwerking de economie stimuleert en de buurt daardoor gezelliger en leefbaarder wordt, zoekt De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel voortdurend naar samenwerking met andere ondernemers uit de buurt. Er worden er gezamenlijke evenementen georganiseerd met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (naast De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel) en bloemen om de winkel gezellig te maken worden gekocht bij Veronica

Breed assortiment
De winkel heeft zo'n 5000 titels op voorraad en heeft als onderdeel van Libris toegang tot alle beschikbare titels in binnen- en buitenland. Literatuur en kinderboeken zijn de grootste rubrieken. In de winkel zijn ook speciale buurtproducten te koop zoals ansichtkaarten en truien.

Duurzaamheid
De winkel maakt gebruik van groene stroom en LED-verlichting en verstrekt geen nieuwe plastic tassen. In plaats daarvan worden gebruikte tassen van klanten opnieuw in omloop gebracht. Klanten die aan huis gebonden zijn, krijgen hun boeken op verzoek bezorgd – per fiets.  Via de webshop worden bestellingen boven €20,- gratis thuisbezorgd, maar als het even kan, komen klanten die bestellingen in de winkel afhalen.

Hostname: pro-mbooks2